icon

Ako pomôcť tvrdohlavému prvákovi s učením?

11. nov 2024

Ahojte, aké tiky, triky, taktiky, stratégie používate na to, aby sa dieťa-prvák ucil do skoly (trénovalo písanie, citanie)? Pochádzam z rodiny, kde sme si veľmi dali záležať na vzdelaní. Starí a prastarí rodičia dietata boli vysokoškolskí profesori, preto viem, že jej do vienka bola daná predispozícia dosahovať (nad)priemerné študijné výsledky, ale čo z toho, keď bojujeme, a to bez výsledku. Takýmto prístupom neukončí ani základnú školu. Motivácia, tresty, zákazy nepomahájú k tom, aby si spravila domáce úlohy. Čo Vám, prosím, pomohlo, pri extra tvrdohlavom dieťati?

Strana
z3
autor
12. nov 2024

@sweaaa ja som ucitelku ani nekontaktovala. Za chvíľu bude rodicko, tak to odkladam až na tu dobu. Len sa stretli naše mamy a dozvedela som sa, že dcéra je číslo…

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
autor
12. nov 2024

@janulik2008 no take taktiky sme na ňu skúšali, že chod to precitat tatovi, že on to nevie precitat. A že ty to nevieš precitat.. ona na to povie, že nie, vy to hovorite len preto, aby som to precitala…

autor
12. nov 2024

@macatt super, kiež by to aj u nás takto hladko fungovalo. Tiež si myslim, že častejšie kontrolovanie úloh a otázka, prečo sixjuxnespravila, by ju trochu viac prebudili, aby rešpektovala autority a čo povie ucitelka.

autor
12. nov 2024

@tiika možno to vyzerá, že dieťa zije v diktatúre, že musí posluchat, ale nie je to tak. Podľa mna ma celkom voľný styl výchovy. Možno tam je pes zakopany, že doteraz si mohla robit, čo chcela. Povedala si, že chce ist na bicykel, na ihrisko, do obchodu, všade s nou zaľúbený tatino chodil, naozaj všade. Zrazu jej pribudli povinnosti, tak to nezvláda, že už nemôže robit to, čo chce ona a kedy chce, tak sa tomu búri.

autor
12. nov 2024

@lucy_ms Dakujem, skusim niečo podobne zaviest aj u nás. Našťastie, ona pise pekne. Je precízna a tým, že stále a aj rada kreslí, vyfarbuje, vyrába si leporelá, tak ma uvoľnenú ruku a ide jej to, tiež minuly tyzden doniesla pochvalu, že pismena mala aj s kamarátkou najlepšia z triedy, aj keď to nebolo zásluhou cvicenia doma. Čítať však úplne odmieta, bojuje aj s matematikou, ked ju ma na domacu. Tam to tiež nie je uplna katastrofa, lebo sme sa zamerali v minulosti na finančnú gramotnosť. Keď dostane peniaze k sviatku, od zúbkovej víly, alebo keď ju ešte kaslajucu nedam do kolektivu, ale vezmem do roboty, aby sa tam prehrala, tak jej dam možnosť zarobiť si symbolický maly obnos penazi v rámci rýchlejšieho zbehnutia casu (samozrejme ukony primerané k veku), tak potom môže ist do obchodu a cast penazi minut, takže nejaké pocty vdaka tomu ovlada, že vie, že za dve Eura si môže kúpiť take lizatko, keksiky a koľko jej zostane. Ale už keď ma počítať na domacu, tak sa zatne, nechce to robit.

autor
12. nov 2024

@liv1 ja som ju brala do CPPPaP za psychologickou, lebo mama vravela, aby som ju nechala ešte v škôlke, že je moc žívá. Ale bola pripravená na nastup do skoly, aj testy zvladla, aj psychologička povedala, že by sa v škôlke už nudila, dokonca na zápise ich skúšali a dostala sa do výberovej triedy, kde isli deti, ktoré sa javili na zápise sikovne.
@anickaaa6aaa

autor
12. nov 2024

@anickaaa6aaa ďakujem za pozitívny príklad. Ja sa na to rovnako pozeram tak, že netreba poľaviť, čo sa týka skoly.

betulinka1
12. nov 2024

To este pockaj, ked bude v tretom a vyššom ročníku 🙈🙈. U nas bezdomovci nezabrali, lebo mi dieta vysvetlili, ze ja tak nebudem. Ale tak prve dva rocniky boli ulohy a ucenie celkom v pohode. U nas celkom zabral odmeňovaci system. Za 10 jednotiek bolo 10€. Za vysvedčenie bolo za kazdu jednotku z hlavného predmetu 10€. Ked sa nechces ucit nemusis, ides vyzbierať hovna po velkom psovi na dvor a ine fyzicky narocne prace. Nikdy to nie je na 100%, ze by sa bežali ucit, sem tam cirkus, sem tam lietajú zosity po izbe ale proste ucit sa musis. To je jedina tvoja robota. Na druhej strane respektujem, ze by si moje dieta vybralo aj inu cestu ako ist na vysoku skolu. Pricom tiez vyrastá v rodine VS. To ucenie skor beriem aby za naucil plnit si povinnosti a dokazal pracovat so systémom.

tanyan
12. nov 2024

Ja veľmi dobre viem o čom píšeš. Chvíľu mi trvalo, kým som pochopila, že naše dieťa je po mne a úprimne obdivujem manžela, že celkom bravúrne zvláda život s nami. Na akýkoľvek tlak prichádza ako reakcia principiálny odpor, prokrastinácia dosahuje dosiaľ nepoznané levely, priority sú reorganizované...
Keď niečo naozaj chcem, tak to začnem robiť ja a dokončíme to (nie vždy) spolu. Keďže už má dcéra 10 rokov, tak sa miestami teším aj z iniciatívy z jej strany. Ale aj tak si musím sama pred sebou zdôrazňovať, že je to dieťa a chcem, aby si užívala detstvo.

Strana
z3