Pustili by ste 8-ročné dieťa peši bez dozoru do školy?
Dievčatá, viem, že každé dieťa je iné...ide o to, že bývame od školy cca 15 minut chôdzou. Doteraz som dcérku vozila autom, ale v lete ju nemáme kam dať, keďže mi končí RD a nastupujem do práce. Problém je, že letna "Summer accademy" začína až o 9 hodine, ja aj muž začíname na 7 v práci. Zvažujem, žeby teda chodila peši sama, samozrejme s mobilom, aby som ju vedela kontrolovať. Je to na dedine, cesta do školy nie je hlavná, sem tam prejde auto.
Pustili by ste 8,5 ročnú už samu? Je múdra, samostatná, už ju nechám samu doma na hodinku...My v jej veku sme chodili už naprieč celým mestom na tréning sami, ale nejak sa obávam.
Ďakujem za odpovede 🤗
Ja nie ,vsade sam uchylak len staci ze zastane auto a hotovo,nestoji mi to za to.V jej veku sme davno chodili sami ano ale nebolo tolko aut ,a deti nas bolo v kazdom byte 2-3 cize plne sidlisko ,teraz 2-3 v celej bytovke alebo ulici
Jasne moje chodili od 6 r samé a aj dodávka bola pred školou-vozila jedlo do jedálne...
Ja mám syna 10r a dcéru 9 r. Chodia sami do školy pešo aj zo školy aj na krúžky . Bývame v spojenej dedine mala s väčšou a školu majú cca 1 km od domu po chodníku . No často chodia so spolužiakmi pešo aj na bicykli alebo kolobezke . U nás je to takto normálne 🙂 záleží ako je u vás. Či rodičia zvyknú púšťať spolužiakov tvojej dcéry samých alebo či všetky deti vozia do školy …. Oko záleží od toho aká je to dedina a aké sú podmienky popri ceste do školy ….
Ano pustila. Moja dcera.chldievala v3.rocniku uz sama domov a to cez 2.cesty
Ak je dieta zodpovedne preco nie?
nie nepustila...od 7 do 9 sama a vychytat sa sama ani nie 9r dieta ...za mna nie, je to riskantne.apropo dieta do 12r nema co by same doma bez dozoru, ak sa mu nieco stane je to zanedbanie starostlivosti z tvojej strany.
@mondolina tiež mi to napadlo, len sa mi tu nechcelo dostahovať, že koľko detí už bolo takto unesených dodavkami, ako sa tolki obavaju. Podľa mňa žiadne. Posledný prípad takéhoto zmiznutia co si ja pamätám bol Lubosko z Púchova. Ale tak netvrdím, že sa to nikdy nestane
Moja za takychto okolností chodí od konca prvého ročníka, to mala stále len 6 rokov. Vzdialenosť mame síce kratšiu ako 15 min ale v pohode to zvládla. Teraz má 8 a chodí aj dlhšou trasou
ja som chodila do skoly sama, 20 minut
@a_alexandra_a tak bezne aj rodicia sedia v aj dodavkach, dokonca aj cakaju, a koooolko dodavok kade tade chodi... :D dokonca mi po dceru casto aj bielou dodavkou chodime do skoly.. no kto vie ci na nas niekto nevolal niekoho, ved kym cakame kym pride atd, to v pryvch rocnikoch sme aj vyse pol hodiny deti obzerali.
Ked som hladala info, v BA dokonca policia povedala, ze na mieste kde sa to malo stat su aj kamery a nic. Deti sa "priznali", ze si to vymysleli.Ako dokaz, dala policia aj to, nech sa pozru po kolkych detoch "unesenych" sa patra, po ziadnom.. a tie dodavky sa opakuju kazdych par mesiacov. to by boli aki babraci, keby nevedeli dieta stiahnut do auta a vzdy sa z toho ako ho "tahaju do auta" zachrani.. cize to da logiku. Dokonca som si aj tie nezvestne deti pozrela na stranke policie. Vacsina deti ktoru unesie niekto, unesie otec/matka atd...
Samozrejme, ze sa boji, ale zase nebudem sa bat duchov, ked proste nie su. Skor toho ze ju zrazi auto, alebo ze neviem po ceste si zlomi nohu, alebo teda nestihne to, lebo doma sa zapozera do telky... ale nie "unosu".
A bat sa budes rovnako aj ked bude mat 12-13-14-15.. ak nie aj viac.. ja sa teraz teda bojim o tu moju pubertu viac ako ked mala 8rokov.. lebo to uz aj ine veci deti riesia a nie len "kamaratky" a babiky... vyskusajte teraz, nic za to nedas a uvidite. Normalne rano vstante tak ako teraz, ale nech sa skusi vychystat a odist z domu sama a dojst do skoly.. ved prinajhorsom vies ist 100m za nou a sledovat ju:D
Nepustila by som. My sme s bratom uz do skolky chodili sami, mama na nas pozerala z okna (bola doma s mladsou sestrou). Do skoly som chodila niekedy aj sama cca 10 minut. Ako 9 rocna som isla sama v autobuse a nalepil sa na mna nejaky uchyl, nepoznala som take nieco, nechapala, nikto v autobuse mi nepomohol. Potom vystupil chvalabohu skor ako ja. To bolo 20 rokov dozadu. Uz som tu raz moju skusenost pisala, mam tiez dceru a nikdy ju takto neohrozim.
Ja na tvojom mieste poziadam zamestnavatela o upravu pracovneho casu na tie dva mesiace.
Moje deti chodili samé už v druhom polroku v prvej triede a syn chodil v tretej triede už aj sám autobusom do školy aj zo školy určite ak je samostatná to krásne zvladne
8 ročná chodí teraz sama z družiny k starým rodičom. Cesta trvá cca 5 minút. To je v pohode. Ide len po chodníku. Okolo aj iné deti. 15 minút je dosť. Ak by bola možnosť aspoň ísť so spoluziackou / kamarátkou.
Som chodila sama od prvej triedy. Ale zasa mala som skolu tak 5 min. Nemyslim, ze 8 rokov je na to prilis malo, ja by som pustila, ak chodi po kraji, nepozera pri tom do mobilu a nevybehava do cesty...
Ano
Moja dcéra chodi 15 minút pešo (5 minút na rychlej kolobežke) do školy od 6 rokov. Teraz má presne 8,5 ako tvoja a chodí sama do školy, zo školy, na krúžky elektrickou a v sobotu tradične doniesť čerstvé pečivo z pekárne, čo je trochu ďalej (bio). A este brava 4 ročného brata na ihrisko. Nemala by son žiadnu dilemu...
@victory7897 tak je aj veľa unesených žien a napriek tomu vychádzas z domu, nie?
@bluka2 komentár od buka do buka
@bluka2 povedať 8ročnej že príde ujo a predstaví sa uchyl? Spamätaj sa čo tu dávaš..mňa by zaujímalo ,či vie ta tvoja dcéra už dopravné značky že chodí na kolobežke hore dole ,či vie komu má dať prednosť atď... či lieta po chodníku pomedzi ostatných? By som dala pozaucho tým rodičom čo toto deťom dovolia a motajú sa kde nemajú s tými kolobežkami ,po parkoviskach a za chrbtom ich ani nepočuť na chodníku
@sif tiež som sa chystala sama a odchadzala do školy z domu asi cca 10ročna ,..zavolal na pevnu linku nejaký úchyl ,predstavil sa ako ocov kolega , všetko som mu vykecala ,kedy chodím do školy,kde chodím do školy, úplne som bola nepripravena..až keď začal mať sprosté otázky som sa zľakla a zložila...ako neviem kto ma na toto mal pripraviť,že sa niečo také môže stať
@victory7897 uplne ta chapem, na take nieco sa neda pripravit, obzvlast ak ide o zivotom neskusene dieta.
Viete zienky, nejde ani tak o to, ze to dieta je nezodpovedne, ono tu cestu zvladne.
O par vchodov dalej ako som byvala, sa na jednu znamu (vtedy pubertacka) za bieleho dna vrhol chlap, sledoval ju dlhsie kam ide a ona ho este aj pustila dnu, ze ide k susedovi.
Kamoska ma skusenost, ze ju tiez sledoval chlapik az domov, povedal na ktore poschodie ide, aby spolu isli do vytahu, a ked sa zavreli dvere, stiahol nohavice.
Tu by som mala obavy, ze to bude pravidelne. Hocikto si moze odsledovat, ze rodicia odchadzaju skor, ze je dieta same doma, v akom case chodi rovnakou cestou.
Jasne, ze sa nemusi nic stat, je to malopravdepodobne, ale, bohuzial, deju sa aj zle veci.
@sif ano jednemu sa to a inemu sa hento. Nas obtazoval ucitel v skole, pred 30rokmi, tak teraz co? nepustime ani deti do skoly :D VSADE a vzdy sa hocico moze stat. Nebude nehoda, uchylak, tak nabura s mamou v aute alebo neviem spadne a zlomi si nohu.. hocico sa moze hocikedy stat. Neda sa zit stale so strachom a "kontrolou".
A kto bude cez letne prazdniny s mladsim dietatom? Ten clovek nemoze postrazit aj starsiu dceru?
@simca06022011 aspoň do určitého veku
Jemine, jasne žeby som ju nechala. Moja chodí od 7 rokov autobusom do školy. 9000obyv ma dedinka. Ide peso na autobus, nastúpi, vystúpi a prejde do školy. Bez mobilu.
ja by som asi vybavila nejaký dozor, mne by to nedalo. keby sa stalo, že zabudne doma mobil a ja sa nedovolám, asi by som sa zbláznila 😨

Nedá sa napríklad osloviť riaditeľka so žiadosťou aby začínali skôr? U nás, keď sa nazbieralo viacej deti, otvorili rannú družinu. A k otazke, ja by som pustila. Proste taký je život. Nemôžeme stále myslieť len na to zle. Deti budú stále naše deti, či majú 8 či 30. Nemôžeme ich chranit donekonečna