icon

Rodičia veľkých čitateľov a čitateliek - tipy pre deti na čítanie

rutie
19. feb 2015

Rada by som ovorila diskusne forum pre rodicov deti, ktore vela citaju. Ja som uz zufala z mojej dcery, cita strasne vela (2-4 200 stranove knihy za tyzden) - uz neviem, co jej dovliect z kniznice na citanie, aku knuhu jej kupit na narodeniny. Ma osem rokov, ale cita knihy pre vek 8-12 rokov. Ma rada take silne pribehy o detoch a mladych ludoch, moze tam byt aj trochu fantazie a tajomna, ale najviac ju bavi to ako sa postavy vyvijaju, menia. Nemá rada také tie "slepičince" - nekonecne rozpravy o tom, ze sa nejake kamaratky na skole pohadali o nejaku blbost a potom sa celu knihu zmieruju... Na Verneho, Maya este nedorastla...

Ak mate niekto podobne dievcatko, tu su nase tipy:

Astrid Lingrenova - uplne vsetko - hlavne Zbojnicka dcera Ronja, Bratia Levie srdce,
celá séria Slávna Päťka,
Roald Dahl - úplne všetko
Gabriela Futtová - ako co...
Erich Kastner: Lujza a Lotka, Emil detektiv
séria Traja Pátrači
Cibuľkove dobrodružstvá
Mikulášové dobrodružstvá
seria Domček v prérii
M. Twain: Dobrodružstvá Toma Sawyera, Dobrodružstvá Huckleberryho Fynna
Noe na úteku

Inak, budem rada, ak sa pridate aj s typmi pre iny typ deti - napr.chlapci, dobre Fantasy a tak

zitaje
21. feb 2015

Moja je uz starsia, bude mat 13, ale jej prva super kniha, ktora v nej vyvolala citatelsku vasen, bola
Moj dedko je ceresna od Angely Nanetti
Potom
Maly strom od Forest Carter
Ponik Bandita od Zuzany Holasovej
Krajinka s konikom, Marta Surinova
Dada Nalada (viac dielov) Megan McDonald
No a jasne ze vela tu spominanych, opakovat nebudem 😀, Roaôd Dahl a tak. Potom taka oddychovka, nijaka tazka lit., ale zabavicka je Grazlik Gabo 😅. Aktualne najvacsi hit su Mayovky a Percy Jackson 🙂

dada07
23. feb 2015

Dakujem za tipy, Narnia sa ujala. 😉

Percy Jackson (Zlodej blesku) - druhy diel uz nechcela, ale apson to docitala.

Grazlik Gabo, Stikut, ...

Verneovky a Mayovky - uvidime, zatial ee, ale ma este len 9r, tak uvidime.

ichbinich
23. feb 2015

Este som si spomenula na velmi zabavne knihy, co som citala. "Vajce a ja" a "Mary a ja" od ? McDonald, meno si uz nepamatam. Je to sice z rokov velkej krizy, ale velmi smiesne napisane. Mozno nie este teraz, ale trochu neskor.

sovica
23. feb 2015

Tak toto diskusné fórum sa mi páči, lebo aj sa dozviem nejaké nové tipy na knihy 🙂.
Ja mám 9 ročného syna a ten nedá dopustiť na Troch pátračov, od Dahla je najobľúbenejšia určite Matilda, knihy od Gabiky Futovej sa mu tiež páčia atď. A potom má obľúbené ešte také čisto chlapčenské, čo by sa asi vašej dcérke nepáčili (Denník odvážneho Bojka, Grázlik Gabo).
Ale nejaké tipy predsa mám... už spomínaná Anna zo Zeleného domu - ja som ju čítala až na II. stupni ZŠ, ale ak už vaša dcérka číta Dahlovky, tak sa jej bude určite páčiť. Harry Potter je super - určite patrí do každej knižnice knihomoľa. Synovi sa páčili aj Prdiprášok doktora Proktora + ďalšie časti - Jo Nesbo, Láskavé rozprávky - Braňo Jobus, aj Mufĺón Ancijáš bol super - neviem, či to už pre ňu nebude veľmi detské, ale je to vtipné 🙂, Adela, neopováž sa, Rozprávky pre neposlušné deti a ich starostlivých rodičov, Perfektná mama + ďalšie časti - Gwynet Rees, Záhada starého domu + ďalšie časti - Blue Balliet...
Ak chodíte do knižnice, nech vám aj tety knihovníčky poradia 🙂.

meluela
23. feb 2015

@rutie este som si spomenula na jacka londona .. neviem ci tu uz bol spomenuty ... tiez to bude pomaly vhodne ...

enka81
23. feb 2015

@rutie typmi veľmi neprispejem, ale skôr ti vyjadrím moju malú ,,závisť . Môj syn ma 8 rokov a za nič ho nemôžem donútiť čítať, ani len čítanku , čo mávajú na úlohu, jednoducho ho čítanie nebaví, a keďže si uvedomuje , ze čítať vie, tak ho ani netrápi, ze neprečíta nič na dom. úlohu. Ach, čo by som dala za to, keby sa mu čítať chcelo, pritom ja som čítavala od malička a knihy som milovala, jemu od malička som čítala knižky,

ichbinich
23. feb 2015

@enka81
To iste moj brat... Cital iba to, co musel. A potom sa mu dostala do ruk kniha "5 priatelov(?)" a to cital dookola a odvtedy, kym sa mu tie knihy nerozpadli... To bol jeho zaciatok. Potom cital tiez hocico... Ale "chytil" sa na tych 5 priatelov...

enka81
23. feb 2015

@ichbinich vdaka za tip, skusim este toto, uvidim, ci sa chyti...

dobromila
24. feb 2015

@enka81 môj druhák prečítal samostatne najskôr komiks o šmolkoch a keďže u nich v triede letí Grazlik Gabo,tak začal to,lebo je tam veľa ilustrácií a kratšie texty a je to vtipné. Dlhšiemu súvislemu textu sa zatiaľ bráni

zitaje
24. feb 2015

@enka81 nic si z toho nerob, ono to este mozno pride.
Moja starsia dcera absolvovala kopec knih este ako necitatel v skolkarskom veku, babka jej citala Pipi dlhu pancuchu, Annu zo zeleneho domu atd., straaaaasne vela. A potom ked sa slecna naucila citat, nejak nebola nijaka motivacia, tie najlepsie knihy uz mala za sebou, a dlho ju citanie vlastne vobec nebavilo, hoci jej to islo. Zacala viac citat a chodit do kniznice tusim v 5. rocniku 🙂 A teraz len preto necita viac, lebo ma den malo hodin a ma vela zaujmov 😀

enka81
25. feb 2015

@dobromila Grazlika gaba som uz skusila, skoncilo to zaujmom o dej, ale citat som musela ja, tiez si myslim, ze ked ho niekto bude motivovat z rady vrstovnikov, tak zacne citat aj on,

rutie
autor
25. feb 2015

@meluela Kupila som dcerke na narodky. Napisem, ako sa jej pacila. Po precitani bude mat urcite vela vedomosti o Africkych realiach a historiii. Dakujem.

meluela
25. feb 2015

@rutie dufam ze sa jej bude pacit 😉

lussy666
25. feb 2015

@rutie takisto odporucam tie Anny 🙂 a pamatam si, ze okolo 10 r. som citala aj Sibirocku http://www.antiquariat.sk/marosko-5042.html
v tej dobe som zacala aj s tolkienom.
isto si este spomeniem 🙂

rutie
autor
25. feb 2015

@lussy666 Ta Sibirocka sa zda byt skvela. Diki za tip.

clovis
25. feb 2015

kvalitna detska literatura je aj od slovenskych autorov, autoriek, knizky vtipne, poucne. urcite odporucam oboznamit sa aj s nimi, deti ich oblubuju, riesia ich problemy, stotoznia sa s detskymi hrdinami, prezivaju s nimi situacie, ktore im mozu byt blizke. tu su moje odporucania:
Marta Hlušíková: Čo baby nedokážu, Neznášam, keď ma hladkajú po hlave atď.
Gabriela Futová: Zmätené dvojičky zo slepej uličky, Brata musíš poslúchať, poškoláci atď.
Roman Brat: Môj anjel sa vie biť, Ako naštvať Rimana
Martin Vopěnka (čes. autor): Spiace mesto, Spiaca spravodlivosť, Spiace tajomstvo -pre trosku starsie deti - od 12 rokov
Ján Uličiansky: Anasfabeta Negramotná, Tajomstvo Čierneho dvora - 10 - 12 rokov

h2
25. feb 2015

@ichbinich Tá McDonald, čo napísala Vajce a Ja, Mary a Ja sa volá Betty. 🙂 No, to bola tiež sranda, mnohé problémy hlavnej hrdinky chápem až teraz, v dospelosti... 🙂

ichbinich
26. feb 2015

@h2
Ano, Betty to bola 😉
Asi si ich zase vezmem a precitam... Len neviem, ze kedy... ☹ Stiham listovat noviny a reklamy, knihy mi zapadaju prachom... ☹

mareli
11. nov 2015

ahojte maminy. tak ako ja aj moja dcera sa javi ako velky "knihomol" ma 7,5 roka ale velmi rada cita.
zhanam knihu Pipi dlha pancucha a neviem sa k nej nijako dostat, vsade je vypredana...neviete mi poradit?

dai
11. nov 2015

@mareli hm... ja som ju zatial v kazdom knihkupectve videla - v martinuse ju maju 100% - objednaj si online😉

vulka
11. nov 2015

Jej aká dobrá téma, hlavne pre typy, čo ponúknuť dieťaťu na čítanie. Syn má 8 rokov a začal čítať. Ako prvé si vybral Winetoua. A celý čas ho len trápi, či budú mať v knižnici druhý diel 🙂 . Inak po večeroch číta sestre Opice z našej police od Kristy Bendovej a z izby sa len ozýva smiech na plné kolo.

mareli
11. nov 2015

@dai aha tak teraz som si vsimla, ze v martinuse bude k dispozicii od decembra. po dalsom vydani. ja som nenasla ani v NR, ani v TT panta rhei, ani v takych troch mensich knihkupectvach. dokonca este pred par dnami svietilo aj na martinuse, ze vypredane a neuvadzali datum dalsieho vydania...tak fajn, do vianoc stihneme 🙂

mareli
11. nov 2015

@dai a tak nieeee, nove vydanie bude v cestine... nie v svk...a nevies mi dat tip, kde si ju videla?

dai
11. nov 2015

@mareli no, my sme v sobotu boli v martinuse v ba na obchodnej a mala mi ju ukazovala... urcite ju maju v panta rhei v auparku ( pripadne mesiac dozadu mali... my tam chodime raz za mesiac kupovat knizku a sme tam vzdy tak 3 hodiny - mala si vzdy aj z pipi cita kusok, lebo ma tu knihu rada 🙂 ... zial v tych mestach neviem☹

mareli
11. nov 2015

lebo martinus na nete vypredane. v ba aupark...skusim zavolat, lebe online panta rhei vypredane...dakujem

sovica
2. jan 2016

Okrem toho, čo som napísala už minule, mám nové tipy 🙂:
- Moony Witcher - Nina - malá alchymistka - všetky 3 časti - dobrodružná, záhadná...,
- Enid Blytonová - Dvojčatá - všetky časti - žiaľ, nájdete ich len v knižnici, lebo nie je urobená dotlač. Začína sa to na strednej škole, aj keď nie v dnešnej dobe. Napriek tomu sú príbehy napísané úplne perfektne, skvele vykreslené charaktery dievčat - ja aj dcérka odporúčame všetkými 10 🙂. Vhodné aj pre mladšie ročníky - (pre chlapcov napísala Enid Blyton Slávnu päťku),
- Toňa Revajová - Johanka - všetky časti
- Gabriela Futová a Miroslav Regitko - Očko špehúň (10 ročný syn ju dostal na Vianoce a prečítal ju za 3 dni - vraj je super 🙂 - predpokladám, že sa nemýli, lebo väčšinou číta v nemčine a v slovenčine ho musí naozaj niečo zaujať, aby to dočítal do konca...a napadlo ma, čo čítal pred touto:
- Kate McMullan - Akadémia drakobijcov - všetky časti - dobrodružné a komické (je to všade vypredané, zatiaľ som zohnala len 4 časti, ale možno budú mať v knižnici)

evina313
3. sep 2016

Kto mate radi Dahla,tak dnes sme boli na tom novom filme Kamos obor.odporúčam 😉

evina313
3. sep 2016

My sme siahli do nasej domacej kniznice a zacali sme citat od Klary Jarunkovej Hrdinsky zapisnik. Normalne som ju malemu vzala a citala som si.ppdla mna skvela kniha aj pre dnesne deti,hoci sa tam objavuju vyrazy ako sudruzka ucitelka...

cecilka88
16. okt 2016

Ahojte už som akosi vyrástla z čias ked som čítala knihy pre nasť ročných tak sa v tom začínam opať orientovať kvoli deťom a neteriam 🙂

chcem sa opýtať Džínsové denníky pre kolko cca ročné decká sú vhodné 🙂 ? A ešte sú u nich aj nejaké intímnosti 🙂 ? či je to písané pre normálne decká a nie formou červenej knižnice? 🙂

dobromila
17. okt 2016

@cecilka88 V tejto skupine - o detských knihách, Ti možno budú vedieť poradiť
https://www.modrykonik.sk/group/6243/ alebo potom v skupine o knihách všeobecne
https://www.modrykonik.sk/group/1935/