Rodičia veľkých čitateľov a čitateliek - tipy pre deti na čítanie
Rada by som ovorila diskusne forum pre rodicov deti, ktore vela citaju. Ja som uz zufala z mojej dcery, cita strasne vela (2-4 200 stranove knihy za tyzden) - uz neviem, co jej dovliect z kniznice na citanie, aku knuhu jej kupit na narodeniny. Ma osem rokov, ale cita knihy pre vek 8-12 rokov. Ma rada take silne pribehy o detoch a mladych ludoch, moze tam byt aj trochu fantazie a tajomna, ale najviac ju bavi to ako sa postavy vyvijaju, menia. Nemá rada také tie "slepičince" - nekonecne rozpravy o tom, ze sa nejake kamaratky na skole pohadali o nejaku blbost a potom sa celu knihu zmieruju... Na Verneho, Maya este nedorastla...
Ak mate niekto podobne dievcatko, tu su nase tipy:
Astrid Lingrenova - uplne vsetko - hlavne Zbojnicka dcera Ronja, Bratia Levie srdce,
celá séria Slávna Päťka,
Roald Dahl - úplne všetko
Gabriela Futtová - ako co...
Erich Kastner: Lujza a Lotka, Emil detektiv
séria Traja Pátrači
Cibuľkove dobrodružstvá
Mikulášové dobrodružstvá
seria Domček v prérii
M. Twain: Dobrodružstvá Toma Sawyera, Dobrodružstvá Huckleberryho Fynna
Noe na úteku
Inak, budem rada, ak sa pridate aj s typmi pre iny typ deti - napr.chlapci, dobre Fantasy a tak
Dakujem za tipy, Narnia sa ujala. 😉
Percy Jackson (Zlodej blesku) - druhy diel uz nechcela, ale apson to docitala.
Grazlik Gabo, Stikut, ...
Verneovky a Mayovky - uvidime, zatial ee, ale ma este len 9r, tak uvidime.
Este som si spomenula na velmi zabavne knihy, co som citala. "Vajce a ja" a "Mary a ja" od ? McDonald, meno si uz nepamatam. Je to sice z rokov velkej krizy, ale velmi smiesne napisane. Mozno nie este teraz, ale trochu neskor.
Tak toto diskusné fórum sa mi páči, lebo aj sa dozviem nejaké nové tipy na knihy 🙂.
Ja mám 9 ročného syna a ten nedá dopustiť na Troch pátračov, od Dahla je najobľúbenejšia určite Matilda, knihy od Gabiky Futovej sa mu tiež páčia atď. A potom má obľúbené ešte také čisto chlapčenské, čo by sa asi vašej dcérke nepáčili (Denník odvážneho Bojka, Grázlik Gabo).
Ale nejaké tipy predsa mám... už spomínaná Anna zo Zeleného domu - ja som ju čítala až na II. stupni ZŠ, ale ak už vaša dcérka číta Dahlovky, tak sa jej bude určite páčiť. Harry Potter je super - určite patrí do každej knižnice knihomoľa. Synovi sa páčili aj Prdiprášok doktora Proktora + ďalšie časti - Jo Nesbo, Láskavé rozprávky - Braňo Jobus, aj Mufĺón Ancijáš bol super - neviem, či to už pre ňu nebude veľmi detské, ale je to vtipné 🙂, Adela, neopováž sa, Rozprávky pre neposlušné deti a ich starostlivých rodičov, Perfektná mama + ďalšie časti - Gwynet Rees, Záhada starého domu + ďalšie časti - Blue Balliet...
Ak chodíte do knižnice, nech vám aj tety knihovníčky poradia 🙂.
@rutie typmi veľmi neprispejem, ale skôr ti vyjadrím moju malú ,,závisť . Môj syn ma 8 rokov a za nič ho nemôžem donútiť čítať, ani len čítanku , čo mávajú na úlohu, jednoducho ho čítanie nebaví, a keďže si uvedomuje , ze čítať vie, tak ho ani netrápi, ze neprečíta nič na dom. úlohu. Ach, čo by som dala za to, keby sa mu čítať chcelo, pritom ja som čítavala od malička a knihy som milovala, jemu od malička som čítala knižky,
@enka81 nic si z toho nerob, ono to este mozno pride.
Moja starsia dcera absolvovala kopec knih este ako necitatel v skolkarskom veku, babka jej citala Pipi dlhu pancuchu, Annu zo zeleneho domu atd., straaaaasne vela. A potom ked sa slecna naucila citat, nejak nebola nijaka motivacia, tie najlepsie knihy uz mala za sebou, a dlho ju citanie vlastne vobec nebavilo, hoci jej to islo. Zacala viac citat a chodit do kniznice tusim v 5. rocniku 🙂 A teraz len preto necita viac, lebo ma den malo hodin a ma vela zaujmov 😀
@rutie takisto odporucam tie Anny 🙂 a pamatam si, ze okolo 10 r. som citala aj Sibirocku http://www.antiquariat.sk/marosko-5042.html
v tej dobe som zacala aj s tolkienom.
isto si este spomeniem 🙂
kvalitna detska literatura je aj od slovenskych autorov, autoriek, knizky vtipne, poucne. urcite odporucam oboznamit sa aj s nimi, deti ich oblubuju, riesia ich problemy, stotoznia sa s detskymi hrdinami, prezivaju s nimi situacie, ktore im mozu byt blizke. tu su moje odporucania:
Marta Hlušíková: Čo baby nedokážu, Neznášam, keď ma hladkajú po hlave atď.
Gabriela Futová: Zmätené dvojičky zo slepej uličky, Brata musíš poslúchať, poškoláci atď.
Roman Brat: Môj anjel sa vie biť, Ako naštvať Rimana
Martin Vopěnka (čes. autor): Spiace mesto, Spiaca spravodlivosť, Spiace tajomstvo -pre trosku starsie deti - od 12 rokov
Ján Uličiansky: Anasfabeta Negramotná, Tajomstvo Čierneho dvora - 10 - 12 rokov
ahojte maminy. tak ako ja aj moja dcera sa javi ako velky "knihomol" ma 7,5 roka ale velmi rada cita.
zhanam knihu Pipi dlha pancucha a neviem sa k nej nijako dostat, vsade je vypredana...neviete mi poradit?
Jej aká dobrá téma, hlavne pre typy, čo ponúknuť dieťaťu na čítanie. Syn má 8 rokov a začal čítať. Ako prvé si vybral Winetoua. A celý čas ho len trápi, či budú mať v knižnici druhý diel 🙂 . Inak po večeroch číta sestre Opice z našej police od Kristy Bendovej a z izby sa len ozýva smiech na plné kolo.
@dai aha tak teraz som si vsimla, ze v martinuse bude k dispozicii od decembra. po dalsom vydani. ja som nenasla ani v NR, ani v TT panta rhei, ani v takych troch mensich knihkupectvach. dokonca este pred par dnami svietilo aj na martinuse, ze vypredane a neuvadzali datum dalsieho vydania...tak fajn, do vianoc stihneme 🙂
@mareli no, my sme v sobotu boli v martinuse v ba na obchodnej a mala mi ju ukazovala... urcite ju maju v panta rhei v auparku ( pripadne mesiac dozadu mali... my tam chodime raz za mesiac kupovat knizku a sme tam vzdy tak 3 hodiny - mala si vzdy aj z pipi cita kusok, lebo ma tu knihu rada 🙂 ... zial v tych mestach neviem☹
lebo martinus na nete vypredane. v ba aupark...skusim zavolat, lebe online panta rhei vypredane...dakujem
Okrem toho, čo som napísala už minule, mám nové tipy 🙂:
- Moony Witcher - Nina - malá alchymistka - všetky 3 časti - dobrodružná, záhadná...,
- Enid Blytonová - Dvojčatá - všetky časti - žiaľ, nájdete ich len v knižnici, lebo nie je urobená dotlač. Začína sa to na strednej škole, aj keď nie v dnešnej dobe. Napriek tomu sú príbehy napísané úplne perfektne, skvele vykreslené charaktery dievčat - ja aj dcérka odporúčame všetkými 10 🙂. Vhodné aj pre mladšie ročníky - (pre chlapcov napísala Enid Blyton Slávnu päťku),
- Toňa Revajová - Johanka - všetky časti
- Gabriela Futová a Miroslav Regitko - Očko špehúň (10 ročný syn ju dostal na Vianoce a prečítal ju za 3 dni - vraj je super 🙂 - predpokladám, že sa nemýli, lebo väčšinou číta v nemčine a v slovenčine ho musí naozaj niečo zaujať, aby to dočítal do konca...a napadlo ma, čo čítal pred touto:
- Kate McMullan - Akadémia drakobijcov - všetky časti - dobrodružné a komické (je to všade vypredané, zatiaľ som zohnala len 4 časti, ale možno budú mať v knižnici)
Kto mate radi Dahla,tak dnes sme boli na tom novom filme Kamos obor.odporúčam 😉
My sme siahli do nasej domacej kniznice a zacali sme citat od Klary Jarunkovej Hrdinsky zapisnik. Normalne som ju malemu vzala a citala som si.ppdla mna skvela kniha aj pre dnesne deti,hoci sa tam objavuju vyrazy ako sudruzka ucitelka...
Ahojte už som akosi vyrástla z čias ked som čítala knihy pre nasť ročných tak sa v tom začínam opať orientovať kvoli deťom a neteriam 🙂
chcem sa opýtať Džínsové denníky pre kolko cca ročné decká sú vhodné 🙂 ? A ešte sú u nich aj nejaké intímnosti 🙂 ? či je to písané pre normálne decká a nie formou červenej knižnice? 🙂
@cecilka88 V tejto skupine - o detských knihách, Ti možno budú vedieť poradiť
https://www.modrykonik.sk/group/6243/ alebo potom v skupine o knihách všeobecne
https://www.modrykonik.sk/group/1935/

Moja je uz starsia, bude mat 13, ale jej prva super kniha, ktora v nej vyvolala citatelsku vasen, bola
Moj dedko je ceresna od Angely Nanetti
Potom
Maly strom od Forest Carter
Ponik Bandita od Zuzany Holasovej
Krajinka s konikom, Marta Surinova
Dada Nalada (viac dielov) Megan McDonald
No a jasne ze vela tu spominanych, opakovat nebudem 😀, Roaôd Dahl a tak. Potom taka oddychovka, nijaka tazka lit., ale zabavicka je Grazlik Gabo 😅. Aktualne najvacsi hit su Mayovky a Percy Jackson 🙂