Šáčkové polievky, mrazená zelenina a polotovary v školskej jedálni
Poprosila by som Vás o rady usmernenie, navigovanie.
Včera som sa na rodičovskom združení dozvedela , že u syna v škole v školskej jedálni sa deťom varí veľa z polotovarov, varia im sáčkové polievky a nakupujú výlučne mrazenú zeleninu, čo je vraj podľa vyjadrenia vedúcej jedálne čerstvá zelenina. Riaditeľka si vraj s ňou nevie rady a vraj je ťažké nájsť náhradu. Naša škola patrí pod BSK, nie pod miestnu samosprávu. Keďže mne to nie je ľahostajné povedala som si , že rozprúdim debatu u nás na škole a pokúsim sa v tomto smere niečo pre naše deti urobiť. Viete mi prosím poradiť príslušné orgány, ktoré toto môžu riešiť, prípadne aj Vaše skúsenosti s niečim podobným a či sa Vám podarilo s tým niečo urobiť. Tiež sa mi veľmi nezdá, že riaditeľka si nevie v tomto smere s vedúcou jedálne poradiť.
Ďakujem.
@kape Zaujímalo by ma. Či ste niečo poriešili ?
@slavka1307 - nie, prevzal to do rúk niekto iný, ten písal riaditeľke aj sa začala hľadať nová kuchárka ale stojí to momentálne. Ale v tejto škole "stojí" momentálne veľa vecí , čo je potrebné riešiť. Smutne, že sa jedná o výberovú školu, nielen čo sa BA týka ale aj SK. Ale to patrí do iného fóra. S touto jedálňou bude mať syn kontakt už len do konca šk. roka a bohužiaľ nemám síl ísť "sama" proti múru (ale ako píšem, moje rezignovanie nie je spojené len so stravou, čo sa tejto školy týka)
@kape Škoda, že to stojí. Škoda, že výberová škôlka v rámci BA ale aj SK a stojí to :( A vy by ste tam nechceli ísť robiť kuchárku? Ked sa teraz hľadá.... By ste veľa veci zmenili, určite by to ocenili mnohé biomamičky. By ste im šúpali čerstvú mrkvičku a inú zeleninku na kilá a nevďačné detičky by to aj tak nespapkali a putovalo by to do pómií prasiatkám.... Mali by ste každý mesiac 350€ V pohode, nie? Ale TEN POCIT NA DUŠI by bol na nezaplatenie....
@kape Mám jedno 8 mesačné dieťa. A predstavte si, mám aj jedno čo tento školský rok začalo chodiť do škôlky. A ako sledujem tie jedálničky, nie je tam nič čo by mi zásadne prekážalo. Každý deň ovocie a zelenina. To či to dieťa zje, je už druhá vec a to nie je v moci školy/škôlky. Ja len že moja mama je kuchárka v škôlke, inej ako navštevuje môj syn. Tak to vidím aj "z druhého" brehu. Ale druhá vec..... Nie je kuchárka ako kuchárka. Napr. moju mamu to baví a snaží sa. Napríklad odsledovala, že ak deťom dajú šalát priamo na tanier, tak to zjedia skôr ako keď ho dajú zvlášť do misky. A mnoho iného robia pre deti. Ale viem, že toto je výnimka.
A ja som benevolentnejšia, mne naozaj nevadí keď mu dajú sirupovú vodu. Nech si chalanisko dá, my to doma nepijeme, tak nech si v škôlke užije, doma bude mať vodu 🙂 Alebo aj tá mrazená zelenina. No a čo? nech si dá, doma na raňajky a večeru bude mať čerstvú zeleninu. A cez víkend poctivú polievky. Ale tá sáčková polievka mi nedá. To ste si istá? Veď oni musia variť podľa noriem. Odkladajú vzorky pre hygienu, To si nemôžu dovoliť dať sáčkovú. A vlastne odkiaľ viete, že je to sáčková? (to, že je napísané v jedálničku, že Francúzska polievka neznamená, že je sáčková...)
Treba si aj uvedomiť ze v BA majú problém vôbec nejakú kuchárku nájsť a keď ju nájdu tak sú radi.
Ak by zdvihli cenu za obed tak by bolo zas zle. Sáčkové polievky ako ich pozname sa nevaria v jedálňach pretože sa ani take veľké balenia ani nevyrábajú. Používajú sa ochucovadla ako všade inde. Kto vie čo doma varíš a v škole by si chcela za 20€ Jedlo z bio surovín. 🙂

@maciatkolulu ano, je to tak. ide o niekolko litrove vedra zmesi, nieco typu bujon, z coho sa varia polievky. Pouziva sa to uplne bezne v restikach, v skolach, skolkach, nemocniciach. To je akoze "vyvar" vacsinou. Neviem, co v tom vsetko je, ale tipujem, ze kopec soli a glutamanu sodneho.