icon

Šikana a prístup triednej učiteľky

zdenka17388
15. jan 2022

Ahojte..Priateľ má 10 ročného syna, je stvrtak, šikovný, učí sa dobre, známky v podstate doteraz samé 1..
Je svojský, moc sa nezapaja k hraniu s deťmi, radšej si číta knihy.Nerobí druhým deťom zle, nič.
Spolužiaci mu začali robiť dosť zle, majú v triede chlapca z detského domova a je to poriadny grazlik už teraz v tomto veku a rype kde sa dá.Začali chlapcovi schovávať školské veci, kradnú mu pravítka, za túto zimu mu zmizli už 3 bundy v škole, samozrejme nikto nič, počas hodiny mu lepia rôzne papieriky na chrbát, posmievaju sa mu, už sa aj pobili v triede..Samozrejme triedna nerieši nič,otec bol v decembri upozorniť triedna, že dieťa nechce chodiť do školy,že po skole doma plače , uzatvára sa do seba, nechce nikomu nič povedať
Triedna sa urobila že preboha, ide to hneď riešiť , že bude si dávať pozor, všímať si viac
Včera chlapec prišiel zo školy s tým, že pani učiteľka na hodine začala hukat po ňom, že nedáva pozor, že hlavne ze rodicia z neho robia chudacika, ktorého niekto sikanuje v škole a smiala sa mu
Chlapec odmieta teraz komunikovať s matkou aj otcom, odmieta ísť v pondelok do školy
Co teraz?

jankapepe
15. jan 2022

@zdenka17388 práve otec mal byť ten co to mal riešiť! Už dávno, ak neuspel u triednej, ísť vyššie! To sa uspokojil a čakal co bude ďalej? Po druhej zmiznutej bunde a opakovaných incidentoch by som taký humbuk narobila, že by zadok stiahlo všetkým!

zdenka17388
autor
15. jan 2022

@jankapepe práveže otec to riesil už 3 krát v škole, stále teda len s triednou učiteľkou, chvíľku sa to v triede ako tak ukludnilo, chlapec sa nesťažoval. No začalo to všetko znova a viac a viac..o tých stratených bundách ani nevedel, až to nakoniec povedala matka..
Teraz je chlapec nasraty na otca lebo to riešil v škole a budú sa mu zase smiať
Teraz cez víkend mal mat syna a chlapec nevedel co ma urobiť, bol smutný a nahnevaný na otca tak zostal s mamou doma
Otec sa snažil riešiť a aj tak vyšiel z toho ako ten zlý

makova333
15. jan 2022

@zdenka17388 1. napisat riaditelke e-mail s tym, co sa v skole deje a ziadat osobnu konultaciu idealne na druhy den. V e-maili napisat, ze zaroven bdues kontaktovat zriadovatela skoly (MÚ, OÚ...). 2. Dieta zatial ospravedlnit zo skoly. 3. Najst ineho psychologa (urgentne), ten ku komu chodil zjavne nebol pre neho doveryhodny, kedze sa dieta nedokazalo otvorit ani za viac ako rok. 4. Ak sa nic nepohne pri komunikacii triedna-rodic-riaditel-zriadovatel, oslovit Statnu skolksu inspekciu (aj im to povedaz, ze ok nevyriesili sme nic obraciame sa tam a tam). 5. Ak by sa situcai vyhrotila este viac, zmena skoly. Ale! Tu musi ist zmena skoly ruka v ruke s pracou psychologa, inak sa vam to zopakuje aj na xy tej skole.

heleninamama
15. jan 2022

@zdenka17388 Písomne kontaktujte aj vedenie detského domova, do ktorého agresor patrí. A žiadajte osobné stretnutie a konfrontáciu. Oni to musia riešiť. A nech so s ním začnú robiť poriadky. Pre takýchto sú reedukačné centrá, nie bežné základné školy.
A v tejto dobe pokojne využite aj políciu - nech sa to pohne. Podajte trestné oznámenie za krádež a násilie.
Všetko posielajte písomne, doporučene a nechajte si doklady.

annm81
15. jan 2022

@zdenka17388 Určite treba postupovať tak, ako ti tu už radili. Písomne požiadať riaditeľku o stretnutie z dôvodu neriešenia šikany triednou. Kontaktovať aj školskú inšpekciu, zriaďovateľa. Tiež nájsť iného psychológa. Ja osobne by som požiadala nejakého známeho muža (nie otca, ale niekoho, koho spolužiaci nepoznajú, aby si odchytil "hlavného aktéra" a SLUŠNE mu dohovoril, že takto by sa správať nemal, ak nechce mať problémy. Ale to len v prípade, ak ide o vážne útoky, ak trvajú naozaj dlhšiu dobu a ak som si istá, že moje dieťa je v tom celom nevinne. Pre tých, čo šikanu ešte len začali riešiť - podľa mňa, ak učiteľka nezačne vec riadne riešiť po prvom nahlásení, nemá zmysel ísť za ňou opakovane, ale ísť priamo za riaditeľom. Ak riaditeľ vec rázne nerieši po prvom hlásení, kontaktovať inšpekciu. Inak len zbytočne predlžujete čas, kedy je dieťa šikane vystavené.

A nakoniec, nechcem tvrdiť, že je na vine tvoje dieťa, ale pre úspešné riešenie naozaj potrebuješ poznať čo najviac faktov. Ako to napr. bolo s tým falošným obvinením z nadávania? Učiteľka prišla na hodinu a deťom povedala, že majú napísať listky s menom a odovzdať jej ich? Alebo im to povedala počas prestávky a odovzdali ich neskôr?

zdenka17388
autor
15. jan 2022

@annm81 k tomu nadavaniu, riešila to hneď na hodine a všetci označili jeho jednohlasne
Proste tie detská si vytipovali jedného v kolektíve, ktorému budú robiť zle a vybavené
Tá prvacka povedala, že to on nebol, ale neoznacila priamo kto to povedal
V pondelok majú dohodnuté stretnutie s riaditeľom, idú tam obidvaja rodicia tak som zvedavá

dadomon
15. jan 2022

Rodic moze zalovat skolu za to, ze neriesi sikanu, je to ich povinnost chranit psychicke a fyzicke zdravie ziakov.

annm81
15. jan 2022

@zdenka17388 Prepáč, naozaj nechcem povedať, že sa nič nedeje - šikanu treba rázne riešiť, ale nepredpokladala by som automaticky, že moje dieťa je sväté. Ak učiteľka prišla na hodinu, tam povedala, že majú napísať meno a hneď to odovzdať, potom sa deti nemali ako dohodnúť, že to hodia na konkrétneho chlapca. A ak neboli dohodnutí, potom je zas nepravdepodobné, aby hlasovali jednohlasne proti niekomu, kto to nebol.

Super, že máte dohodnuté stretnutie, treba tam rázne žiadať konkrétne riešenia, nie len prázdne kecy.

keiko33
15. jan 2022

Ja odporúčam zmenu školy. Aj keď taka zmena sa najlepšie robí z ročníka do ročníka, nie uprostred školského roka. Zažila som niečo podobné so synom. Je ryšavý, tak sa mu bežné kvôli tomu deti smiali, ale on sa nikdy nesťažoval, dusil to v sebe, len raz sa preriekol. Okrem toho s ním mali problém skoro všetky učiteľky. Prvý stupeň sme ako tak zvládli, lebo ho učila viac menej jedna učiteľka, ale piaty ročník to bol horor. Učiteľky na škole, to bol jeden "klebetný krúžok". Bežné si o synovi navzájom hovorili a za všetko mohol on. Vždy len váš syn nepočúva, burcuje triedu a nechce spolupracovať. Keď sa niečo v triede dialo, pripojili sa viacerí, no poznámku dostal len on, ostatný sa z toho vyvliekli. Dokonca mal aj dvojku z chovania, hoci nič strašné neurobil ani nikomu nič zvláštne neurobil. Druhé dieťa by dostalo maximálne pokarhanie. Jeho už mali učitelia zaškatulkovaného, ako "zlého". Tak som sa rozhodla, že zmeníme školu. On sám to veľmi chcel, že aj tak si všetci myslia že je zlý. Tak som zašla do inej školy za riaditeľkou s tým, že či mi vezme aj ostatné deti. Že nieje problém, ale až od začiatku školského roka. A to keď sa učiteľky dozvedeli, že beriem deti preč, to aj dcéram začali robiť zle, keďže škola bojuje o každého žiaka. Po prestupe dieťa spokojné, poznámky žiadne. Prestúpil s ním aj jeho najlepší kamarát, takže sa rýchlo prisposobil. Trieda ako kolektív držia spolu. Chlapci a dievčatá spolu normálne komunikujú, žiadne vysmievanie. Je to možno aj tým, že je to cirkevná škola. Na bývalej škole sa chlapci s dievčatami ani nebavili. Niekedy je zbytočne riešiť, lebo aj keď sa niektoré veci zlepšia, učitelia, či žiaci si to zapamätajú a dávajú to najavo inak. Nedá sa deti prinútiť, aby sa zrazu zahrnuli láskou a na všetko zabudli. Chlapca by som sa opýtala, či by bol radšej za inú školu. Pre jeho psychiku to bude lepšie. Je štvrtak, od septembra ide na druhý stupeň, takže to nebude taká veľká zmena, keďže vtedy prestupuje viac detí.

zdenka17388
autor
15. jan 2022

@annm81 nebolo to prvý krát čo sa takýto nejaký problém riešil, že majú povedať kto to urobil alebo napísať
Vždy sa tie detská zhodli ze tento náš a pritom chlapec ani nebol v škole
Nebudem si ho zastávať, že je svätý, detská sú neplechy všetky samozrejme, ale niekde bude určite problém keď dieťa nemá ani kamarátov v triede, keď si doma píše papieriky, ako nechce ísť do školy, ako chce aby Fabián-ten z domova zomrel..asi fakt niekde bude problém
S mojou dcérou si rozumie veľmi dobre, je rozdiel medzi nimi necelé 2 roky, viac krát aj jej povedal co sa v škole stalo, co nepovedal ani matke a otcovi

annm81
15. jan 2022

@zdenka17388 Ak takto už v minulosti označili chlapca ako páchateľa, i keď to kvôli pritomnosti určite byť nemohol, rozhodne to využiť ako argument, že ide o útoky celej triedy, nie len toho chlapca z domova.

V takom prípade by som už ale vybavovala aj inú školu. Jedného, dvoch grázlov sa dá dať do laty, ale ak je proti chlapcovi celá trieda, nebude to už významne lepšie. Možno mu po zásahu riaditeľky prestanú miznúť veci, ale aby si tam našiel kamarátov je podľa mňa veľmi nepravdepodobné. Na danej škole bude už vždy za toho, komu sa posmievajú.

A v procese vybavovania prestupu pracovať na chlapcovom sebavedomí a komunikačnej zručnosti, aby aj v ďalšom kolektíve neskončil rovnako.

aluskasm
15. jan 2022

@zdenka17388 Hned v pondelok ist do skoly za riaditelom a okamzite riesit. Kazda skola ma aj psychologa skolskeho. Sikana je vazna vec a ten kto ju sposobuje musi byt zastaveny. Bez Vasej pomoci dospelych ju nezvladne. Sikana sa nasledne riesi konfrontaciou vsetkych zucastnenych stran. Postoj triednej ucitelky je neprofesionalny a netolerovatelny. Cim skor zasiahnite a konajte, lebo sikana moze sposobit vazne nasledky na psychickom zdravi chlapceka.

makova333
15. jan 2022

@aluskasm ja len, ze nie kazda skola ma skolskeho psychologa.

sidicek
15. jan 2022

No mne sa zdá, že ste to nechali zájsť príliš ďaleko. Uz len zmeniť školu a hlavne dobrého psychológa, lebo obete sikany nie sú vyberané náhodné a chlapec má zrejme vážny problém.

mimikarol
15. jan 2022

@dadomon presne tak. Riešiť to natvrdo + rady čo už boli spomenuté. Ja by som spravila taký cirkus že by na mňa do smrti nezabudli. Samozrejme dieťa preložiť do druhej školy. Chudák chlapec, za pár hnusnych deciek a sprostej učiteľky takto trpiet 🙁

bibina32
15. jan 2022

@zdenka17388 Ak by chlapec chcel, určite zmeniť školu. Možno by ste stihli prestúpiť ešte do konca januára a druhý polrok by začal v novej škole. Držím palce.

zdenka17388
autor
15. jan 2022

@bibina32 ďakujem všetkým za odpoveď 🙏
Uvidíme ako pochodia rodicia v pondelok u riaditeľa
Tiež som za prestup do inej školy, toto je len trápenie čakať s čím príde ten chlapec každý deň zo školy

pink_lady
Autor odpoveď zmazal
xena0
15. jan 2022

Ísť rovno za riaditeľom, učiteľka by si zaslúžila teda dostať vynadane za toto.... Pokiaľ škola nerieši šikanu, kontaktovať minimálne škôlku inšpekciu pokiaľ to nebude anonymný podnet tak to budú hneď riešiť...

xena0
15. jan 2022

Bohužiaľ..väčšinou to končí tak, že agresor alebo obeť nakoniec musí zmeniť triedy alebo školu ..zvyčajne je to obeť a ako bolo písané vyššie, pozor nato, že ak bol obeťou šikany čo je za tým....pretože môže dôjsť k opätovnej šikane na novej škole

pink_lady
15. jan 2022

@xena0 inspekcia riesi len ak bola podana oficialna staznost na školu

zontik
15. jan 2022

@zdenka17388 ak to nebude chcieť riešiť riaditeľ, neurobíš nič.najlepsie je vziať dieťa, a dať do inej školy.čo viem ja, tak aj u nás na škole je šikana, už boli aj policajti, riaditeľ sa tváril, že tam tom určite nieje, a nevyriešilo sa vôbec nič, dieťa presunuli do inej dediny, a agresori sa vŕšia na iných deťoch.učitelia nemajú snahu to riešiť, cez prestávky im je najlepšie v zborovni, a keď nič nevidím, ako môžem tvrdiť, že sa niečo deje.smutné, ale je to hlavne vina rodičov😕🤔

tetapetra
16. jan 2022

@zdenka17388 Som z Miloslavova, všetky vieme čo sa stalo. Veľkou pravdou je aj to,že škola všetko tutlala. Rodičia chodili, sťažovali sa a nič. V našej triede je to podobné. Máme v triede adhd chalana, ale nie je zlý,len nevie kedy presiahol hranicu. Ale sú aj takí,ktorým všetko prejde a poznámku dostane ten druhý. Dievčatá v druhom ročníku medzi sebou riešili, ktorá je tlsta 🙄🤦🏻‍♀️

bubik6x
17. jan 2022

Neviem či ti to pomôže ale pamätám si že my sme mali jednu takú učiteľku, ktorá nám nonstop nadávala do grázlov, neschopných a negramotných debilov, na každej hodine sme si vypočuli aký sme sprostý a ona je tá super, ktorá to neviem kam dotiahla ( učiteľka na zakl. škole), že sme malé krysy a pod, s triednou sme to riešili nič, s riaditeľom tak isto odbil nás a povedal "však ste si už mohli zvyknúť ona je jednoducho taká, berte ju s rezervou" ale je to trochu blbé keď vrieska po jednotkarovy, že je negramotny debil, tak sme žiaci celej školy spísali petíciu a dali ju na mestský úrad, čo pomohlo síce len v tom, že si odvtedy dávala pozor na ústa ale také veci sa už nikdy neopakovali, takže skúsila by som určite nejakú medializáciu a ak to nepomôže tak zmena školy ale pozor v novej škole to nebude mať tiež ľahké, a má vôbec nejakých kamarátov mimo školy alebo v škole? Ak by trávil viac času s nejakým rovesníkom tak by sa mu to aj ľahšie zvládalo a neuzatvaral by sa tak do seba - môj názor, mal by sa aj komu vyrozprávať, čo ho trápi napr a podobne

dominikslenker
Odpoveď bola odstránená
dominikslenker
Odpoveď bola odstránená
lenkalienka321
8. sep 2023

@zdenka17388 ja by som zmenila školu a išla s tým do médií. Toto tieto školy potrebuju. Nech sa všetci na Slovensku dozvedia, čo sú ti učitelia a riaditeľ zač, aby sa začali viac snazit.

natiblaskova
5. sep 2024

@zdenka17388 ako to dopadlo

zdenka17388
autor
5. sep 2024

@natiblaskova šikana bola dokázaná psychologičkou, chlapec prestúpil na druhú základnú školu a je kľud

jakubrianka
Autor odpoveď zmazal