Šikanovanie 12-ročnej dcéry
Dcéra má 12 rokov, chodí do 7 tr.
V triede majú veľa chlapcov, približne 2/3 triedy.
Problém je v tom, že niektorí spolužiaci dcéru šikanujú. Jeden spolužiak ju štípe do ruky, ďalší kreslí srdiečka do zošita a potom počarbe celú stranu. Ale najviac ma znepokojuje že dvaja spolužiaci - integrovaní jej dvíhajú sukňu, oblápajú okolo pliec, alebo ju dokonca oblápajú po zadku. Dcéra je z toho nešťastná, minule sa v škole aj rozplakala. Nevie ako sa ma brániť. Vôbec nie je kyprích tvarov, prsia nemá, nemaľuje sa...
čo robiť ako jej pomôcť, pretože mne to príde ako sex. obťažovanie. Viem že chlapci idú do puberty, ale všetko má mať svoje hranice. Žiadnej spolužiačke takto zle nerobia. ako matku ma to trápi.
ďakujem za rady.
Ja neviem.. Deti su nieco menej ako dospelí? Alebo z akého dovodu maju tolerovat to, co by sme my dospele zeny netolerovali?
Alebo snad niekto sa tu v práci necha obchytkavat kolegom ktory nieje danej osobe sympatický a je v pohode s tym ak jej dany kolega dvihne suknu pred zvyskom zamestnancov, pocarbe papiere pripravene na prezentaciu vo firme a este ju aj postipe? To taketo vztahy na pracovisku niektore tolerujete a beriete to tak, ze to je okej a v pohode a to vlastne kolega prejavuje naklonnost?
Ak nie, tak preco by ich mali tolerovat deti? Ci zato, ze su to "LEN" deti, tak z toho nebudeme robit drámu?
@maximilie ja si skor myslim, ze vy to bagatelizujete, rovnako, ako sa to robilo predtym
Určite by som to riešila najprv s triednou. Nech tých chlapcov posadí a vysvetlí čo sa smie a čo nie.
Ak by nepomohlo (alebo pomohlo na chvíľu a zas by s začali) išla by som za riaditeľom/riaditeľkou a pokojne požiadala nech sa to rieši aj s rodičmi tých chlapcov.
Inak, väčšinou času dozor v triede/na chodbe nie je. Nemajú na to čas lebo sa musia pripraviť na ďalšiu hodinu, odskočiť si na WC, najesť sa, ...
A ďalším sa, že aj keby by bol, bude sa tváriť, že nepočuje/nevidí.
Moju sestru (má 10 rokov) tiež šikanovali chlapci. Ťahali za vlasy, trhali či pokresli strany zošita, vysypali veci z tašky, kradli desiatu. Išli sme to riešiť s triednou. Tá na odbila, že keďže to nevidela na vlastné oči, ide o "slovo proti slovu". Išli sme teda za riaditeľom a ten sa držal učiteľky. Tak som sestre povedala, že keď nabudúce jej niekto so spolužiakov bude robiť zle, nech im jednu vylepí. Aj sa raz stalo s tým, že to ten chlapec povedal učiteľke. Riaditeľ nás zavolal do školy, že čo to má znamenať a odbili sme ho tak ako on nás : "Ale viete Pán Riaditeľ, my sme t neboli a nevideli čo s stalo takže ide o slovo prosiť slove". A hľa, odvtedy je pokoj. 😁
Presne tak, mala by si o tom upovedomiť triedneho, takto sa proste chovať nemôžu, Je to obťažovanie, takže to treba riešiť, aby z toho tvoja dcéra skôr či neskôr nemala nejakú traumu. Chúďa
Ja by som ju dala na kurz sebaobrany... 3 hmaty.. Chvaty a nech ich plesne o zem a vybavene... A ešte jednu po papuli.. A vysmiať ich..
Tam keby som prisla ja alebo manzel, chlapci by boli posrati az za usami, toto nieeeeee, bez pardonu 🤮🤮🤮
To je neskutočne ako tu dokážete niekoho tak ukamenovat za to, ze si dovolí vysloviť iný názor, iný pohľad na vec. Tu je asi ok len pritakavat na všetko ako ovca. Mam na to iný názor. Samozrejme treba vedieť odlíšiť co je ešte zábava a co uz nie.
Šikana je veľmi silné slovo, preto je fajn najprv zistiť kde je pravda a nie hneď odsúdiť 12rocne decka a urobiť z nich sexuálnych predatorov pre srdiečka v zošite a dvihani sukni.
Ale ved nech sa to preveri, netvrdím ze ma autorka dcéru vysmiať a neriešiť.
Túto situáciu by mal posúdiť psycholog a nie my ,,najmudrejsie mamičky na konovi"
Toto je diskusia, nie boj o to, kto vyhráva a kto ma pravdu
@maximilie tu ide o t9, že to obhajuje a chudáčik kamoskin syn má za to nezmyselné poznámky. To možno mali aj tí 14 roční chlapci v Belgicku predtým ako znásilnili dievča a natáčali si to na mobil. Keď ti začne kolega v robote zdvíhať sukňu a tliapat ťa po zadku, lebo do určitého veku je to OK a dokonca sa nájdu ženy čo ho budú obranovat tak potom sa nechaj a usmievaj sa. V ktorom veku už to OK nie je???? Môže žena trpieť za to , že je mladsia? Či ako?
@maximilie ak by to robil jeden, da sa porozpravat, riesit situaciu s rodicmi,triednou, samotnym akterom a aj baba sa vie obranit voci jednemu...ale 2/3 triedy a len tak priehladnut, lebo "sa to robilo a teda je to normalne" a pritom dievca je hotove z celej situacie? No zazila som na pracovisku rovnake spravanie- jedna spravne mierena a vzduchom chladena pomohla k vyrieseniu a vydiskutovaniu problemu, ze takto sa k zenam nechova🙄🙄🙄🙄
Dolezite je dceru naucit branit sa slovne, fyzicky.Ak je submisivna o to je vacsi terc pre ostatnych.Ako reagovala vynadala im, odsotila?urcite treba ist za triednym a dorazne ziadat, aby s triedou pohovorila na triednickej hodine.Ti chalani ani mozno nevedia, ze je to sikana cokolvek co sa robi proti voli druheho tak je....ale este viac by pomohlo poslat muza pred skolu pockat si ich a dobre im vycistit zaludok.Skolu by som nemenila v takom rocniku...viem, ze sa take veci bezne robia zlomyselnosti a pod.dievca moze mat stres bolesti brucha z toho, ze pojde do skoly a co bude....
@maximilie ja úplne s vami súhlasím. Mám po 30tke a toto robili na ZŠ chalani aj nám. Keď sme mali sukňu, dvíhali ju, chceli nám ju stiahnuť a lahali si na zem lebo nám chceli vidieť pod sukňu. Neznášala som to. Ale teda absolútne som to v tom veku nebrala ako sexuálne obťažovanie, totiž, v tom čase nebol internet a premúdrelé decká s mobilmi v rukách a brali sme to ako “sprostí chalani sa nudia”. Viem o 3/4 chalanov z triedy ako cca žijú teraz. Majú svoje rodiny a nikto z nich nie je nejako narušený. Jednoducho to bola puberta. Lenže teraz sa za všetkým vidí sexuálne obťažovanie.
Keď to je dcére nepríjemné, čo úplne verím, lebo aj mne bolo, riešte to s triednym učiteľom. Ich to raz prejde, len kedy 🤔jednoducho chalanom začína puberta a dnešné deti sú až moc sexu chtivé, keďže všade to vidia, počujú, majú mobily, v TV sa len o sexepíle hovorí…decká sú tým nasiaknuté. Samozrejme to nie je ospravedlnenie ich konania, ale ono fakt takí istí boli chalani aj 20 rokov dozadu. A áno, srdiečka kreslili do zošita, aj nás pľuli papierikmi cez perá, hádzali do nás loptičky papierové, odsúvali stoličky keď sme si chceli sadnúť… a vždy je to na rodičoch ko vychovávajú svoje deti a hoci sa môžu smažiť, dieťa si urobí aj tak po svojom, lebo je tvrdohlavé alebo chce zpadnúť do partie a robí to čo iní hoci vie, že to neni správne. Takže naozaj len dohovoriť učiteľom a na zrpš rodičom.
A hlavne mňa zarazilo pri vašom popise veta “ Vôbec nie je kyprích tvarov, prsia nemá, nemaľuje sa...” tu je preeesne vidieť túto dobu. Vlastná mama o svojom 12 ročnom dieťati uvažuje ako že- veď nie je tlstá, nemá prsia, ani sa nemaľuje… lebo áno, ja keď vidím dnešné 10+ dievčatá, chce sa mi vracať. Zgebrené ksichty, nechty namaľované, nejedna už melír alebo hotovo celé vlasy prefarbené. Kraťase/sukne, že ledva opasok je široký a nie to čo majú na sebe. Prsia žiadne ale výstrih dobreženie po pupok. 3/4 dievčat. A áno, ak ste svoju dcéru zhodnotili ako zhodnotili, kľudne môže byť problém ten, žr nezapadá do tejto chorej doby a preto je terčom posmeškov práve ona. Čo je choré. Ale túto chorú dobu si robia ľudia sami a rodičia, lebo toto dovoľujú deťom. V mojej ére si spolužiačka 15ročná namaľovala nechty a my s hubou otvorenou čo si to dovolila a učiteľka keď to videla, cez prestávku vbehla do drogérie, kúpila odlakovač na nechty a odlakovala jej to. Že je ešte mladá na takéto veci. Teraz su nechty maľujú škôlkárky 🤦🏻♀️
@u2jana ja za túto chorú dobu nemôžem 🤷🏻♀️ Napísala som to, lebo je to môj názor. A áno, v inom prípade by ich možno provokovala. Ja nie som chalan ani som nikdy nebola aby som vedela posúdiť, čo sa v ich hlave odohráva. Ale teda určite toto všetko sa robilo vždy, len teraz je všetko sexuálne obťažovanie. Ja keď som spadla na základke a revala som ako tur, učiteľ ma pohladkal a tíšil ma. Teraz by mal vyhadzov z práce a problémy za sexuálne obťažovanie. A určite by to vedel celý fb, instagram a tiktok atď…
hmm teraz rozmyslam ze 10r dcera prestala nosit do skoly sukne, co predtym nemala problem, vidim ze s nou dnes hodim debatu. Ak sa potvrdi horeuvedene predpokladam ze prejdeme na plan B, aplikovany uspesne uz v skolke, kto do teba kamenom, ty donho dvoma 😒
Mňa ked cca v tom veku obťažoval spolužiak....pichla som mu kruzidlo do čela. Vraj tam ma.dodnes bodku 😂🤦♀️
Akože....bolo.to.naozaj v sebaobrane, uvedomujem si ze keby mu trafim oko tak je problém, ale od tej doby som mala rešpekt. Jeho aj ostatných. 😂
Dajte ju na nejaký kurz sebaobrany. Keď si nevie poradiť asertivne a vykecat sa, tak im nabudúce jednu struhne.

Nebudem označovať, ale nechápem ako jedna žena môže mať také hlúpe názory. Ak ti raz nejaký pako ktorému na základnej škole nebolo doma vysvetlené čo da smie s co nie, znásilní dcéru potom si povedz že však je to blbosť. Predpokladám že keby teba v práci dospelý kolegovia čapali niekoľkokrát do dňa po riti asi tiež to nenecháš len tak so slovami že veď je to normálne.
Autorka, áno toto už zaváňa sexuálnym obťažovaním, prvý krok okamžite kontaktovať triedneho učiteľa riaditeľa a keď to nepomôže zavolať si na poriadok rodičov a vyvodít trestno - právne dôsledky.