icon

Šikovnejšia, ale nie nadaná prváčka

indiankaindi
26. jan 2016

Ahojte, máme menší problém. Dcéra nastúpila v septembri do prvého ročníka a veľmi sa tam tešila. Už pred nástupom školy vedela čítať s porozumením a písať, sčitovala a odčitovala do 10. V škôlke ju odporučili na testovanie a zaradenie do nadanej triedy, ale pri testoch jej väčšina vyšla vysoko nad priemer, len nejaké tri oblasti vyšli priemer, resp. tesne pod - už si to presne nepamätám. Na zaradenie do nadanej triedy to nebolo, hoci bola na hrane. Ja som sa veľmi do toho ani nehrnula, aby ju tam zaradili, mám z toho spôsobu učenia zmiešané pocity. V každom prípade nastúpila do bežnej triedy na bežnej škole. Všetko bolo fajn, ale po mesiaci zhodnotila, že sa nič nové v škole neučia. Pretože nikto nevie čítať a ju nudí baviť sa o písmenkách a slabikách. Konzultovali sme to s pani učiteľkou, tak dostávala minitextíky, skôr básničky na čítanie navyše. Chvíľu bol pokoj, ale teraz to začalo znova. Dcéra nechce chodiť do školy, lebo za pol roka sa nič nové nenaučila, jedine to, že lepšie píše ako predtým. Frfle, že načo má chodiť do školy, keď nič nové sa nedozvie a ja mám tiež pocit, akoby zakrpatievala. Zabúda veci, ktoré predtým vedela, začína dokonca aj horšie čítať. Predtým čítala plynulo, teraz sa zasekáva, číta pomaly a nebaví ju to. Mám pocit, že je totálne demotivovaná. Chcem Vás poprosiť o radu, prípadne skúsenosť, čo s tým. Do nadanej triedy nie je súca a teda ja by som ju tam asi nerada dávala, ale v bežnej triede sa nudí a je nešťastná. P. učiteľka sa jej nemôže venovať inak ako ostatným, lebo to by bol asi priveľký luxus, takže fakt neviem. Nemáte niekto podobnú skúsenosť? Ako (by) ste to riešili? Ďakujem

paris3
27. jan 2016

@indiankaindi skuste znova pretestovat.... ved to uz je dost dlha doba odvtedy. tie testy aj tak, podla mna, nie su jednoznacne... ved dieta moze mat aj blby den vtedy, alebo nespolupracuje dobre a cele to je skreslene... a ked vam aj nevyjde pozadovane IQ, tak sa porad, ze ako to v CPPPaP doporucuju riesit....

paris3
27. jan 2016

@indiankaindi a este by ma zaujimalo.... vam urcili presne IQ? lebo dcera bola testovana ako predskolak a vtedy nam dali len interval predpokladaneho IQ (od - do).... tak ma zaujima, ci pri tom testovani, co ste absolvovali, urcia presne cislo... a ak nedosiahne hranicu 130, tak dieta nedoporucia do triedy pre nadane?

indiankaindi
autor
27. jan 2016

@paris3 my sme boli na testovaní tiež ešte pred školou, ale IQ nám nepovedali vôbec. Asi jej ho ani nerobili, neviem. Nepadlo o tom ani slovo, myslela som, že pri takomto testovaní sa riešia skôr tie oblasti a zdatnosť v nich podľa nejakej tabuľky. Nenapadlo ma pýtať sa na IQ :(

lindulak
27. jan 2016

mne sa tiež zdá dobrý nápad preskočiť ročník. v našej škole išiel jeden žiak s prvej rovno do tretej triedy a do tej prvej išiel skôr myslím. ak pozná aj druhákov ako píšeš, nemuselo by to byť zlé riešenie, iste by som to aspoň prebrala s psychologičkou ak možnosť.

paris3
27. jan 2016

@indiankaindi a kde ste boli na testoch? myslela som, ze spodna hranica pre vstup do triedy pre nadane, je 130.... preto sa cudujem, ze vam nepovedali vysledok.... to by ma zaujimali tie tabulky...

indiankaindi
autor
27. jan 2016

@paris3 boli sme v CPPPaP. Na základe výsledkov depistáže zo škôlky

michaelkanr
27. jan 2016

Necitam vsetky prispevky, ale zareagujem-presne toto sme mali s mojim bratom. Ako najmladsi toho strasne vela pochytil a v podstate bol rok ak nie viac popredu v porovnani s inymi detmi. Pocit nudy sa s nim tiahol celu zakladnu skolu, co si pamatam, stale sa len nudil, az som sa bala, ze co z neho bude. Sem tamsa dalo dohodnut s ucitelkami, aby mu davali extra ulohy, 1-4 napr roznasal zosity na diktaty, nieco mal na starosti len on. Vacsinou tento nepomer vsak ucitelky ignorovali. Kazdopadne teraz je to super sikovny chalan, myslim ze to niekam dotiahne (este je na vs). Podla mna treba dcerku podporovat v jej zaujmoch a vymyslat jej aktivity, to vsetko je investicia ktora sa oplati, nejde to von kominom. S knizkami napr skus vymysliet nejaku hru, dalsie aktivity postavene na tom precitanom, aby to nebolo len ze precita a tym to zhasne. Vymyslite spolu nejaky projekt- album s fotkami zvierat (moj brat si ako 4-rocny prekreslil vsetky svetadiely do zosita aj s riekami, vrchmi, hlav mestami, potom ho chytili dinosauri a pod). Skus vyuzit jej kreativitu a spojit jej oblubene s tym uzitocnym.

maculik
27. jan 2016

@indiankaindi a neda sa jej ist napr.na tyzden-dva na skusku do druheho rocnika? Ze aspon by skusila a videla,co a ako?
U nas v triede (ale v Nemecku,neviem,ci aj na.Sk sa to robi) mala Adel spoluziaka,kt.je proste taky samouk. V prvej triede sa nudil,ale prestupit k druhakom nechcel,presne prave kvoli kolektivu. A teraz v 2.roc.to je tak isto,proste nudil sa,mal sice ulohy naviac,ale on sa chcel ucit,nie len nieco vypracovavat. Tak pred 2t sa rozhodol ist na tyzden k tretiakom a rovno tam uz aj ostal.
Mozno by si sa mohla popytat u vas v skole,ci taketo nieco umoznuju. A radsej teraz skor,kym moze dcera v pohode naskocit a stihat 🙂

indiankaindi
autor
28. jan 2016

@maculik neviem či sa niečo také dá, nechcem aby na mňa pozerali ako na šlahnutú matku, ktorá vymýšľa a na dcéru ako na exota :D ale skúsim nad tým pouvažovať

maculik
28. jan 2016

@indiankaindi no ved jasne, preto aj pisem, ze neviem, ci sa to da 🙂 Lebo potom fakt by si asi bola len za niekoho, kto vymysla, lebo sa take veci proste este nerobia. Aj ked ja si myslim, ze detom by to malo byt umoznene, kedze urcite je po Slovensku vela takych deti, ktori prvy rocnik v pohode by mohli preskocit 🙂
Kazdopadne, drzim palce, nech sa dobre rozhodnete a pridete na to, co bude dcerke vyhovovat, aby bola spokojna 🙂

kvieta
28. jan 2016

@indiankaindi Najlepšie by bolo zájsť na najbližšiu pedagogicko psychologickú poradňu, tam Ti tí najkompetentnejší poradia, aké máte s dcérkou možnosti.

indiankaindi
autor
28. jan 2016

@kvieta veď tam ju testovali a tam to aj konzultujeme. Len už raz hovorila psychologička s učiteľkou o tom, nech dcéru viac zaťažuje, ale p. učiteľke sa to už asi veľmi nechce, resp. už to nerobí. Tak neviem, či ísť znova za psychologičkou, aby to nevyzeralo, že na p. učiteľku "žalujem" 😅 A keď to poviem ja p. učiteľke, tak mi vysvetluje, že veď dcéra je na vyučovaní v pohode. A ja jej neviem vysvetliť, že síce v pohode je, ale doma frfle a že to celkovo nejak nerieši fakt, že stagnuje. 😒

kvieta
28. jan 2016

@indiankaindi Ja som mala na mysli riešiť s poradňou, či ju znovu po čase neotestujú, prípadne poradia inú školu (napr. so zameraním na jazyky, al. matematiku a pod.) Učiteľku nedonútiš, aby sa jej venovala nad rámec učebných osnov, ak sama nemá záujem, keďže nejde o školu pre nadané deti.
Ak znovu prehodnotia, že dcéra sa nevymyká z priemeru, tak to budeš musieť rešpektovať a rozvíjať jej nadanie mimo vyučovania. Možno by bolo dobré, keby ste to pred ňou neriešili, pretože deti rady opakujú to, čo počujú od dospelých. Možno je chytrá v tom, že Ti vraví to, čo si myslí, že chceš počuť.

indiankaindi
autor
28. jan 2016

@kvieta hej chápem. Budem sa tam musieť ísť spýtať, alebo zavolať a uvidíme. Dcéra je ako malý dospelák, má také reči, spôsoby aj mimiku. Veľmi rada napodobňuje dospelých, takže čiastočne to bude aj v tom, ale niektoré veci sa nedajú predstierať. A s p. učiteľkou alebo s manželom tieto veci pred ňou určite nepreberáme, ona má uši ako slon a počuje hlavne a predovšetkým to, čo nemusí a nemá. 😀

mooonika1975
7. mar 2016

@indiankaindi chapem chapem, potrebuje motivacne prostredie, skusila by som pretestovat 🙂

odm3
11. mar 2016

@indiankaindi Ahoj,
Moja kolegyňa má chlapca siedmaka – tiež robil testy a nevyšlo mu 130 – pritom rieši každý rok matematickú olympiádu (niekoľkokrát úspešný riešiteľ), matematického klokana, iBobor a vždy skončí medzi 5% najlepších. V testoch mu vyšli vysoko nadpriemerné oblasti – logika, pamäť, vedomosti, priestorová orientácia, sociálne zručnosti a podpriemer pozorovacie schopnosti a rýchlosť. Kolegyni sa podarilo vybaviť mu matematiku vo vyššom ročníku – všetko je o ľuďoch. Ono tie testy nie sú alfa a omega testujú všetko ale vlastne nič poriadne. Jednoducho niekto raz určil, že práve tieto sú tie správne a budú sa používať. Raz som sa o tom rozprávala s jednou psychologičkou, ktorá mi hovorila, že inteligencia sa nedá presne zadefinovať a existuje viac typov IQ testov a ona sama by preferovala iné, od iných autorov. Ja som si napríklad inteligenciu vždy spájala so schopnosťou logicky myslieť a pozorovacie a sociálne zručnosti atď považujem za celkom iné schopnosti. Ktovie ako by dopadol v tom teste Einstien 😉 . Pre tvoju dcérku bude možno lepším riešením osemročné gymnázium ako škola pre nadané deti – pozri si výsledky olympiád z matematiky celoslovenské kolo viac ročníkov dozadu – najväčší favoriti medzi školami je gymnázium Jura Hronca a matematické gymnázium Grosslingova. Sem tam sa nájdu medzi víťazmi aj deti z Teplickej ale od školy s takým názvom by som čakala viac, podobne aj tie výsledky s ktorými sa chvália na svojej stránke podľa mňa nič moc vzhľadom na to aké kritériá na prijatie používajú. Zatiaľ sa netreba s tým dcérkiným frflaním na školu veľmi stresovať – jej schopnosti jej nikto nezoberie, svoj potenciál môže využiť v mimoškolských aktivitách, treba to brať ako školu života, tréning sociálnej komunikácie a prežitia v zmiešanej komunite – mne sa tiež nechce v robote veľa otravných vecí, radšej by som niečo iné, nuž ale keď má šéf iné predstavy, čo už... 🙂

mimiri
20. mar 2016

testovat este raz, podla mna patri do triedy pre nadane deti. Moj syn ma podobne hodnotenie, teda od mierneho podpriemeru po extremny nadpriemer , s vysledkom vyssi priemer a bol odporuceny do skoly pre nadane deti, s podmienkou ze do polovice roka musi na testy znovu...a aj ona by mala. ja ale stale zvazujem ci ano , alebo nie.

lucka188
21. mar 2016

@margarita vies co ja s tebou nesuhlasim. tiez som bola take dieta, vzdy vo vsetkom najlepsia a popredu a v skole som sa nudila, aj ma testovala psychologicka co potvrdila vyrazny nadpriemer akurat ze vtedy sa s tym nic nerobilo. a som presvedcena o tom ze ta nuda v skole ma vyslovene demotivovala, zlenivela som, spohodlnela a aj ked som nakoniec skoncila na matfyze, tak som nim len tak preplavala, musela som sa strasne dokopavat do vsetkeho a osobne si myslim ze aj iq mam uz skor len take bezne nadpriemerne, nic extra. myslim si ze je chyba ucit dieta aby sa zaradilo medzi priemer, naopak treba sa vsemozne snazit aby zostalo motivovane, potom moze dokazat v zivote velke veci a byt pri tom aj stastne lebo sa bude venovat tomu co ho bavi a zaujima.

@indiankaindi skusila by som to pretestovanie, pripadne preskocenie rocnika. neviem odkial si, ale neuvazovala si nad sukromnou skolou? nas skolsky system je postaveny na vyrabani priemeru, preto maju sikovnejsie deti problem

kofa77
21. mar 2016

moj syn sa takto nudi, prvak je, pritom na IQ testy uz nechce ist, do inej skoly nechce ist, on nema rad takmer ziaden predmet, lebo sa nudi...

tak na hodinach robi vsetko v zositoch dopredu, aj tak nuda..

mimiri
21. mar 2016

@iwusteeek u nas tabulky pustili. celkove hodnotenie mojho syna je VYSSI PRIEMER, a je odporuceny do skoly pre nadane deti, kvoli specifickemu nadaniu. Tiez tri veci vyrazny az extremny nadpriemer a zvysok podpriemer a priemer. Ja ale zistujem a neviem co je lepsie, lebo co som videla, tak vie viac ako sa ucia prvaci na skole pre nadane deti teraz....zvazujem kvoli dochadzaniu a plateniu sukromnej skoly...obycajna zakladka je blizsie a je zadarmo, a omalovanky ked sa bude nudit mu snad daju tiez

m.i.r.i
21. mar 2016

@lucka188 detto u mna to bolo..a vecnym hucanim do mna, ze nemam vycnievat, ze nemam byt chciet byt lepsia, ze ma potom nikto nebude mat rad, ze nebudem mat kamaratov, ze sa mam proste zaradit do davu sposobili to, ze som len tak presla vsetky rocniky, nic som sa neucila, spravila som co bolo najnutnejsie, ziadna privelka snaha...doteraz si myslim, ze keby som bola motivovana, tak dokazem este ovela viac ...ambicioznost mi sice ostala, ale nie do takej miery ako v detstve kedy som dychtila po vedomostiach a nudila som sa...tiez si myslim, ze ked su deti naozaj vynimocne nadpriemerne a maju sa nudit v skole, tak triedy pre nadane deti alebo nejake tie specialne pre sikovnejsich maju vyznam..lebo nasi ucitelia sami priznavaju, ze v skolach sa prisposobuje tym najslabsim nie tym najlepsim...
Na druhej strane, ja ani neviem co je lepsie...lebo zas aj u tych nadpriemernych deti to byva casto problem, ze su izolovane, ze su svojou inakostou trosku ine nemaju kamaratov..a zas je lepsie aby mali normalne socialne vazby ako byt v kopke s dalsimi rovnakymi jedincami 🙂
Moj taky vseobecny nazor je, ze do triedy pre nadanych je vhodne dat take deti, co su naozaj trosku mali vedatori a taki trosku nepochopeni outsideri..ked by v beznej skole boli asi skor sikanovani, lebo su neprakticki ale mudri, ziju vo svojom svete, so svojimi zaujmami, ktore nich nechape...a pochopia to len taki isti ako su oni....ale ked je dieta "len" mudrejsie a sikovnejsie, tak nie je na skodu byt medzi normalnymi rovesnikmi...len by malo byt motivovane...malo by mat pedagoga co ho zamestna a taha niekam a nie ze sa musi ucit podla najslabsich ziakov v triede a cely cas sa nudi...je to niekedy tazko rozhodnut...

marielik78
30. mar 2016

@indiankaindi Ahoj, ako som to tu tak prebehla... 🙂 my mame doma nieco podobne, teda nie povahou rovnake deti, ale skor danu situaciu. Tiez nastupila do skoly (ako patrocna), nadana, testy jej vysli nadpriemer. Je v obycajnej skole a od decembra to uz nie je radost, ale skor nuda, ze sa ucia stale to iste. Nepristupuje ale k tomu tak, ze ona nebude na sebe pracovat, lebo je sikovnejsia ako ostatni, ja som jej hned na zaciatku vysvetlila, ze to, ze ona teraz vynika, neznamena, ze ju dalsi nedobehnu alebo nepredbehnu a pochopila to celkom fajn. A ze sa ma stale co ucit a vzdy je okolo vela veci na objavovanie a poznavanie. Snazim sa ju doma zamestnavat, ma kruzky mimo skoly ako plavanie, tanecnu, keramiku, vytvarnu a v ramci druziny v skole aj anglictinu (ta ju ale jedina nebavi). Citame spolu rozne encyklopedie, robime pokusy, vyrabame, sme vela vonku, ked sa uz da. Tiez rada vyraba a tvori, prakticky by nonstop nieco vyrabala, ked musi byt so mnou v praci, tak kolega ci sef sa nestihaju cudovat, ze ona presedi dve hodiny a vyrobi si papierove domy, klietky, zvieratka a pod. 🙂
A mali sme nedavno krizu ohladom matematiky, lebo doniesla domov este v oktobri jedinu dvojku (omylom si vymenila znamienka plus a minus v dvoch prilkladoch) a odvtedy nemala rada matematiku. Teraz je vo faze, ze ju ma zase velmi rada, tesil ju Klokanko, doma zistila, ze ulohy ma hotove za pat minut z nej, ze to je malina, tak som rada, ze sa pomaly budeme moct zase zacat venovat aj matematike (uz sme predtym riesili rozhodne tazsie ulohy, ala druhaci, ale ked zanevrela na matematiku, nechali sme to na isty cas bokom).
Takze zatial to riesime takto, nechceme, aby zakrpatela a zaradila sa do priemeru, ale zase ani nechcem, aby uz teraz vedela to, co pomaly tretiaci, lebo na inu skolu pojde pravdepodobne az po prvom stupni (ak sa nic vynimocne nestane, uvidime poda vyvoja), takze tak nejako hladame cestu, ako ju udrzat v raste pre nu zaujimavym sposobom a tempom...
Ucitelku ma velmi fajn, ale nemozem od nej cakat, ze sa bude specialne venovat mojej dcere, ked ma 24 deti... A hlavne, ked tam je vela podpriemernych deti. Pracuje s nimi vsetkymi zaujimavo a velmi motivacne, to kvitujem a zatial si dokazeme sami poradit aktivitami doma.

marielik78
30. mar 2016

@m.i.r.i Picollo aj my pouzivame, tie sady pre vyssi vek, slovensky jazyk, matematiku, prirodovedu... je to uzasna vecicka, aj ked nie lacna... chcela som to aj do triedy im pozicat, lebo tam maju picollo primo iba (to mali pritom uz v skolke, v skole som necakala tie iste easy sady), aby mali zlozitejsie ulohy, ale nic z toho nebudu ako prvaci preberat (teda nie tie sady, co mame doma - slovensky jazyk - citanie a porozumenie textu I a II, matematika do 100 a pod.), zato moja mala to doma riesi 🙂

m.i.r.i
30. mar 2016

@marielik78 ja som tiez do skolky niesla 🙂 Moj je este predskolak, ale tiez robi uz tu matematiku do 100..to do 20 mu je uz prilis lahke...slovensky jazyk robi len niektore, sam zatial vie citat tlacenym velkym iba, nieco aj z malych, ale vacsinou velke...tak take si precita, pripadne si vela domysli podla zaciatocnych pismen a priradi, ale este nevie vsetko z toho..ale robime veru aj my tieto..je to super sada...

rawmamka
30. mar 2016

@m.i.r.i Myslíš, že sa dá hneď na začiatku kúpiť napr. Matematiku do 100 (preskočiť tú do 20) ? Je tam nejaký logický súvis, niečo kvôli čomu je lepšie, aby sa dieťa oboznámilo najprv s princípom (v tej sade do 20), aj keď má 7 rokov a v pohode bez chyby, bez pomoci prstov, rýchlo,...ráta do 100 ? Ide mi o to, aby som zbytočne neinvestovala do niečoho, čo už "nepotrebujeme" (aj keď opakovanie je matka múdrosti 🙂 ), na druhej strane, aby som niečo nepodcenila a dcérka nebude mať zo sady do 100 taký osoh, aký by mala, keby si najprv prešla do 20. čítala som na nete, že aj tá sada do 100 obsahuje mini opakovanie do 20, ale reálne som to ešte nedržala v rukách 🙂.

m.i.r.i
30. mar 2016

@rawmamka podla mojho nazoru staci rovno ta sada do 100. Pre 7 rocnu bude do 20 uz malo si myslim....tam ked pochopi princip ako sa robia tie ulohy tak vobec nie je treba nizsi level...teda moj nazor!

rawmamka
30. mar 2016

@m.i.r.i Ďakujem za odpoveď, pozerala som ukážky úloh na nete a tiež som mala ten istý dojem, ale je lepšie počuť to od niekoho, kto má obe sady už reálne doma a pracuje s nimi 🙂. Nerada by som dcérku "pomýlila", a možno aj nechtiac jej zhnusila matematiku, ktorú má rada.

marielik78
30. mar 2016

@rawmamka Tiez si myslim, ze kup rovno sadu do 100 🙂 Ja si myslim, ze je zbytocne kupovat do 20 pre nu.

lauricka
30. mar 2016

ja by som bola zvedava, ci sa to dieta naucilo samo citat a pocitat alebo ho to niekto ucil. A tym mu vlastne uskodil...? Su deti, co sa same naucia. Ale tie by mali ist urcite do specialnej triedy.

lauricka
30. mar 2016

a tiez je to o komunikacii s dietatom, tak sa poradte v tom CPPaP, ci ako sa to vola, ze co teda s nou, aka je situacia a ako ju dalej viest. Urcite sa zatial moze zlepsovat v inych veciach a tak. Poradte sa.