Škola dala spraviť psychologický posudok bez vedomia rodiča
caute,
uz zacinam byt dost nahnevana na praktiky ktore sa deju u mojho syna v skole,tak to zhrniem v skratke: prvy stupen bol skvely,moj syn(isiel do skoly o rok skor) vzdy patril k tym najlepsim ziakom a vsetko bolo bez problemu,mali sme skvelu ucitelku a david skolu miloval,jedine s cim sme bojovali bola jeho lajdackost,zabudanie pomocok a tak.celu dobu rozpraval o tom ako pojde na matematicky gympel.presiel na druhy stupen a cele zle 🙄 david do skoly prestal chodit z radostoou,vyslovene mi niekolko krat povedal ze sa tam nudi,zacal nosit poznamky ze nema pomocky a ze si nenosi ulohy,aj to sme eliminovali pretoze on nebol na domace ulohy zvyknuty kedze na prvom stupni ich maval iba minimalne.raz prisiel domov s tym ze bol u specialneho pedagoga a ten sa ho pytal dost sukromne otazky na to ako zijeme,ako si vychadza zo svojim otcom a mojim priatelom atd..veci ktore by nemal riesit bez mojho vedomia a bez toho ze je pri tom rozhovore pritomny este niekto,ok to som vyriesila a vyslovene som triednu ucitelku a aj toho specialneho pedagoga ziadala ze ked sa budu problemy znovu vyskytovat maju mi volat,mailovat...ze som otvorena riesit problemy.nic take sa nestalo,na rodicku v decembri som sa ale zase dozvedela ze moj syn ma urcite disgrafiu!a urcite aj poruchu sustredenia,nasledne mi bolo odporucene psychologicke centrum ktore uzko spolupracuje zo skolou,ja som si vybrala ine lebo som chcela pocut nazor niekoho nezainteresovaneho,vysledok:porucha pozornosti neni chripka a on ju nedostane len tak v 5 rocniku,vas syn je abslutne v poriadku len sa v skole nudi,ziadne dis sa nepotvrdili. a dnes mi prisiel david domov zo skoly s tym ze bola za nim nejaka pani a robila s nim vselijake testy,bola to psychologicka a robila s nim vlastne tie iste testy ktore sme uz absolvovali,podotykam ze sa to cele dialo bez mojho vedomia,naozaj neviem co si o tom vsetkom uz mam mysliet,je to podla vas normalne?
@arabeska mna len dostalo ze dieta je integrovane a potom zrazu nie je a pritom podla reakcii skoly problemy pretrvavaju... preco si ho potom nedala znovu intergovat lebo ho z patky chces dat na gympel... tam integraciu nebude potrebovat....
integracia ak je dobre robena tak je prinosom aj pre ucitela aj pre dieta...
nevnimat problemy svojho dietata a riesit to ze ho testovali je podla mna len jednou castou problemu skor by som sa zamerala na riesenie toho preco vobec ho dali testovat....
mozno aj zmenou skoly, alebo triedou pre nadanych .... ja neviem to uz musia povedat odbornici... ale podla mna je prioritne riesit prvotny problem co ma dieta v skole a teda to testovanie to nie je ....
ale teda ja by som si doriesila aj to testovanie bez mojho suhlasu ale prioritne teda syna
@maznacik007 dobre skusim to znova,on doteraz v skole nemal absolutne ziadne problemy a nik k nemu nepristupoval inak,riesila som to aj s jeho byvalou triednou.do 5 rocnika to bolo bezproblemove dieta,takze u nas ziadne problemy nepretrvavaju,len sa vyskytli nove ktore riesim od uuuuplneho zaciatku vzdy som spolupracovala zo skolou a nemali absolutne ziaden dovod robit tieto veci poza moj chrbat.stacil oznam v ziackej,ja by som to podpisala a problem neni ziadny.chceli posudok,ok priniesli sme im ho,nemali dovod ho spochybnovat a ak hej tak mi mali povedat!
vela veci ktore boli na zaciatku roka problem uz proste nepretrvavaju,david uz poznamky nenosi,sama ucitelka potvrdila ze sa to ovela zlepsilo.odbornik sa vyjadril ze moje dieta je v poriadku,tak preco by som mala o tom pochybovat?a este raz,ja som ten problem riesila hned v septembri,stale som bola v kontakte ako z triednou,spec. pedagogom pripadne som chodila osobne,podla teba sa tak sprava clovek kt. veci neriesi?
@arabeska a preco bol potom integrovany z akeho dovodu... myslim na tom prvom stupni...
@maznacik007 vdaka tomu ze bol/je sikovnejsi,celkovo mu vysli tie testy velmi dobre a preto nam psycholog odporucal skolu pre nadane deti.koli mojmu nazoru na take skoly tam nesiel,teraz to lutujem
@arabeska no ved toto treba dobre zvazit aj moja dcera mala ist na tu skolu pre SPMND ale my sme to vzdali najma kvoli cestovaniu... dala som ju do klasickej ... v beznej zs ... ale teda ona tym ze je dievca bola prisposobivejsia, davali jej ulohy naviac ... teraz sme prestahovany a uz druhy rok chodi do malej dedinskej skoly s malym poctom deti a fakt ze sa im tu venuju...
ale viem chlapci maju s tymto viac problemov.... a nechceli ste skusit osemrocny gympel uz min. rok to sa tusim este dalo aj zo stvrtej...
ale teda skus inu skolu kde ho budu vediet primerane zatazit a pracovat s nim... hlavne je to asi o referenciach na danu skolu... inak kludne mi napis do IP o ktoru skolu ide kde chodi teraz ... aj my sme ten isty okres .. 😉
@arabeska tá psychologička bola z nejakého centra, nemohla to byť školská psychologička? Možno sa len zbytočne stresuješ a škola nemá v úmysle nič zlé, len sa tvojmu synovi snažia pomôcť, možno len chceli zistiť, ako by k nemu mali pristupovať. Je pravda, že aj ak by to bola školská, tak ti to mali dať vedieť (neviem, či aj v takom prípade, je nutný súhlas rodiča), ale informovaný by podľa mňa mal byť. No skôr by som len požadovala od nich vysvetlenie, lebo zrejme majú nejaký problém, ktorý sa snažia vyriešiť.
@maznacik007 minuly rok sa uz nedalo,keby sa dalo tak skusame .
posielam ip
Bez súhlasu rodiča/zákonného zástupcu škola nemôže nič!!! Ku všetkému je potrebný jeho súhlas!!! Škola može mať z toho parádny problém.
@arabeska ale ve´d ak bol v škole nejaký problém - a teda v úvodnom príspevku si o pár z nich napísala, tak asi to trebalo riešiť s učiteľmi pravidelne, ja neviem, ale zas očakávať, že každý učiteľ ťa bude kontaktovať so všetkým čo sa vyskytne a pravidelne ťa informovať, no neviem, to by asi nerobili nič iné. Zrejme sa tam nabalilo toho veľa a možno si sa už dlho sama nepýtala, či sa to zlepšilo alebo nie. Neviem, niekedy mám pocit, že rodičia očakávajú od učiteľov už nemožné, ale oni neurobia ani to, čo je len v ich vlastných silách. Tvoj synček je podľa toho čo píšeš výnimočné dieťa, ty si sa napriek tomu rozhodla nechať ho v bežnej škole a očakávala od všetkých vyučujúcich, že sa mu prispôsobia a keďže to nie sú ochotní urobiť, tak všetci sú tí zlí (teraz ma asi ukameňuješ) ale proste z toho čo som čítala mi to tak vyplýva. Lenže v triede je viac ako 20 detí, nedá sa prispôsobovať všetkým a učiteľ si nemôže robiť učebné plány pre každé dieťa iné.
Škola urobila jedinú chybu, že ťa neinformovali o vyšetrení.
@roxi ty si ocividne necitala celu diskusiu,lebo to co pises som uz niekolko krat vysvetlovala,ja som sa informovala kazdy mesiac o tom co sa lepsi ci sa hrosi a podobne.necakala som nikdy kym ma budu informovat oni,nic sa tam dalsie nenabalilo,v ich triede je ich 16 nechcem tym padom nemozne aby mi vedela raz za mesiac triedna ucitelka povedat ci sa to lepsi,horsi alebo co sa deje,vsak?a vzdy som iniciatorkou ja nie ona.mojho syna riesim a vzdy som riesila hned a nenechavala som nikdy nic na potom.
a prave o tej jedinej chybe je tato diskusia,haloo ja tu riesim ze bol vysetreny bez mojho vedomia a suhlasu o tom je ta tema.
@arabeska rozprávala si sa zo všetkými učiteľmi, lebo zas triedna nemusí vedieť všetko a všetky problémy čo sa vyskytnú.
a áno, viem, že tu riešiš, že mal pohovor so psychológom a bez tvojho vedomia, (a áno, škola ťa mala informovať - to ti tu dal už každý za pravdu) a neurobili tak a niekedy si ozaj myslím, že rodičia to už z niektorými vecami preháňajú, tak sa s ním psycholog pozoprával, ty sa spýtaš v škole na podrobnosti a dôvody a ak teda tak veľmi chceš tak sa sťažuj, lebo áno porušili zákon. Ale tak hádam sa tak veľa nestalo, či áno? Ja viem, princíp, mali ťa informovať, ale zas veď ho neuniesli na druhý koniec sveta, fakt mám pocit, že rodičia niekedy vyrábajú problém aj tam kde nie je. Niekomu sa nepáči, že sa o deti učitelia nezaujímajú, niektorým sa nepáči, že sa zaujímajú až príliš. Proste asi sa v dnešnej dobe už nikomu nevyhovie.
@roxi triedna ucitelka je od toho aby ju informovali aj iny vyucujuci o tom ked maju s danym dietatom problem,to hadam nemyslis vazne ze mam behat za kazdym ucitelom zvlast.
a teda pre mna je dost velky problem ze ma neinformovali o tom sedeni,to ja mam ako kazda ovecka sklonit hlavu a povedat si ze nevadi,nic sa nestalo?ale stalo sa,porusili nieco na co mam pravo,ja mam pravo otom vediet ako aj pravo to odmietnut,to kde sme aby si kazdy robil co sa mu zachce s tym ze ved sa az tak vela nestalo? 😕 😕
a ano pytam sa vzdy na podrobnosti,snazim sa aj ucitelke radit ako a co na davida zabera,napriklad ze vyrusoval,ale to ze ma kazdy lavicu zvlast a ona ich pospajala a davida posadila z jeho vybornym kamosom to uz neriesila,az ked som ja na nu nezostala pozerat z otazkou ze preco ich teda nepresadi??vies ako to dopadlo?david sa presadil sam!
ja v skolstve nepracujem a ani som nikdy nepracovala,ale ja mam pocit ze triedny ucitel je prave tou spojkou medzi mnou a inymi ucitelmi,ak je problem dohodnem si kludne stretnutie aj s inym ucitelom,len by sa mala ta informacia ku mne dostat
Staršia téma,ale opýtam sa.Moze ísť dieťa ku školskej psychologicke bez súhlasu a upovedomenia rodiča?Isli len 4deti z celej triedy.
@drnda37 nie nemoze, tak isto nemozu detom davat rozne testy psychologicke a pod bez vedomia rodicia. Primarne skola sluzi na vzdelavanie, akekolvek aktivity mimo MUSIA byt schvalene rodicom. Ak tvoje dieta islo bez tvojho vedomia k psychologicke, tak podaj staznost minimalne na zriadovatela a aj vyssie. Ak tvoje dieta urobilo neaky pruser a zato tam bolo poslane tak ci tak musia teba ako matku informovat a pytat povolenie.
Este dodám,ze tam boli este v novembri a dozvedela som sa to náhodou az teraz od syna.Nikto mi nic nepovedal,nepýtal súhlas,neoznámil,ze tam pôjde a ani o tom,ze tam bol a aky je záver.Dnes idem do skoly zistiť skutočnosti.
Ved ja som zhrozena z toho,celu noc som nespala,lebo mi to povedal vecer,ked sme hrali hru.Je druhacik.
Nemáte celkom pravdu. V odôvodnených prípadoch môže škola žiadať o psycho posudok bez súhlasu rodiča
@sweetangel20 ok beriem,ak je to tak,ale nemusia upovedomiť rodiča ani ze tam bol a aky je záver?To sa mi nezdá.Ved som musela podpisat ine somariny a toto nie?
@sweetangel20 ale len sudneho zbalca nie psychologa. Psychologa iba svojho skolskeho
Psychologické vyšetrenie nemožno vykonať bez súhlasu zákonného zástupcu, preto aj správy o psychologickom vyšetrení môžu byť pre školy, orgány štátnej správy v školstve a pre zariadenia starostlivosti o deti a mládež vypracované a predložené len so súhlasom zákonného zástupcu. V prípadoch, ak je duševné zdravie dieťaťa vážne ohrozené, možno dieťaťu poskytnúť okamžitú pomoc a vykonať vyšetrenie aj bez súhlasu zákonného zástupcu, zákonný zástupca však musí byť o tom bezodkladne upovedomený.
Ale to sú výnimky ako je týranie, zanedbanie atď. Nie váš prípad. U vás pochybili jednoznačne
@drnda37
@sweetangel20
@elise
@mimikas ako si toto mozu dovoliť?Kde mam podať sťažnosť?Na koho?Potom uz asi nemá význam ani,aby zostaval v tej škole.

@maznacik007 prepac, aky mam ja pristup k mojmu dietatu?mne to uz pride ako naucena formulka na konovi"v prvom rade zmen svoj pristup" mna len zaujima ako niekto z par prispevkov moze vediet aky mam pristup a aky je vlastne ten spravny k mojmu dietatu 😕 😅