icon

Školáci od septembra 2013

andrea.m
15. okt 2012

Milé maminky budúcich prváčikov.Je tu veľa tém špeciálne pre prvákov druhákov a pod.Ja dúfam že sa tu stretneme skupina mamičiek z rovnako starými detičkami a spoločne s našími ratolesťami sa na školu budeme tešiť a deliť sa o radosti a starosti zo školou spojené.

titkovamiriam
26. dec 2012

@jaduska nie aj pri odklade ,ja som o odklad hned poziadala a musela som doniest vyjadrenie lebo inak by bol prijaty do skoly a u nas skola rychla doslo prijatie,skoro ma piclo-az ked som zasla do skoly uz mali od psychologicky rozhodnutie.A som velmi rada ze sme to takto spravili Marek spravil za pol roka velke pokroky co sa tyka zivota v kolektive a este ma polrok pred sebou 🙂

jaduska
26. dec 2012

@titkovamiriam ja sa čudujem preto, lebo viem, že rodič má právo dať o rok neskôr do školy, aj keď dieťa na zápise "prejde"....

titkovamiriam
26. dec 2012

@jaduska musi byt nato papier 😠,lebo od 6r.je u nas povinna sk.dochadzka

jaduska
27. dec 2012

@titkovamiriam šak to mi je jasné, že papier byť musí, ale som myslela, že stačí nejaká žiadosť od rodičov, nie rovno vyšetrenie u psychológa....a ešte také, ako opisuješ....

titkovamiriam
27. dec 2012

@jaduska a to este musi byt skolsky psycholog,lebo Marek mal v4r.vysetrenie u super psachologicky ta nam doporucila aby sme odlozili predskolsky rok a ostal dalsi rok v strednej triede a k tej sme ist nemohli musel to byt psychos zo skoly.Uz som to tu tusim aj pisala,ta ho najprv chcela ze moze ist do prvej bez toho aby bol v predskolskej triede,no normalne som ju musela ukecat 😠 😠 😠 😠

jaduska
27. dec 2012

@titkovamiriam takže keď psychológ usúdi, že dieťa je na školu zrelé, tak do školy ísť musí???? naša Lily je napr. po kongnitívnej stránke na školu zrelá a možno aj po emocionálnej, ale ja som pôvodne chcela, aby išla naraz do školy s mladšou dcérou, preto som chcela dať odklad...som nevedela, žeby s tým boli problémy..... 😕

titkovamiriam
27. dec 2012

@jaduska ono mozno to nebude problem ja zijem obci kde kazdorocne desiatky deti nieje prijata do skolky,skola je natrieskana bezne je 6 prvích tried 😠 možno preto chceli Mareka natlacit do skoly aby uvolnil skolku,lebo na zapise malo odklad asi 12 deti a nakoniec ho dostal iba Marek...teda čo viem,treba sa popytat a uvidis a daj potom vediet

yukki
27. dec 2012

@jaduska nám bolo treba papier z CPPPP ale žiadne psychtesty tam dieťa nerobilo, poukazovali si so špec.ped.kde je hore, dolu, vzadu, vľavo atď, pokreslili to čo aj na zápise, zuby jej kukla, tú filipínsku mieru-ruka na ucho, opakovanie počutej vety, čo je na začiatku v slove vpredu povedať, nejaké číselné predstavy, či je ochotná k spolupráci a tak....a dala odklad, jasný

jaduska
27. dec 2012

@titkovamiriam
@yukki

asi to fakt funguje všade inak a možno veľa rodičov dáva deťom odklad, aby im "predĺžilo" detstvo....no už len zo zvedavosti si to popozerám, ako to s tým odkladom vlastne je 🙂

titkovamiriam
27. dec 2012

@jaduska jasne pozistuj ,nemas kamosku co o uz u vas riesila.Ono asi zalezi ako kde clovek zije ako su plne skolky aj skoly.Mam kamosku co pred par rokmi chcela odklad a na zapise jej ucitelka vravi si myslite že je vase dieta debil????jasne ze hned zmenila skolu a odklad malá dostala a dnes uspesne skolu reprezentuje v roznych sutaziach

katka183
27. dec 2012

Ahojte.Aj náš malý mal odklad.Je narodený koncom augusta,no je hyperaktívny a aj sa zajakával.Nám psychologička sama odporučila odklad.Nič nestratí.

jaduska
27. dec 2012

@titkovamiriam tak som sa opäť niečo nové dozvedela, fakt to nie je také jednoduché dať dieťaťu odklad, ako som myslela 🙂 : http://www.skolskyportal.sk/clanky/odlozenie-za...

titkovamiriam
27. dec 2012

@jaduska skusiť možeš!!! 🙂 🙂

adri266
28. dec 2012

@andrea.m ahoj, tak sa tu pridavam tiez, dcerka je september 2006, napriek tomu je v triede v skolke najmensia /narodila sa malicka, 45 cm a vaha 2700 gr a tak sa to vezie/. Mam trochu obavy, ako kazdy rodic, ci to zvladne. Dcerka je totiz stale velmi hrava. Tak uvidime. Dufam, ze sa dobre adaptuje uz len kvolu tomu, ze z jej skolky by mala ist do tej iste skoly vacsina deticiek.

Na zapis ideme v januari, ZS mame 5 minut peso od nas, takze parada. Chodi tam jej bratranec, tak dufam, ze bude mat ake take zazemie.

Tiez navstevujeme logopeda /zili sme v Anglicku dva roky a ostalo jej take prehltanie poslednych hlasok a nevyslovenie *R*/.

Verim vsak tomu, ze do septembra este povyrastie, dospeje a bude viac trpezliva. Tasku mame kupenu, taku zelenu s dinosaurom, ona je totiz taky uplne chlapcensky typ, ziadne babiky, ale auta, vlaky, tanky, dinosaury...Napriek tomu je dost citliva a viem, ze si v skolke dost poplace. Takze aj preto moje obavy.

jaduska
28. dec 2012

@adri266 neboj, učiteľky v prvej triede ZŠ počítajú s tým, že deti sú ešte hravé....Ono tá prvá trieda je ešte taká adaptačná, mala by uľahčiť prechod z MŠ do ZŠ, učiteľka by mala využívať ako vyučovaciu metódu hlavne hru, aj keď sa deti musia naučiť čítať, písať, počítať.... A stou citlivou povahou asi nič neurobíš. Naša najstaršia ratolesť je tiež veľmi citlivá a nepriebojná, už je štvrtáčka a pomaly sa to zlepšuje, aj keď drzosť niektorých svojich spolužiačok určite nedosiahne.....

adri266
28. dec 2012

@jaduska ved prave. Ja som ucitelka, sice na SS, ale aj preto mam strach, pretoze vidim, ake dnes deti su...ucila som aj na ZS a jednoducho v dnesnej dobe su deti hrozne surove, sikana je bezna pomaly od 1. rocnika a dcerka je taka, ze staci, ze sa na nu niekto krivo pozrie a ona uz reve 😒
No a tak adaptacia...kolegyna ma prvaka a vravi, ze oni s nim bezne aj tri hodiny denne zabiju s domacimi ulohami. Jednoducho si dcerku neviem predstavit tak dlho sediet na dupe. Sestrin syn je zase take, ze on skoro kazdu domacu ulohu prereve, lebo sa mu tak nechce...

jaduska
28. dec 2012

@adri266 takže sme skoro "kolegyne" 🙂 🙂 🙂 ja tento rok končím (aspoň dúfam) - mgr. učiteľstvo pre primárne vzdelávanie, takže poznám problematiku z oboch strán...a poviem ti úprimne, ja absolútne nedokážem pochopiť, ako môže prvák písať 3 hodiny domáce. To jednoducho neexistuje, veď určite vieš, že z hľadiska biologického, aj psychohygieny by prvák mal venovať domácej príprave max. 20 minút. Buď im toho dáva učiteľka veľa, alebo má kolegyňa zlý systém domácej prípravy...(bez urážky 😀 ).
A čo sa týka šikany - s tým mám tiež osobnú skúsenosť. Našej dcérke sa spolužiačky vysmievali a uťahovali si z nej za každú blbosť, ona je tiež taká citlivejšia.....ale našťastie má dobrú triednu učiteľku, tak tá to vyriešila raz-dva....

titkovamiriam
28. dec 2012

@adri266 to s tymi ulohami ti verim kolegina ma syna teraz je uz druhak ale ta prisla domov o 17-tej a popri vareni do 20-tej sa snim ucila,maly skolu velmi zle znasal a ani dnes to nieje Ok aspon jej mladsia dcerka o rok zasa zvlada lavou zadnou ulohy za 20 min hotove a este aj brachovi pomaha-no ja som zvedava,ja si pamatam len na anglicke projekty co som so starsimi robila a zo zaciatku pisanie potom sa uz ucili sami a nastatsie im to vydrzalo do puberty potom to bolo horsie ale aj to sme zvladli 😀

adri266
28. dec 2012

@jaduska
@titkovamiriam no ono to asi s tymi domacimi ulohami zavisi od vyucujucej, lebo viem, ze ta kolegyna spominala, ze napri. z matematiky mali na tri strany ulohy, a to nehovorim pisanie atd. Ved take deticky musia tie pismenka pekne kreslit, pomalicky...A vy kedy idete na zapis?

titkovamiriam
28. dec 2012

@adri266 18.1.

jaduska
28. dec 2012

@adri266 3 strany???? šak to je aj na štvrtáka veľa, preboha....ja mám neter prváčku, sem-tam som s ňou písala úlohy, keď sestra nemohla a nikdy nám to netrvalo viac ako 20 minút, pritom to je neposedné dieťa....asi to fakt záleží od učiteľky, ale teda ja osobne by som si to išla s ňou vydiskutovať 😝 A čo sa týka toho písania - poniektoré učiteľky hrozne bazírujú na krasopise, ktorý je pri učení sa písať absolútne nepodstatný, intelektovo nadané deti sa dokonca väčšinou učia písať tlačeným a nie písaným a napr. v Čechách dali zelenú tzv. comenius písmu, ktoré je jednoduchšie, nemá toľko slučiek a oblúčikov....no uvidím, možno o 50 rokov na to prídu aj u nás....

čo sa týka zápisu, tak my ho možno budeme absolvovať 2x, keďže sa plánujeme sťahovať - tu, kde bývame teraz je 15.1. a tam, kam sa ideme sťahovať je niekedy vo februári. A keďže trvalý pobyt budeme mať ešte tu, tak zrejme aj tu musíme ísť na zápis....aspoň pro forma

titkovamiriam
28. dec 2012

@jaduska myslim si že dolezite dieta zapisat už potom kam nastupi to je dalsia vec 😉 ved kto znas vie kde bude v septembri 🙂

jaduska
28. dec 2012

@titkovamiriam tiež si tak myslím, že hlavne nech je zapísaná niekde, potom ju už iba prehlásime....

dalea
29. dec 2012

A ja sa stale rozhodujem,kde ju dat na skolu 😠 Uz som bola skoro rozhodnuta,je tam zapis 17.1.,ale teraz rozmyslam,ze ju asi dam do mensej obecnej skoly,kde je menej deti v triede 😉 Lebo mam obavu,aby ich v meste nebolo v I.triede 25 😕

jaduska
29. dec 2012

@dalea no musíš si vyhodnotiť výhody a nevýhody jednej aj druhej - čo im ktorá škola môže poskytnúť. Ja som tiež uvažovala, či dať deti do školy v obci, kde pracujem a mať ich poruke, alebo ich dať do mesta, kde zas budú mať ony po ruke ZUŠ-ku a pod. Rozhodla som sa pre mesto, nech nemusia cestovať busom.
Počet detí v triede až tak neriešim, ak je dobrá učiteľka, zvládne aj 30 detí, zlá učiteľka ani 5....

dalea
29. dec 2012

Pre mna je dolezity pocet deti a samozrejme mat stastie na ucitelku 😉 Cestovat autobusom bude v oboch pripadoch 😝 tu je ta skola v meste http://www.zspugacevhe.sk/A tu ta v obci http://zskamenicanadcir.edupage.org/

dalea
29. dec 2012

Syn chodil do mesta,ale pre nu by som chcela mensi kolektiv 😅

jaduska
29. dec 2012

@dalea tú stránku mestskej školy nechce zobraziť.... A vieš na isto, že bude v obecnej škole menej detí v triede???? Vieš, zákony schválnosti fungujú 🙂 🙂 🙂

dalea
31. dec 2012

Viem,lebo od nas zo skolky chodia deti aj do jednej aj do druhej skoly a v meste ich bolo vzdy viac,ale mozne je vsetko 😅 http://www.zspugacevhe.sk/

adka22
31. dec 2012

@elisadavinci moja dcera je narodena 11.8.a tiez este nejsom rozhodnuta ci pojde alebo nie.No urcite pojdeme psychlologicke a uvidime.Mala je celkom sikovna pracovne listy pre predskolakov zvlada super.Ide jej aj scitovanie aj niektore pismenka ale je este stale velmi hrava nevydrzi dlhsie pri nejakej hre alebo praci a ak jej nieco nejde velmi rychlo rezignuje.