Školáci od septembra 2013
Milé maminky budúcich prváčikov.Je tu veľa tém špeciálne pre prvákov druhákov a pod.Ja dúfam že sa tu stretneme skupina mamičiek z rovnako starými detičkami a spoločne s našími ratolesťami sa na školu budeme tešiť a deliť sa o radosti a starosti zo školou spojené.
@titkovamiriam ja sa čudujem preto, lebo viem, že rodič má právo dať o rok neskôr do školy, aj keď dieťa na zápise "prejde"....
@jaduska musi byt nato papier 😠,lebo od 6r.je u nas povinna sk.dochadzka
@titkovamiriam šak to mi je jasné, že papier byť musí, ale som myslela, že stačí nejaká žiadosť od rodičov, nie rovno vyšetrenie u psychológa....a ešte také, ako opisuješ....
@jaduska a to este musi byt skolsky psycholog,lebo Marek mal v4r.vysetrenie u super psachologicky ta nam doporucila aby sme odlozili predskolsky rok a ostal dalsi rok v strednej triede a k tej sme ist nemohli musel to byt psychos zo skoly.Uz som to tu tusim aj pisala,ta ho najprv chcela ze moze ist do prvej bez toho aby bol v predskolskej triede,no normalne som ju musela ukecat 😠 😠 😠 😠
@titkovamiriam takže keď psychológ usúdi, že dieťa je na školu zrelé, tak do školy ísť musí???? naša Lily je napr. po kongnitívnej stránke na školu zrelá a možno aj po emocionálnej, ale ja som pôvodne chcela, aby išla naraz do školy s mladšou dcérou, preto som chcela dať odklad...som nevedela, žeby s tým boli problémy..... 😕
@jaduska ono mozno to nebude problem ja zijem obci kde kazdorocne desiatky deti nieje prijata do skolky,skola je natrieskana bezne je 6 prvích tried 😠 možno preto chceli Mareka natlacit do skoly aby uvolnil skolku,lebo na zapise malo odklad asi 12 deti a nakoniec ho dostal iba Marek...teda čo viem,treba sa popytat a uvidis a daj potom vediet
@jaduska nám bolo treba papier z CPPPP ale žiadne psychtesty tam dieťa nerobilo, poukazovali si so špec.ped.kde je hore, dolu, vzadu, vľavo atď, pokreslili to čo aj na zápise, zuby jej kukla, tú filipínsku mieru-ruka na ucho, opakovanie počutej vety, čo je na začiatku v slove vpredu povedať, nejaké číselné predstavy, či je ochotná k spolupráci a tak....a dala odklad, jasný
asi to fakt funguje všade inak a možno veľa rodičov dáva deťom odklad, aby im "predĺžilo" detstvo....no už len zo zvedavosti si to popozerám, ako to s tým odkladom vlastne je 🙂
@jaduska jasne pozistuj ,nemas kamosku co o uz u vas riesila.Ono asi zalezi ako kde clovek zije ako su plne skolky aj skoly.Mam kamosku co pred par rokmi chcela odklad a na zapise jej ucitelka vravi si myslite že je vase dieta debil????jasne ze hned zmenila skolu a odklad malá dostala a dnes uspesne skolu reprezentuje v roznych sutaziach
Ahojte.Aj náš malý mal odklad.Je narodený koncom augusta,no je hyperaktívny a aj sa zajakával.Nám psychologička sama odporučila odklad.Nič nestratí.
@titkovamiriam tak som sa opäť niečo nové dozvedela, fakt to nie je také jednoduché dať dieťaťu odklad, ako som myslela 🙂 : http://www.skolskyportal.sk/clanky/odlozenie-za...
@jaduska skusiť možeš!!! 🙂 🙂
@andrea.m ahoj, tak sa tu pridavam tiez, dcerka je september 2006, napriek tomu je v triede v skolke najmensia /narodila sa malicka, 45 cm a vaha 2700 gr a tak sa to vezie/. Mam trochu obavy, ako kazdy rodic, ci to zvladne. Dcerka je totiz stale velmi hrava. Tak uvidime. Dufam, ze sa dobre adaptuje uz len kvolu tomu, ze z jej skolky by mala ist do tej iste skoly vacsina deticiek.
Na zapis ideme v januari, ZS mame 5 minut peso od nas, takze parada. Chodi tam jej bratranec, tak dufam, ze bude mat ake take zazemie.
Tiez navstevujeme logopeda /zili sme v Anglicku dva roky a ostalo jej take prehltanie poslednych hlasok a nevyslovenie *R*/.
Verim vsak tomu, ze do septembra este povyrastie, dospeje a bude viac trpezliva. Tasku mame kupenu, taku zelenu s dinosaurom, ona je totiz taky uplne chlapcensky typ, ziadne babiky, ale auta, vlaky, tanky, dinosaury...Napriek tomu je dost citliva a viem, ze si v skolke dost poplace. Takze aj preto moje obavy.
@adri266 neboj, učiteľky v prvej triede ZŠ počítajú s tým, že deti sú ešte hravé....Ono tá prvá trieda je ešte taká adaptačná, mala by uľahčiť prechod z MŠ do ZŠ, učiteľka by mala využívať ako vyučovaciu metódu hlavne hru, aj keď sa deti musia naučiť čítať, písať, počítať.... A stou citlivou povahou asi nič neurobíš. Naša najstaršia ratolesť je tiež veľmi citlivá a nepriebojná, už je štvrtáčka a pomaly sa to zlepšuje, aj keď drzosť niektorých svojich spolužiačok určite nedosiahne.....
@jaduska ved prave. Ja som ucitelka, sice na SS, ale aj preto mam strach, pretoze vidim, ake dnes deti su...ucila som aj na ZS a jednoducho v dnesnej dobe su deti hrozne surove, sikana je bezna pomaly od 1. rocnika a dcerka je taka, ze staci, ze sa na nu niekto krivo pozrie a ona uz reve 😒
No a tak adaptacia...kolegyna ma prvaka a vravi, ze oni s nim bezne aj tri hodiny denne zabiju s domacimi ulohami. Jednoducho si dcerku neviem predstavit tak dlho sediet na dupe. Sestrin syn je zase take, ze on skoro kazdu domacu ulohu prereve, lebo sa mu tak nechce...
@adri266 takže sme skoro "kolegyne" 🙂 🙂 🙂 ja tento rok končím (aspoň dúfam) - mgr. učiteľstvo pre primárne vzdelávanie, takže poznám problematiku z oboch strán...a poviem ti úprimne, ja absolútne nedokážem pochopiť, ako môže prvák písať 3 hodiny domáce. To jednoducho neexistuje, veď určite vieš, že z hľadiska biologického, aj psychohygieny by prvák mal venovať domácej príprave max. 20 minút. Buď im toho dáva učiteľka veľa, alebo má kolegyňa zlý systém domácej prípravy...(bez urážky 😀 ).
A čo sa týka šikany - s tým mám tiež osobnú skúsenosť. Našej dcérke sa spolužiačky vysmievali a uťahovali si z nej za každú blbosť, ona je tiež taká citlivejšia.....ale našťastie má dobrú triednu učiteľku, tak tá to vyriešila raz-dva....
@adri266 to s tymi ulohami ti verim kolegina ma syna teraz je uz druhak ale ta prisla domov o 17-tej a popri vareni do 20-tej sa snim ucila,maly skolu velmi zle znasal a ani dnes to nieje Ok aspon jej mladsia dcerka o rok zasa zvlada lavou zadnou ulohy za 20 min hotove a este aj brachovi pomaha-no ja som zvedava,ja si pamatam len na anglicke projekty co som so starsimi robila a zo zaciatku pisanie potom sa uz ucili sami a nastatsie im to vydrzalo do puberty potom to bolo horsie ale aj to sme zvladli 😀
@jaduska
@titkovamiriam no ono to asi s tymi domacimi ulohami zavisi od vyucujucej, lebo viem, ze ta kolegyna spominala, ze napri. z matematiky mali na tri strany ulohy, a to nehovorim pisanie atd. Ved take deticky musia tie pismenka pekne kreslit, pomalicky...A vy kedy idete na zapis?
@adri266 18.1.
@adri266 3 strany???? šak to je aj na štvrtáka veľa, preboha....ja mám neter prváčku, sem-tam som s ňou písala úlohy, keď sestra nemohla a nikdy nám to netrvalo viac ako 20 minút, pritom to je neposedné dieťa....asi to fakt záleží od učiteľky, ale teda ja osobne by som si to išla s ňou vydiskutovať 😝 A čo sa týka toho písania - poniektoré učiteľky hrozne bazírujú na krasopise, ktorý je pri učení sa písať absolútne nepodstatný, intelektovo nadané deti sa dokonca väčšinou učia písať tlačeným a nie písaným a napr. v Čechách dali zelenú tzv. comenius písmu, ktoré je jednoduchšie, nemá toľko slučiek a oblúčikov....no uvidím, možno o 50 rokov na to prídu aj u nás....
čo sa týka zápisu, tak my ho možno budeme absolvovať 2x, keďže sa plánujeme sťahovať - tu, kde bývame teraz je 15.1. a tam, kam sa ideme sťahovať je niekedy vo februári. A keďže trvalý pobyt budeme mať ešte tu, tak zrejme aj tu musíme ísť na zápis....aspoň pro forma
@jaduska myslim si že dolezite dieta zapisat už potom kam nastupi to je dalsia vec 😉 ved kto znas vie kde bude v septembri 🙂
@titkovamiriam tiež si tak myslím, že hlavne nech je zapísaná niekde, potom ju už iba prehlásime....
A ja sa stale rozhodujem,kde ju dat na skolu 😠 Uz som bola skoro rozhodnuta,je tam zapis 17.1.,ale teraz rozmyslam,ze ju asi dam do mensej obecnej skoly,kde je menej deti v triede 😉 Lebo mam obavu,aby ich v meste nebolo v I.triede 25 😕
@dalea no musíš si vyhodnotiť výhody a nevýhody jednej aj druhej - čo im ktorá škola môže poskytnúť. Ja som tiež uvažovala, či dať deti do školy v obci, kde pracujem a mať ich poruke, alebo ich dať do mesta, kde zas budú mať ony po ruke ZUŠ-ku a pod. Rozhodla som sa pre mesto, nech nemusia cestovať busom.
Počet detí v triede až tak neriešim, ak je dobrá učiteľka, zvládne aj 30 detí, zlá učiteľka ani 5....
Pre mna je dolezity pocet deti a samozrejme mat stastie na ucitelku 😉 Cestovat autobusom bude v oboch pripadoch 😝 tu je ta skola v meste http://www.zspugacevhe.sk/A tu ta v obci http://zskamenicanadcir.edupage.org/
Syn chodil do mesta,ale pre nu by som chcela mensi kolektiv 😅
Viem,lebo od nas zo skolky chodia deti aj do jednej aj do druhej skoly a v meste ich bolo vzdy viac,ale mozne je vsetko 😅 http://www.zspugacevhe.sk/
@elisadavinci moja dcera je narodena 11.8.a tiez este nejsom rozhodnuta ci pojde alebo nie.No urcite pojdeme psychlologicke a uvidime.Mala je celkom sikovna pracovne listy pre predskolakov zvlada super.Ide jej aj scitovanie aj niektore pismenka ale je este stale velmi hrava nevydrzi dlhsie pri nejakej hre alebo praci a ak jej nieco nejde velmi rychlo rezignuje.

@jaduska nie aj pri odklade ,ja som o odklad hned poziadala a musela som doniest vyjadrenie lebo inak by bol prijaty do skoly a u nas skola rychla doslo prijatie,skoro ma piclo-az ked som zasla do skoly uz mali od psychologicky rozhodnutie.A som velmi rada ze sme to takto spravili Marek spravil za pol roka velke pokroky co sa tyka zivota v kolektive a este ma polrok pred sebou 🙂