Školáci žijúci v zahraničí, ktorí musia chodiť na komisionálne preskúšanie na Slovensko
"Podľa súčasnej platnej legislatívy pokiaľ má dieťa IBA slovenské občianstvo, musí byť zapísané na kmeňovej škole na Slovensku, ktorá ho eviduje ako dieťa v zahraničí a chodí na komisionálne preskúšania, aby mal vysvedčenie i zo slovenskej školy.
Pokiaľ má dvojité občianstvo, je jedno, v ktorom štáte navštevuje školu."
Milý rodičia,
ak ste aj vy v takejto situácii, že žijete v zahraničí, ale vaše školopovinné deti majú trv.pobyt na Slovensku a aj občianstvo slovenské, a teda ste museli deti prihlásit do slov. školy,prosím podeľte sa so svojimi skúsenosťami:-
- vyberali ste si školu sami alebo ste to prihlásili na tej, ku ktorej podla trv. pobytu patríte? (Rozmýšľam, že vyberiem nejakú v odľahlej dedinke niekde na pohraničí, zdá sa mi to tak lepšie)
- ako je to so skúškami (dá sa aj dohodnúť s riaditeľom, ako často ?)
- ako skúšky prebiehajú? Kto všetko je v "komisii" ?
- je nejaká možnosť deti skúšať doma, keďže som účitelka na 1.stupni?
- ako to vaše deti prežívajú?
- ako to robíte s úlohami? Ako často sa učíte (tie sloven. veci) ?
- plus uvítam ďalšie vaše informácie.... Ďakujem
@mirka_martin ja som uz podobny prispevok dala, len skoda ze vsetci necitaju, tiez som pisala na min. skolstva... 😀
@tiana v zakone sa hovori nie o trvalom pobyte, ale o obcianstve dietata. Kym dieta ma len slovenske obcianstvo a nema ine, ci dualne plati pre neho povinna skolska dochadzka. To je ten problem. A mna sa to urcite netyka, dcera ma dvojite obcianstvo uz 6 rokov a syn slovenske nema, iba kanadske. Mna vytaca len tak absurdita zakona ....
@mirka_martin ocividne si kazdy vysvetluje zakon ako chce, niekto ho sem pridaval a hovorilo sa tam o obcianstve a nie trvalom pobyte.
@bubelko zda sa, ze sa teda mozes vykaslat na celu slovensku skolu, trvaly pobyt predpokladam tvoje deti na SLovensku nemaju
@tiana @sisaka
@mirka_martin a teraz mi povedzte, kde je pravda, ked ja som pisala na ministerstvo skolstva a dosla mi odpoved, ze je to viazane na obcianstvo a nie trvaly pobyt... ja uz som z toho zakona magor. ale fakt 😠
kazdopadne, je mi to uz v podstate jedno, kedze sme ho v piatok zapisali 😒
@bubelko mne odpisal pan riaditeľ odboru základných škôl
sekcia regionálneho školstva
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR
poslal mi to pekne extra potvrdene na vytlacenie, aby som to mohla pouzit, ak by mi to dakedy bolo treba.
Na SR sa neplanujem vratit. Presne som skopirovala, co mi poslal. A odpisala mi aj riaditelka ZS mojho posl.trvaleho pobytu (ktoru som kedysi aj ja navstevovala).. takisto si to overovala na Ministerstve, lebo na mojej ZŠ zahranicnych nema, a povedala, ze ak tam nema dieta pobyt nie je povinny robit rozdielove skusky, cize mam dvakrat tu istu odpoved.
@bubelko ... ja mam rovnaku informaciu ako @mirka_martin. Vobec nie si povinna zapisat na slovensku skolu ani v pripade, ze trvaly pobyt mas na Slovensku a prechodny v zahranici. Nevztahuje sa to ani na obcianstvo. Kde sa momentalne zdrziavas dlhodobo - tam mas narok navstevovat skolu a hovoto. A je len na Tebe, ci si zvolis na Slovensku kmenovu skolu alebo nie.
My sme asi odlisny pripad od vas, odisli sme do zahranicia ked uz chalani navstevovali ZS a teda sme na ich ZS na SK museli dat ziadost o plnenie povinnej skolskej dochadzky v zahranici a v minulom roku v okotbri sme boli prvy krat na preskusani. Chalani to zvladli, aj ked ucit sa im moc nechcelo ( ale komu by sa chcelo). Nie je to take strasne s tou SK skolou ako sa to zda. Inak chalani sa museli ucit SK ucivo popri tom ako sa ucili jazyk a aj skolu tu, pretoze ked sme sa prestahovali jazyk absolutne nevedeli. Skusky sa robia iba zo slovenskeho jazyka a na prvom stupni vlastiveda, na druhom dejepis a na druhom stupni pribudne v poslednom rocniku zemepis Slovenska.
A podla toho co ja viem, tak zapis na SK skolu je viazany na trvaly pobyt a nie na obcianstvo
@dionyzka
@mirka_martin ako uz je to aj tak jedno, je zapisany. a tiez sa nejak neplanujem vratit.
a tieto odpovede z ministerstva su pre mna jasnym dokazom, ze prava ruka nevie, co robi lava 😖
@mirka_martin inak na skole, kde je syn zapisany, maju momentalne 12 deti, ktore su v zahranici. maju z nemecka, nas. ale hlavne z rakuska 😉 takze pani riaditelka ma bohatu skusenost.
@bubelko presne ako pises, je nejednoznacny zakon a vykladov je tolko kolko ludi ho cita 😖 . Ja to nebudem silit, chalani boli na preskusani, budu chodit, nie je toho tak strasne vela, aby sa aj popri skole tu nedokazali tie dva predmety naucit.
A to my este trvame na tom, aby si vsetky ostatne ucebnice precitali, aby mali prehlad co sa ucia ich spoluziaci. A hlavne je to to iste ucivo co sa uci vsade - takze vela veci ma vlastne uz aspon precitanych. A pomoze im to aj tu v skole.
@bubelko tak to mate celkom fajn. Ono ja som aj tu v skole hovorila, nech maju na zaciatku s chalanmi trpezlivost pri diktatoch, ze u nas sa niektore pismena inak pisu a inak viazu do slov. To iste som potom povedala na preskusani.
Nasi chalani maju SJ, mladsi vlastivedu, starsi dejepis, ale obaja musia robit aj rocnikovu pracu. To je samostatna praca na nim zvolenu temu, ma mat aj vlastny prinos. Prave teraz cez prazdniny to musia dokoncit, aby sme to mohli poslat do Velkej noci do skoly. A do toho sa im veru moc nechce, aj ked mlasi to ma takmer hotove - akurat potrebuje este urobit pokus co tam chce zapracovat. Starsi ma teoriu zhruba hotovu a potrebuje popisat pozorovania, doplnit fotky. Ale taaaaak sa mu nechce. 😝
@bubelko mne to je uz jedno, len bolo na zaciatku neprijemne, ked jedna pisala tak druha inak, tak som im napisala priamo.. Povinne to podla vsetkeho nie je, tak maleho nebudem zatazovat. On mi tu vyrasta od narodenia, po slovensky vie, doma rozpravame lrn slovensky. A gramatiku mu neskor vysvetlim 😉
Tu je mi dolezitejsie, aby vedel to co je tu treba. 🙂
@mirka_martin to ti verim, ja som tiez preto pisala. no a vidis, tebe napisali A, mne B. ja tento stat snad nikdy nepochopim 😒
Zili sme dlhsi cas v zahranici a moj syn chodil kazdy rok na preskusanie zo slovenciny a vlastivedy do slov. skoly. Ked sme odchadzali zo zahranicia pred 2 mesiacmi, tak mi moja znama z Ciech tvrdila, ze komisionalne skusky uz deti robit nemusia, je to na rodicoch, ci chcu, aby ich deti robili skusky alebo nie. Plati to uz dlhsie v Cechach a aj na Slovensku, len to riaditelia skol vacsinou nevedia. Treba ich poziadat, aby sa pozreli so svojich papierov. Zakon nezrusili, len pozmenili.
moj prave robi preskusanie, zijeme v UK, dohodnuta bola slovina, matika, vladt, prir. Dali mu navyse este aj anglinu 😠
Ahojte. nas syn ide tento rok do prvej triedy v CR, mame slvenske obcianstvo aj trvaly pobyt na Slovensku. Pisala som vedeniu slovenskej zakladnej skoly a prisla mi odpoved, ze mame len poslat postou nejaku ziadost o povolenie studia v zahranici a na zaciatku skolskeho roka ma niekto prist po knihy. Co sa tyka skusiek, mame si vybrat, ci chceme chodit na skusky raz rocne, alebo prist len na konci 4. a 9. rocnika. Co myslite, ze je lepsie? Nam by viac vyhovovalo chodit na skusky co najmenej, ale zase aby toho syn potom nemal vela. Mate niekto tie skusky len v tom 4. a 9. rocniku? je to lepsie takto, alebo kazdy rok? Dakujem.
@adrianka1712 Záleží na tom, ako si zákon vykladá ZS na ktorej je dieta prihlasene na robenie komisionalnych skusok. My sme doteraz robili skusky kazdy rok, to nie je az taky problem, kedze na 1.stupni je len slovencina a vlastiveda. V 5. triede je len SJ, v siestej tiez, ale v 7. triede je uz SJ, dejepis a obcianska nauka, v 8.triede je SJ, geografia, obcianska a v 9.triede SJ, dejepis, geografia a obcianska. Kedze moj syn bol posunuty o 2 ročníky oproti slovenskej skole (o rok sme mu posunuli na SK nastup do skoly a jednu v zahranici preskocil ako nadane dieta), poziadali sme tento rok o skusku za tri rocniky (7.,8.,9.), aby mal povinnu dochadzku ukoncenu v oboch krajinach naraz. Tiez sme povodne mysleli, ze to bude nejaka suhrnna skuska, ale chyba lavky, musi absolvovat kazdy jeden predmet samostatne, takze bude robit 10 skusok! Dohodli sme to nakoniec tak, ze skusky 7.rocnika cez velku noc, 8.rocnika cez prazdniny v juni a posledny rocnik v auguste. A to sme este museli doniest potvrdenie o nadani z pedagogicko-psychologickej poradne, ze vobec je schopny robit tri rocniky naraz a je dovod mu to povolit. Takze s tym vykladom zakona je to take vselijake.
Tiez od nas stale pozaduju uradne preklady nemeckych vysvedceni, len nevedia povedat, podla akeho zakona ich vlastne chcu. Pritom aj ministerstvo skolstva akceptuje vlastny preklad z nemciny a netrva na uradnom.
Na druhej strane som ale rada, ze na tie skusky deti chodia, lebo aj ked su deti sikovne, ak ziju v cudzine, čitaju v jazyku krajiny a domaca, kuchynska slovencina skutocne nestaci na to, aby sa vedeli veku primerane v nej vyjadrovat na rozne temy, deti potom so mnou doma hovoria takym mišmašom, slova, co nepoznaju v slovencine povedia po nemecky, je to hroza pocuvat. A pisat gramaticky spravne ich bohuzial nenauci ani priprava na skusku zo SJ. Diktat syn napisal v 4. triede na stvorku a to mu akceptovali take veci ako napr. december ze napisal ako dezember a pod. Gramatiku-teoriu sa nauci vyborne a potom mu znamku na vysvedcenie spriemeruju.
V prvych rocnikoch su velmi mili na skuske, nechcu deti zastrasit, ale vo vyssich uz idu ozaj podla osnov. Napriklad skuska z teorie SJ 6. rocnik bola taka, ze ja som nemala ani potuchy, co tam napisat a neverim, ze regulerny ziak slovenskej skoly to vsetko vie, ak chce jednotku na vysvedceni.
Urcite je to pre deti stres, robit dve skoly paralelne, ale nejde o vysledok na vysvedceni, ale o absolvovanie a aby deti nestratili kontakt s pisanym slovom. Uz som rozmyslala aj, co by sa stalo, keby na skuske prepadol, ci by mu potom nepovolili osobitny sposob skolskej dochadzky na dalsi rocnik alebo ako by to riesili?
A čo ja neviem je, že keď už bude mať 9 tried ukončených, a pritom má len 14 rokov, či musí ešte ďalej chodiť do školy, niekam na strednu? A ako mu tu skolu vybavim, lebo ved prijimacky nemoze absolvovat, ked este len ma oficialne 6 tried a 9 bude mat az v auguste hotovych.
Vie niekto poradit, kto ma starsie deti?
ahojte.to by aj mna zaujimalo,ako je to zo skolou dalej,myslim po ukonceni deviateho rocnika.zijeme v Anglicku len tristvrte roka a dcera zacala studovat tu.kedze nastupila do skuskoveho obdobia je toho celkom dost-10 rocnik.v auguste ide na preskusanie do slovenskej skoly a dufala som,ze dalsie skusky nas uz necakaju...az pred par dnami som sa dozvedela,ze si ma robit skusku aj na strednej.nema podanu ani prihlasku na strednu,takze zaujimave a teraz sa nevieme rozhodnut co dalej.
ten zakon o povinnej skolskej dochadzke sa teraz menil s ucinnostou od prvého januara, preto mozno tie zmeny vo vyklade
@lujza88 si si ista, ze dieta automaticky nadobudne nemecke obcianstvo?
v zasade pokial viem, tak ak ma dieta aj ine obcianstvo ako slovenske, nemalo by sa ho to tykat. cize ak bude mat aj albanske obcianstv (alebo teda naozaj aj to nemecke, o com mam ale trochu pochybnosti...), tak sa ho slovenske skoly netykaju.
ale ako je vidiet aj v tejto diskusii, vykladov je vela a aj casy sa menia, takze co plati dnes, o rok moze byt uplne inak 😉
@ikke ..... tak uz som informovana lepsie .... nemecke nadobudne automaticky vtedy, ak bude v DE min. 8 rokov (aj ked ani jeden z nas nebude mat nem. obcianstvo) ..... ale ked bude mat teda albanske a slovenske a byvat budeme v DE a tam chodit aj do skoly, tak to preskusavanie sa nas tyka ?? bo mi nie sme dvaja slovaci v zahranici ....
@lujza88 Je to ozaj zaujimava otazka. Myslim, ze ked ma dieta dvojite obcianstvo, mozes povedat, ze si plni dochadzku podla albanskeho zakona a teda nemusi, podla mojho nazoru na Slovensku plnit skolsku dochadzku.
Este k tomu obcianstvu - neviem to presne, ale asi sa neda po 8 rokoch IBA dietatu zmenit obcianstvo na nemecke. Kedze dospeli musia pri splneni podmienky 8 rokov pobytu absolvovat jazykovu skusku a znalostnu skusku aby ziskali obcianstvo, neverim, ze je mozne poziedat len o obcianstvo pre dieta samostatne, pretoze oficialnu jazykovu skusku je mozne robit az od 16rokov.
Ak by to ale nejako slo, znacne by to ulahcilo zivot viacerym, ktori nechcu prist o slovenske obcianstvo. Ak totiz ja ako rodic poziadam o nemecke obcianstvo len pre svoje nezletile dieta z dovodu 8 rocneho pobytu v Nemecku, nemohli by dietatu odobrat slovenske obcianstvo, lebo dieta moze tvrdit, ze nemecke dostalo proti svojej voli (ja ako rodic som rozhodla zan) a teda ho neprijalo dobrovolne. A tym by sa zbavilo otravnej povinnosti chodit do slovenskej skoly paralelne s nemeckou...
@lujza88, zakon o preskusavani sa vas netyka. Co sa nemeckeho obcianstva tyka - ano, po osmych rokoch mate narok. Lenze zial - v tomto pripade ide o narok ziskany pobytom a ak ho prijmete, stratite slovenske obcianstvo (aj albanske, mimochodom, Nemecko povoluje dvojite obcianstvo len vramci EU). Plati to pre vas i dieta.
@sedmokraska, deti z dvojitym obcianstvom su z tohto zakona vynate, nie je treba nic kombinovat. Okrem toho tvoj priklad nefunguje, lebo ak by sa aj dieta branilo, ze nedostalo obcianstvo "dobrovolne" (co je inak nezmysel), tak by dostalo naspat slovenske a prislo o nemecke 😉

takze pozor!!! nezavisi to od obcianstva dietata (uz vobec nie jeho pravneho zastupcu/rodica)... neverte vsetkemu, co pisu media, a správy 😀 ja som si pekne napisala na Ministerstvo skolstva a dnes som dostala odpoved Emailom (pisomne) priamo od riaditela Odboru ZŠ z ministerstva škoslstva SR. Pridava hlavny dodatok z dotazu riaditela:
"Plnenie povinnej školskej dochádzky sa viaže na to, v ktorom štáte má žiak trvalý pobyt, vzťahujú sa tak na neho, ako aj na zákonných zástupcov, práva i povinnosti s tým súvisiace.
Vo Vašom prípade, vzhľadom na to, že máte spolu so synom trvalý pobyt v Rakúsku, vzťahujú sa na syna rakúske zákony a nemusí Váš syn absolvovať vyrovnávacie skúšky na slovenských školách."
Je jedno v kt.krajine na svete zijete, ak na sk zrusite trvaly pobyt vyrovnavacie skusky sa vas netykaju, lebo ste vy a hlavne dieta pod legislativov statu, v kt.zijete... takze tvrdenie pani @garzonka ohladom LEN obcianstva nie je pravda.
Pekný deň 🙂 😉