icon

Školská akadémia bez súhlasu rodičov

30. mar 2025

Deti idú mať školskú akadémiu. Nikto sa nás rodičov nepýtal, či vôbec súhlasíme aby deti vystupovali. Triedne učiteľky si vytipovali konkrétne deti , nevystupujú všetky. Oznámené nám to bolo v piatok na rodičovskom , deti už majú program nacvičený. Náš prvák doma nepovedal nič lebo to bolo prekvapenie. Konať sa to bude v piatok po škole ( začiatok o 18:00! , program bude trvať cca tri hodiny). V sobotu o 16:00 a v nedeľu o 13:00 v kultúrnom dome. Nepáči sa mi ako nás rodičov postavila škola pred hotovú vec. Ďalší šok pre mňa je to, že ja ako rodič musím dieťaťu zabezpečiť kostým . Alebo teda skôr zaplatiť. Musím zaplatiť 5€ za tričko , 3€ za čiapku, 5 € za legíny a 7€ za topánky a 2€ za ponožky... Kostým mu síce potom zostane, ale povedzte mi, načo mi budú doma cvičky, legíny, čiapka pre trpaslíka a nadrozmerné tričko? Nie som vôbec nadšená z toho a rozmýšľam ako sa k tomu postaviť. Je pekné, že škola chce spraviť nejaké predstavenie pre verejnosť na ktorom zarobí, ale prečo to mám ja ako rodič platiť? Ešte aj lístok si musím kúpiť za plnú sumu .príde vám toto jednanie školy v poriadku? A ostatní rodičia nadšení z toho, že ich deti budú vystupovať. Len dve sme sa začudovali tomuto prístupu.

lienka.7
30. mar 2025

@autorka a ešte si platila 3x18€ za krúžok, na ktorý nechodil?

autor
30. mar 2025

@lienka.7 áno 35€ je lístok pre jednu osobu ... To sú za mňa celkom pekné peniaze za detské vystúpenie... Ja som túto akadémiu ešte nezažila, v obci sme krátko, ale triedna hovorila, že je to raz za 5 rokov a je to taká "udalosť" , ale neviem teda posúdiť keďže som to ešte nevidela.

svetlonos
30. mar 2025

No presne, nas uz o 18tej, keďže vstava medzi 4-5 ráno, samozrejme bez obedneho spánku. Toto by ho položilo.

nyphadora
30. mar 2025

Tvoje dieta s radostou nacvicovalo vystupenie este aj to vedelo utajit aby vam spravilo prekvapenie( to muselo byt neskutocne narocne) nehovoriac ze bude mat tri vystupenia aj cez vikend aby ho mohli prist pozriet rodicia aj stari rodicia. Ty si lakoma dat penize na listok😭 , absolutne nechapem🥲, ze nerozumies, co to pre thoje dieta znamena, vystupovať na podiu pred divakmi, vidieť jeho raeosť a štastie. Kostym by ma trapil najmenej, ved to mozno aj doma najdes polovicu veci co potrebuje.V piatok ho nechaj doma. My by sme celu rodinu volali na vystupenie z vychodu aj z ceska.

lienka.7
30. mar 2025

@autorka sorry, ale za 35€ mas lístok na ples, kde za to aj niečo dostaneš.
A teda naco budú tie peniaze vôbec použité? Co z toho budú mať tie deti, na ktorých škola zaraba, keď ani kostým im nevedeli zaplatiť?
Jaroš tuším pýtal 17€ za koncert q to ti bolo hejtov, si pamätám... a tu dat 35€? Sorry, ale nedala by som.
@nyphadora som zvedava, ze ci starí rodicia dajú len tak smahom ruky 70€ za nejaké vystúpenie... ci uz na SK nemajú ubohe dochodky, z ktorých nevedia vyzit? Volala by si ceky rodinu? Aj lístky by si im vsetkym platila?

estellas
Autor odpoveď zmazal
zuzanapjat
30. mar 2025

@lienka.7 oni pôjdu jak Hujerovci na vystúpenie pár minútové... táta z Újezdu i strýc z Kolína a teta z Poděbrad. :D Toto je niekto schopný napísať žene, ktorá chodí na vystúpenia svojho dieťaťa od troch rokov. Že nerozumie čo to pre jej dieťa znamená... 🙂

zuzanapjat
30. mar 2025

@mandzula prekračovanie hraníc ... a čudujú sa prečo klesajú sympatie voči školskému systému ako takému

autor
30. mar 2025

@nyphadora áno, presne lakomá som 👌. Plakať môžeš nad deťmi , ktoré nedostali možnosť vystupovať pred svojimi rodičmi a starými rodičmi lebo pre školu ich výkon nebol postačujúci.. keby šlo škole o to aby rodičia videli svoje deti na pódiu tak mi aspoň garantujú možnosť zakúpenia lístku,takto sa mi ani nemusí ujsť a škole to bude jedno. Keď vystupoval so súborom na festivale tak som si lístok tiež zaplatila ( jeden sme mali zdarma) , ale mala som garantované , že lístok dostanem.

@lienka.7 u nás bol ples 60€, ale tak či tak je to dosť..neviem si celkom predstaviť čo to je za ceremóniu za tie peniaze. Na horehronske dni spevu a tanca stál lístok 30€

mandzula
30. mar 2025

Ja som uz len zvedava, kolko uciteliek (ked teda maju tie nizke platy), by smahom ruky dalo 35 x X € za listok za taketo vystupenie. Toto je uz cista manipulacia a citove vydieranie cez chudata deti. Rodic je tlaceny do kuta, lebo nechce byt za bezcitneho chuja. A potom ucitelia chcu uznanie spolocnosti a hnevaju sa, ked ho nemaju.

autor
30. mar 2025

@mandzula neviem, ja som zvedavá aj ako to bude obsadené, lebo triedna hovorila, že ak chceme ísť máme si ísť lístky kúpiť hneď v pondelok lebo budú rýchlo vypredané a že aj preto vystupujú tri dni po sebe lebo je o to veľký záujem. Ako je pravda, že podujatia tu v obci nech sú akékoľvek bývajú často vypredané, ale neviem si toto celkom predstaviť. Ale je to aj časovo dlhé 3 hodiny je dosť.

mandzula
30. mar 2025

Autorka, ono je fajn, ze sa obec snazi, ale ist na to takto manipulatorsky, to je cez ciaru.

nyphadora
30. mar 2025

@lienka.7 ano stari rodicia by dali peniaze, nie len na listok ale aj za cestu ktoru by ku nam museli isť - 4hod. Pretože miluju svoje vnučata a boli by nesmierne hrdi a štastni, že ho mohli vidieť naživo.
@autorka ty stale nerozumieš, že je to pre tvoje dieťa niečo veľmk dôlezite, co by chcelo zdielať s najbližšimi ( rodičmi), a ty nad tym mavneš rukou, nie je to draha blbost🙈. Veď buduci rok uz vystupenie nebude.

autor
30. mar 2025

@mandzula tiež sa mi toto jednanie nepáči. Na MDŽ vystupovali za dobrovoľný príspevok so školou a so súborom a zuškou zadarmo 🤷
@asocial ten triedny fond je vysoký,ale zas triedna nám ukazuje čo sa kupuje. Tento rok sa platilo divadlo už, kupovali sa hygienické potrebu, fixky a kriedy a triedna kúpila ešte kocky na matematiku.

lilope
30. mar 2025

@nyphadora ty vieš lepšie aké je to vystúpenie pre autorkino dieťa dôležité ako sama autorka. Poznáš jej dieťa lepšie ako jeho matka. Gratulujem k takým schopnostiam vidieť do duše ľudí, ktorých si nikdy nestretla, kde sa to dá naučiť?

lienka.7
30. mar 2025

@autorka a ze ľudia nemajú peniaze... no vidíme 👌
A čo teda bude škola s tými peniazmi robiť? Vie sa vôbec? Keď deťom nie sú schopný ani zaplatit kostýmy? Neviem, kde to teda žijete, ale ja som teda ešte nezažila, aby som za vystúpenie vlastneho dietata povinne platila 35€! To keby chceme ísť rodina tak mam platiť 105€? Keby dali, ze dobrovoľný príspevok, nepoviem. Ale toto nie. Sorry.
@nyphadora bezne sa tu vyplakava, aké je všetko drahé a co koľko stojí ale v pohode len tak vyhodím 35€ za lístok. No jasne 👌

nyphadora
30. mar 2025

@lilope dakujem, roky skusenosti, empatie a rešpektu dieťata.

lilope
30. mar 2025

@nyphadora teda máš môj obdiv, to si nedovolia ani odborníci👏

estellas
30. mar 2025

@nyphadora Vidieť vystupovať dieťa je krásne. Nestretla som sa s takými sumami za školskú akciu, ak áno tak maximálne symbolickú cenu a nie 35 eur.
Pre ľudí ktorí sú vo finančnej tiesni napr. slobodné mamičky je 35 eur dosť.
Mne tá cena príde vysoká.

janage
30. mar 2025

Mne tu chýba kontext. Predpokladám, že raz za 5 rokov škola urobi tip top akadémiu, na ktorej vyzbiera peniaze a tie použije na čo treba. Finančné hospodárenie napr. s prostriedkami ZRPŠ u nás pravidelne do centa predkladajú na prvom školskom rodičovskom u mladšieho a prvom triednom u staršieho. Tabuľka na jednej strane príjem na druhej výdavky.
Na triednom rodička učiteľka ešte takto vycisli hospodárenie s triednym fondom.
Ak to škola chce ponat ako zbierku tak 35e je síce dosť, ale raz za 5 rokov. Plus musia zaplatiť za prenájom sály ešte, možno požiarny dozor a ďalšie výdavky.
Zrejme z toho chcú financovať väčšiu investíciu alebo dlhšie obdobie.
Moje dieťa tancuje, kostým platíme a predstav si ostáva súboru. Sme s tým OK.
Dieťaťu by som nekazila radosť. Po akcii napíš kľudne do školy, že by si rada vedela účel pouzia peňazí, môžeš sa aj cez radu rodičov pýtať. Ďalej oznam pani učiteľka, že máte viacero aktivít, dieťa je vyťažené a už sa takýchto akcii v budimucnosti nebudete zúčastňovať.
Že ti nevyhovuje zvolený spôsob komunikácie, školy s vami ako rodičmi, že ste sa to dozvedeli na poslednú chvíľu,
Môžeš kľudne požiadať, aby táto tvoja pripomienka bola uvedená v zápisnici z rodičovského. Združenia.

Poriadne si ale vopred zisti ako funguje komunita, kde ste sa prisťahovali, budete ďalšie roky žiť a syn chodiť do školy.
Lebo môžeš z toho vyjsť najhoršie ty len vďaka neznalosti pomerov v komunite.
Ak sa toto organizuje každých 5 rokov, ostatní rodicia asi až takí prekvapení neboli. A sú radi, že môžu oni a ich deti niečo urobiť pre miestnu školu.

janage
30. mar 2025

@lilope ja som to pochopila tak, že toto je raz za 5 rokov. . A všetci to vedia. To máš 7ena rok. Ostane klasické školské besiedky zrejme majú vstup zdarma.

lilope
30. mar 2025

@janage zrejme si to chcela adresovať niekomu inému, ja som nič také neriešila.

lienka.7
30. mar 2025

@janage ked chce škola zbierat na svoju réžiu, nech si vyhlási zbierku, ale nech na to nezneuziva deti a nerobí nátlak na rodičov. Mimo to, na svoju réžiu ma dostať peniaze od obce, nie zbierať od rodičov. Ale pán riaditel chce asi byt "chrumkavy" pred pánom starostom. Inak verím, že aj oni a ich rodiny si pekne vstupné zaplatia.
A všetko "okolo" sa deťom poskytuje zdarma. Alebo žeby aj obec na nich chcela zarábať? Za prenájom kulturaku napr.?
@autorka a tie deti co nevystupuju, tak ti rodicia co? Ti si koho dôjdu pozrieť? Ci si zaplatia za to, aby videli spolužiakov?

janage
30. mar 2025

@lilope ano máš pravdu, málo to byt
@estellas

autor
30. mar 2025

@nyphadora Prvé, druhé, tretie vystúpenie bolo pre moje dieťa dôležité, teraz ma už ani neregistruje či tam som alebo nie. Občas mi zakýva keď si ma po vystúpení všimne v hľadisku a občas si ma ani nevšimne lebo ma tam nehľadá. A občas mi dokonca povie, že si chce stavať lego a nie vystupovať....Pre moje dieťa je už prirodzené vystupovať. Ak ma niekde potrebuje a chce tak mi to povie . Nemám pocit, že by práve toto vystúpenie bolo pre neho niečím výnimočné ...

@janage do súboru si prihlásila dieťa ty alebo si lektorka tvoje dieťa náhodne vybrala ? Ja som tiež súboru platila 150€ za to, že mu požičiavajú kostými ( peniaze sa používajú na údržbu uborov) . Ale do súboru som ho prihlásila ja ako zákonný zástupca na základe toho, že to on chcel . S poplatkom som bola oboznámená este pred tým, ako do súboru vstúpil a nacvičil program na prvé vystúpenie... A aj v tom súbore sa ma pýtajú či súhlasím s tým , že niekde bude alebo nebude vystupovať...

@lienka.7 to ja už neviem či tam pôjdu alebo nie. Niektorý možno áno ,niektorý nie. Možno ani nevedia , že nejaká akadémia bude. Ja by som tiež nevedela keby moje dieťa nevystupovalo. Triedna si nás nechala niektorých v triede a oznámila nám až potom , že bude akadémia a naše deti vystupujú. Zo školy žiadny oficiálny oznam doteraz neprišiel ani na edupage, ani dverách nie je nič vylepené. Možno niekde v obci je plagát, ale to neviem, nechodím veľmi do dediny .Ale asi niekde niečo bude ak čakajú takú účasť.

janage
30. mar 2025

@lienka.7 písala som o investovaní napr.rozsiahlejsia úprava, oprava, modernizácia. To sú investičné výdavky, nie režijné a často na to nie sú zdroje. Alebo chcú financovať dlhodobo niečo iné, čo tiež nie je financované skrz zriaďovateľa. Neverím, že by nevedeli zdokonaľovať, kam peniaze išli.
Za ďalšie komunita takto funguje zjavne dlhodobo, je to udalosť, pre ktorú žijú, nik ju nespochybňuje a všetci sa tešia. Rodicia a zvyšok familie sú hrdí na vystupujúce deti, a pozrieť sa zrejme prídu aj tí, ktorých dieťa nevystupuje. Keďže vystupujú pre veľký záujem viackrát, ale vždy tie isté deti.
Autorka je nová a má výhrady. Tak stačí odkomunikovat, a nabudúce sa akcie nezucastnit. Este sa mozno niekto potesi uvolnenému listku. Len či takto svoju rodinu, z tej komunity sama nevylúči je otázne.

erikaeb
30. mar 2025

Autorka, po prečítaní tvojich komentárov by som sa teda dieťaťa spýtala či chce ísť. Ak by nechcel tak by som ho tam neodviezla a ani lístok nekúpila.
Ak áno tak by som si kúpila ale len na ten piatok ( ak sa tak dá). V sobotu a nedeľu sú dni pre rodinu, ak by chceli moje dieťa na vystúpenie, mali ma o tom informovať skôr so vstupom zdarma.
A tú angličtinu určite rieš, nech ti peniaze vrátia, keďže sa angličtina nevyučovala.

lienka.7
30. mar 2025

@janage aha, cize co všetko majú teda de facto platit rodicia? Namiesto vydierania rodičov a zneužívania detí si ma pán riaditel hľadať sponzorov. Tak sa to totizto zvyčajne robí.
U malej v skolke menili komplet okná a nikto od nás "nevyzadoval spoluucast". Keby áno, tak potom si tie okna mame akoze vziať a rodicia nových deti si zaplatia nové alebo ako?

lienka.7
30. mar 2025

@janage plus autorka platila synovi angličtinu, na ktorú jej dieta teda ani nechodilo. To je ďalších 3x18€, co od nej škola zobrala a nedala žiadnu protihodnotu. Aj to je podla teba Ok?

janage
30. mar 2025

Dieťa som prihlásila pred rokmi ja. Poplatky a podmienky sa za tie roky zmenili vyrazne. Tancujú vždy všetky deti, ale nie každé v každej choreoske. Pre nich je to, ale pocit hrdosti, ak ich tréner vyberie do viacerých. Viem priebežne na zač roka čo asi sa pôjde. Veľa súťaží je postupových a tam to závisí od toho či si ďalší postup vytancujú. Len pre ilustráciu štartovné na stáž 10,12e za jednu choreografiu, vstupné na súťaž ako rodič divák platím cca 10e. Ak postúpia platím cestovné, úbytko, stravu. Dieťa tancovať chce. Pracuje na sebe. V obdobi stazi ich ma kludne aj 6 v priebehu 2 mesiacov. Ak postupia raz rocne cestuju do zahranicia. Plus Raz ročne mame záverečné vystúpenie tam je vstupné cca 10+ na osobu. A viem, že ledva sa pokryjú náklady s organizáciou. Potrebuješ zaplatiť sálu, osvetlenie, kopec ludi pomáha dobrovoľne a aj tak nie sú v pluse. Robia to, aby rodicia a rodina mohli vidiet kam sa deti za rok posunuli. Ja som hrdá, že moje dieťa je kde je a aj keď tie financie vyskočia vo vyššej sume, stojí nám to za to.
Áno komunikácia školy nebola najšťastnejšie zvolená, ale zjavne si jedna z mala, čo je z toho celého neprijemne prekvapená.
Pozri sa na to ich očami. Roky niečo robia, super to funguje, sú nadšení a prídeš ty nová a už si nespokojná, vadí ti to a ono (ty si prekvapena lebo si zvyknuta na iny styl komunikacie) oni by dali možno aj viac a sú čelí šťastní, že ich dieťa vystupuje berú to ako česť. Ty si nespokojná a berieš to ako záťaž. Máš na to právo. Ale ak ste tam krátko a teraz začneš proti akcii vystupovať, zápisu si ťa ako tu, co len prišla a už jej všetko vadí. Preto by som zvolila neutocny a veľmi slušný štýl.
Škola ma určite evidenciu ohľadom financií. V triede mate určite dovernika.