icon

Školská akadémia bez súhlasu rodičov

30. mar 2025

Deti idú mať školskú akadémiu. Nikto sa nás rodičov nepýtal, či vôbec súhlasíme aby deti vystupovali. Triedne učiteľky si vytipovali konkrétne deti , nevystupujú všetky. Oznámené nám to bolo v piatok na rodičovskom , deti už majú program nacvičený. Náš prvák doma nepovedal nič lebo to bolo prekvapenie. Konať sa to bude v piatok po škole ( začiatok o 18:00! , program bude trvať cca tri hodiny). V sobotu o 16:00 a v nedeľu o 13:00 v kultúrnom dome. Nepáči sa mi ako nás rodičov postavila škola pred hotovú vec. Ďalší šok pre mňa je to, že ja ako rodič musím dieťaťu zabezpečiť kostým . Alebo teda skôr zaplatiť. Musím zaplatiť 5€ za tričko , 3€ za čiapku, 5 € za legíny a 7€ za topánky a 2€ za ponožky... Kostým mu síce potom zostane, ale povedzte mi, načo mi budú doma cvičky, legíny, čiapka pre trpaslíka a nadrozmerné tričko? Nie som vôbec nadšená z toho a rozmýšľam ako sa k tomu postaviť. Je pekné, že škola chce spraviť nejaké predstavenie pre verejnosť na ktorom zarobí, ale prečo to mám ja ako rodič platiť? Ešte aj lístok si musím kúpiť za plnú sumu .príde vám toto jednanie školy v poriadku? A ostatní rodičia nadšení z toho, že ich deti budú vystupovať. Len dve sme sa začudovali tomuto prístupu.

pomaranc24
31. mar 2025

Súhlasím, je tam viacero rovín, ktoré sa mi nepáčia:
- nečakaný vydavok 100 e (a vpodstate za nič - za to vieš poriešiť pekný výlet). To je dosť pre každú rodinu
- 3 mesiace platím ang, kde sa má dieťa rozvíjať v cudzom jazyku. A ono je to klamstvo
- aby malé dieťa vystupovalo po 20? Som zvedavá, koľko dovtedy zaspí...
- my máme každý víkend daaky program. Akože pardon. Nech sa to dieťa teší, že bude vystupovať a zároveň, že ide na daaky výlet/tréning/súťaž... nech pán riaditeľ vysvetlí dieťaťu, že hold, nejdeš tam... alebo máš zaplatený daaky pobyt... buď to dieťa bude revať kvôli jednému alebo druhému.

K tomu dobrovoľnému zrps - moja mama sa ho posledné 2 roky rozhodla nezaplatiť. Triedna za mnou chodila pomaly 2 mesiace každý deň, že som posledná, kto nezaplatil a bla bla. A že kedy konečne zaplatím. Vyvinula na mňa taký tlak, že som to chcela zaplatiť z vreckového! Mala som 15/16. Mama mi to potom vysvetlila, prečo nezaplatila a dala som jej za pravdu (chodila som reprezentovať školu, pravidelne som sa umiestňovala aj na celoslovenských kolách a ako odmenu som dostala akurát problém kvôli vymeškaným hodinám 🙃. A za POKUS o darovanie krvi im kupovali knihy,...)

My sme mali na strednej akadémiu. Bývalo to 1x za 5 rokov. Tiež to bolo v piatok, sobotu a v nedeľu. V piatok pre školu - tých, čo neučinkovali. Vždy začínali najmladší... cenu si teda nepamätám, ale okolo 10e to mohlo byť

cacianka
1. apr 2025

@janage prečo rodičia a deti nemôžu dať komunite to čo oni chcú, kd´´edy chcú a ako chcú ?! Po dôkladnom vysvetlení, nie v utajovanom režime, poza chrbát.
Rodiny by určite rady prispeli svojou čiastkou pre komunitu, ale nie takto nátlakom, len vyvolené deti. Zabiť bez vedomia rodiny celý víkend lebo to niekto nadiktuje ? Uvedomuješ si že ide o 9 hodín voľného času, o ktorom rozhodol niekto za nich, bez nich ? lebo ego pána riaditeľa lieta niekde v oblakoch ?
verím tomu, že keby sa takáto akcia vopred odprezentovala, bola by transparentne riadená a riešená od začiatku, tak by to účastníci prijali úplne inak a inak aj k tomu pristupovali. Veď obec a stovky ľudí tej tvojej komunity ani nevie, že už o týždeň bude nejaká akcia, a to dokonca 3x. Myslíš si stovky ľudí zmenia svoje plány a nabehnú klusom kupovať lístky a potom na program ? sa zasmejem.....

lenka398
1. apr 2025

Ale mňa by aj zaujímalo akoby sa k tomu postavila učiteľka keby ste mali nejaký program na víkend. Mohli ste mať kľudne zajednany pobyt, prípadne oslavu alebo niečo iné.

valikasikulova
1. apr 2025

No asi by som povedala ze mame už 2 mesiace zaplatený víkendový pobyt v tatrách ze ich chyba ze nedali vedieť skôr 🤷‍♀️🤭😅...u nas detto maly mal vystupovať ale neprišiel lebo sme mali logopéda na ktorého sme čakali pol roka a tiež som si to nemala ako z prsta vycucat ze niečo chystajú 🤭😃

zuzanahud283
1. apr 2025

@nyphadora no ale 35+35+22? Pre nas to je jedlo na 2 týždeň...aj 50 eur by bolo pre nás dosť ak by šiel len 1 rodič, keďže po zaplatení nám ostáva 200 na jedlo na mesiac a to robíme obaja....takze niekomu to môže zamavat rozpočtom, ak by dali vedieť 2-3 mesiace dopredu človek bude odkladať na to...takže aké ľúto, asi si vyberiem ci rodina bude hladná alebo nie

domak2
2. apr 2025

Toto by sa ani mne nepáčilo. Keby to bolo odkomunikovane dopredu, rada by som tam dieťa prihlásila aj prispela aj všetko. Ale nič nepovedat a naval prachy je riadne odveci. Takto veru neviem ci by som yam dieťa odniesla, asi by sme radšej šli do zoo.

evkatk
2. apr 2025

Čo si to za rdiča? Každý rodič bz sa mal tešiť, že jeho dieťa niečo dokáže, tým ho aj motivovať do rôynych činností v budúcnosti. Každé dieťa sa nesmierne teší z vystúpenia, že ho uvidia rodičia aj iní. Svojim postojom si dieťa iba sklamala. Alebo sa obávaš, že nedokáže vystupovať a urobí hanbu? Nevystupujú iba tí najblbší, ktorí by pokazili program a deti to vedia. Svojmu dieťaťu si svojim postojom, ak si sa tak vyjadrovala aj pred ním, uškodila možno na dlhé roky. Nediv sa ak bude demotivované k učeniu, časom zhoršovať svoj prospech a nastanú aj problémy v puberte. Spomeň si potom na to, ako si jeho radosť sklamala ak mal vystupovať a možno to odmietaš kvôli niekoľkým Eurám, ktoré ľutuješ dať na to, aby tvoje dieťa sa radovalo zo svojho úspechu. Pre dieťa v tom veku je najväčším úspechom vystúpenie na verejnosti. Je na seba hrdé a buduje to jeho sebadôveru. Načo sú deti takým matkám, ktoré nedoprajú svojmu dieťaťu pre niekoľko Eur radosti z toho, čo dokáže?

sang
2. apr 2025
deedol
2. apr 2025

@evkatk ty si aj citala temu? dieta je ZUSkar, ktory vystupuje kade tade roky. ale kopla si si, super.

lilope
2. apr 2025

@evkatk zjavne si nečítala diskusiu. Autorkino dieťa vystupuje pravidelne a vybrané boli len šikovné deti, práve tie, ktoré vystupujú aj inde a práve tie, ktoré by sa mohli tešiť, že sa raz za čas ukážu pred svojimi rodičmi na vystúpení, vystupovať nebudú.
Takže predtým, ako budeš dohovárať niekomu ako robí zle svojmu dieťaťu, si najprv zisti detaily. A tá posledná veta je úplne odveci.

lienka.7
2. apr 2025

@evkatk okrem toho, že tvoj príspevok je uplne mimo - to ti už napisali baby predo mnou.
Inak ako matka by som bola celá happy, ze za vystúpenie vlastneho dietata si mam zaplatiť 105€ (ako rodina aby sme ho videli) , plus dala ďalších 22€ za kostým a co je priam koloniálna drzosť zo strany školy je fakt, že 3 mesiace dieta nechodilo na krúžok, za ktorý si vypýtali v pohode napriek tomu peniaze (tuším 3x 18€)! Toto je podla teba Ok? Podľa mňa teda NIE. Za 130€ mame pekne rodinný výlet a nie aby moje dieta robila cvičení opicu celý víkend v škole, ktorá nemá ani toľko chochmesu, aby o tom ako zákonného zastupcu vopred informovala!

janamoto78
2. apr 2025

To čo je za neschopnú inštitúciu?

autor
2. apr 2025

@evkatk ja som náhodou super rodič 🙂. A ty si čo za rodiča?

zdena1990
2. apr 2025

No ešte ten kostim ako tak ... Ale to mali zabezpečiť učitelia ..sú aj sekáče atď ale tie lístky ..to sa čudujem ..nemalo to byť na báze dobrovoľne prispejem ...?

quaxi
2. apr 2025

My sme mali podobnú situáciu na ZŠ. Deti chodili na ZUŠ tak sa od nich automaticky čakalo že budú vystupovať na školskej akadémii. Keďže vystupovali inde dosť často tak to pre nich bolo riadne otravné. Navyše syn, autista s absolútnym sluchom, mal hrať na rozladenom školskom klavíri z ktorého kvôli tomu že to neladilo chytal hysaky. Každá akadémia povinne vstupné, príspevok na občerstvenie pre účinkujúcich a pod. O prvom vystúpení sme sa dozvedeli menej než 24h vopred. Tam ešte hrali ale sami potom obaja povedali že viac nechcú. Napriek tomu som musela pri každej akadémii zvlášť vypisovať učiteľke že naše deti sa nezúčastnia a zakaždým bola učiteľka na to nasratá že im kazim program. Našťastie sa po pár rokoch vymenila riaditeľka a tieto otravné zábavky skončili.

inge34
2. apr 2025

35e za vstupné na školsku akadémiu? Ja som este v zivote nepocula o vstupnom na skolskej akcii, jedine "vstupné dobrovoľne".
Necitala som uplne všetko, ale "zaujímavá " skola to musi byt.

paulita
2. apr 2025

Ani mne by sa to nepáčilo. U nás na ZŠ sme mali doniesť tiež biele veci ako cvičky/tenisky, pančušky, sukničku, tričko. Niečo mali vyrobené z krepového papiera. Bolo to pekné predstavenie, všetci v bielom ako jeden. Toto sú výdavky spojené so školou, nebude to pričasto... Kupovanie listka je naozaj divné.

bejka90
2. apr 2025

Akoze nechapem, preco za kostym maju platit rodicia, preco s ato nekupi z triedneho fondu napr alebo z nejakych skolskych financii....ale ako p9znamku, ze vas rodicov sa nikto nepytal, ci moze dieta vystupovat? To snad nemyslite vazne!!!:D to uz kde sme, ked o tomto maju rodicia davat suhlas... akoze v dnesnej dobe mam pocit ze najlepsie uz v skole a skolke nerobit nic, lebo rodicia maju ustavicne s niecim problen.rozum sa mi zastava nad takymito komentarmi

autor
2. apr 2025

@bejka90 tak nech to organizujú počas školy keď ich nezaujíma môj súhlas. Moje dieťa cez víkendy do školy nechodí, tvoje áno ?

quaxi
2. apr 2025

@bejka90 takže dieťa sa namiesto učenia venuje nácviku, následne musí tráviť mimoškolský čas na vystúpení, tam si ho každý z publika môže ľubovoľne fotiť, nahrávať na video a zverejňovať to kde sa mu len zachce. A tebe rozum stojí, že toto sa niekomu nepáči?Ty proste necháš dieťa škole a si šťastná že máš svätý pokoj, nech si tam s ním robia čo chcú? Dieťa môže mať rôzne traumy alebo hoc len takéto aktivity zle zvláda psychicky, nemusí byť schopné to samé vysvetliť učiteľke. Možno má problém 5% detí ale z celej školy sa to už nazbiera. Spýtať sa na súhlas je základný rešpekt voči dieťaťu aj rodičom. Autorka nepožaduje nič nadštandardné, práve naopak, prístup školy uviazol kdesi v socíku kedy sa rešpekt a slušnosť nenosila.

autor
2. apr 2025

@quaxi nechápem, niektoré tu majú pocit ,že s nástupom dieťaťa do prvého ročníka strácajú matka s otcom rodičovské práva a dieťa sa stáva majetkom inštitúcie alebo čo . Neviem kto iný má dať súhlas na zúčastnenie mimoškolskej aktivite ak nie rodič.

vuvu163
2. apr 2025

Všetko mi príde ok. Deti toto potrebujú, buď rada, že tie veci iba zaplatíš a nemusíš zhanať. Bola by som rada že moje dieťa vybrali a že môže takto na sebe od mala pracovať. Dá mu to veľa. Tiež nechápem na čo vas súhlas s obyčajným vystúpením, keby trebalo niekde cestovať, tak to chápem... Jediné, čo je úplný blud a blbosť je to, že máš platiť lístky/vstupné.... Tak buď to robia iba pre rodičov a vstup zdarma, alebo keď to chcú si vstupným, automaticky rodič zdarma. A oznamit mali tiež určite dopredu, keďže ide o 3 dni, či tam nemáte nejaký program ako rodina. Toto je divné.

erikaeb
2. apr 2025

Autorka ako si sa teda rozhodla? Pôjdete len v piatok a na víkend svoj program? Niečo si vyriešila telefonicky so školou napr. čo sa angličtiny a preplatenia € týka?

autor
2. apr 2025

@vuvu163 čo konkrétne mu to dá prosím?

prasiatko30
2. apr 2025

U nas skoly na stastie taketo pakoviny neporiadaju. Co maju nejake tanceky a tak tak pocas vyucovania - co zase pri malych detvakoch je to trochu smutne, lebo vela krat je to o drzku zosuladit to s robotou. Co sa jedna o skoly co poriadaju taketo 2-3dnove vystupenia tak je to v ramci nejakeho tanecneho kruzku, kde participuju aktivne aj rodicia - cize choreografia, vytvaranie kulis, kostymov, montaz zvuku, video - je spolocna praca tych rodicov, deti, a nejakej tej instruktorky/ov. Robia vystupenie jednu sobotu a nedelu, predavaju listky tak nejak po 10€ max a vytazok vzdy ide na nejaku neziskovku s cielom pomoct nejakej dobrej veci.
S takym napadom ako to co hovoris by som nebola nadsena hlavne ked by som ani nemohla rozhodnut o ucasti dietata. Ako sa poznam asi by som povedala, ze nie

bejka90
2. apr 2025

@quaxi no neviem... necitala som vsetky komenty ske zachytila som niekde ze sa jedna o zus.... tak ak s ajedna o zus tak rodic ho tam zapisal zrejme a rata sa asi aj s vystupeniami, ci tue deti v zus nieco nacvicuju len tak sami pre seba? Ja som chdoila takisto do zus ked som bola zakladoskolacka, nalu sme vystupenia, nevien o tom, zeby sa pytal nejaky suhlas na to, aby dueta mohlo ist vystupovat alebo nieco....a robilo sa to samozrejme nie pocas vyucovania ale "vo volnom case"...tu je problem ze v dnesnej dobe kazdemu vsetko vadi...
@autor moje dieta je este len skolkar 🙂 ale ak by chodil do zus tak by som isla stastna aj cez vikend pozriet si vystupenie svojho dietata. Mna len zaraza to vstupne a platba za kostym...to pocujem 1x

sang
2. apr 2025

@patka06 ale organizovane CEZ VIKEND ? cez tyzden nech sa konaju organizovane akcie,... aj ked smutny je fakt, ze rodicia konkretneho vybraneho dietata, ktore "ma robit program", si tiez musia zaplatit ... Je to jednoznacne divne nastavene a v podstate rodicia zahnani do kuta, lebo ak je skola takto arogantna, tak otazka je, kde /kedy sa kto vyvrsil na dietati, ak rodic povie, ze tam nemoze ist...

autor
2. apr 2025

@bejka90 ZUŠ aktuálne neorganizuje nič, organizuje to základná škola a tá na to "použila" deti, ktoré navštevujú ZUŠ. Neviem prečo by sa malo automaticky rátať s tým, že dieťa, ktoré navštevuje ZUŠ bude robiť program aj pre školu. Veď sú to dve odlišné inštitúcie .

patka06
2. apr 2025

@sang Jee to jeden víkend v roku
Deti chodievajú vystupovať či už to školy alebo krúžkov aj cez víkend, nie je na tom nič čudné
Čo sa týka vstupného, mohli zorganizovať vystúpenie - len pre rodičov, kde by neplatili

lasona
2. apr 2025

Nemám ešte školáka, ale príde mi to divne. A hlavne tie lístku mi prídu drahé. Co ak majú v triede deti, ktorých rodicia na to nemajú peniaze? 22 eur na nejaký kostym, co uz nepoužije, 35 eur lístok...však je to dosť...ak chcú mali vymyslieť také bez platenia...toto mi príde cez..a to vravim ako ta, ktorá ma na ten listok