Školská legislatíva - španielská dedina pre rodičov
Ahojte mamičky. Nie som učiteľ, ale pre učiteľov som ... ehm... no dajme tomu že zvedavý rodič. 😉 Uvedomujem si, že toto nie je taká tá populárna "mamičkovská téma", ale po niekoľkoročných skúsenostiach (nie práve najlepších) som si uvedomila, že veľmi veľa nás - rodičov má minimálne poznatky z oblasti školskej legislatívy (zákony, financovanie, možnosti zriaďovateľa, práva a povinnosti rodičov aj žiakov, fungovanie školskej samosprávy, napr. rady školy a pod. ). Viem, že popri našich každodenných povinnostiach šprtať sa ešte v nejakých zákonoch nie je asi bohviečo a vieme si predstaviť aj inak využitý čas. V praxi som ale zistila, že práve táto neznalosť bola v rámci školy príčinou rôznych dohadov, výmyslov, poloprávd a pod. Chcela by som trošku rozprúdiť diskusiu v tomto smere. Je koniec roka, máme možnosť teda hodnotiť aj túto stránku. Takže zaujímali by ma odpovede a vaše postrehy či skúsenosti s touto témou. Zaujíma vás ako rodičov aj legislatívne fungovanie školstva? (viď. vyššie v zátvorke) Mali by ste ako rodičia záujem "byť doma" aj v tejto oblasti? Ako by sa k nám rodičom mali tieto informácie dostávať? Snaží sa niečo v tomto smere robiť vaša škola? Máte info o fungovaní rady školy na vašej škole? ..... Ďakujem.
@kenzom Či ho ma? Ako doma? No toto som sa znova zasmiala. Prepacte ja som bola 6 rokov nezamestnana matka s dietatom bez koruny a ked som nastupovala do prace tak mat pristup na internet /pretoze vsetky materialy idu postou/ bola taka podmienka prijatia ako niekedy ze musite mat ucet na vyplatu pretoze v hotovosti vam nevyplatia .vobec. Nijkoho nezaujmalo skade na to mam vziat a ani sa nejedna o taku dolezitu pracu ako ze ucitel.
@danaholanova môžeš sa smiať koľko chceš~ vidím to zblízka~ mladí kolegovia odchádzajú preč ak im vybuchne lacný podnájom. ..a boria sa s takými problémami aké sú vám smiešne~ až na to že smiešne to nie je
@kenzom Trosku ste ma nepochopili ja som sa neusmievala tomu ze vela ludi trpi chudobou ja velmi dobre viem, co je to mat ledva na chlebik. Ja som sa zasmiala na tom ze nikoho pri nastupe do prace nezaujma ci mate na internet, skor je to podmienkou ako ten ucet.
@danaholanova nie nezaujíma~ všetci automaticky očakávajú že máš vlastné pc/ scan/ tlačiareň~ tonery/ s tým občas pomôžu rodičia~ že z vlastného platis pomôcky~ akebo ich sama vyrobis~ sama na muzovom aute privezies a potom sa modlis aby ti to bolo preplatene~ lebo nie všetci zaplatia do triedneho fondu alebo zrpš a ty nesmieš zverejniť ich mená~ zákon~ ale ani vylúčiť ich deti z procesu vyučovania. ..tak možno preto tá neochota z druhej strany~ lebo poza to čo si vydiskutujete na rodicku prídu poza chrbát iní rodičia s inými opacnymi požiadavkami. ....
@danaholanova Ešte keby si kládli v ba podmienky či máš internet~ asi by nenašli~ je druhý týždeň a už máme dve výpovede~ inde je lepší plat~ tvojim deťom sa nestriedaju učitelia ako na páse? Môj je 4.roč~ mal už 5triednych/ jazykarov aj 3do roka~ niekto tu dúfa že školstvo konečne padne na hubu~ no niekde už padlo. ...
@babulina pedagogickej dokumentácii sa venuje §11 zákona č. 245/2008 (školský zákon). Po poslednej novelizácii zákonom č. 188/2015 tam pribudli vety o vedení triednej knihy.
§ 11
Pedagogická dokumentácia a ďalšia dokumentácia(4) Pedagogická dokumentácia školy alebo školského zariadenia uvedená v odseku 3 písm. a) až k) sa vedie na tlačivách, podľa vzorov schválených a zverejnených ministerstvom školstva. Triedna kniha sa môže viesť aj v elektronickej forme. Triedna kniha vedená v elektronickej forme sa najneskôr na konci príslušného školského roka vytlačí v listinnej podobe, podpíše a opatrí odtlačkom pečiatky školy alebo školského zariadenia.
Je tam použité slovo "môže", znamená to teda, že aj nemusí.
@kenzom ano, absolutne suhlasim hlavne o tej protichodnosti, my rodičia nie sme jednotní a vedie to v konečnom dôsledku ku konfliktom aj s učiteľmi. Len v ostatnom čase mi to pride, ze ten nezaujme rodicov sa uz zovseobecnuje.
Co sa tyka clenstva v rade skoly, mne sa osvedcilo vytipovat a oslovit ludi, ktori by mohli byt platnymi clenmi rady. Az potom sme ich napisali na volebne listky no a rodicia si uz potom vybrali. Ono su aj rodicia, ktori chcu byt ci uz v rade skoly, alebo rodicovskom zdruzeni, len nevedia, o com to je. A ked sa na celoskolskom rodicku spytate, kto tam chce pracovat...no,to je uplne zbytocne. Malokto sa prihlasi takto verejne.
@kenzom nuz, nieco som si precitala, ale uz ten prvy prispevok "pani ucitelky" ma tak rozpumpoval, ze som to radsej nedocitala....ako moze niekto, kto je ucitel, napisat take bludy....myslim tym tie poplatky za ZRPS....tusim take nieco tam rozoberala....ach jaj...inak, opat som zaregistrovala, ze sa miesaju pojmy, pretoze skolne nie je predsa totozne s poplatkom do ZRPŠ....
@jajka257 ved v tom je problem, ze sa ozyva velmi malo ludi a ti su potom čiernymi ovcami...ale ja uz dlho tvrdim, ze je to aj kvoli tomu, lebo rodicia nemaju dostatok znalosti...boja sa ozvat, aby nahodou nepovedali nejaku "blbost", nemaju dostatok znalosti zo skolskej legislativy, nevedia, ci sa mozu taketo poplatky vyberat, kto ich moze vyberat, ako sa maju vykazovat, na co sa mozu a nemozu pouzit a veci podobne... ja som bola na tom podobne, tiez som bola ( a aj som) persona non grata, ale teraz sa uz nedam, pretoze dokazem argumentovat aj na zaklade legislativy...nastastie mame fajn riaditelku aj predsedu ZRPS, takze ma nepokladaju za nepriatela, ale uz sa skor stretavam s tym, ze ma prosia, aby som ak mozem zistila to a to a to .... 🙂
Ani elektronicka triedna kniha nie je zaruka, ze ucitel zverejni ucivo, ktore zapise. Takisto vam neukazuje papierovu formu triednej knihy...Volakedy to fungovalo tak, ze si chybajuci ziaci (alebo ich rodicia) zistili co sa robilo v skole - od spoluziakov. Ale teraz uz su ludia zrejme moc lenivi, niekto to nazyva zaneprazdneni.
Neberte sa tak vazne 🙂 . Aj ja som v rade skoly aj clenom poslan a a su jednoducho veci, ktore nezmenime ani my, a nemame k tomu kompetencie.
@jajka257 jaaaaaj, ja som prehliadla, ze ste ucitelka 🙂 ... OK ... vam teda je vela veci jasnych, lebo mam skusenost, ze velmi vela rodicov si zamiena tieto "rady"... co sa tyka toho odhlasovania na Rade školy, podľa môjho názoru mal, žial, riaditeľ plne právo toto hlasovanie nerešpektovať. Rada školy je totiž iba poradný a iniciatívny orgán, teda to, či odhlasované veci riaditeľ bude alebo nebude brať do úvahy je čisto len na ňom...ako vravím bohužiaľ, taká je dnešná legislatíva. Mňa veľmi hnevá, že tieto orgány školskej samosprávy sú naozaj niekedy iba "pro forma". Ak škola nemá vedenie, ktoré je ochotné diskutovať a vypočuť si aj názory iných, tak nepomoze ani regiment aktivnych rodicov ci ucitelov...to je ďalší extrém.
A v druhom rade najprv sa o urcitych poplatkoch bavime s rodicmi a potom to mozme prerokovat na schodzi. Alebo opacne. Nieco prerokujeme a potom aj s rodicmi, ci by im to vyhovovalo a nie sa oduvat, ze ucitelka na rodicovskom sa aj s rodicmi chcela dihodnut 🙂 Ste v rade, a nie prezident.
@liaka ono je to uz dlhodobejsia zalezitost, uviedla som to ako priklad a vlastne tam islo v konecnom dosledku o nieco ine, teda pozadie toho bolo o niecom inom...to sa neda takto v par riadkoch napisat...len v takych chvilach sa pytam, naco sme potom niekde hodinu "rokovali" mysliac si, ze sme sa aj na niecom dohodli ked nakoniec je vsetko inak. Ten cas som mohla vyuzit aj inak. Len k tomu konkretnemu chcem podotknut, ze nebolo by nic zle na tom, ze si to chce ucitelka teda nakoniec prediskutovat aj s rodicmi, to beriem, len velmi vela zalezi na tom, ako to tym rodicom poda. A to ma dostalo a...sklamalo. Mozno aj "nadulo" 🙂
@kenzom Ty považuješ za nehoráznosť ak niekto nezaplatí ZRPŠ. Je mi ľúto, že to ako učiteľka takto vnímaš. Bolo by fajn si skutočne uvedomiť, že sa naozaj jedná o dobrovoľný príspevok a škole nič nebráni, ak organizuje akcie, na ktorú z týchto peňazí prispieva, žiadať od takého žiaka, aby si čiastku zaplatil sám.
Ja som tento rok odmietla zaplatiť. Dcéra na strednej škole má platiť 35 eur, realita je taká, že za skoro 6 rokov im ZRPŠ prispelo 100 eur na triedu na lyžiarsky výcvik, inak si každučký výlet, exkurziu a podobne hradia študenti v plnej výške. Dokonca odovzdávali "povinne" tie poukazy na podujatia ako kino a pod a keď ich chceli ako trieda využiť na divadelné predstavenie, tak zrazu preukazy neboli. :(
Podrobne som si pozrela, ako sa tie peniaze využívajú, teda podrobne, ako mi bolo umožnené. :( Jediný argument, ktorý som od riaditeľky počula, bola suma za toaletný papier, ktorý tam podľa viacerých žiakov bežne aj týždeň nie je. Ja ho kľudne dcére nabalím do školy.
Keď sme zaplatili len školné, bolo nám oznámené, že treba napísať žiadosť, že nezaplatím ZRPŠ. To som odmietla, kľudne podpíšem triednej, že som nezaplatila, ale nebudem písať žiadosť, že nezaplatím dobrovoľný príspevok. myslela som, že sme si to slušne vysvetlili s riaditeľkou. Následne boli všetci žiaci, ktorí nezaplatili, predvolaní do riaditeľne. Podotýkam, že v posledný deň určený na zaplatenie. Netuším, o čom s nimi pani riaditeľka chcela hovoriť, keďže ja toto považujem za záležitosť medzi školou a rodičmi a deti sa do toho nemajú zaťahovať.
Mne nejde o sumu 35 eur, tú kľudne kedykoľvek dám triede na konkrétnu vec či akciu. Ale keď mám určité výhrady voči hospodáreniu, konaniu vedenia,..., tak to považujem uza svoju legálnu možnosť a nezaplatím. Ak budú nedajbože organizovať akciu s prispevkom zo ZRPŠ, rada si ju priamo zaplatím. Ale študenti na začiatku roka nosia balíky hárkov na písomky, kopírujú si na kopírke na chodbe za peniaze, často nejde, ak ide tlačí ako duch, nástenky, vybavenie triedy,... čo sa dá, kupujú rodičia. Pedagógovia dotujú zo svojho, čo sa dá, teda tí, ktorých práca baví a robia si ju poctivo. Na rodičovských združeniach sa zúčasňujem pravidelne, pravidelne sa riešia tí istí pedagógovia, tie isté problémy,...
Ja si prácu učiteľov vážim, ako akúkoľvek inú, ktorá je robená tak, ako sa má. Sama som bývalá učiteľka. Ale ocenila by som, aby si sa na problematiku pozrela aj ty aj z druhej strany a nehádzala nás "neplatiacich" rodičov do jedného vreca. Nejde z našej strany o žiadne zneužívanie. teda z moje určite nie.
V škôlke platím ochotne, viem, že tie peniaze sú využité do posledného centa v prospech detí a vidím obrovský rozdiel v prístupe k nám rodičom i deťom.
@abbey1 ja sa na to pozerám ako rodič platiaceho dieťaťa~ nepáči sa mi keď na rodičovskom sa rozprávame schvaľujeme výšku~ tam nikto nič nenamietal ale nezaplatí~ nie pretože nemá~ a zrpš to nie sú výlety~ ktoré môže každý zaplatit sám ale záležitosti ktoré využívajú všetky deti~ jedna mamina sa tu dokonca vyhrážala nech sa opovazia jej dieťa z akcií vylúčiť. ...
@kenzom ale nie v každej škole funguje ZRPŠ rovnako, nie všade sa používajú peniaze na rovnaké účely. (niekde je to na výlety, niekde na pomôcky, niekde na balíčky či súťaže, niekde na skrinky a pod.), ale to by malo byť na dohode rodičov, aby povedali, na čo by tie peniaze mali byť používané... Ale poznáme to, na rodičovskom sa iba veľmi málo rodičom odhodlá postaviť a voľačo povedať, to je už taká naša "slovenská nátura", pofrflať si, posťažovať sa medzi kamoskami, na roznych diskusných fórach a keď dôjde na lámanie chleba, nikto nechce byť tá "čierna ovca". ... Na druhej strane rozumiem tým rodičom, ktorí nechcú zaplatiť nie preto, že na to nemajú (ako si sama uviedla), ale preto, lebo im nikto riadne nezdokumentoval, kde a ako boli tie peniaze použité a nech sa nikto nehnevá, ale rodičia predsa nie su iba na to, aby platili a "držali hubu a krok"... žiaľ, je naozaj aj veľa takých rodičov, pre ktorých je to neprimeraná finančná záťaž ... možno sa pousmejeme, ale pre niekoho je 1 euro nič a pre iný za tým 1 eurom vidí chleba na 2-3 dni ... mne osobne už školu a školku navstevujú spolu tri deti a veru nie je to zanedbateľná suma, aj ked my platime "iba" 10 eur na každé dieťa... inak, asi je dosť veľký rozdiel aj v tom, o akú školu ide....ako písala @abbey1 v škôlke nie je taký problém "odkontrolovať", kde peniaze idú a myslím, že ani v malých školách to tiež môže byť OK. Ale pokiaľ je to veľká škola, mestská (kde sa rodičia ani nepoznajú) alebo stredná, tak tam je ten tok peňazí trošku o niečom inom, už len tie výšky príspevkov sú neskutočne rozdielne. Tam už je potrebné, aby ZRPŠ naozaj fungovalo tak, ako má...inak, podľa môjho názoru pre triednych doverníkov, ktorí zastupujú rodičov danej triedy by malo byť svätou povinnosťou informovať na triednom rodičovskom zrdužení rodičov o zasadnutiach ZRPŠ a aj o hospodárení. Lenže to je beh na dlhé trate a podľa mňa moje zbožné želanie a utópia zároveň.

@danaholanova nemusí to byť o tom či ho ovláda~ ale aj o tom či ho má~ keby som mala pracovať na školskom~ tak sa nedockam a o rýchlom pripojení ani nehovorím. ....