Slovenčina u štvrtákov - počítanie chýb v diktáte

ivanacs
30. apr 2022

Deti v diktáte, keď napíšu miazgou, zazracnou, umelkynou -v na konci slov, pocita sa to za chybu? Vzory sa len budú učiť.

patus_2
30. apr 2022

@ivanacs áno je to chýba. Ide iba o určovanie ženského rodu a nie vzorov. Pokiaľ preberali rody (hoci aj v nižších ročníkoch) tak toto sa za chybu už počítať určite bude.

lentak1223
30. apr 2022

@ivanacs neučia sa vzory na 1. stupni, ale v predchádzajúcich ročníkoch sa učili ten - na konci v a tá na konci u. Tá mama - mamou, ten otec - otcov napr. Toto už majú vedieť v 2. ročníku.
@ivanacs

benit
30. apr 2022

@lentak1223 v druhom rocniku urcite nie, neuci sa to ani v tretom, uci sa to v stvrtom. Mam teraz tretiakov. Je to len oboznamebie s podst. m. Ziadne rody, na vsetko je cas, postupne.

sella38
30. apr 2022

@lentak1223 presne tak, toto urcite nie je ucivo 2. rocnika...

zuzka0605
30. apr 2022

toto sa uci v 4. rocniku..cize v 4 sa to pocita za chybu, v nizsich rocnikoch to musi ucitelka nadiktovat

9gabi9
30. apr 2022

@ivanacs
Je to učivo 4. ročníka. Takže po prebratí to už deti musia ovladať

patus_2
30. apr 2022

@ivanacs to kedy majú prebrať rody sa do overiť v iscede 1.

ivanacs
autor
5. máj 2022

@9gabi9 je to učivo keď sa učia inštrumentál, ženský rod v 4 ročníku, len sa zabudlo v knihe spomenúť ze sa píše u na konci. Tak triedny učiteľ nespomenul ziakom. Preto som sa cudovala prečo môj malý jednotkar píše u ci v, ako sa mu paci. Dokonca aj v genitive mužského rodu tipne v alebo u.... vysvetlila som mu ako to je , už sa nepomyli

stanulienkat
5. máj 2022

Jasne, ze je to chyba. To by dieta ani v 2. triede nemalo napisat zle. Treba sa tomu aj doma venovat, nie vsetko hadzat na vinu ucitelovi.

zuzu1122
8. máj 2022

Na margo tých chýb v diktáte. Máme doma prváčku. Sú mesiac pozadu s učivom. Písali tento týždeň diktát a učiteľka im diktovala vo vete slovo Lucia. Samozrejme tam drvivá väčšina napísala j a nie i. Spodobovanie sa prváci neučia a napriek tomu po nich učiteľka kričala.

A k tomu čo tu písala pani predo mnou
Vážená @stanulienkat rodič má doma s dieťaťom učivo iba opakovať a nie ho učiť. Na učenie je tu učiteľka ktorá za to berie plat.

zuzu1122
8. máj 2022

@ivanacs žiaľ, školské knihy ktoré sa teraz vydávajú podľa mňa sú veľmi zle spracované. Na začiatku školského roka sa prváci takmer mesiac venujú vyfarbovaniu a somarinám. Dokonca som tam našla niekoľko chýb a zle postavených príkladov z matematiky.

maciatkolulu
8. máj 2022

@zuzu1122 a co majú preboha robiť prvý mesiac keď ledva zo škôlky vyšli? Písať? Čítať. V rakúsku píšu celý prvý ročník tlačený, prvý pol rok rátajú iba do 10 plus, mínus, v podstate pred mesiacom začali prechádzať cez 10. A diktaky teda píšu a chyba je všetko aj veľké písmeno v podstatnom mene, má to vedieť a hotovo.... Áno, doma sa s dieťaťom ma učiť aj rodič a nečakať, že učiteľ zvládne všetko. Sú aj pomalšie deti a učiteľ nemá čas každému zvlášť, tak keď vidím, že moje dieťa to, či ono nezvláda, tak snáď vysvetlím, pomozem

stanulienkat
8. máj 2022

@zuzu1122 dakujem za oslovenie. Ano, rodic ma hlavne s dietatom opakovat. Opakovanie je matka mudrosti. Takze, ked budu opakovane rodicia pisat diktaty s dietatom a pisanie jednotlivych slov, tak tie deti nebudu robit tolko chyb. A potom sa nebudu musiet vyhovarat vazeni rodicia, ze na to je ucitel. Duplom v 4. triede.

zuzu1122
8. máj 2022

@maciatkolulu ale ja s týmto súhlasím. Ale kresliť pomaly mesiac je somarina keď v predškolskej sa učili písať tlačené písmenka. Rátať do 10 (nie počítat), vedeli sa podpísať a vedeli vyslabikovať slová. A prídu do školy a namiesto toho aby pozvoľna nabiehali na príklady do 10 a na krivé čiary s ktorými sa začína v písaní tak takmer mesiac robili somariny a vyfarbovali obrázky. Toto nie je len môj názor ale aj názor riaditeľky v škôlke. Potom sa stane ako nám že príde dištančné, odišla im učiteľka, každú chvíľu mali inú. Sa nečudujem že sú pozadu. A každá učiteľka má iný systém. Skrátka. Môj názor je taký že by učiteľka nemala skúšať a rátať za chyby veci ktoré sa neučili. Diktáty a písomky by mali prispôsobovať preberanému učivu a ročníku.

zuzu1122
8. máj 2022

@stanulienkat možno sme sa nepochopili. Váš príspevok mi vyznel ako keby sa mal rodič učiť s dieťaťom a doháňať čo učiteľka zanedbala alebo nestihla. Samozrejme súhlasím s Vami. V škole sa naučiť a doma opakovať a precvičovať. Som len toho názoru že nemôžem ja s dieťaťom cvičiť doma niečo čo sa učí až vo vyšších ročníkoch.

maciatkolulu
8. máj 2022

@zuzu1122 niekedy je v kreslení viac ako v krivych čiara h s ktorými sa na sk začína. Nás iba kreslíl, žiadne čiary do zblbnutia ako ja keď som bola malá a písmo ma nádherné. Ono niekedy kreslenie, čo si rodič neznal mysli, že ide o obyčajné kreslenie je viac....

loliki
8. máj 2022

@zuzu1122 Ale v škole sa stretávajú rôzne deti, aj také, ktoré nechodili do škôlky a nevedia držať ani ceruzku, ani vyfarbovať. Deti radi kreslia a radi vyfarbujú, pritom sa veľa aj naučia.

zuzu1122
8. máj 2022

@maciatkolulu moja chyba. Zle som sa vyjadrila.. Ala som na mysli vyfarbovanie. Nie kreslenie. Myslíte, že ak sa budú tri týždne zaoberať vyfarbovaním a potom budú mať sklz s učivom tak je to lepšie? Vidím ako učiteľka s nimi teraz ženie. Našťastie naša všetko bez problémov stíha ale ako tu je spomenuté, v škole sa stretávajú rôzne deti. Napríklad susedina dcéra ktorá chodí s našou do triedy má v písmenkach hotový guláš. Z čítania dostáva dvojky trojky. V písaní to nie je o moc lepšie.
@loliki nechápem ako sa môže dostať do školy dieťa, ktoré nevie držať ani ceruzku vzhľadom na to, že pred nástupom do prvého ročníka sa preveruje či vie dieťa, rátať, či pozná tvary, písmenká, či má nejaké logické myslenie. Navyše predškolská dochádzka je už povinná.

maciatkolulu
9. máj 2022

@zuzu1122 opäť sa mýliš, aj vyfarbovaniebjendolezite, nasibvyfarbovali do nemoty snáď celý prvý polrok, je dôležité napríklad nevyjst z obrázka a plno iného.ti,ze je na sk v prvom ročníku napraskanehi veľa "na stihnutie"je mi jasné. Ale tie deti nie sú roboti, boli v škôlke, potom dva mesiace doma a bum zrazu majú pomaly písať. Prečo to v iných krajinách ide, pekne pomaly aj s kreslení, iba s tlacwnymi písmenami ako na Waldorf, lebo reálne to písané písmo sa nepoužíva skoro nikde? Nuž a kopa deti nevie držať ceruzka nastupuje do školy, kopa deti je pomalšia atď.

zuzu1122
9. máj 2022

@maciatkolulu vyfarbovanie patrí do výtvarnej výchovy. Nie do matematiky a slovenčiny. Nehnevaj sa, ak som správne pochopila nežiješ tu na SVK. Aspoň som tak usúdila z tvojho písania. Nemôžeš porovnávať zahraničné školstvo s našim. To je ako keby si chcela porovnávať platy v Rakúsku a tu. To isté platí pre zdravotníctvo, životnú úroveň..... Ja som predsa nikde nepísala že majú rovno do toho skočiť. Ja som písala že pozvoľna aby nabiehali na to ako sa píšu krivé čiary. Môj osobný názor je, že sa mi nepáči ako sa pretláča aby sa zabudlo na písané písmo. Hnevá ma že vždy na to doplácajú len deti. Nikto iný.

maciatkolulu
9. máj 2022

@zuzu1122 moje dcéry chodili na sk, do Waldorf, ver tomu, že im absolútne neublížilo, že sa naučili písať písaný až ako druhacky. Rovnako aj tu to je v štátnej sfére a anie vyfarbovanie nepatrí len do výtvarnej. Skus si do študovať, rovnako ako strikovanie a šitie patrí k rozvoju jemnej motoriky. Neviem presne co myslíš tým, že na to doplácajú deti, ja jedine co registrujem je to, že na sk sa deti učia veľa zbytočnosti a vyžaduje sa to už od malých detí.

zuzu1122
9. máj 2022

@maciatkolulu @maciatkolulu mala som za to že si úplne proti písanému písmu. Potom beriem späť. Súhlasím deti sa učia množstvo hlúpostí. Ide o to že tie osnovy sú tak natrieskané, že nerátajú s tým že sa môže niečo stať (ako som písala, naši hneď po prvom týždni mali dištančné, potom im vypadla učiteľka, ktorá nakoniec dala výpoveď. Najskôr boli spojení s vedľajšími prvákami takže ich bolo v jednej triede na jednu učiteľku 29 prvákov a to uznaj sama že také učenie je o ničom. To trvalo skoro mesiac. Potom sa u nich vystriedali ďalšie 3 učiteľky. Od pol roka ich učí jedna a tá istá ale vyzerá to tak že len do konca tohto roka.) Ako prváci mali o hodně ťažší štart ako napríklad vedľajšia prvá trieda. Nikoho nezaujíma že tie deti si sústavne musia zvykať na iný systém výučby, známkovania a prístupu. Naša prišla o 4 jednotky, ktoré jej mali zapísať, pretože nová pani učiteľka ma iný spôsob výučby a ju to nezaujímalo. Preto píšem že nech je akokoľvek vždy na to doplatia deti. Ešte raz opakujem. Ja som naozaj nikde nepísala že sa ma ísť na deti rýchlo. A jemná motorika pokiaľ viem by sa mala učiť ešte v predškolskom veku. Ja môžem len hodnotiť zo svojich skúseností. U nás v škôlke naozaj v predškolskej naučili deti veľa. A keď potom prišli do školy a iba si farbili obrázky tak je to podľa mňa krok späť. A ako som písala, rozprávala som sa o tom aj s riaditeľkou škôlky. Mala som za to že škola by mala plynulo nadviazať na škôlku.

loliki
9. máj 2022

@zuzu1122 Keď máš bezproblémové a v podstate nadané dieťa, tak jasné že čakáš troška života do toho umierania. Treba si však uvedomiť, že ani v škôlke sa všetci všetko rovnakým tempom nenaučili. V škole popri kreslení si zvykajú na všetko nové (budova, učiteľky, deti, iný režim vyučovania, školský klub). Chcela by si dokonale fungujúci systém. Budeš sa musieť zmieriť s realitou. Keď budeš dávať múdre rady ešte aj riaditeľke, neočakávaj za to vyznamenanie. 😉 Dostaneš maximálne nálepku: Premotivovaná mamička. 🙂

maciatkolulu
10. máj 2022

@zuzu1122 jemná motorka sa cvičí rovnako aj v prvom ročníky, dostuduj si ako sa vyvíjajú deti predškolského a mladšieho školského veku. A presne, že škola nadväzuje na škôlku, tak prvý mesiac vyfarbuji, kreslia atď. To ze si si vybrala nie dobrú školu, kde je evidentne veľká fluktuácia a problémy, to je už asi smola, môj bol cely covid šialený čas predškolskej triede a prvák a za celý čas bol doma presne 2 týždne. Za dva roky. Škôlka, predškolská tam to bolo ten posledny pol rok horšie, chodil 3x do týždňa, ale to len kvôli tomu, že ja nepracujem.

zuzu1122
10. máj 2022

@loliki
@maciatkolulu ženy ja neviem či nečítate to čo píšem alebo nechcete čítať.
1. Nikde som nepísala že mám nadané dieťa. A vyprosím si aby mi niekto vkladal do úst niečo čo som nenapísala/nepovedala. Písala som len toľko že moja to zatiaľ zvláda.
2. Žiadne rady riaditeľke nedávám. Stretla som sa s ňou a pýtala sa na moju ako jej ide škola. Sama riaditeľka začala s tým že sa jej nepozdáva ako sa škola zbytočne vracia k niečomu čo oni už s deťmi prebrali.
3. Ani súkromná škola nie je zárukou kvalitného vzdelávania. Všetko závisí od učiteľky a jej prístupu.
4. Opakujem sa snáď po 4-tý krát. Ja som nepísala že majú hneď skočiť na počítanie a písanie. Ale myslím si, že pozvoľné začatie povedzme po týždni, týždni a pol s písaním čísel a čiar nie je nič katastrofálne.
5. Doštudovať by ste si mali predovšetkým vy keďže ma tu v jednom kuse zosmiešňujete.
Pred nástupom do školy by malo byť dieťa na to zrelé.
Dieťa ovláda jemné pohyby ruky, drží správne ceruzku, zvláda uchopiť drobné predmety a umiestniť ich na požadované miesto. Príkladom môže byť navliekanie korálok, uviazanie mašličky na šnúrke alebo nakreslenie jednoduchého obrázku. Správny úchop pastelky (Grafomotorika) je predpokladom pre nácvik písania v škole. Dôležité je tiež poznať lateralitu dieťaťa, teda či je ľavák alebo pravák.
Okrem motoriky musí mať v poriadku fyzickú, psychickú, sociálnu, emocionálnu a pracovnú zrelosť.
Takže vážené. Toto je sice verejné fórum a diskusia ale pred tým ako začnete na niekoho regovat by možno nebolo na škodu veci keby ste sa naučili ako vyjadrovať svoj názor bez toho aby ste toho druhého neurazili/nezosmiešnili. Týmto debatu s vami končím, lebo s vami nie je možné viesť normálnu diskusiu pretože to je samé doštuduj si, a já mám nadané dieťa a som pre motivovaná mamička. Hlavne že vy ste vzdelané keď ste mňa a moje dieťa zaškatuľkovali bez toho aby ste nás poznali. Vy matky roka.

maciatkolulu
10. máj 2022

@zuzu1122 prepáč, ja absolútne kľudne a slušne reagujem, áno dostuduj si základy vývinové pedagogiky a uvidíš, že týždeň, dva nestačí na to, aby prváci začali písať čísla, tie čiarky atď je ôk, to majú aj v tom vyfarbovanie, kreslení atď, stačí naozaj vnímať a nie všetky deti sú top pripravene a žiaľ aj zrelé, niektoré už majú sedem, osem rokov a iné mali v auguste ceetvych šesť, tam sú rozdiely teda obrovské a učiteľka musí nejako vedieť skĺbiť a úprimne, na sk sa ide riadne rýchlo. Oproti iným štátom a teda žiaľ je to skôr na škodu ako na úžitok, opakujem ze si mala ty smolu na triednu, školu, proste všeobecne, to je fakt smola, ale nie standard. Mali ste sa ozvať. Nakoniec, ale tonorvacke učivo snáď zvládne väčšina ľudí aj doma. Písala si ze si mesiac vyfarbovali a pritom boli doma, tak si mohla dopredu pracovať, keď sa ti to nalilo, čo ja poznám na sk rodiny, naopak sú hotoví, koľko toho bolo a je. A 29 deti bol štandard tiež na školách, nič zvláštne, nie dobre, ale nič také, že to učiteľka nevie zvládnuť.

zuzu1122
10. máj 2022

@maciatkolulu ja som preto písala že pri vstupnom pohovore sa zisťuje pripravenosť dieťaťa na školu. Ako rodič mám právo sa rozhodnúť či augustové dieťa do školy dám alebo ešte rok počkám. Augustové dieťa by som ja osobne do školy nedávala práve preto lebo som toho názoru, že tomu dieťaťu nič neujde ak si užije ešte toho bezstarostného detstva jeden rok navyše. Dcéra má v triede jedného spolužiaka. Ten chlapec mal byť ešte rok v škôlke aj keď už má 6 rokov. Je nesústredený, vyrušuje, ignoruje pokyny učiteľa, známky ma 3,4 a aj 5ky. On je ešte hravý. Potom to vyrušuje aj ostatných žiakov, učiteľka má z neho nervy a začne kričať. Príspevky ktoré som ja písala boli z mojej skúsenosti. Nič typu "jedna pani povedala". Píšeš že sme sa mali ozvať. Predstav si že manžel bol za učiteľkou v škole a jej odpoveď bola že však sú to len prváci a im nevadí keď sa im učiteľky striedajú. On sa na ňu pozerá a vraví že práve prvákom to vadí lebo majú dosť čo robiť aby sa naučili na nové povinnosti, prostredie. Že na vyučovacích hodinách treba dávať pozor atď... Odpoveď učiteľky bolo myknutie plecom. A čo sa týka motoriky je to tak ako som písala. Oni keď nastupujú už musia vedieť ako sa drží ceruzka, pero. V škole sa maximálne iba dotiahne technika. Vyfarbovanie bez toho aby zachádzali za čiaru sa učia už v škôlke. Viem že veľa rodičom vadí to či ono ale nikto sa neozve aby náhodou niekto na neho neukazoval prstom alebo aby si na jeho dieťa učiteľka "nezasadla". Áno napísala som že mi vadí že prvý pomaly mesiac iba kreslili ale bolo to práve z toho dôvodu že majú toho prebrať veľa a potom sa nestíha. A keďže učiteľka chce dohnať zameškané tak im dáva aj dve strany písania na domácu.

loliki
10. máj 2022

@zuzu1122 Vážená, keď si nepochopila pointu, zopakujem Ti to stručne. Aj keď to myslíš dobre, nič nezmeníš - ani na schopnostiach a zručnostiach prvákov, ani na spôsobe vyučovania, ani v daných osnovách. Môžeš sa ozývať koľko chceš. Téma je o počítaní chýb v diktátoch.

beronsche
10. máj 2022

@zuzu1122 len k tomu pismu - spajane pisane pismo je male deti velmi narocne a vlastne nepredstavuje ziaden benefit, ze sa ho ucia. To je dovod, preco sa prechadza na comenia script.. Deti na to nijako nedoplacaju..

Mimochodom, pouzivas ty sama spajane pismo?

maciatkolulu
10. máj 2022

@zuzu1122 dnešná úloha z nemčiny, toto prepísať. Tak ako každý deň nejaký text, dole vidíš, že pomaly pridávajú písané písmená, ale ešte nevedia, čo píšu. Iba trénujú a to je polka mája pomaly a ver tomu, že nič nestratia. Naopak, je trápne, že napríklad ja neviem riadne a pekne písať palickovym, keď každý jeden úrad vyžaduje napríklad iba tlačené....