icon

So sestrou na to máme iné názory: kedy je lepšie nechať škôlkara doma, ak je chorý?

erb
11. sep 2019

Ahojte baby. Som tu nová no chcem sa poradiť. So sestrou máme rozdielne názory (jasné že sa nebudeme vždy zhodovať) ale nedá mi to sestra ma 7r. Syna a 3r. Dcéru. Ja ma 3r syna a 5 mesačnú dcéru. Chcem počuť názor nezaiteresovanej osoby. Deti nám chodia do škôlky syn prvý týždeň v pohode víkend mal nádchu a to takú ze mu neskutočne stále tieklo z nosa. Samozrejme sme to nejak pre liečili ale stále tie sople mal a aj má... S mladšou dcérou som musela ísť k Dr tak som ho vzala tiež na kontrolu (tie sople pretrvávajú intenzívnejšie a častejšie) až počuť ako rozpráva cez nos... Dr vravela ze je zahlieneny ze kvapky a striekat do nosa.... Striekla som aj morskú soľ, aj Vincentku, libenar...(naparovala som ho, dala cibuľu k posteli) Všetko mu pomohlo na chvíľu už som bola zúfalá dala som aj muconasal pomohol jeden večer.. Syn my nechce dýchať nosom lebo sa mu ťažko dýcha nos ma totálne červený od fúkania. Dnes nám dala pamykon.... A teraz sestrina mala cez víkend teploty dala lieky... Dnes mi vola ze mala ma asi zápal priedušiek ze jej dosť kašle dala jej nejaké lieky (k Dr. Nešla) píšem s ňou vraj je jej lepšie ze zajtra ide do škôlky mala ci ide aj môj syn. A ja ze nie ze už ho nechám doma a pre liečili ho. A pointa prečo sa názory rozchádzajú je to ze kedy dieťa nechat doma a kedy nie ? Sestra dáva zajtra malú do škôlky. Ja syna nedám vraj ho mam dat keď ma len sople lebo ze ináč nezíska imunitu a aj odlúčenie bude dlhšie trvať (keďže par dni plakal len ráno, nie celý deň) .. Ja si myslím že lepšie je dieťa pre liečiť a tak dat do škôlky. Potom bodaj by neboli deti každú chvíľu choré keď idú aj keď na chladené do škôlky. Neviem možno keď dcéra bude staršia ze to budem ináč brat ale teraz som doma a môžem nechať syna tiež. Samozrejme ak bude fit do škôlky bude chodiť aj keď s plačom. . Otázka :" kedy je lepšie nechať dieťa doma ak je choré. Nerátam teploty to by som určite do škôlky nedala. .. Prepáčte že také dlhé, no rada by som počula nejaký iný názor. Pekný večer Barbora

galioska
12. sep 2019

@andula77 súdis podľa seba?
Všimla si si , že aj nezjuce v zahraničí majú odlišné názory, či tebe ani nejde o názor ale o to, že niekto pochopil aj inú úroveň žitia mimo sk?
Ja vo svojom okolí také ženy nepoznám, keď ty hej to je dosť smutné a vôbec ten tvoj názor na ženy žijúce mimo sk je oveľa ubohejsi, už len preto, že si bola v zahraničí na,,dva krát,,

andula77
12. sep 2019

@galioska na, ako sa hovorí na Slovensku - trafená his zagága. Takže pokiaľ sa ma niečo netýka, netreba reagovať. A netreba ľudí hádzať do jedného vreca.

galioska
12. sep 2019

@andula77 to si vystihla, nech sa ti darí,,✓😅

mogaa
12. sep 2019

@pragmaticka tu nejde o sople, ale ak má decko sopel, kašel a evidentne je choré - tak je nezodpovedné dať ho do škôlky aby nakazilo zopár ďaľších - len preto že mamička nechce ostať s ním doma....a potom si to "ods.rú" mamičky detí čo majú horšiu imunitu alebo deti ešte nemajú vyzretú imunitu, tieto deti potom z obyčajného kašla a sopla musia ostať na ATB lebo im to prerastie do zápalu priedušiek...Treba brať ohľad aj na druhých nie len na to že ja mám dieťa čo nič nechytí, ale sú deti čo chytia v škôlke každý vírus či bacil....

sapetka
12. sep 2019

@galioska asi si len pomylila temu lebo odpoved nebola k otazke😁

galioska
12. sep 2019

@sapetka som rada, že ostatné píšu k veci a od srdca, top,

sticker
sapetka
12. sep 2019

@andula77 ale ty hadzes vsetky mamicky zijuce v zahranici do jedneho vreca😁

vendulka80
12. sep 2019

Ja by som k tomu iba tolko... učiteľka tiez nie je povinná pri 20 detoch utierať cely den sople par detom. Mama robi učiteľku 30 rokov. A zodpovednosť rodicov je z roka na rok horsia. Rano maminy poutieraju rychlo sople, streknu kvapky a dieta ako tak vydrží mozno hodinu. Lenze potom je unavene, apaticke, nervózne, nevie si este vysmrkat nos tak behá so sviečkou pod nosom. A učiteľka len behá okolo neho a cely program narušený. A vrchol, ked rodicia podajú kvapky alebo dokonca atb učiteľke... učiteľ nema co podávať lieky v skolke. Ano stane sa, ze rano sa dieta zobudi so soplom a jednoducho sa neda zostat doma. Ale vzdy sa da ist aspon na obed domov a na druhy den k lekárovi alebo zostat doma. A nie nechat chore decko vytrapit sa do poobedia v skolke a na druhy den ako akoby sa nechumelilo vopchat ho do dveri a cau.

vroni
12. sep 2019

@mogaa, evidentne choré dieťa do škôlky nepatrí. Dieťa so soplom nie je choré, má len sopeľ. Ak má moje dieťa mizernu imunitu, riešim moje dieťa a jeho imunitu a nie dobrú imunitu iných deti. Nehovorím o horúčkach, podávaní ATB ci infekčných ochoreniach v škôlke. To je samozrejme no go (dokonca aj u nás, v škaredom, nekukturnom a neslovenskom zahranici)

andula77
12. sep 2019

@sapetka no, ak si sa v tom príspevku našla tak sa ta to asi týka. Ak nie, nereagujem. Čítame s porozumením! Nenapísala som ze milujem VŠETKY mamičky žijúce v zahraničí?. Len tie ktoré reagujú ak reagujú... 😁

sapetka
12. sep 2019

@andula77 tak ty pis s porozumenim nabuduce👍Ale aj tak nechapem tvojmu prispevku

andula77
12. sep 2019

@sapetka ale ja som reagovala na úplne inú prispievateľ ku a zrazu mi píšete dve ma ktoré to ani nebolo myslené.. Tak ja zase nechápem čo vyskakujete. Z úcty voči zakladateľka pôvodného príspevku už nebudem pokračovať v tomto slovnom ping pongu... Pekný deň

bubinko1506
12. sep 2019

Moji nastupili do jasli, ked este nemali ani 2 roky. Ja som sa vratila do prace. Vdaka zodpovednym mamickam, ktore bezne strcili soplave, ukaslane dieta s teplotou do jasli, dme sa dookola tocili v rytme tyzden jasle- tyzden doma, tyzden jasle- 2 tyzdne doma. Aj napriek praci som malych stahovala z kolektivu uz na zaciatku choroby, nech sa doma preliecia (pracovala som z domu). Do kolektivu sa vracali zdravi.

evabb35
12. sep 2019

@erb nuž ja som choré dieťa do škôlky nedávala a praktická lekárka, ktorá tvrdí, že najhoršia detská choroba je nádcha, lebo dieťa nemôže jesť, spať.... mi raz povedala, že vidno, že sme s každým sopľom doma, lebo nemáme komplikácie....nemali sme zápal priedušiek a podobne. Tiež som si pripadala ako Marťan, lebo každý so soplíkom do škôlky, len moje dieťa so sopľom doma. Ja sama keď mám nádchu, upchaný nos, tak mi je najlepšie v posteli, jednoducho nevládzem ani stáť na nohách, chybovosť hrozí, som pomalšia a skôr sa dopletiem. Aj zápal dutín treba vyležať. Ono sa to nezdá, ale odrazí sa to potom vo vyššom veku na srdcovo-cievnych chorobách. Aj pri takom ochorení ako je len nádcha treba striehnuť na pitný režim, dieťaťu nechutí, je problém ho nakŕmiť, je unavenejšie, podráždenejšie .... lebo zle sa mu spí....nie je s ním žiadna zábava....a stále treba sledovať vývoj...či sa nezhoršuje zdravotný stav...či netreba upraviť liečbu...

babatkoo
12. sep 2019

Ja som za uplne doliecenie. Chran svoje dieta, pri sopli ma zvysenu sancu ze do nosa mu moze vniknut iny typ bakterie a katastrofa je na svete.... tak ako u mojho syna. Pred rokom presne takto to zacalo

Mal alergicku nadchu, chodil do skolky pretoze re ine deti nebol infekcny. Lenze jeho niekto nakazil zlatym stafylokokom. Ktory sa mu usidlil v nose a odtial do pluc. Mesiac bojoval o zivot na Kramaroch, 9 dni na ARO, drenaž v plucach, vdaka bohu ze to prezil. Nakoniec dostal na 2 roky stop kolektivu - skolky. Ja som musela odist z prace na rodicovsku. A za vsetko mohol obycajny ,,soplik".

lujzamisko
12. sep 2019

Včera som bola akurát u pediatricky. Malý bol týždne v škôlke a už sople teplota . A nedalo mi to a išla som lebo 3dni stále nonstop 38. A tak doktorka nadávala na mamičky a ich diagnózu skolkarsky soplik a skolkarsky kaslik. Že také niečo neexistuje. Že deti si nebuduju imunitu tým že choré chodia. Skôr si viac oslabujú telo čo nie teraz ale keď budú starsie môžu ďakovať maminkam.
Podľa nej aj škôlky by mali tak ako voľakedy sa pustalo horske slnko tak teraz su modernejšie veci vzduchove filtre..... A i. Proste ja som za to že dieťa choré prvé dni nemá čo v kolektíve hľadať.

sasesoe
12. sep 2019

Ahoj, myslim, ze zasadny rozdiel u vas je, ze Ty mas doma babo a nemas problem nechat syna dona hoci aj dalsie 3roky, kym sestra asi chodi do prace a nie je pre nu jednoduche riesit kazdy soplik. Moja 4r teraz nastupila do skolky prvy rok, ale mame aj mladsieho, s kt som domam v stredu v noci sa zobudila zasoplena, rano sa to zdalo lepsie, ale tak uz som ju nechala doma. Akurat bolo rodicovske, tak som sa stretla s pani ucitelkou a povedala mi,ze maju v triede viacere soplave deticky. Takze dakujem. Moja dnes uz teplotuje, kasle, ale viem, ze zajtra by to uz malo byt lepsie, zvykne mat rychly priebeh, i ked tazsi - s teplotami.

jankaalaci
Autor odpoveď zmazal
nanka1986
12. sep 2019

@fidka79 a keby aj x rokov sedela doma, čo nieje Vaša vec, zato treba zamestanym matkám dat decko do škôlky za každú cenu???? Každý má nárok na OCR, pokiaľ viem. Choré dieťa sa v tej škôlke iba vytrapi!!!

uhnakova
12. sep 2019

U nas su pravidla v skolkach a skolach nastavene uplne inak nez v zahranici, ucitelky napriklad nesmu podavat detom lieky. Zaroven je u nas aj ine podnebie nez napriklad v primorskych krajinach, ina vlhkost vzduchu, tym padom iny priebeh chorob. V Britanii som bola zamlada tri mesiace na brigade v lete a mnohi domaci kaslali ako keby mali dusu vypustit, takze aj o imunite pri prechodenych chorobach v detstve aj dospelosti sa da diskutovat. Ja momentalne uz dlho pracujem len z domu, takze deti vzdy necham choroby doma doliecit, imunita sa im postupne buduje, kazdy rok je to lepsie a lepsie. Syn je druhak a minuly skolsky rok ako prvak vynechal v skole dokopy asi dva tydne, dcerka je teraz predskolacka, minuly skolsky rok (ako 4 rocna) v skolke vynechala dokopy asi 5 tyzdnov. Ja ked som este chodila do prace na plny uvazok pred detmi, zostala som vzdy minimalne prve tri dni choroby doma. Podla mna tym robi clovek dobre sebe a zaroven je to aj ohladuplne voci ostatnym. Chora som zvykla byt 3x za rok, takze dokopy to nie je ziadne sialene vymeskanie z prace.

galioska
12. sep 2019

@uhnakova z časti máš pravdu ale trojmesačné pobudnutie v zahraničí a na základe pár jedincov tvrdiť, že nemajú bohvieaku imunitu je smiešne, lebo to netvrdí nik..len treba si to tu odzit a mať deti v školách niekoľko rokov a nebyť zaujatý, potom môže človek porovnat a možno pochopiť o čom ten druhý pise,

simca06022011
12. sep 2019

ako viete, ktorý sopel je neinfekcny a ktorý infekčný? Ten obyčajný? 🙂 Lebo je to smiešne... Mne s touto teóriou donieslo dieťa celú zoo, v podľa mňa obyčajnom sopliku.
@evabb35 tiež tak...

adrianebrooks
12. sep 2019

Velmi sa mi pači ako niektore ženy zabijaju pohladom maminy ktorym rano deti soplia,kychaju bez toho aby vedeli či sa za tym naozaj skryva choroba.Ved mame hubu tak sa opytam ked mi to vadi.V dnešnej dobe su tak rozmohnte pelove alergie,či na chlad alergie,že by som sa absolutne neopovažila niekoho sudiť..😑 (netyka sa to temy,ale pri niektorych poznamkach) viackrat som sa bavila so ženami ktorym je kvoli tomu trapne lebo si myslia,že dieta je chore a nebude si hadam na čelo pisat “mame alergiu”😑😑😑

katrinka8
12. sep 2019

@borihh - nie, niekto nemá fakt žiadne riešenie, mamu ani svokru... Bohužiaľ, sú aj také rodiny, a ver tomu, že ich je naozaj dosť.

sapetka
12. sep 2019

@uhnakova ani v nemecku sa detom nepodavaju atb ani ine lieky, dieta ktore je chore ostava doms a uvlast ked berie atb. Tiez nie je zahranicie ako zahranicie vsak

katrinka8
12. sep 2019

@adrianebrooks - presne tak. Náš má silnú alergiu, keď vyjde pred škôlku, resp. ráno ideme do škôlky, na jar, tak všetky jeho "naj" stromy, ktoré má ako veľmi silné alergény, sú vysadené okolo škôlky. No, síce má lieky, ale keď je pri nich blízko, tak proste soplí a kašle. Ktovie, čo si o nás rozprávajú mamičky, ktoré nás vidia, ako si dieťa v šatni fúka každé ráno nos predtým, ako vôjde do triedy, (on má sezónu na niečo stále, fakt skoro celý rok) a keď je ozaj zlý deň na alergény, tak ho ešte aj dusí... Podotýkam, že za 3 roky, ktoré doteraz strávil v škôlke (teraz chodí 4. rok) bol chorý tak, že musel ostať doma, raz, keď bol ešte ako malkáč, v druhom polroku. Ale soplí a občas kašle skoro celý rok.

stela01
12. sep 2019

Alergia je úplne ina vec ....

Zelený sopel , a podávanie ATB v škôlke a škole kde kolvek ?
Wtf ?!
Každý kto je chorý má ostať doma decko či dospelý , doba je zlá chápem ale ani dospelého človeka vedľa seba nechcem ktorý je chorý . A nie to v detskom kolektíve ... čo sú to učiteľky či zdravotné sestry ?!

uhnakova
12. sep 2019

@adrianebrooks ja nemam hubu, ale usta. Alergiu mam od detstva 7 mesiacov v roku na vsetky pele, co existuju, takze o tom nieco viem. Ked raz niekto odkasliava tak, ze pocut chrchlat hlieny a sople tecu hnusne zelene, tak to holt alergia nebude. Pri alergii je ciry vytok z nosa, slzenie oci a kasel suchy.

candii
12. sep 2019

@veronikaszabova tak taký kašeľ, sa dosť dlho lieči .. nie každý má možnosť doma byť 2t, kým ani nesakasle. A sopel sám o sebe nie je také kvôli čomu by dieťa nemalo ísť do školy, niektorým deťom tečie sopel celu zimu, akurát keď sú už zelené, tak by som doma preliecila, obyčajný priesvitný nie.

katyd
12. sep 2019

@erb robíš to dobre, keby to robil každý tak, tak deti v školke nie sú choré 🙂