icon

Som povinná platiť ZRPŠ?

lenkaviki48
4. sep 2021

Dobrý deň. Je povinné zaplatiť ZRPŠ za obe deti ak chodia do jednej triedy a školy? Triedna to píše červeným každý rok do zošita aby som uhradila čo nakoniec vzdam a zaplatím každý rok. No výlety a iné si musím hradiť aj tak sama tak prečo musím platiť ZRPŠ za oboch na jednej škole? Ako ste riešili? Ta jedného je 20€

iwesska
4. sep 2021

@lenkaviki48 A aky je rozdiel v tom,ked mas deti v jednej skole a inych triedach? Nepride ti to nefer voci ostatnym rodicom,ze jedno z tvojich deti bude vyuzivat vsetko to,co sa nakupi za spolocne peniaze? U nas sa z toho prispieva aj na vylety a hradi sa z toho aj Mikulas. Kto nezaplatil,nedostane od Mikulasa balicek. Akoze nechcela by som byt v kozi toho dietata...surodenec dostane,on nie🤔

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
moonlight1210
4. sep 2021

@mondolina neviem ako u vas, ale u nas ma to neprekvapuje. U nas vymenili par rokov dozadu skrinky za nove, kazde dieta ma svoju (predtym boli spolocne skrine pre viac deti, ale kradeze, atd. Radsej kupili samostatne.). A niektore deti s dvierkami, zamkom, polickami, vesiakmi zaobchadzaju hrozne. Takze skrinka vydrzi nieco a musia sa v nej veci vymenit.
A kedze skrinka podda az po case, niet zrazu vinnika, ktory to urobil. Jeden to zacal, dalsie dieta dalsi rok pokracovalo a treti to dorazil, ale “uz to take dostal”.

Takze preco nie?
Lepsie ako sa natahovat s rodicmi toho posledneho, ze maju uhradit opravu za poskodenie, lebo sa logicky citia ukrivdeni.
Radsej vyzbierat a opravy uhradit z toho.

@lenkaviki48 Tvoje deti tiez jedno druhe nenosi na rukach. Takze skolu uzivaju obe.
Je to jednorazovy poplatok.
Ale skus sa dohodnut, ze to das postupne na splatky. U nas to takto robia, ze davaju po 5-10€ mesacne, kym to nevyrovnaju.

sasa1310
4. sep 2021

@cocolino234 Každý by mal mať toľko detí, koľko dokáže zafinancovať. No neviem, kto z nás dvoch má viac rozumu.

mondolina
4. sep 2021

@moonlight1210
ja to chápem ako bežné opotrebovanie vecí, ako lavice, dvere, podlaha....a nielen skriniek
nemám problém s tým poplatkom, len ten názov...

ivkazba
4. sep 2021

@cocolino234 ja s @sasa1310 absolútne súhlasím. Argument autorky otázky totiž je, že je na RD a nemá na to. Tak ale ak sa rozhodnem mať 3 deti, tak si musím byť vedomá nákladov. Hovorí sa tomu zodpovednosť, mať toľko detí, koľko dokážem uživiť. A ak nemá peniaze na zrps, nech ide pracovať. Nikto žiadnu ženu nenúti byť doma celé 3 roky.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
sasa1310
4. sep 2021

@cocolino234 poznáš také ako homeschooling? asi nie. Keď na to nemá a nepáči sa jej, tak nech si ich nechá doma a nech ich vyučuje doma na rodičovskom. A nebude musieť platiť ZRPŠ. Ono to tak funguje, niečo za niečo

ivkazba
4. sep 2021

@cocolino234 o zbytočnosti sa baviť nemusíme. Vieme že bezplatné školstvo nie je bezplatné. Keď počúvam a čítam, čo všetko musia rodičia deťom doniesť do školy, tak sa čudujem že aj lavice si nemusia kupovať. No comment.

sara07
4. sep 2021

@nelca84 nikto nepíše že si niekto tie prachy nechá
ale tu ide o ekonomiku zriadovatela mesta, má na iné a na vzdelanie nemá lebo nemusí rodičia strpia, su ticho , sem tam nejaký bojkot , rodičia zaplatia vybavené
preto im je jedno ako to v školách vyzerá , aká je kvalita , atd ...
deti idu bokom vo všetkom lebo rodič zatiahne strpí , pofrfle si max a to je všetko keby bol väčší tlak vyzeralo by to inak

0adka0
4. sep 2021

Ja to chápem ešte na základnej škole, kde sa ozaj robia rôzne akcie pre deti a používajú aj rôzne školské pomôcky, ale my sme napríklad platili každý rok 30€ ZRPŠ aj keď som chodila na gymnázium, kde sme ako takmer dospelí ľudia nedostávali žiadne Mikulášske balíčky ani sme nemali Deň detí a pod., pomôcky sme si všetky kupovali svoje a nikto nás nekontroloval, či máme všetko potrebné, nechodili sme na výlety, ale odborné exkurzie, kde sa zapísal kto chcel a platil si dopravu, vstupné, poprípade ubytovanie a jedlo presne podľa cenníka, dokonca aj náhradný program cez maturity sme si museli platiť sami, aj keď sme tam v podstate ísť museli, lebo by sme mali absenciu, za 4 roky sa nič neopravilo, nevymenilo a nekúpilo, takže ozaj sú niekedy tie poplatky trošku mimo, hlavne keď sa aj tak budú deti učiť z domu, mne to prišlo dosť že som vlastne dala 120€ za opotrebenie lavíc a stoličiek, lebo som si to už vtedy platila sama, ale vždy som zaplatila, pretože mi bolo ľúto našej triednej, pretože peniaze zozbieravala riaditeľka na porade a triedna sa musela naťahovať s tými, čo nechceli zaplatiť a koľkokrát dala zo svojho radšej ako niekoho na porade nahlasovať, že jej nechcel zaplatiť.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
sara07
4. sep 2021

@sasa1310 a načo platíme dane ????????, na to aby sa presuvali niekomu do vrecka ? ved si pozri ročne kolko ty odvedieš na poplatkoch, daniach a odvodov štátu
a to ešte platíš dph ktoru máš v každej službe, v každom tovare kde idu tie prachy na hovädiny typu loteria, velké testovanie ag, dialnice ktoré nie su atd , predražené tendre
ked chceš platit daj ešte škole sponzorský dar ked nestači zrpš ani 2%

sara07
4. sep 2021

@0adka0 no zš je to už tak isto , všetky aktivity platíš , na všetko sa komplet sklada a zrpš sa aj tak taha

sara07
4. sep 2021

@cocolino234 ale tu ide o princíp, ty makáš prečo aby si vyživovala čiernu dieru typu štát ? no asi hej tak si plat odovzdaj všetko do centa , prečo to zhadzovanie ked niekto sa rozhodne mat iny názor na dalšiu platbu

vinkel
4. sep 2021

Napr. U nás je 15€ ročne za každé dieťa. Ale Dasa aj mesačne Napr po 2-3€.

sasa1310
4. sep 2021

@cocolino234 a práve preto nech čučí a radšej zaplatí ZRPŠ svojim deťom, lebo inú možnosť nemá. Nemá mať 3 deti, keď je jej zaťažko dať 50 eur jednorázovo za rok. Každá matka predsa vie, že v septembri sú tie výdavky podstatne vyššie.

sara07
4. sep 2021

@ivkazba a škôlky su poloprazdne chápem , však si môže vyberat kde si nechá dieta, ak vás bavi ticho a slepo platit xy poplatkov a všetko tak kludne nikto vam to neberie

sasa1310
4. sep 2021

@sara07 mňa nezaujíma koľko kam odvediem. Zaplatím a idem ďalej 🙂

sara07
4. sep 2021

@mondolina nechcem ti brat iluzie ale nábytok sa roky platí a tahá z 2% čo daju rodičia, videla som pár vyučtovaní a teda žasla som
zase ako často to čo píšeš sa meni ? nie každy rok a to ked sa to dá dokopy pekny balík pre školu
otázne je čo sa tu navažate do autorky prispevku kolke ste si takéto vyučtovanie pytali
ako mne osobne pripada choré aby s triedneho fondu sa kupovali kriedy alebo špongia ? zriadovatel vlastne len berie prachy a prečo ? lebo zákon mu neukladá ich dat do centa školy, zriadovatel si ich nechá na iné a platby prenesie na rodiča
v podstate zriadovatel dostane 3 druhy dotacii na šk rok ale škola z toho dostane zlomok doslova , nájde sa niekde aj normálny väčšinou na dedine a preto niekto neplati napr ani za pracovné zošity nič a zrpš je 5 € na rok a tr fond je 10 € na cely rok a niekto má platby tr fond na mesiac 15€ a zrpš 45 € + prac zošity si plati v plnej sume aj vylety a ešte sa na neho škaredo zazera ked nedá 2% a musi zdôvodnovat kde ich dal čo by mala byt sukromna vec a rozhodnutie kde ja dam svoje %

andrejka1974
4. sep 2021

U nas sa platilo rovnako ja som mala aj 3 deti v jednej skole vzdy viem ze september je tazky teraz som platila za zrps hygienu pomocky za jednu v skole 65 eur plus 35 obedy a este ma caka u jedneho mala som to aj 5x ked boli vsetci v skolach a v skolkach 50 eur nie je az tak vela

nelca84
4. sep 2021

@sara07 nechapes, ze to je nieco navyse? Jasne, ze maju vybavenie na fyziku aj chemiu, ale napr. ucitelka poziada o peniaze na nejaku vychytavku pre deti, tak ak to zostatok na ucte dovoluje, tak peniaze poskytneme. A decka mozu na hodine skusit mozno nieco, co na inej skole nemaju. Pozri, ak ty mas tym problem tak neplat, nemusis.

heleninamama
4. sep 2021

Dnes nie je nič zadarmo a najmä nie dieťa. Takže, ak si niekto bez rozmyslu naseká deti a štátne dávky na ne používa sa financovanie seba a svojho vysedávania doma, netreba ho ľutovať.
Viem pochopiť, ak dieťa nemá oboch rodičov a pod. prípady, ale toto mi proste príde cez čiaru.
Dá sa prihlásiť do Rady školy - je to funkcia, kde sa zvyčajne veľa ľudí nehási a mať tak prehľad o tom, kam rodičovské peniaze idú. A zistí tam aj to, že mnohé reči v televízii sú fakt len reči a štát na školách šetrí a nedá im ani to najpotrebnejšie. Pretože sa spolieha práve na to, že normálni rodičia sa snažia spraviť pre svoje deti všetko a dofinancujú to z vlastného vrecka.
Je to svinstvo, ale neplatiť bez dôvodu a nech sa na moje decko zložia ostatní (lebo tak to zvyčajne skončí), to je fakt hanba.

sara07
4. sep 2021

@nelca84 otázka znie kde sú pomôcky na fyziku alebo chémiu ,však tieto veci sa nekupuju každy rok nie
ale to čo ty píšeš že sa niečo kupi na bilogoiu alebo fyziku alebo chémiu nie je položka čo vykrylo celu sumu
prečo by si mal z nás robit štát dojné stádo ako štit použivat deti , nerozumieš rozdielu ano tu sa ide na city lebo je to pre detičky
dobre ja kludne sa zložím aj na plat učitela a možno ho bude mat konečne primerany ale potom nech mám iné dane a dph
ved aj EU čo sme mali audit drbu štát že máme neprimerané vydavky a sme už v skupine štátov kde hrozí im bankrot lebo sa robia reformy na ktoré nie su prachy , drbu ich že máme velmi vysoké dane, odvody aj dph k pomeru k tomu čo od štátu dostneme a nemali dôvod skreslovat čisla
a to ako lebo fico už neplatí ekonomické kontrmelce robí aj tato vlada

sara07
4. sep 2021

@sasa1310 uch tak to máš môj hlboký obdiv ,

nelca84
4. sep 2021

@sara07 ok, nechces to pochopit. Jasne, ze sa nekupuje kazdy rok to iste... jeden rok sa kupi na fyziku to, na druhy rok kupime chemikarke tamto... ale asi nema zmysel ti nieco vysvetlovat, ja to beriem ako investiciu do vzdelania mojho syna a nemienim sa pre zrps poplatok hadzat o zem. Funguje to tak uz nejedno desatrocie, zrps nie je ziadna novinka poslesnych rokov a predsa to urcitu skupinu rodicov kazdy september "zaskoci".

sasa1310
4. sep 2021

@nelca84 ako tiež pozerám o čom tu vlastne trepe.

krajinka
4. sep 2021

U nás je základný poplatok do zrps 18 na druhé dieťa 9 tretie 4.5 atď. Samozrejme je to dobrovoľné nikto ťa nútiť nemôže...na škole kde mi chodí syn aj pracujem a nikdy sa z týchto peňazí neplatilo nič čo má škola platiť zo svojej prevádzky, aj interaktívne tabule do tried kupuje škola postupne podľa toho ako to rozpočet dovolí... poplatok zo zrps sa väčšinou používa na príspevok na výlety dopravu na lyžiarsky školu v prírode a podobne vždy tak aby každý ročník mal niečo zaplatené

martinoocka
4. sep 2021

Tak buď rada že platíš 20e ...u nás je 50e na jedno takže neviem čo by si povedala potom? Že zaplatíš za pol dieťaťa lebo viac nemáš? Tiež ešte k tomu obedy družina učebnice ...no je toho dosť ale vedeli sme ako to je na začiatku školského roka rátali sme s tým.... inak dá sa dohodnúť aj platiť mesačne po 5e to určite nie je likvidačné myslím že by si sa vedela dohodnúť aj ty s učiteľkou ....

diewcatqoo
4. sep 2021

Mam pocit, ze kazdy rok na zaciatku septembra je tu tema ako odrbat poplatok za zrps. Toto nie je neocakavany vydavok. Toto je vydavok, o ktorom sa vie dlhu dobu, ze v septembri to bude potrebne zaplatit, tak nerozumiem, preco tu kazdy rok niekto vyplakava nad tym, ze to nezaplati a bla bla bla.
Ak niekto nedokaze usetrit 40 Eur, tak je to smutne a niekde asi nastala chyba. Ak niekto chce byt spekulant a nezaplatit, lebo "vyssi princip", tak asi je tiez niekde chyba. A ak ma niekto pocit, ze tie peniaze nejdu tam, kam by mali, a preto nechce zaplatit, tak sa moze pridat do rady skoly, aby mal prehlad o tom, kam tie peniaze idu a moze tym pomoct mnohym rodicom.