icon

Som povinná platiť ZRPŠ?

lenkaviki48
4. sep 2021

Dobrý deň. Je povinné zaplatiť ZRPŠ za obe deti ak chodia do jednej triedy a školy? Triedna to píše červeným každý rok do zošita aby som uhradila čo nakoniec vzdam a zaplatím každý rok. No výlety a iné si musím hradiť aj tak sama tak prečo musím platiť ZRPŠ za oboch na jednej škole? Ako ste riešili? Ta jedného je 20€

lienka.7
4. sep 2021

@heleninamama ver tomu ze tebe sa oni nebudu spovedat co robia a co nie...
A ak deti vychovavaju ludia s takymi nazormi ako ty tak amen tma... drz hubu len plat lebo treba hento a toto pre skolu... no koniec. Nemame este ucitelom prispievat na platy, lebo ich maju nizke??? A este co??? Kazdy platime dane a peniaze su. Ked sa k tomuto budeme stavat ako ty... vsak co nemas 20€ na zrps, tak nikdy sa nic nezmeni ci uz v skolstve, zdravotnictve, ale budeme mat stihacky a oligarchovia domy a jachty (ano, cakam teraz ako mi tu napises ze im zavidim... no nech sa paci). Ja tvrdim ze ide aj tak o PRINCIP, nie o posranych 20€, ako sa tu mnohe snazia poukazat.

heleninamama
4. sep 2021

@lienka.7 Keby si mala minimálne poňatie o tom, ako funguje školstvo, vedela by si, že peniaze musia byť vyúčtované, zapísané a musí byť o tom doklad. Či už ide o ZRPŠ, triedny fond alebo iné poplatky. A že práca s rodičovskými peniazmi je niečo, čomu sa vyhýbajú aj triedni, aj rodičia - práve kvôli tej zodpovednosti a ľuďom, ktorí si myslia, ze sa na to niekto nabalí.
A videla by si, že napriek prísľubom ministra sa dejú také veci, že škôlky dostanú najlacnejšiu liehovú dezinfekciu (aj to menej, ako sľubovali), z ktorej mali deti a ekzémom až krvavé ruky. Ale všetko bolo v poriadku - veď sa dodalo a umývať sa deti musia. Takže naozaj sa z týchto peňazí kupovali antibakteriálne mydlá a podobne. A potom sa mnohí rodičia čudovali.
Platy učiteľov sú druhá vec. Radoví učitelia v slovenskom školstve ozaj nezbohatnú, ak toto zavidíš. Oveľa viac je však smutné, ak ich rodičia vnímajú ako zlodejov, ktorí parazitujú na deťoch.

maciatkolulu
4. sep 2021

@lenkaviki48 dostaneš v septembri..

lienka.7
4. sep 2021

@heleninamama moja zlata ja som v skolstve robila, a odisla som odtial presne pre to, lebo som ako ty pises nemala na to zaludok. A papier znesie vsetko...
Btw kolko rodicov si pyta realne aj nejake vyuctovanie? Jaaaj, pardon, to su potom podla teba len taki rypaci co nechcu platit, ze??? A kvoli posranym 20€ idu robit revoluciu.
Ja nepisem nic o tom, ze nekupim do skolky mydlo ked treba, ja pisem o vyciciavani rodicov tam, kde ma tuto ulohu stat... t.j.vybavenie skol, ucebnice, malovania tried a pod. Treba len citat s porozumenim.
A najma snahu chciet nieco zmenit. Ked sa ucitelke nepaci kniha, ktoru maju zdarma z MS SR, preco ma inu potom platit rodic???? No nech ju potom zakupi skola alebo p.ucitelka. alebo potom nech otvara usta tam kde treba a nie pyta od rodicov. To je totizto to najlahsie. A o tomto tu cely cas aj pisem. Ale asi si to nepostrehla... co uz.
A ty zase nerob z ucitelov svatcov, kedze o tom nic nevies. A nemienim sa tu o tom s tebou viac hadat.

sasa1983
4. sep 2021

@lienka.7 a môžem sa slušne spytať, pokiaľ v triede kde chodi Tvoje dieťa pýtali peniaze, alebo v inej triede, kde napriklad Tvoje dieťa nechodí, len máš prehľad..koľko rodičov dalo peniaze a koľko rodičov nedalo príspevok?

lienka.7
4. sep 2021

@sasa1983 prosim???? Mna nezaujima ina trieda.
Este raz, pokial je nieco potrebne, nemam problem prispiet aj 30€. Ale nebudem platit len tak mne nic tebe nic.. ako tu uz bolo spominane.

sasa1983
4. sep 2021

@lienka.7 veď v poriadku. Rozumiem..len som sa slušne spytala, že koľko mamičiek okrem Teba nezaplatilo, 5%, 10%..viac. menej..normálne sa pýtam.

sara07
4. sep 2021

@danusa63 ale tu baby presviedčaju že vylety a autobus sa platí zo zrpš , no u nás nikdy ani za komančov sa neplatili z tadeto

sara07
4. sep 2021

@akvi ano presne takto sa to má robit ako píšeš
nie len zavelit dajte plate, presne ako pišeš to ma byt , kto nezaplati nezaplati

sasa1983
4. sep 2021

@sara07 no ale snáď sa časy posunuli a nároky a možnosti deti a pre deti sú úplne inde..kedysi bolo nemysliteľné poslať dieťa do zahraničia na jazykový pobyt, zaplatiť doučovanie, krúžky, výlety, interaktívne tabule, tablety do každej lavice.. ja by som nebola rada, keby som svoje dieťa nechala vyučovať osnovami z roku 1990

ajka0207
4. sep 2021

@lenkaviki48 nečítala som komentáre ale úplne nechápem prečo zdoraznujes že tam máš dve deti, veď jasné že poplatky sa platia za každé dieťa. Do zrps platiť nemusíš, akurát niektoré veci bude doplácať počas roka.

sara07
4. sep 2021

@sasa1983 ach joo
skutočne veríš že osnovy sú komplet nové a uplne iné ? su veci ktoré su stale tam kde su
doučovanie bolo aj za komančov a neplatené , doučovanie jazykov ako nem ang po tajomky na čierno za prachy sa tiež dalo ked sa chcelo ,
interaktivnu tabulu maju aj v škôlke aj škole nevyuživaju ju skoro vôbec respektivne skoro nikdy , tablety v škole nemaju a su zakázané , ulohy čo su v prac zošitoch kde sa hladaju informacie dostanu na vikedn a hladaju doma spolu s rodičmi
nároky na deti práveže išli dole , spravanie finančna gramonost, logické myslenie detto
máš krásne iluzie o tom ako sme tom užasne v školstve a toto nevyrieši ani ked každy rodič bude dávat mesačny plat každy pol rok
a ešte k tomu nemyslitelnému aby dieta neštudovalo v zahraničí ? ale detičky určitých komančov študovali kde len chceli aj v zahraničí , ver tomu chodilo sa na nakupy do milana pariža ku kadernikovi do viedne

slepo obhajuješ že musíme platit, jasné má byt na forach klud , nikto nič všetci spokojny a len aby ludia preboha živého nezačali nad niečim rozmyšlat alebo vybočit z radu

sasa1983
4. sep 2021

@sara07 u nás tie pomôcky využívajú. A na anglických a nemeckých hodinách majú native speakerov

heleninamama
4. sep 2021

@sara07 Nechápem prečo dávaš svoje deti do školy, kde podľa Teba nič nefunguje a na všetko sa sťažuješ. Veď škôl je veľa a rodič má na výber a to, čo opisuješ, sa nedeje na každej. Ak som nespokojná a nič sa nezlepšuje, dieťa preložím a basta.

sasa1983
4. sep 2021

@sara07 a teda neviem ..mesacny plat raz za pol roka? My sme dávali 124 eur..aj s krúžkami

sara07
4. sep 2021

@heleninamama ja sa nestažujem čo chyba v osnovach netaží sa mi dieta doučit, pracovne zošity a učebnice kupim a vysvetlim aj podla nich
netahaj zase za slovička, také zlomky alebo podstatne mena sa predsa učia roky a aj budu
mne vadí že sa platí zrpš a čo sa za to platí , triedny fond chápem, nechápem prečo by žiak mal kupovat kriedy alebo špongiu
nevytahuj z kontextu dobre
zrpš nie je povinné platit zvlášt ked všetko ostatné si žiak platí
a je mi luto že ked niekto nemá na to pre momentálnu situaciu nadava sa jej do sociek čo si robí deti

sara07
4. sep 2021

@sasa1983 čítaj s porozumením a v kontexte dobre
zvládaš slovne spojenie ANI keď ? čo znamená ?

sasa1983
4. sep 2021

@sara07 zvládam zvládam. Dokonca aj vybrať školu, kde som spokojná. Viac urobiť nemôžem.

heleninamama
4. sep 2021

@sara07 Ale nie na každej škole žiak kupuje špongiu a kriedy. Sú školy, kde peniaze idú fakt deťom a aj sa využívajú. Aj kvalita učiteľov je rôzna.
A nikto tu autorke nenadával do sociek, ale keď má niekto viac detí, musí rátať s väčšími výdavkami. A to fakt mnohé ženy akoby nechápali.

sara07
4. sep 2021

@heleninamama ale no tak čitaj celu diskusiu ano padlo to tu
ale predsa ked nie je povinné zrpš tak nemusí ratat s touto položkou nie
ale su školy kde zrpš driapu rodičia rok a aj tak ho neuvidia, nie su infomovany čo sa schvalilo nie je čas najst zapisnicu atd
ano su školy kde je to super ale kolko ich je , väčšina zriadovatelov proste školam prachy ktore im dá štat neprideli , štát aj sem tam povie a vie že ma poslat a tie prachy nepošle
tak čo urobíme to čo mne vadí vydriape sa z rodičov
v našej škole sa to kupuje v učtovníctve to bolo jasne napísané a teda chápem že treba poriadnu špongiu nie na riad ale za tu cenu som obočie dvihala
min rok deti v škole skoro neboli a zase aj tak sa driape zrpš prečo ? lebo zvyk ?

sasa1983
4. sep 2021

@sara07 tak veď platiť to nemusíš, nie je to povinné.

terina25
4. sep 2021

@lenkaviki48 zrps je dobrovolne. Ja som platila kazdy rok. Od kedy som sa dozvedela,ze je to dobrovolne, neplatim. A ano, 20 eur je pre mna vela za nic. Takze tolko k tomu

maciatkolulu
4. sep 2021

@lienka.7
@tianna štát šetrí na dávky a corona rodičak a tak, ved je veeeeeoa chorých detí co nemôžu do kolektívu a sedia v škôlke celý deň a prasule(štátne) cinkaju mesačne do šesť rokov a potom to dieťa záhadné vyzdravie.... Toto tiež platí štát. Kde inde na svete toto nájdete? No nikde... Hold najprv treba pohnúť rozumom. A reči, že všetci odrbava ju, budem aj ja sú teraz na mieste, či? Treba zaplatiť 20 eur a ma sa starať štát, lebo dane, odvody😂😂😂😂👍. Hmmm, by ma zaujímalo koľko odvodov zaplatili tie mamičky dohromady za celý život.... Autorka podľa iných tém, až tak veľa nie a manžel sa teda tiež nepretrhol. Takže fajn a ma sa starať štát... Nemám slov

sasa1310
4. sep 2021

@maciatkolulu myslíš tú tému od autorky, "mám nárok na PN, som tehotná a nezamestnaná?".

lenkaviki48
autor
4. sep 2021

Tak pred rodičovskym som pracovala nie rok dva ale 13 rokov nesedela doma ako sa tu píše... Niekto pochopil o čom píšem a aká je otázka moja. A určite sa vrátim do prace ale syn bude mať rok tak určite nebudem ho ešte dávať do jaslí. Rodičia bývajú ďaleko aby mi postarážili deti... Nechcem tu hádať sa ale mala som len otázku a zvrtlo sa to do nekonečnej hádky medzi vami. Ženy veď odpoviem pekne...

maciatkolulu
4. sep 2021

@sasa1310 no a je ich tam viac... Ale to je v podstate jedno, nevidím jeden dôvod povedať nezaplatí, ved keď to urobí každá rodina, tak čo? Véd ôk, nech nejde dieťa na výlet, nech nedostane hento, tamto, ale je to smutné. Pochopím fakt sociálne slabšie rodiny, čo sa dostali do úzkych z rôznych dôvodov, choroba, smrt, neočakávana strata zamestnania, to je človek ochotný pomôcť aj osobne. Ale vkuse, čítať, že štát sa ma starať, lebo dane, odvody a vôbec, nech štát platí a všetko a matky budú sedieť doma, lebo medveď. Véd kľudne nech sedia doma,keď majú muža, rodičov, naaeteenw, ale nech potom nepýtaju od štátu.

lienka.7
4. sep 2021

@maciatkolulu lulu mas pravdu, ale to uz zachadzame do inych sfer... ku korona prispevkom a vychcanosti inych matiek sa tu nevyjadrujem.
Detto PNiek kvoli tehotnosti pomaly od oplodnenia nielen do porodu, ale pomaly do 3 rokov.. ajaj 😔😔😔
A ano, pre niekoho je aj 20€ vela a nemusi byt zrovma socka. O to tu ide. Preco mam len tak platit? Lebo sa to patri, vyzaduje ci co ja viem co??? Lebo vymyslat si poplatky pre poplatky je uz fakt cez ciaru.
Ako tu vyssie bolo napisane, obec ci mesto jednoducho neda skole vsetko, co ma dostat a skola to potom riesi cez rodicov. To je akoze ok??? No podla mna teda rozhodne nie je! Len to by potom p.riaditel musel ist proti p.starostovi a uz by riaditelom nebol 👌
Btw, spravodlivost nebude nikdy.

maciatkolulu
4. sep 2021

@lienka.7 no to ja už neviem, my vieme presne na čo peniaze idú. Treba si tiež zistiť kam a an o idú peniaze. Sú rodiny, kde naozaj 20 eur môže byť fatálne, ale podľa toho čo tu čítam na koňovi veľa takých nie je. Samozrejme, ak ide o neopodstatnené poplatky, tak treba otvoriť ústa, ale predtým si treba zistiť, načo sa tie peniaze použili, používajú a idú použiť... Nech človek nevyzerá ako trapko. Ale jednoducho ak ide o poplatky opodstatnené, ktoré môžu byť prínosom pre deti, tak pardon. Užíva ich každé jedno dieťa, tak prečo jedna rodina platí a druha nie. Ja neviem. My platíme, dostaneme presne co a načo. Deti majú celý rok to najkvalitnejšie v triede, nosia domov krásne výkresy, mali minulý rok top vybavenie, čo na sk nemajú súkromné školy. Vidíme kam peniaze idú a zase 43 eur ma naozaj neodpalilo. Ako pisala učiteľka, ti, ktorí majú problém, čo nie je zázrak v tejto dobe, nech si teda odkladajú už cez prázdniny. A do septembra to dajú.

maciatkolulu
4. sep 2021

@lienka.7 interné ťahanie medzi starostom a riaditeľom atd sú viem predstaviť, ale zase to nie je všade. A tam treba ústa otvoriť, že kde sú prachy a preto treba pýtať rozpočet, výdavky a neviem co... Ideál všetko čo sa týka tohto poplatku a hotovo

sasa1310
4. sep 2021

@maciatkolulu to sú také typy ľudí. Od štátu pýtať dávky aj na ktoré nárok nemajú, ale čo keď náhodou. Ale keď majú niečo zaplatiť za vlastné dieťa, tak už je oheň na streche, že prečo sa štát nestará. No keby štát neplatil napríklad ZDRAVÝM ľuďom PN, tak možno by boli školy aj bez ZRPS