icon

Som povinná platiť ZRPŠ?

lenkaviki48
4. sep 2021

Dobrý deň. Je povinné zaplatiť ZRPŠ za obe deti ak chodia do jednej triedy a školy? Triedna to píše červeným každý rok do zošita aby som uhradila čo nakoniec vzdam a zaplatím každý rok. No výlety a iné si musím hradiť aj tak sama tak prečo musím platiť ZRPŠ za oboch na jednej škole? Ako ste riešili? Ta jedného je 20€

maciatkolulu
4. sep 2021

@sasa1310 ja sa naozaj snažím porozumieť pandemickemubridicaku a nejde mi to.... Kopec voľných miest, škôlky otvorené, cestovalo sa zvesela, všade pohromade kopa ludi, nič zatvorené, "čísla" neboli skoro žiadne a pandemicke rodicak😂😂😂😂tie mamičky cusia ako vsi. Však bodaj by nie. Co matky s chorými deťmi????? Co nemôžu ist robiť. Maju to isté dofrasa a par drobných si možno horko ťažko vydrankaju navyše. Hnus toto

vamajka
4. sep 2021

Mna by zaujimalo co spravili s poplatkom za minuly skolsky rok kedze deti boli viac doma ako v skole a na vylety sa nechodilo

bluka2
4. sep 2021

Aj tieto poplatky ukazujú pokrok krajiny. V takých afrických krajinách si človek musí fakt zaplatiť všetko, keď chce dať dieťaťu dobre vzdelanie a v takom Nemecku žiadne takéto poplatky nie sú. Topka je platiť toaletak 🤣 to tu radšej nebudem spomínať, neviem, či by mi to niekto veril... Takže na to, že sme časť EÚ, nemáme v tomto k tomu Nemecku vôbec bližšie než v bananovym republikam. Aj to zmýšľanie niektorých v tejto diskusii - rovnaký princíp. Inak je to aj v záujme štátu, z tých detí spraviť schopných jedincov a dat im dobre podmienky na vzdelanie, bez ohľadu na to, či si ich rodičia narobili s rozmyslom alebo bez rozmyslu

bluka2
4. sep 2021

Na mieste autorky by som si pozrela, ako s tými peniazmi narábajú (ak jej 50€ za tú námahu stojí), a rozhodne išla do práce, nech nemusím takéto prkotiny riešiť, lebo keď rieši každých 50€ čo na deti treba, tak to má toho určite plnú hlavu

abcmajacba
4. sep 2021

@nelca84 presne, tie peniaze aj tak idú potom deťom. Nikto sa na tom neobohacuje, teda aspoň u nás.

jankapepe
4. sep 2021

@mondolina trápne je vyhadzovať peniaze do luftu.

sara07
4. sep 2021

@maciatkolulu pozri ja si komplet zaplatím aj viac ale potom chcem nižšie odvody, dane aj dph
ty si nečitala spravu audit čo sme tu mali z eu komisie kde vytykaju že mám neprimerane zatažené prijmy vyškou dane, odvodov a dhp ? princip prerozdelovania je v každom štáte je jasné že sa ti nikdy nevarati všetko nikdy ale zase aby si odvadzala a dostala len zlomok ,kde sme ? ked to inde zvladaju prečo aj nie u nás ? lebo môžu a dá sa
takže je tam opravnené ked štát driape tolké prachy tak nech človek aspon niečo vidí , nieže si všetko doplacaš alebo nosíš ešte aj
nehovoriac opakujem že sme v skupine kde reálne hrozi bankrot, proste štát náš má problém si čim dalej požičať a nové niektoré zákony sa tu pretriasaju ako dôchodkova reforma a je jasne že nie su prachy, nové byty najomné už vôbec nie su prachy , atd ...

lienka.7
5. sep 2021

@sara07 sari nevysvetlis im to... ze ide iba o prasprostasty princip ako pisem... nie o nejakych 20€. Zial 😔😔😔 platim dane, tak mam mat za to adekvatny servis naspat. O chvilku budeme platit aj dan za to ze dychame, ale asi im to nevadi...
Ked su ludia blbi, nech platia v skole, u lekara, v DSS, a neviem este kde... holt, fakt financna gramotnost je u nas nie ze na 0, ale hlboko pod bodom mrazu.

ibrunova
5. sep 2021

Ja som v rade rodičov, vždy máme rozpočet, čo sa z toho platí, vždy vyjde každému ročníku niečo, napr. Bus na lyžiarsky, alebo ceny na školské súťaže, komparo, balíčky na Mikuláša. U nás to po spoločnom rodičovskom všetci pochopili, že to dávate pre svoje deti, len sa treba viac zaujímať, kam tie peniaze idú.

sara07
5. sep 2021

@lienka.7 inak finančná gramotnost su učebnice od 5 triedy , učime sa doma lebo v škole to v osnovach stále nie je , učia sa sokratesovi , fyziku základné zákony ale reálny život im uteká a občianska náuka to je perla o tom aky štat je potrebny a nutny a neviem čo 😈

sara07
5. sep 2021

@ibrunova baličky na mikulaša sa skladame autobus kdekolvek platíme , teda uprimne chodia nan dve deti z triedy až napr na lyžiarsky, škola prirody na 5 dní platíme 250€ komplet , 5 dni je prehnané lebo v piatok na obed su doma
žiadne školské sutaže nie sú , muzea a vstupy sa platia z tr fondu
min rok stále je ticho a ešte som nevidela načo ide zrpš fond, nemôžu mi to dat do ruk ani na schodoch školy že by som si tam sadla a pozrela si to asi tak , to nie je o tom že ty nemáš zaujem ale nevieš sa k tomu dostat, čo máme človeka v triede hlasovanie že nás bude zastupovat žiadne, respektivne rodičom daju podpíšte že suhlasite a podobne ...

nemylíš si triedny fond a zrpš , lebo triedny fond je mesačný 15€ a tam viem čo sa platí od papiera do tlačiarne, toner, mydlo , ramienka, handru, závesy sa kupovali atd.. tam je to jasné , to nám proste triedna dá kolovat vytlačenu v exeli tabulku kto chce môže si aj bločky pytat
a zrpš je fond čo sa platí jednorazovo na začiatku šk roka 40€ u nás

maciatkolulu
5. sep 2021

@sara07 snažím sa na to pozrieť jednoducho, som v AT, odvody vysokanske, družina v štátnej škole cez 200 eur, na začiatku sk.roka 45-50,obedy na deň pre malé dieťa 5,5.... Krúžky a iné nespomínam. Tak, kde je chyba?

ibrunova
5. sep 2021

@sara07 nie, myslím ZRPŠ, triedny fond je niečo iné, neviem, ako to máte vy nastavené, ja píšem to, čo je u nás. Ale za tie roky mám skúsenosti, že rodičia sa absolútne nezaujímajú, keď je stretnutie rady, prídu dvaja ľudia, ale potom kritizujú samozrejme. Aj zasadnutia rady, kde navrhujeme rozpočet sú verejné, vždy je na stránke školy napísané, kedy bude a nikdy tam nikto nepríde, okrem nás, členov. Tak ja už potom neviem. U nás rada konečne funguje, po dlhých rokoch myslím, že sú aj rodičia aj učitelia spokojní. Len sa treba trochu zaujímať. To nemyslím osobne na teba, samozrejme.

sara07
5. sep 2021

@ibrunova my žiadny oznam o stretnuti rady nemáme nikdy, a nikto nevie nič a už vôbec nie su verejné to máte super tiško zavídím

lienka.7
5. sep 2021

@sara07 ked je triedny fond, naco je ZRPS???
Vysvetli mi toto niekto?
Btw, kde je problem nakuput veci co su potrebne, zratat to a potom napisat ze na ziaka je to co ja viem 5, 67€. Hm??? Naco nejake zbieranie sa dopredu a mat peniaze???

lienka.7
5. sep 2021

@sara07 pises: plarime od papiera do tlačiarne, toner, mydlo , ramienka, handru, závesy sa kupovali atd.. tam je to jasné .... pytam sa co neplatite???
Ako sorry, ale toto je fakt nonsens.
Ale jasne, vsak kazdy da ked ide o dieta...akoze sorry, ale uz tam fakt ostava len sa skladat ucitelke na plat. 👌👌👌👎👎👎

sara07
5. sep 2021

@lienka.7 lebo čarovné zaklinadlo je to pre detičky , 1 z 50 sa pozastaví načo alebo podobne ale vzhladom že všetci zaplatia a je ticho ide to do stratena
si zober 40x 25= 1000 € na triedu zrpš
15 x25 = 375 x 10 mesiacov = 3750 € na šk rok a to je len naša trieda za školu su to iné čisla
a vidíš tu diskusiu máš to zaplatit a vôbec neriešit čo platíš , čo nosíš a už vôbec sa nemaš trapit čo sa za to kupuje a ked nahodou niečo si socka čo nedoparaje detičkam

lienka.7
5. sep 2021

@sara07 👏👏👏👏👏👏👏
Presne tak!!! A ked memas, nerob si deti 👌👌👌
Akoze uplne moralne dno 👎👎👎

sasa1983
5. sep 2021

@lienka.7 zas urážať sa netreba nie?

adka176
5. sep 2021

Každá škola to má zverejniť, keď sa budete pýtať dostanete všetky bločky, všetky faktúry...ale nemému, ani vlastná mať nerozumie....ak neviete kde tie peniaze idú, tak to je len a len váš problém....nezaujimate sa o to!!!!!...a áno je to smutné, ale bohužiaľ slovenské školstvo... všetko tam chýba od toaletného po kopírky a preto si školy pomáhajú ako vedia....a navyše treba si naštudovať financovanie škôl štátom...to nie je také jednoduché, že škola dostanete peniaze a kúpi za to deťom, čo chce alebo čo potrebuje...ale to je už trošku vyššia úroveň myslenia ako tieto ničí nepodložené dohady a názory.....nooooo a jasné ZRPŠ z minulého roka si určite rozdelili učitelia...lebo vôbec do škôl nechodia finančné kontroly....to si fakt tu niekto myslí, že sa tie peniaze len tak stratila... veď sa všetci musí dokladovať, faktúrovať, verejne odsúhlasiť, zverejniť.... akože skúste sa len viac zaujímať

sara07
5. sep 2021

@adka176 zaujímame ale nie všade su ochotny dat do toho nahliadnut tak neosočuj že je vina len v nas
otázka znie prečo musím platit zrpš tak stala pôvodna otázka a nečitala si všetko inak by si toto nenapisala

adka176
5. sep 2021

@sara07 ak nie sú ochotní tak stačí povedať jednu vetu, že sa budete informovať u zriaďovateľa školy ... možno je to pre niekoho záťaž, lebo riešia iné závažnejšie veci ako jednotlivcom, ktorí neveria učiteľom dokladovať ZRPŠ, ktoré musí byť vydokladované, verejne odsúhlasené, .. vy sa tu tvárite akože je to príkaz školy....veď to ZRPŠ navrhujú rodičia, rodičia predkladajú návrh riaditeľovi školy, rodičia hlasujú a schvaľujú tento príspevok.... takže sa sťažujete vlastne sami na SEBA ....tak sa reálne do tohto procesu treba zapojiť.. áno otázka znela prečo to teba platiť...lebo je to poplatok pre školy, ktoré si tým pomáhajú dofinancovať vecí, na ktoré inak nevedia získať peniaze, ale zase toto je už vyšší level pochopenia financovania škôl.... veď na pravom rodičovskom zasadnutí sa treba na to pýtať...ak sa aj nedostanete do škôl všetko sa dá on-line.... všetko musí fungovať a ak to u vás nefunguje, tak zase je to problém rodičov...treba školu tlačiť do toho, aby to fungovalo....!!!!

sara07
5. sep 2021

@adka176 ach jo
ach jo , ty to popisuješ ten postup ako to má by a ako to je na napisane ako to ma byt, ale skutočnosti je to inak
zriadovatelovi školy je to jedno, osobne som tam bola odpalkovali ma že je to v kompetnecii školy
ked chceš byt v rade zrpš ako zástupca tak ti povedia že je zvoleny už
keby som chcela zistit kedy budu mat schôdzu tak to nezistím lebo zásadne ešte bud nevedia, alebo sa to rieši alebo to už bolo
tak ako čo mám podla teba urobit,
zrpš nenavrhuju rodičia, sucho sa oznámi že polatok je 40 € na rok a do kedy to má byt zaplatene, bez možnosti pripomienok alebo čohokolvek, nik nepovie čo bolo kupene alebo čo treba proste to máš zaplatit a bodka nič viac
online sa to nedá pretože vraj gpdr a citlivé udaje , nikto ti toto online nepošle ani zapisnicu ani nič
tlačit na školu ako , jedine že by som sa opasala s ostatnými rodičmi vybušninami a sadla si pred školu

problém je že problém financovania škôl sa prenáš na rodičov, a my ako rodičia mame to podla teba strpiet ??? lebo deti vydieraká veta , prečo lebo zriadovatel nedá prachy čo má mat a štát tiež nepošle prachy čo ma poslat
nie su prachy vyžmykame z rodičov máš pocit že je to v poriadku ? ja nie, tento rok nie som sama zburili sa ešte 4 rodičia tak uvidím ale velku nadej tomu nedavam

a stále si neodpovedala na otázku je zrpš poplatok povinný ??? podla mna nie , ale podla spravania školy ano

adka176
5. sep 2021

@sara07 tak prepáč, asi žiješ na inej planéte ako ja ....

sara07
5. sep 2021

@adka176 aha takže odpovede sa nedočkám podla tebe je to v poriadku ked je rodič žmykany

adka176
Autor odpoveď zmazal
sasa1983
5. sep 2021

@adka176 za chvíľu bude celé zdravotníctvo za doplatok.

akvi
5. sep 2021

Cely problem so ZRPS je v tom, ze malokto si uvedomuje, ze to uz par rokov nie je "to" ZRPS, co bolo za sociku. A ze vlastne aj triedna schodza sa mylne nazyva ZRPS. Ja som doslova vytocila niektore mamicky, ked som sa triednej ucitelky v novej skole na prvom rodicovskom opytala, ze ako je to myslene, ze mam podpisovat prezencnu listinu ZRPS, ze ja nie som clenom a ani neplanujem byt. Lebo nam dala kolovat lajstro s nazvom schodza ZRPS... Tam som videla, ze ludom absolutne nedochadza, ze aka pravna forma to vlastne je a ze bolo by ozaj vhodne sa ludi najprv slusne opytat, ci vobec chcu byt clenmi. To je presne to iste, ako ked by som ja na triednej schodzi vytiahla prezencku mojho OZ-ka, pricom by nik nevedel, ze je clenom a vypytala by som si clenske poplatky.. Potom prisla nastastie predsedkyna OZ a potvrdila mi to, co som povedala a uviedla veci na pravu mieru a este sa triedna ospravedlnila, ze ona si neuvedomila, ze triedna schodza ani nahodou nie je schodza ZRPS.. Syn ked chodil na ZS, tak tam to bolo uplne jasne, ako som to uz aj tu pisala - ZRPS so skolou nemalo v podstate nic spolocne, bolo uplne jasne, ze je to OZ, organizovali si to rodicia a prispevky sa pouzivali vylucne na akcie OZ-ka s tym, ze samozrejme boli aj akcie, ktore sa nejako doplnali - napriklad ZRPS si vzalo na starosti obcerstvenie na karnevale, ktory organizovala skola. Alebo zorganizovalo opekacku, ktora bola v areali skoly a boli pozvane aj ucitelky.. Alebo sa robili akcie aj uplne mimo skolu, aj ked ucitelia castokrat radi prisli, ale vlastne ako hostia, nie ako clenovia, alebo organizatori.

sara07
5. sep 2021

@adka176 ale raz musíme povedat nie ? chápem keby to bolo 10 € si poviem nech sa zadrhne zriadovatel ale 40 €
a to čo popisuješ nemá to nahodou zatiahnut zriadovatel, toto ako vážne ma platit rodič ? zachvilu aj prenajom že tam vôbec ide , problém je že to stupnuju a dieta použivaju ako živy štít na vydieranie lebo detičky sa maju dobre citit
naša škola žiadne opekačky ani nič neorganizuje, pohostenie na karneval je formou že donesie každe dieta niečo či už kupene alebo pečené , na pitie ide z tr fondu tých 6 džusov
a ked ti chodia dve deti , škôlka malý 35 €
ved už z toho tr fondu sa kupuje a rieši chod triedy či škôlka alebo škola
ked budeme len platit a byt ticho bude to takto stale, však čo zdržia

lienka.7
6. sep 2021

@sara07 zriadovatel setri, platia rodiacia... vsak klasika, nie??? Pokial je neschopne vedenie, ma najat sponzorov. Ako nech si kazda tu pise kto chce co chce... ale platit papier, kriedy, toaletak, spongie a pod.je skratka nonsens. ako som pisala uz niekolko krat. Este aby aj vymenu okien a zateplenie budovy raz neplatili rodicia, lebo vsak detickam taha a nedoprajes im??? 👌👌👌👎👎👎