icon

Správanie 7-ročného syna mi láme srdce

16. jún 2024

Mame 7 rocneho syna ktorý mi takmer každý deň psychicky ubližuje a tryzni ma aj muža. Psychicky už nevladzem, nerozumiem kde to zlyhalo pretože si to vobec nezaslúžim. Od mala som mu davala nekonečnú lasku snažila som sa byt chápava dobra mama. To iste aj ocino. Mali sme krasny vzťah, bohužiaľ prisiel zlom kedy sa to zmenilo no ja neviem prist na to, kedy to bolo.
Neskutocne ma to trápi aky človek sa z neho stáva. Nema rešpekt a uctu vobec ku nikomu, nerozmýšľa nad tým čo rozpráva a či tým niekomu neublíži. Bez mihnutia oka mne aj mužovi povie že sme zlí, hnusní, že nás neznáša, nech odídeme, ZMIZNEME, že nás nechce vidiet už NIKDY, vyhadzuje nás z domu, ako by bolo úžasne bez nás a taketo reci. Ja sa snazim utešiť tým že urcite to nemysli vazne ale to proste nestaci. Myslim si že je vo veku kedy by mal vedieť čo tie slova znamenajú a že si ich nezaslúžime pocuvat. Vravi to neodpodstatnene za úplne hluposti ako napríklad že mu zakážeme pozerat rozpravky pri jedení alebo mu kazeme aby si upratal hračky/isiel robit úlohy.

Strana
z2
majka2
17. jún 2024

7 ročné decko nás tryzdni pre pána Jána mal určené dakedy hranice. Zvýšili ste keď bolo treba hlas bolo ste prísny ? Vieš oni aj ja mám deti nekonečné ich ľúbim ale odtiaľ potiaľ keď treba ma aj trest a neboj sa nechodime kvôli tomu ani po psychológovi lebo teraz sa všetko rieši psychológom.

martinka13
17. jún 2024

Stanoviť riadne hranice a použiť aj trest, keď ich prekročí. Dieťa je proste rozmaznané. Je ale ešte malý . Pôjde to zmeniť. Hlavne trpezlivosť a dôslednosť.

dadka1997
17. jún 2024

Dostak až moc, aj laska k deťom ma hranice, je jedinačik, čiže vyrastal len sam s vami a cely svet mu patril, teraz to uz tak nefunguje.. prisli povinnosti, do toho zakazy...
Treba navštíviť psychológa

janinah
17. jún 2024

@sandrinne už sa našla diagnóza aj na obyčajnú drzosť....

zuzubb007
17. jún 2024

Súhlasím strašne rozmaznané dieťa, on Vám rozkazuje a vy čo skacete ako povie? Myslím si, že toto je chyba Vás ako rodičov to správanie, keď sa nastavia hranice nemôže toto robiť 7 ročne dieta

nunulik
17. jún 2024

@sandrinne prosim ta, treba tu poruchu potvrdit psychologom? Lebo ja mam pocit, ze moje dieta to ma. Velmi podobne spravanie ako u autorky. Nerozmaznavame ho (aspon ja si myslim) vzdy sa stavia do utoku, ked je problem. Davat mu "vychovnu" nema zmysel, to ako keby som priliala olej do ohna. Hodinu bude hukat, potom to prejde akoby nic. Jedine co pomaha je ignorovat a rozpravat s nim v klude pokial ma svoju chvilu, ale je to velmi tazke a vacsinou to nezvladam. Dakujem za tvoj prispevok, mne VELMI pomohol.

negymama
17. jún 2024

@nunulik ale ty vies ze robis svoju vychovu dobre, Nerozmaznavas, si v klude, nepristupujes na jeho poziadavky, nereagujes na jeho vystupy so zrutenim, ale ignorujes ich a nedavas im pozornost.
takze...ak napriek tomu tvoj syn ma stale problemove spravanie, tusis, ze za tym bude aj nejaka porucha spravania.
autorka ale pristupuje k synovi s "nekonecnou laskou"...co sice vyzera pekne, vsak kto nelubi svoje deti nekonecne. Ale casto tento vyraz maskuje obycajnu slabost a rozmaznavanie.
ak autorka svoje spravanie upravi, bude voci synovi dosledna, kludne aj dalej milujuca, to sa nevylucuje, prave naopak. A jej syn spravanie neupravi...az potom moze uvazovat o nejakych dalsich problemov s dietatom.

cookie29
17. jún 2024

Boze mamky, ake ste vy vsetky mudre a sikovne a mate dokonale deti, len si kladiem otazku, kde sa tu potom beru tie pripsevky 🙂

Ale vazne, v dnesnej dobe su dva extremy, a akonahle dieta nereaguje tak ako cakame, tak je nevychovane a zlyhali rodicia... Ano su aj take a je ich nemalo. Na druhej strane existuje vela deti, ktore maju poruchy spravania, ktore sa nevidia! Kazdy druhy prispevok je o tom, ci ma moje dieta autizmus, ale akonahle sa sprava trosku inak, tak je nevychovane....

Mam dve deti, rovnaka vychova a pristup a predsa kazde je ine. Moje starsie ma oppositional defiant disorder (opozicno vzdorovita porucha), je to super inteligentne dieta, sikovne atd, ale proste spravanie je obcas uplne mimo...

Vo všeobecnosti majú deti, ktoré majú poruchu opozičného vzdoru, tendenciu robiť nasledovné:
Ľahko a opakovane stracaju nervy
Hádať sa s dospelými
Provokuju, vyzyvaju, vyslovene drazdia dospelých
Odmietaju dodržiavať pravidlá
Zámerne „provokuju“ iných ľudí
Obviňovanie iných za ich vlastné chyby alebo excesy
Lahko vybuchnu alebo su podrazdene
Byť zlý alebo pomstychtivý

Take to Ty si ten najhorsi rodic, aby som Ti schvalne ublizil napriklad

@autorka ja Ti rozumiem, a viem co chces povedat tym, ze mu davate nekonecnu lasku. Ale treba davat aj pevne hranice. A drzat sa ich, obaja rodicia a nepovolit. Vychovne nepomozu, to su casto deti, na ktore trest nezabera, este sa Ti vysmeje do tvare... Nehovorim, ze je to Vas pripad, ale mozne to je. Urcite by som zacala pevnym nastavenim hranic a nepovolit, aj ked deti vedia pekne dostat do vyvrtky, ale NIE. Deti vedia manipulovat, nesmies si povedat, ze si vyhrala, aj ked niekedy ten pocit mas, ony hraju len o cas. A urcite by som skusila profesionalnu pomoc, ci uz ide o poruchu, alebo nie, mat podporu je vzdy dolezite.

fauko
17. jún 2024

Moze byt za tym vazna trauma... Ale Na to pride skor psychoterapeut...

sense
17. jún 2024

Ako reagujete keď vam tak syn hovorí?
Osobne vidím tiež problém dali sme mu všetku lásku a byť chapavi. Možno je problém práve v tom ze dostal všetko.
A obrátila by som sa na psychológa najprv ja s chlapom a následne aj s dieťaťom

lienka.7
17. jún 2024

Ja tu normálne čumím ze s rozmaznanym a nevychovanym deckom behať k psychológovi🤦‍♀️ naco??? Zamyslieť sa, stanoviť hranice a keď je treba použiť pár výchovných na zadok.
Potom ze sa tam nevedia dostať ľudia, ktorí ho naozaj potrebujú, keď tam behajú mirnix-dirnix ľudia s každou doslova chobotinou 👎👎👎

candii
17. jún 2024

Nuž nech sa na mňa hnevá kto chce ale toto je pekný príklad nezvladnutej výchovy. Dieťa nemá byť na prvom mieste , dieťa sa nemá nekonečné milovať napriek všetkému. Dieťa sa má vychovávať. Niektoré dieťa potrebuje tvrdšiu výchovu .. niektorému stačí len dohovor. Každý človek je iný. Dieťaťu sa nemá odpúšťať, dieťa musí poznať dôsledky svojho konania. Sorry ale keby mi takto dieťa skákalo po hlave dostalo by inak vzduchom chladenú. Toto v tomto veku je ale vážny problém. Neviem si predstaviť čo bude neskôr v puberte. Myslím, že na výchovu je už celkom aj neskoro. Treba riešiť uz dôsledky tejto nesprávnej výchovy so psychológom aj dieťa ale aj vy.

cookie29
17. jún 2024

@lienka.7 a ako vies, ze ide o rozmaznane nevychovane decko? Ze nema nejaku poruchu? Moze a nemusi. A na to sluzi prave odbornik.

@candii takze podla Teba sa dieta nema nekonecne milovat? 🙂 A teda "kolko" tej lasky mu dat? Mimochodom nepodmienecna laska predsa neznamena, ze si necham skakat po hlave. A prave dieta, ktore nie je nejako v poriadku tu lasku potrebuje. A laska je aj nastavenie hranic, prave preto, ze ho milujem.

beata_k
17. jún 2024

@cookie29 Konecne rozumny prispevok. Tu by tie matere trieskali vlastne deti hlava, nehlava lebo sa chytia z celeho prispevku dvoch slov...nekonecna laska.

lenkakravcova
17. jún 2024

Vyhadzuje vás z domu? 😀 To už je aké tragikomické.
Keby mi toto dieťa zahlási, tak si ide zbaliť veci a sedí pred domom s ruksakom kým sa neuvedomí, neospravedlní a nesľubi, z už nikdy takú sprostosť ani len nespomenie.

candii
17. jún 2024

@cookie29 zbytočné chytanie za slovíčka. Dobre obe vieme ako som to myslela.

petik22
17. jún 2024

@sandrinne to by sa prejavilo skôr ako v 7 rokoch.. mám dcéru AS v kombinácií s opozičnou poruchou, ale ten negativizmus na všetko - keď je prestimulovaná, niečo sa jej nedarí a pod. je od malého dieťaťa.

beata_k
17. jún 2024

@petik22 Nemusi byt. Ako tak citam o tej chorobe, tak si tam vidim jedno svoje dieta. Zacalo zhruba v 3 rokoch velmi pozvolne. Dovtedy mile kludne dieta s ktorym sa vzdy dalo dohodnut

sandrinne
17. jún 2024

@nunulik je to individualne a zalezi aj od stupna, cize kde sa toto spravanie prejavuje (napr.len rodicia, sirsia rodina, alebo aj ucitelia, apod.) Na začiatok staci mozno centrum psych.poradenstva.

petik22
17. jún 2024

@beata_k áno, v tých 3 rokoch sa to i u nás začalo prejavovať... ale za 4 roky by si to pani všimla. Nie je to prerod za 2 mesiace. Inak, u dcéry pozorujem veľkú zmenu v správaní počas 1 ročníka... v septembri bola naozaj ešte také dieťa, teraz máj, jún akoby skokovo "dospela", osamostatňuje sa a teda dosť opakuje po starších deťoch - zo školy, z družiny. Nie sú to vždy vyjadrenia a názory, z ktorých som nadšená...

tramtada31
17. jún 2024

Moze to byt kopírovane spravanie od spoluziakov, mne tak dieťa vypúšťalo hlásky, že sa zabije, že odide z domu, keď sme niečo zakázali a malo to od spoluziacky. Neviem, odkiaľ to mala ona, lebo ju vychovávala mamina, ktorá je síce slobodna, ale na urovni. Vysvetlili sme si to, už to nepouziva. Takze treba sa o tom porozpravat, zdôrazňovať, že ho milujete, ale že vás takéto reci bolia. U nás rozhovor pomoze viac ako tresty a zákazy.

simona1306
17. jún 2024

spominala si, ze vam take veci vykrikuje za to, ze mu nedovolite pozerat rozpravky alebo si upratat izbu ... ak zacne vykrikovat, tie rozpravky mu zapnete ? alebo ked si odmietne upratat spravis to potom zanho ?

angel993
17. jún 2024

Keď vás zas začne vyháňať a rozprávať ako by bolo super bez vás, povedzte že si to môžete na týždeň vyskúšať. Nebudete mu variť, prať, upratovať, voziť ho do školy, dávať peniaze. Nech ten týždeň utiahne z úspor ak má a nech sa stará o seba sám. A vysvetlite mu že vám tie jeho reči ubližuju.

Ja tiež dávam deťom nekonečnú a bezpodmienečnú lásku, ale svoje hranice si strážim. Nedovolím aby ubližovali mne alebo komukoľvek inému. A zároveň ich učím že nemajú nechať ubližovať sebe.
To že ho nekonečne ľúbite, neznamená že nenastavite hranice.

cookie29
17. jún 2024

@petik22 hej lenze opozicna porucha nejde vzdy s Aspergerom, mas oboje. Moje dieta ma len opozicnu poruchu a navyse je relativne spolocenske. Priatelov ma nemalo atd. Takze zo zaciatku to slo skor s tym, ze ma silny charakter. A ono to ide tak nejako pozvolne a ako vacsina rodicov, ako prve si kladieme otazku, ci sme niekde nezlyhali atd... Navyse u niektorych deti si tie priznaky uvedomime az retrospektivne. Navyse deti maju problem so zvladanim emocii, takze tam si tiez povies, ze nezrely mozog... Aspon ja som to tak vnimala, mimochodom tiez 7r

romanadam1626
17. jún 2024

Určite hľadať pomoc u psychológa.!
Ten vám pomôže 🙂
Vuem,ze je to ťažké,ale pomoc existuje
A Ty sa netráp mamina nie je to Tvoja chyba .

kikappp
18. jún 2024

Ohýbaj ma mamko pokial som ja Janko .

luccija
18. jún 2024

Aj aspergeri vedia tak ranit slovami a EQ majú nízke a zase IQ vysoké.A ako reagujete, keď vám to hovorí?určite zájdi aspoň do centra psychologického poradenstva.Vela deti manipuluje vie, že ti to robí zle, si smutná a naschvál to povie, keď je frustrovaný nie je po ňom.Uz mal niekedy trest, že niečo presvihol?

Strana
z2