Štrajk učiteľov - postrehy, názory
Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.
@margarita preco posudzujes niekoho dieta podla reakcii tu na nete, ved diskusie na internete su vzdy skreslene, vieme ako to chodi
projektova vyucba je skvela vec, mala mala cielenu a u maleho tiez robia rozne projekty, len to nie je tak stavana vyslovene skola, ale musim uznat pracu uciteliek a to aj na prvom aj na druhom stupni na tej skole, oni maju deti vyslovene radi a maly tam strasne rad chodi
zvazovali sme tiez bajkalsku, ale mala ako prva sla na zs a dostala sa na perfektnu, tak sme to uz vzhladom na to, ze je hradena ta bajkalska, neriesili ani pri synovi
inak tam je dost narocne gymnazium, tam hodnotia deti akoby vysokoskolskym systemom, ale nie kredity, ale percenta na testy, len je to narocne na psychiku a ked sa nahodou nezadaria dve pisomky, tak uz pada priemer ako domino
@margarita ja som sa bavila na základe tejto diskusie včera doma s dcérou. Je prváčka na Vš v Česku. Spomínala som jej, že si pamätám, ako im aj v priebehu šk. roka menili učebnice z AJ a matiky. Vravela, že ich to až tak nezasiahlo, skôr tých po nich. Ale vraj sú teraz v osnovách omnoho menšie nároky na decká na ZŠ. Vraj to, čo potrebovali z matiky na gympli a teraz na VŠ sa už vôbec v osnovách nenachádza. A pritom je to stále potrebné. Takže noví študenti budú mať problém. Aj vraj ostatné nároky klesajú, z osnov sa vynechávajú veci, ktoré sú ale potrebné. Vie to posúdiť sama.
Tak potom nechápem, na čo sa niektoré mamy sťažujú ohľadom učiva s deckami, ako nestíhajú, aké je to náročné. Vraj tak o tretinu tá náročnosť klesá.
@celasapremenim ty si zjavne nejaka jednoduchšia...dotyčna tu ma 3 temy.....o sebe a svojej rodine neprezradila snad len čislo topanok preto silne pochybujem nielen ja, ale aj iné diskutujce, ze jej vyjadrenia su skreslene - kiez by to tak bolo, lebo niekedy to naozaj ,,hlava nebere,,. Preto si viem živo predstaviť zhruba ake dieťa ma doma...stačilo mi čitať, ze 5 ročné plače lebo musi chodiť, tak jej kupia golfáč...nech si urobí obraz kazdý sám.
@margarita presne ako pises Bajkalska je pre napriemerne nadane deti, na vsetkych tychto skolach pre nadanych decka makaju a aj doma na prezentaciach , ulohach, dobrovolnych ulohach za ktore su percenta a tie su potrebne k dobrej znamke, celkovo ucitel prihliada aj na dobrovolne ulohy pri hodnoteni.......decka su v skole dlho,bezne druhy stupen do 15,00 a potom kruzky a doma ulohy a ucenie.
Na Volksschulle neviem ako teraz,ale par rokov dozadu muselo mat dieta trvaly pobyt v AT. A aky system sa ti paci? Velmi sa od nasho neodlisuje.
@celasapremenim
@sardinka335 bulh.skola je registrovana na MS. To nebude ta vyvolena.
@celasapremenim ono vieš.... @sardinka335 písala aj na základe diskúsií, kde zakladateľka napr. chcela o doporučenie buginy pre 5 r. dcéru - ktorá sa "rozoberá" konkrétne tu, lebo potrebuje, aby si počas dňa pri výletoch mohla aj pospať a povoziť, keď ju bolia nohy. Písala, že potrebuje, aby ju v škole dokŕmili, aby nebola hladná, nenútili zjesť polievku, keď ju nechce, ale dali jej na duplu napr. rezeň keď bude chcieť. Takže nepísala od veci. Iné témy, ktoré chcela rozdiskutovať neviem, lebo som to nesledovala. No stačili mi tieto veci a ostatné okolo ako zrejme aj iným.
Samozrejme, že je to jej dieťa, ale ak nechce počuť názory iných, tak nech si vytvorí svoj okruh pritakávačov a bude to v pohode všetko.
@sardinka335 to nie ja, zabudla si? to ty
ja len nemam potrebu odspehovat si prispievajuce po celkom modrom konovi co popisali, nemam na to ani chut, ani cas
a najma nie som tak zakerna a hlupa ako ty
ja som ju tu doteraz vobec nezaregistrovala :D a ani sa nesnazim si zapamatam nicky
hlupa a zakerna beriem spet :D
ak patrocne dieta place kvoli chodzi, minimalne ortopeda by som riesila :D
@ajkava vs v cechach, hlavne teda co viem o technickych skolach, maju uplne skvele vybavenie, dostanes sa tam realne k veciam, co tu preberu len teoreticky, da sa sice aj popri skole dostat do praxe, ale pri technike je to dost narocne, kedze prednasky a cvika su v roznych casoch, aj popoludnajsich
mne by sa velmi pacilo, keby sli deti studovat potom von, len bude to pre mna velmi tazke, taka odluka, tak ale zivot ...ako to zvladas?
mojmu malemu niekedy fakt tak viac nalozia, napr. vcera mal dve pisomky, dnes tri a treba sa ucit aj na tie dalsie predmety, nic nezanedbat, tak toho potom ma viac, ked ma k beznemu ucivu zopakovat nejake veci
a piseme takmer kazdy den aj jeden diktat navyse, kedze s nim stale treba tocit gramatiku, je dobry hlavne v matike, gramatiku musime udrziavat, lebo je to vraj uplne zbytocne tak podrobne to preberat :D ma to po otcovi :D no co narobim, tym padom musi robit doplnovacky a diktaty navyse, aby sa mu to dostalo do oci, nech udrziava, kam by sa dostal bez dobrej slovenciny
@celasapremenim v niektorých temach sa diskutovalo celkom nedavno...ja mam len dobru pamät a viem prepajat informacie, hladat suvislosti čo zaberie par minut. Nie som typ čo sa uspokoji s poznamím povrchu idem do hlbky. Ale vidim, ze si to stale nepochopila - to dieta je uplne zdrave, len stačí plakat a ocko berie na ruky a mama rieši kočik, radšej uz nič k tomu nepiš lebo sa len strapnuješ. Ale sranda ako ti vadi ked do teba niekto rypne, to uz nie si hrdinka...ale to, ze ty si tu urazila kde koho to je uz ok. No, vratme sa k teme.
@celasapremenim ale ona robila gympel tu a už to, čo mali oni v osnovách, tak dnes sa na zš neberie. Tým, že študuje von som len chcela napísať, že to vie posúdiť z tej oblasti výúčby a ani vlastne nie konkrétne na to, kde študuje. Ale učebné osnovy proste nestačia.
No a k tej odluke.... nevedela som si to predstaviť ani ja. Lebo syn bol doma veľmi dlho. Dcéra zmaturovala a vzala si do hlavy, že hneď po maturite s kamoškou odíde do Anglicka na zárobky a kvôli jazyku. Takže pár dní po maturite odišli na 3 mesiace von. Bolo mi všelijako, hlavne som sa bála, pretože ani jedna z nich nikdy nebola vo svete. Ale zvládli to excelentne. V podstate prvá škola života. Vrátili sa z Anglicka, pobudli doma 10 dní a už išli do Česka.
Zo začiatku keď boli v Anglicku sme boli denne na skype aj hodinu. Len potom im to už kradlo čas z voľného času, ktorého mali málo, tak sme to obmedzili na každý 3. deň a max 1/2 hod. Takže ten prechod bol taký pozvoľnejší a odvykanie si menej bolestivé. Ver, že teraz spolu komunikujeme oveľa menej, ako keď bola v tom Anglicku. Prednášky majú denne a veľakrát do večera. Domov chodí max. 1 x za mesiac. Ale o tom je život. A tak to má byť. Všetko má svoj čas.
@sardinka335 ja mam len strohy sposob vyjadrovania, pisomny uplne, fakt mi nejde o to, niekoho urazit, napisem, co si myslim, to s tymi kucharkami si vazne myslim, ze je jednoducho tak, lebo o tom viem, momentalne trvanie ma ten stav teraz a bola o tom rec
a velmi rada si zanadavam, lebo doma nemooooozem :D:D:D:D:D
@jajka257 joj,ved ja som ta nechcela provokovat 🙂 , ale dobry pokus z tvojej strany, ak nemam argument,idem do protiutoku,vsakze.... ved ale ja si tu len tak konstatujem,ze diskutujuca,ktora v ziadnom pripade nebyva o 13 hod doma a podla prispevkov aj doma este robi pripravu pre deti do skoly,je zrazu od 13 hod vkuse na pc...a mimochodom,ked uz si nam tu aj uviedla svoj zdravotny problem(ze teda menzes si dostala), navsteva lekara ti ako v tom mala pomoct?
@ajkava ax jo, tak ale sikovna je isto, ja mam este taku mensiu, 13 rocnu, ja sa bez nej, ak to bude aj u nas takto, zjasim
este ze mame aj tohoto chrusta co mi tu teraz robi neplesku
inak mala ma slovencinarku, co na tie osnovy kasle a ked je cas, dotiahnu aj to, co bolo v osnovach predtym :D:D:D:D
@celasapremenim neboj, ono to príde postupne.
@ajkava uz som si tolko krat povedala, ze to je moje jedine stastie, ze ten vyvin je cely postupne :D ono aj preto v puberte cloveku tie deti tak osladia zivot, aby potom bolo jednoduchsie to vypudenie z domacnosti :D:D:D:DD
vcera som zacala citat od lemana knihu o tinedzeroch, nasla ju mala a cita mi ju nahlas a sula sa jag trupka :D:D:D:D*tojezargon
@celasapremenim veru, puberta človeka veľakrát presvedčí, čo je lepšie 😀
@celasapremenim
ak by si skutocne citala tie 2 temy, co tu zalozila o hladani skoly pre dcerku od sept.2016, mozno by si pochopila, o com pisem. ja neposudzujem dieta ale poziadavky jej matky, schvalne ak mas chut si to preluskaj, a povedz, ktora skola toto splna...
https://www.modrykonik.sk/forum/skolak/petrzalsky-prvacik-od-septembra-2016/
https://www.modrykonik.sk/forum/skolak/chcem-pre-dceru-viac-ako-ucitelku/
@margarita ficim k pediatricke na preventivku :D a potom ostaneme vonku s malym, kym nedojdu deti zo skoly, lebo vcera lialo, ja si potom radsej precitam knihu tusim *smalymnahlave
ale ok, ak je to podla nejakej dlhodobej diskusie, ktoru nepoznam, tak jo
@natalka13
je uplne jedno, aka je to skola, lebo kazda, aj British International School Bratislava ako sukromna a medzinarodna je pod kontrolou Min.skolstva, nasi su na toto potvory a tetky uradnicky inspektorky maju pravo kedykolvek prist kamkolvek a zdubat ich za nepresnu dokumentaciu, zle vyskrtane prazdne kolonky a to, ze mozno menej riesia obsah ako formu, to je uz taky nas slovensky neduh.
takisto alternativne skoly sice maju velku mieru slobody osnov a samotneho vyucovania, ale nie je to stat v state, a len by sa tam stal nejaky "prusvih" a to by si videla ten fukot
😀
Suseda mala syna na Teplickej a dala ho preč...flakarina a šikana..deti ,, s papiermi na hlavu,, boli vraj len ofukovane a tolerovalo sa ich nevhodne spravanie. Kto vie...kazdopadne teraz jej chodi na Mierovu a je spokojna.
@moni73 Kto sa chce naučiť, nepotrebuje superšprciálnu školu. Dnes to je predovšetkým o vyťahovaní peňazí od rodičov. Milujem tie centrá múdrych hier, špeciálne mš, zš apod. V mojom okolí sa na toto vždy chytí nejaký malomeštiak či zbohatlík, ktorý si myslí, že mu to z dieťaťa urobí hneď Einsteina. ...myslím vo všeobecnosti, nič proti tvojmu rozhodnutiu dať drobca do takejto školy.
@luciaminarechova sme v štátnej škole. A to co píšeš je taká polovičná pravda. Moja dcéra potrebuje inú školu alebo aspoň veľmi chápavú učiteľku. A keďže som žiadnu nepoznala, rozhodla som sa ísť touto cestou...
@sardinka335 nie je celkom pravda. Máme "papier na hlavu" a teda je s tým dosť veľký problém.
@luciaminarechova dcéra nie je tá, ktorá sa chce učiť😛
@moni73 Ok, beriem. 😊
@luciaminarechova inak s tebou úplne súhlasím. Mať tak vstupný kapitál, zakladám IQ jasličky a škôlku. To by bolo celkom terno. Teda pre mňa😁
@moni73 Tiež mi to napadlo. 😂
@moni73 ved v pohode, ak nema niekto pamat genia (co malokto), tak si nepouzivane veci zopakovat po case musi...
ale ak si dobre pamatam, moja reakcia bola na nazor niekoho v zmysle "okresat standardy-rozsah poznatkov, ktore sa deti ucia zo vsetkych predmetov na zakladnej, na nejaku bazalnu uroven, a ponechat na dieta, aby sa venovalo len predmetom, ktore ho najviac bavia (aby sa nezatazovalo predmetmi, ktore ho nebavia)".
co sice je naoko pekne, ale sudim podla seba, ze by nebol dobry napad ostat len pri "vyvolenych"predmetoch - na zakladke som dost dlho chcela ist na hotelovu akademiu... ale isla som na gympel... a skoncila pri chemii, ktora mi zakladke bola nesympaticka... ale absolvovat sme ju museli, takze som sa ju snazila ucit (a vedomosti sa mi neskor zisli, ako sa ukazalo). no teda pri vyssie navrhovanom systeme by som sa bola zamerala kvoli vysnivanej hotelovke na jazyky, a chemiu by som vypustila, lebo som ju nemala rada. ale ukazalo sa, ze sny su pekna vec, ale mozu byt prelietave...
takze preto si myslim, ze system "vyssieho standardu/rozsahu poznatkov" v dnesnych skolach je spravny. aspon maju deti vseobecny rozhlad, co v zivote nikdy nie je na skodu. ak dieta bavi nieco nad ramec, moze navstevovat kruzok alebo kurz, v dnesnej dobe by to problem nemal byt. no a ze je narocne zvladat tolko poznatkov v jednej hlavicke? tak ale ved dieta nemusi mat zo vsetkeho jednicky... (no to uz je vec rodicov, ze sa s tym zmieria, vsakano)

@nelinka2009 ved mi vieme, ze ju chceš dať do Bulharskej školy.