Štrajk učiteľov - postrehy, názory
Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.
myslela som 4 hodiny...nie dni..
Ak možem prispieť, ja mám pár kamarátiek učiteliek a keď som sa ich pýtala, či je to až také zlé, tak mi jedna povedala:"Čo by sme neplakali , keď môžeme?" Tak som nevedela, čo si mám z toho vybrať...Ja robím vo svojom odbore 19 rokov, mám SŠ s maturitou a odborné špecializačné štúdium a od r. 2005 ako som nastúpila k súčasnému zamestnávateľovi mám 500€ za poctivých 8,5hod. každý deň, samozrejme nadčasy a ani zvyšovanie mzdy nehrozí!!!!Od 2005 robím za nástupný plat a to som rada, že mám prácu!!Kamarátka učiteľka na ZŠ na mňa pozerala ako na zjavenie!!Ale fakt je , že ona má 2 vysoké školy a vraj robia veľa projektov pre školu a za to majú peniaze navyše.. Čo sa týka štrajku som na vážkach, určite by si niektorí zaslúžili viacej , ale poniektorí učitelia sa prístupom k deťom fakt minuli povolaním!!
@m.i.r.i ja by som s kľudom a radosťou pristúpila na dvojročný rodičovský...a ak sa bude dať, samozrejme, že nebudem sedieť doma a pôjdem robiť...v ČR je tento systém viac premakaný, tam si matky vyberú koľko chcú byť doma a podľa toho príspevok dostanú...škoda, že v tomto za nimi zaostávame
@mooonika1975 No len som nezazila, zeby sa to robilo sposobom, ze zavrem obchod a vyvesim oznam, ze idem za riaditelom vyjednavat plat. A tyzden zavrete.
@timikaj1 ale to mas aj u chapajucej sestry, trpezliveho doktora, ochotnej predavacky, pokracujem,??????
@baaambulkaa ano presne..cesi a rakusania to maju vystupnovane..a to je uz ked tak ten lepsi sposob...ked budem kratsie, dostanem viac kazdy mesiac, ked budem dlhsie, tak menej mesacne..ale teda dlhsiu dobu..aj tak sa to da..je aspon na vyber...lepsie ako dat vsetkym 200 eur na 3 roky ...akoze mozno vyhodne ak ides aj tak do prace po 2 rokoch a este dalsi rok mas 200 eur k platu..ale ono to podla mna len tak vyhodne vyzera...🙂
@eldane netrep ty ASI deti nemas ze?a co by nechceli este od matiek?davaju prispevok na jasle do 3 rokov kedy je regulerna rodicovska a ked ma ist do skolky vtedy SI plat 500 eurove jasle v ba. To je podpora rodiny?hnat matku do roboty?ale suhlas treba rozlisovat pracujuce pred nastupom a nepracujuce.ps. Ucitelov nepodporujem uz som pisala vyssie
Ja zasnem co dokazete riesit v tejto teme. 1. Tie spominane "nescjopne" ucitelky....Kto ich ptijima? Komu zalezi na mene skoly a odbornom vzdelani, urobi si poriadok.
2. Platy??? Ucitelia su VS vzdelany ludia, ktori nase deti vychovavaju a vzdelavaju. Bez ucitela by v dospelosti neuspel nikto. Zaklad spolocnosti. Kto vas uci citat, pisat..atd atd???
3. Ked ste vsetci taki presvedceni ze je to tak jednoduche a ktasnr....prosim....vyskusajte si. Ci samotne pripravne studium, ci vyucbu.
Ludia so zavistou nikdy nic nedosiahnete.
Vsetkymi 10timi podporujem strajk. Ci ucitelov, ci lekarov a sestriciek, pretoze je tu bordelll.....
Kolke beru rodicak a este aj na cierno robia alevo aj popri materskej to treba nejako sledovat alevo he na rizikovom a ties SI zaraba doma s tymto nesuhlasim
@stella333 lebo tam mas spatnu vazbu hned, bud ti zvysi alebo upravi alebo neviem co, v skolstve to tak nefunguje, su tabulky a ked zvysim jednej budem musiet vsetkym v republike, preto to neni take lahke, chapala?
@lizatko1009 Toto nechápem ,čo to tu píšete,aj oyčajný robotník ma niektorý len min.mzdu a musí žiť ,fakt tomuto nchápem,cez zimu sú živnostníci doma ak si nenájdu prácu a nemajú nič a ešte musia odviesť odvody ,tak nechápem toto rátanie...
Inak este neco ze ucitelia Su vzdelani uz to neni ako kedysi ze vdedine bol vzdelani Len ucitel a farar da zobudte Su Tu one hlavy a nie vase mgr.a phdr
@olivia85 presne tak, vzdy si to poviem ked obliekam 25 deti vonku na vychadzku, ktore podla rodicov vsetko vedia, aj sa obliect a sem tam sa nieco presunie do inej skrinky a rodic ma velky problem, tak si poviem v duchu, pod si to skusit
@angelinja No veď keď budem pracovať popri RD, tak bude za mňa aj daný zamestnávateľ odvádzať dane......Ja som zobudená dosť. Jááj a ak myslíš naozaj prácu na čierno .....no, moja, každý si dnes pomôže ako vie.... A na čierno v našom štáte nerobia len matky na RD!!! Tých ostatných je omnoho viac, takže sa zobuď ty!
@lizatko1009 no vies, tych 550 tam spominali najmenej v cistom to nie je taka katastrofa. Urcite maju aj viac, no niektori zacinajuci aj menej. Ale zase spominas hypoteku, najomne. Nie kazdy musi mat svoje byvanie a este aj hned ako dostuduje. Spominas sudcov...ano mohli sme ist vsetci na pravo a zarabat tisice, ale nemame na to. Lekari to je uz o inom, tam je podla mna aj tych 3000€ malo, lebo tam ide vzdy o zivot. Presne ako pises, kazdy zaplati najom, pausal, poistky! Kazdy ma auto, mobil, internet, LCD v obyvacke....plati to kazdy mesiac a tvari sa ze bez toho by umrel. Ale ked mu nevide na jedlo tak vzbura, umierame od hladu!!!
Suhlasim s tebou, vsetko je drahe, ale nech nestrajkuje 30rocny chlapec ze mu je malo 550€ a preto musi chodit peso! By som chcela vidiet jeho smartphone.
@nicon preco porovnavas robotnika s vysokoskolsky vzdelanim? Hrusky s jablcami miesas
@severanka90 pozri sa mne tiez by sa dobre sedelo u nasich ale ja osobne niesom taka, kazdy ako si zariadi tak ma, potom he zbytocne plakat
@severanka90 suhlasim na sr he to tak hovno chce drahokamom but.ked vsetci musia ukazat telefony aura a doma placu je to smiesne.radsej budem mat punto bez pozicky a zit tak ze SI kupim co chcem pojdem jam chcem nebudem na akcie kukat a nie platit zbytocne 500 eur pozicku na jeep a pod to je take slovenske vacsinou
@olivia85 dnes má vysokú školu každý druhý mladý človek, tak urobme zákon, že každý s VŠ titulom nesmie maž plat nižší ako 1000 Eur, utópia? áno... a ako sa vzdelávajú? aj účtovníčky sa celý život vzdelávajú a zodpovedajú za peniaze iných ľudí, aj zdravotní pracovníci sa vzdelávajú, aj kopec iných povolaní... učiteľky nevedia ani používať počítač poniektoré
@severanka90 Na čo nemáme? Ako si to myslela? Nemáme známosti alebo? Štúdium práva odjakživa patrilo k štúdiu najľahšiemu, tak, ako štúdium všetkých humanitných odborov. A to, že sa dá diplom na fakulte práva nielen v Sládkovičove kúpiť, nie je žiadne tajomstvo.
@carolek nemame na to vseobecne, ako si aj ty napisala: peniaze, znamosti....mozno este povahu, a potom gule aby sa v tom clovek uplatnil. Z nasej triedy na gympli si z 35 ziakov dali prihlasku na pravo len traja. Zobrali dvoch, vystudoval myslim len jeden. Vseobecne k tomuto povolaniu nemaju ludia velmi vztah.

@natalka13 ja len k tomu predlzenemu rodicaku, vela zien ho berie a robi. A co? ved to co svojou pracou a daniac odvedu spat statu je podstatne vyssie ako to co dostanu. vacsina tychto deti musi chodit do sukromnych skolok koli svojmu stavu, tie skolky stoja cca 400-500 eur, plus starostlivost o take dieta stoji nemale peniaze. ja ked si zratam, vdaka nasmu uzasnemu skolstvu moje dieta do statnej skolky nezoberu, musi ist do sukromnej platim tam 450eur mesacne, rodicak dostamen 200e, na daniach ja a moj zamestnavatel odvedieme niekolko nasobne viac, na starostlivost, lekarov, speci stravu a kozmetiku miniem mesacne 200e, cize som stale vysoko v minuse. Keby stat vedel zabezpecit normalne skolky pre kazde dieta a kvalitnu zdravotnu starostlivost tak ten rodicak 90% mamiciek nepotrebuje, ale kedze v tomto stat zlyhava da ti 200e a staraj sa o to dieta sama a neda ti ani poriadnu zakladnu zdravotnu starostlivost a nie to este neake preplacanie liekov. Cize tych 200e nemusis ziadnej z nas zavidiet, ja by som ich veeelmi vdacne vymenila za zdravie mojho syna