Štrajk učiteľov - postrehy, názory
Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.
je smutne citat niektore reakcie ako si vsetko zavidite. Strajk je zvacsa jeden z poslednych nastrojov uz velmi frustrovanych ludi (ci uz ucitelov, sestriciek, siciek, zelezniciarov,...) Je cas zacat dialog o predstavach ako by malo nielen skolstvo ale aj republika vyzerat a prestat pchat hlavu do piesku. Kazdy totizto vidi len seba ale nepozera sa na problematiku ako celok.
Tak ja som matka malého školáka a mam pocit,ze tam ich len skúšajú.90% nevie pc,jazyk.Jedina ucitelka na celej škole učí angličtinu.Ostuda.Ale o rodičoch,rodinných pomeroch vedia úplne vsetko.Keby este mali možnosť vidiet kontá rodičov.A najlepšie by bolo,keby deti sedeli a max.dychali.
A ta nasa ucitelka od septembra nahadzuje známky na školskú stránku.Vzdy ked sa jej to opýtam,tak mi povie,ze cez víkend.Hmmm 5mesiacov.Stara skola,pc jej nic nehovorí.
@timea7 moje ma tiez super ucitelov, len jej moc neide matika, takze som sa jej s tym snazila pomahat kedze ja zas matiku milujem😉 ale islo to do stratena, nastastie tie zaklady uz ma v malicku a teraz ju to naopak zacalo bavit... ale tak diktaty doma piseme a tak - a tam tiez niekedy sediviem😉
@sorciera24 ved OK, nech su ucitelia realne v skole 8,5hod. zoadne nosenie pisomiek domov na opravu, nech to vsetko robia v skole. Ak idu mimo prac.cas niekm do divadla ako dozor - nech maju pravo na nahr.volno ako my vsetci ostatni. ja mam kamosiek uciteliek kopu, rano idu na 8,00 aj neskor, cez volne hodiny robia nakupy a o 14,00 uz su doma.
Netvrdim ze je to lahke povolanie, aj si zasluzia vyssie mzdy ako vsetci ostatni.
Ani jedna z tych kamosiek by do ziadnej firmy nesla robit,tukaju si na celo ze ine spoluziacky z VS su vo firmach a nie na skolach.
Je mi vazne smutno, ked citam tolko prispevkov orientovanych len a len na seba...niekto tu spomina lekarov...no aj tito ludia boli ziaci, neskor studenti...to co ich vyformovalo bolo okrem inych aspektov aj skolstvo a vzdelavaci system...nikto z vas by nebol tam kde je keby tu nebolo toho jedneho cloveka co vas v prvej triede naucil citat a pocitat neviem ako mozete na tento fakt pri svojich argumentoch opominat...to ci je ucitel dobry alebo zly zavisi znova len od toho ze system vzdelavania sa zacal rozpadavat davno pred tym...vyssi plat znamena motivaciu pre ludi schopnych, tych ktory dokazu svojich ziakov inspirovat a naozaj ucit, kym to tak nebude pedagogiku budu studovat okrem par vynimiek len ti, ktori sa na inu skolu nedostali a system bude padat na hubu...je to beh na dlhu trat, ale preboha robime to hadam pre nase deti...a co sa tyka " prazdnin", zasluzia si kazdy den dovolenky co maju...vela zien tu pisti, ze nevladze a nezvlada to jedno, dve deti co tu maju, ucitel ich ma v triede 20 kazdy bohov den, ze to z cloveka cicia energiu a nervy vidim na svojich blizkych...to nie je o tom, ze sak odrobim si a hotovo, kym su v skole ma za nich clovek zodpovednost...musi dennodenne bojovat tak s nimi ako aj s rodicmi jednotlivcov....a aj tie prazdniny si koniec koncov musi odrobit aby ich mohol mat...pozerajte sa troska dalej ako na krivdy co sa vam stali x rokov dozadu s tym ktorym hnusnym ucitelom a skuste si jednoducho dopriat, boli to sestricky, cil su to ucitelia nabuduce to mozete byt vy a vasa profesia a krok po kroku budeme mat zo sr krajinu, kde sa nam bude zit normalne
@drnda37 to máš informácie od jedna pani povedala, že 90% učiteľov neovláda PC? A vieš prečo je len jedna učiteľka jazykov na škole? Lebo ak ovláda perfektne napr. angličtinu, tak ako asistentka v súkromnej firme má nástupný plat v takej výške, aký by mala v škole možno po 30 rokoch praxe - toto nie je zdroj jedna pani povedala, ide o kolegyňu môjho partnera. Na škole výborný angličtinár ostáva len vtedy, ak má pár rokov do dôchodku, alebo ho to veľmi baví. Aj to je smutná realita dnešnej školy.
@natalka13 Neviem, kde tie tvoje kamošky učia, ale my musíme byť v práci o 7.15, ak máme dozor alebo o 7.30, ak ho nemáme, v škole sme vždy do 14.00 a cez voľné hodiny nikam chodiť nemôžme, musíme byť v škole, normálne si blinkáme cez elektronický snímač na čip - tie tvoje kamošky sú možno 1/10 všetkých učiteľov. Kolegyne telocvikárky majú aj 7.hodinu a učia do pol tretej. No a na gymnáziu učia aj do pol piatej. Tie učiteľky, o ktorých hovoríš sú asi na 1. stupni alebo v MŠ, pretože bežný učiteľ na strednej škole alebo ZŠ 2. stupeň takúto pracovnú dobu nemá. Tak ma rozčuľujú ľudia, ktorí tárajú podobné nezmysly ako ty.
@carolek niekedy sa hovorilo, že právo nedokončí iba ten, koho prejde lietadlo, no trochu nadľahčené, niekedy bolo právo v praxi jednoduchšie, no kto sa už len súdil so zamestnávateľom, kto sa rozvádzal, všetko bolo väčšinou štátne, žiadna súkromná sféra. dobrý právnik musí mať veľmi dobrú logiku, lebo § sú pokrútené a treba § dobre analyzovať, aby boli prípady úspešné.
TAk zapla som si pocitac, aby sa mi lepsie pisalo, necitala som vsetky prispevky..niektorym, ktore sa tu ohanali ci mam titul ano mam ale iba blbec sa s nim chvali to je po prve, ci viem slovencinu ano viem ale nemam cas si kontrolovat po sebe ked sa stane preklep, dokonca viem aj davat ciarky ale to sa moc nenosi v takychto diskusiach, po dalsie co tu vie kto co sa komu o com sniva...,plno ludí cestuje, pracovalo tam kde ani druhym sa nesnivalo a ma kontakty o akych sa tiez nesniva druhym a vela to tu ludi nepise, cize taketo reci su tu totalne trapne, po dalsie ano ludia na Slovensku sa chcu ukazat, aj ked na to nemajú!!!!!!!je to typicke pre slovac, po dalsie ano vacsina ucitelov si nezasluzi ani ten plat co maju teraz, vysokoskolski vzdelani su aj ini, cize ohanat sa , že oni su vysokoskolski vzdelani je trapne a smiesne v tuto dobu, vzdelávat sa musia sestricky, doktori, pravnici, uctovnici a plno inych zamestnani, po dalsie by som dala ruku za to, že 90 percent verejnosti s nimi nesympatizuje len to bohuzial nemozu povedat, lebo by si to vybili na ich detoch-to je tiez take typicky slovenske, po dalsie ked je tam tak zle nech vypadnu vsetci co su v dochodku , to samozrejme plati v celej verejnej a statnej sprave,po dalsie nech NAUCIA NIECO DETI a nech sa nevyhovarraju , že ako ich rodicia vychovavaju lebo potom zase povedia , že oni tiež formujú deti v skole a bla bla..tak nech ich formuju a nech idu do roboty alebo nech idu prec!!
@natalka13 A to som ešte nespomenula kolegyne, ktoré doučujú po vyučovaní matematiku alebo slovenský jazyk na testovanie či maturitu a zostávajú v škole aj do pol piatej. Doučujú vo svojom čase prípravy zadarmo a venujú sa deťom. Ďalšie majú krúžky, kde dostanú za polrok 80 eur, robia to za almužnu, ale pre deti. Ďalej nerátam akadémie, dni otvorených dverí, keď nacvičujeme každé poobedie program alebo pripravujeme deti na olympiády z cudzích jazykov a iných predmetov. Ty máš naozaj veľmi skreslenú predstavu o školstve. Ak náhodou vidíš učiteľku o 2 v obchode, neznamená to, že je tam každý deň. Preto sme si toto povolanie vybrali, že tie písomky môžme opravovať doma. Po náročnom dni s deťmi musíš na čas vypnúť, aby si mohla pracovať ďalej doma. Nedá mi nespomenúť 5x do roka rodičovské združenia, ktoré trvajú do večera, tak isto nekonečné klasifikačné porady. Keď sa to všetko zráta, pracujeme možno viac ako 8.5 hodín za týždeň.
@ajana1 a neublizili mi , kto tu nepovie, že nepozna zleho ucitela, tak ten klame, vies za svoj studijny zivot od zakladnej az po vysoku som naozaj postretala mnoho ucitelov a viem ze polka z nich si nezasluzi ani to co maju teraz. neviem inac co si tu tak zastavate tych ucitelov, normalne zasnem nad tym ako vam je ich luto a ako s nimi sucitite...sucitit mozte nad chorym dietatom ale nie nad malym platom ucitela ved to je smiesne...nehvoorim keby mali 300 eur ale maju viac
So strajkom nesuhlasim.je to uz to najkrajnejsie riesenie a pripada mi to ako vydieranie.kolko ludi v tomto state robi za minimalnu mzdu a za tych sa nepostavi nikto,tí nestrajkuju,nadalej chodia do prace a ziju z toho minima tak,ako sa len da...ja osobne by som prijala plat ucitela,a nech on vezme moj...
@milena29 Je v poriadku, že so štrajkom nesúhlasíte. Len nám ho neupierajte, máme naň právo z ústavy a majú naň právo aj iný s niektorými výnimkami. Áno, je to vydieranie, lebo inak to v tejto dobe nejde. Každý štrajk je formou vydierania. 😲 😲 😲 Tí, ktorých menujete majú možnosť ísť tiež štrajkovať, je to na ich rozhodnutí. Aj my sme dlho chodili do práce, až kým nám nedošla trpezlivosť. 😀 Učiteľkou sa stať môžte, vyštudujte dve aprobácie (5 rokov), napíšte si žiadosti do škôl a prejdite výberovým konaním - príde naň mimochodom aj 10 učiteľov a možno si vás vyberú.
@milena29 No a ku tomuto najkrajnejšiemu riešeniu učiteľov dohnala vláda, ktorá nevypočula ich požiadavky. Predzvesťou štrajku bolo darovanie krvi a babysitting day, ale oni na to vôbec nereagovali. Tak čo mali učitelia podľa vás robiť, ak nemali vyhlásiť ostrý štrajk. Veď aj počas štrajku sa politici vyjadrili, že požiadavky nesplnia. Štrajk je logickým vyústením problémov v školstve, tak ako bol pred niekoľkými rokmi v zdravotníctve. 😠
@angelinja ak chceme aby naše deti učili učitelia, ktorí su fakt top, tak musíme z učitelstva spraviť atraktívny post. Pokial začinajuci učitelia budu dostávať minimalku, pedagogiku nepôjde študovať tá elita a uroven škôl sa nepohne dopredu. Týmito komentármi len ukazujete, že vzdelanie vašich detí pre vás vôbec nieje dôležité. V najvyspeleších krajinách učitelov ohodnocuju omnoho lepšie ako nejakou minimalkou.
@denisic so strajkom ucitelov plne suhlasim a podporujem ho. Som toho nazoru, ze ak ma nieco (vzdelanie) mat hodnotu, musi to mat aj adekvatnu cenu. Nic nie je zadarmo. Platime odvody, ktore idu aj do skolstva a akosi ich tam nevidime!!! Je vrcholne nekompetentne, aby minister skolstva nedokazal v rozpocte vybojovat prostriedky na vzdelanie. Zial potom tu budeme vsetci nevzdelani (nechcela som otvorene napisat, ze sprosti).
Inu cestu, ako sa dostat na vyssiu zivotnu uroven ako vzdelanie nepoznam.
@angelinja nejako si protirečíš a je tu viac takých príspevkov, chcete, aby sa učitelia deťom venovali, aby ich vychovávali, aby učili len kvalitní ľudia, pre ktorých je to poslaním, ale nejako vám uniká, prečo je v školstve dnes toľko neschopných pedagógov (česť výnimkám), no dôvodom sú práve platy. Nadávate, že čo chcú, že je to nefér, zvýšiť im mzdy, keď nie sú podľa vašich predstáv, ale bohužiaľ ten učiteľ má tiež doma rodinu, deti, ktoré potrebuje uživiť, takže ak je šikovný a má možnosť, pôjde inam. Ak chceme, aby sme mali kvalitných učiteľov, mali sme im pomôcť a podporiť ich v tomto boji, pretože ak budú adekvátne ohodnotení, v školstve sa zamestnajú aj odborníci, ktorí odtiaľ zatiaľ utekali a tým pádom sa kvalita školstva zvýši. Skúste sa na to pozrieť objektívne, neverím, že niekto ozaj verí tomu, že učiteľ si odučí pár hodín a padla, každý z nás chodil do školy a vie, koľko písomiek sa písalo a samé sa neopravili ani sa samé nepripravili. Ani vysvedčenia sa samé nenapísali a xy ďalších vecí. A platovo, no asi pred rokom som videla inzerát, hľadali učiteľku do školy, kde chodí dcérka, požadovali skúseného pedagóga s plynulou angličtinou a plat bol okolo 680 € v hrubom a to v BA. No ak má partner lukratívne zamestnanie, ok, nejako vyžijú, ale v prípade učiteľského páru, pri cenách bytov v BA, žiadna sláva.
A áno, je veľa iných profesií, kde by si ľudia zaslúžili viac a sú na tom horšie, ale učitelia aspoň majú odvahu za to bojovať, tiež nevedia, či nedostanú výpoveď, či zapojenie sa do štrajku nebude mať dôsledky na ich ďalšiu kariéru, ale aspoň sa snažia svoju situáciu zlepšiť. A pevne verím, že i napriek všetkým neprajníkom sa im to podarí a tak ako podporujem štrajk učiteľov teraz, budem podporovať aj štrajk zdravotných sestier, či predavačiek, či iných profesií, pretože situácia v tejto krajine je už neúnosná a keď sa konečne zvýšia mzdy, tak aspoň zostane menej pre prelievanie peňazí na kadejaké súkromné účty v daňových rajoch. Nerozumiem, že toľko ľudí je proti učiteľom, ale nikto nerieši rozkrádanie tejto krajiny vo veľkom.
@ckatka boli by na teba a tvoj názor hrdé, vďaka! 🙂

@rikarika A preco sukromne firmy tak zdieraju ludi? Lebo im to Fico dovoli, vytvoril prostredie ktore je nepriazdnive pre malych a nasich zivnostnikov a podnikanie, ale naopak prave vydriduchom a zahranicnym investorom a firmam, ti dostanu este aj dotacie a stimuly. Nepaci sa tym 3 z rodiny toto prostredie? Tak nech sa pricinia o odstranenie Fica, lebo je to zasluha momentalne jeho politiky ako to tu vyzera. Jemu to vyhovuje, narod pod jarmom, a nie akoze jeho, ale tych zlych podnikatelov, ktorych ale podporuje! A to sa da teraz napr. jednou z pak, keby bol strajk uspesny. Na tejto teme by sa mohli anti Ficovci zjednotit, ked sa uz nevedia pri volbach, viac ako 60 perc, krajiny je proti nemu, to uz by malo vahu. Ale ked vyhra neprajnost, ze ucitelom nie, lebo ani ja nemam, tak ani oni nebudu nikdy mat. Ani vy! Ono nielen rozpravkove ale aj nadcasove a archetypalne: "praj a bude ti priane", plati aj tu.
Ked ti co su zdierani zahranicnymi investromi nesuhlasia, teraz je tu jedna z sanci. Museli by ale dokazat prekrocit vlastny tien, co ako vidim je pase, lebo len co je doma to sa pocita. Bojovat za spolocnu ideu nie je konzumny clovek schopny. A to sa da pekne vyuzit diktatormi vsetkych typov.
A preto je na SK tak ako je!