Štrajk učiteľov
Mam na našich ucitelov svoj nazor, ale chcela by som ich rano ich rano posadit (skoro rano) do prace kde by makali do vecera za 400-500 eur s 20 dnami dovolenky, nemozu si zobrat ocr, lebo zamestnavatel to netoleruje. Ich deticky nemusia vstavat o piatej rano alebo pol siestej. Nech sa pozru kolko hodin odrobia. A to ze sa doma pripravuju, mozno tak vysokoskolky ale urcite nie na ZS. Viem, ze deti su neposedne, horsie, je to vplyv hormonov a prostredia. Ale ta prisnost a mnozstvo ucenia je chore. Radsej keby nemali tolko prazdnin a volna a isli by miernejsim tempom.
Ucitelia som sklamana !!!!!!!!!!!!!!!!!!! bodaj by vam nepridali.
Urcite taka zdr. sestra alebo clovek co pecie chleba alebo magistra v lekarni si zasluzi zvysenie viac ako vy
@osemsmerovka za prve, vyprosujem si jednanie typu netrep
za druhe, asi vies lepsie ako ja aka bude vyplata na nasej skole, jaj, asi si nasa ekonomka a vedenie, ked ty uz vies, ze nam to zaplatia.....
za tretie, do tvojho volneho casu sa tiez nikto nestara, ze co robis, akym pravom to robis ty?
@gabikastorinska krasa, bravurna ukazka matky, ja ti tlieskam, ak takto ides vzorom svojim detom, je fakt normalne to, ako sa deti v skole vyjadruju....
@zoyuska už s tým,že majú VŠ vzdelanie patria do inej spoločenskej vrstvy čiže do vyššej ako patria robotníci atď. , majú väčšie slovo v spoločenskom živote 🙂 to je fakt a treba sa s tým zmieriť 🙂 takto to funguje u nás aj inde vo svete 🤐 a na margo ešte toľko,že porovnávať môžeme jedine robotníka s robrníkom a VŠ s VŠ...
@moncs28 @zoyuska dodam ze ekonomika naroda stoji prave na tych podradnych robotach co luida vykonavaju manualne a fyzicky, takze bez pekara, ci predavcky by ste mali co do ust, bez automobiliek by ste sa mohli akurat tak pesibusom do prace dopravovat. podla mna toto je skupina ludi neuznana po financnej stranke. a co by ste robili bez upratovacky? mohli byste si v robote sami upratovat, doplnat toaletak, zdvyhat po detoch stolicky aj zachodiky umyvat ba aj okna. takze to ze dakto ma vysku neznamena ze je lepsi ako ten co ju nema
@brumka a práca učiteľa nie je dôležitá????kde sa vyučili tí pekári, automechanici, predavačky...??? nezáleží nám na tom ako sa naše deti majú v škole akým systémom a kto ich učí??? veď na tom to celé stojí, mať kvalitných ohodnotených učiteľov, školstvo....tí učitelia neštrajkujú len za vyššie platy, ale aj za väčší prílev peňazí pre školy, lepší a prehľadnejší systém...ja keď prídem synovi na rodičovské, je šiestak, tak tam sedíme 4 z 26 rodičov, taký je záujem o to, čo sa deje v škole. Ale keď sa náhodou nejaký problém vyskytne u dieťaťa vtedy rodič uteká do školy a konfrontuje učiteľa. Práca upratovačky je tiež dôležitá, ale zverili by ste jej vzdelávanie svojho dieťaťa??? 😅
@malabiba vyskusaj si robit daku taku pracua potom uvidis ake su to tazke povolania. ucitelia placu ze maju maleplaty ceny vsade stpaju ale zabudaju na tych co idu od vyplaty do vyplaty a take porovnavania ze ja som ucitel preto som lepsia ako poviem pekar co pecie po nociach chlieb aby ho ldia potom mohli jest, ved robit nieco take kazdy den do zblbnutia ved to je aj na psychiku nie len fyzicka praca
@malabiba vies preco taky nejdu strajkovat? zial nemozu lebo by ich vsetkych rad za radom prepustili, vies kazdy je nahraditelny. nech ucitelia ideu prikladom lebo ja za 15 rokov co som chodila do skoly som stretla az 3 dobrych a ochotnych ucitelov, nech najprv idu oni prikladom so spravanim ludom mozno sa aj obycajny pridaju na ich stranu
@brumka podradná pozícia je podradnou iba vtedy, ak to tak aj budeš brať .. zároveň to závisí aj od firmy .. beriem na vedomie, že "robotníci" v podstate ako základný plat majú minimálnu mzdu a cez príplatky za smennosť, dochádzku, nočnú a ktovie čo ešte, sa dostanú na hranicu Tebou spomínaných 500e, oni aspoň majú príplatok za dochádzku do práce, učitelia nie .. vieš o tom, že zastupujú za chorého kolegu zadarmo??? že v nedeľu naobed nemajú čas na rodinný obed, lebo opravujú školské za 4ročníky po 5tried??? odmenou sú tebou závidené prázdniny, plus zamestannci fabriky majú zamestanneckú zľavu na výrobky z fabriky .. akú zľavu má učiteľ na vyrobené auto? .. ak je človek negativistický, tak mu nebude dobrá ani práca v kancelárii, bo kolegyňa si miesto iste vysexovala a podobné kecy .. zažila som takých negativistov .. tak ako som počula zametača chodníkov hovoriť, že je hrdý na to, že zametá chodníky, že vďaka nemu je v meste čisto a bezpečne (teda, že si nepolámeme nohy na mokrom lístí) .. krásnym príkladom podradnosti sú slečny s pánskymi službami, pre niekoho živobytie, pre niekoho podradná práca .. stále to máš o uhle pohľadu .. ked nie si hrdá ani na to, že prispievaš k rozvoju motorizmu, ...
len pre porovnanie napríklad v Rakúsku zarobí upratovačka 1500€ a lekár 10000€...takže ako to vo svete funguje?
@brumka vieš keď dostane pekár plesnivú múku, dobrý chlieb z nej nikdy neupečie.....tak isto je to aj so žiakmi....z hlupáka ani dobrý učiteľ nevytvorí génia....mám 2 VŠ a aj od zlých a neochotných učiteľov som sa snažila získať to najlepšie, oplatilo sa 🙂 ....keď moji synovia povedia, že zlá učiteľka, hneď ich poopravím, že najprv musia začať od seba a zatiaľ to funguje, učia sa dobre
Niekoľko dní si čítam túto nezmyselnú a nikam nevedúcu "diskusiu", som učiteľka (to uvádzam preto, aby ste tu poniektoré vedeli, do ktorého "tábora" ma zaradiť) a nevychádzam z údivu... 😖 Zas a znova sa mi len a len potvrdzuje jedna veľká pravda, a to, že ľudská hlúposť je ozaj nekonečná. A mrzí ma to, pretože to potom svedčí o mentalite nášho národa... Proste úbohé niektoré komenty a "výjavy" tu :-/
@lili_mia no poopravim ta ziadne priplatky za smennost, je fixny plat, ci je nocna tak to je brane ako normalny odrobeny den aj vikendy su tak pbrane, 1 vikend mesacne volny, a ake priplatky a zlavy to ja nepoznam, mi mame akurat dochadzkove premie vau 1000sk co ke d si clovek zoberie den dovolenky straca 100% z premii, a robim aj vianoce vsetky sviatky lebo vtedy je najviac roboty amame zakaz cerpania dovoleniek...to je normalne? troska si zisti fakty ako to v tych odvetviach funguje...je to fer aby clovek co robi sviatky nesviatky mal cistu mzdu s premiami so vsetkym 350€ aj s gastracami? podla mna to fer nieje a tato skupina ludi strajkovat nemoze, zial vypoved
@lili_mia ja nerobim v automobilke, ja robim inde teraz mam vyhodu ze som na rodicovskej ale keby som teraz robila tak koli strajku bysom musela cez vikend makat alebo bysom dostala vypoved. boh vie kolko ludi dostalo teraz koli tomu vypoved lebo nemali kam dat deti.... vies si prdtavit pekarara , ci predavacku na vianoce zobrat 2t celozavodnu? ved ludia by ich zozrali aj s botami lebo by nemali co nakupovat a jest
@brumka suhlasim s tebou, ze je tazky zivot robotnika s ubohou mzdou, lenze - otazka stoji tak, co kto urobi pre to, aby sa mal lepsie... ono je ozaj dost divne, ked nastupny plat ucitela, ktory 5 rokov studoval VS je 550 v hrubom, co ma mozno evidentka v kancelarii. aka je potom motivacia studovat a nie ist rovno pracovat do nejakeho uradu po SS?
mne je jasne, ze nie kazdy moze ist studovat VS a to z roznych dovodov - ci uz rodinnych, alebo aj, bez urazky, inteligencnych. ale zas nemozno sa cudovat, ze ludia, ktori sa musia neustale vzdelavat a vychovavat generacie, su nespokojni so svojim ohodnotenim, ked vidia ako je to v inych odvetviach, kde pracovnici maju VS. poznam niekolko ludi, ktori vystudovali ucitelstvo roznych predmetov, ale do skolstva ani nepachli, kvoli tym mzdam....
Kedy už konečne pochopíte, že neštátni zamestnanci ani štrajkovať nemôžu, proste to nejde, štrajk aj to, kto štrajkovať môže, definuje zákon, vy sa môžete vzbúriť alebo čokoľvek, len prosím vás nepoužívajte slovo štrajk. To, že by ste takým činom prišli o miesto, je už druhá vec... Ja som len poopravila terminológiu, ktorú tu mnohé nesprávne používate.
@brumka jo, je to blbe, ked nema clovek kam dat dieta, a uprimne som rada, ze mi este dieta nechodi do skolky a nemusela som to riesit... ale zas na druhej strane je fakt, ze nemaju ako inak na seba upozornit, bohuzial. v zapadnej Europe je uplne bezne, ze strajkuju vsetci - ci uz autobusari, lekari, studenti, ucitelia. nuz a postupne to prichadza vo vacsom rozmere aj k nam. pretoze plati stare zname, ze ked sa clovek neohradi proti praktikam, ktore sa mu nepacia, tak zmena nenastane. nuz a princip strajku je uz taky, ze je to vzdy na ukor niecoho 😒
@brumka tak potom výroba televízorov, káblov, či čo je to na Pohroní a potom smerom na juh, v mojom regióne sú len automobilky a US Steel a roboši majú tie príplatky, aj zamestnaneckú zľavu na auto .. no počula som čo za divočinu sa deje/ či to už skončilo?/ v závode KIA niekde pri Rožňave.. proste mentalita Ázijcov, ked nepracuješ, nie si nič .. no aj Slováci vedia byť svine, zahraničný manažment udržuje vo firme ako tak ten ľudský faktor, u nás vo Valeu by mali pracovať s plynovými maskami .. myslíš, že pracujú? iba ked príde inšpekcia práce 🙂
celkovo bol štrajk nedomyslený, aj tento učiteľský, aj lekársky .. jedno odd štrajkovalo, tak na druhom bola extrémna záťaž pacientov :( čo sa týka detí, jedine ľudského teamlidra, ktorý povolí prehodenie zmien podľa toho ako pracuje druhý rodič .. čiže na striedačku, či sa dohodnúť s kolegyňami z inej smeny, ona postráži tebe, ty jej .. hmm aký ste mali kolotoč? 8 či 12tky? bol deň, kedy si nerobila? či ráno z nočnej a večer do nočnej zas?
definica strajku :
"Štrajk je spôsob protestu, pri ktorom jeho účastníci
prestanú pracovať, aby dosiahli presadenie svojich
požiadaviek. Najčastejšie sú štrajky zamestnancov
za vyššie platy. V demokratických krajinách ide o
často používaný prostriedok nielen ekonomického,
ale aj politického nátlaku. Rozsah štrajku môže byť
rôzny a zasiahnuť firmu, priemyselné alebo iné
odvetvie alebo viacero odvetví."
@lili_mia to co pises je z tvojho pohladu jednoduche ale realita je ina skus a pozriet dalej ako na vychod mrkni na zapad ako to tam funguje, a nie kazdy ma takych ochotnych kolegov aby postarzili vies ide aj o vztahy a vela ludi ma svoje rodiny im sa venuju nie este abystrazili cudzie detihej bol den kedy som nerobila 1 vikend v mesiaci a viac menje kazdy den len v robote oficialne 8 hodin neoficialne 10-12 tak treba poznat faktamne sa zmeny striedali kazdy den, z poobednej ranna z rannej nocna 16tka a hned v ten den ranna co bola podstate 24

@zoyuska no ja mam takeho vysokoskolaka doma 😀