Sú podľa vás znamky v škole dôležité?
nie a je to uplne chore, hodnotit deti odmalicka a nutit ich, ucit sa ten hnusny balast, ale vela ludi si to neuvedomuje
@marca12 k tomu ti napíšem len toľko, že moja spolužiačka bola stvorkarka...nie,nebola sprostá,len bola veľká lajdacka....skončila ako riaditelka jednej nemenovanej sk banky....a nedostala sa tam žiadnou protekciou...pravidelne chodila na nejaké školenia a aj skúšky....doteraz je riaditeľkou
Najradšej by som povedala, že áno, sú dôležité. Ale nemôžem, lebo by som bola pokrytec. Ja som bola na školu lenivá a nemala som ambície, čo ma nebavilo, to som flákala a čo ma bavilo, to mi stačilo prečítať. Takže aj tak vyzerali moje známky. Na výške detto a mám normálnu prácu s normálnym platom v korporáte. V konečnom dôsledku jednotky Zuzky Mrkvičkovej a moje 2-3 vyšli na rovnako, keďže robíme podobné práce s podobným ohodnotením.
Určite áno. Veľa dvorí ostane trojkárovi zatvorených.
Orientačné. Hovoria veľmi málo o medzerach či prednostiach študenta.
Áno sú dôležité. Ja som strednú kašľala, neučila som sa. Teraz ma to strašne mrzí, mohla som byť inde.
Je to kombinácia výchovy a povahy/temperamentu a vôle dietata. Už to tu odznelo veľakrát.
Aj keby sme sa všetci učili na same jednotkx, nedotiahli by sme to všetci na rovnaku úroveň. Každý sme iný, vynikame v iných veciach. Základná škola je však dôležitá a je dosť na rodičovi, aby dieťa viedol správnym smerom. Nie trestal za známky, ale kontrola by mala byt.
Ja mám ešte len druhaka. Je nadaný ale má nejaké dis. Dali sme ho na škole pre nadané deti s individ. prístupom, bez domácich úloh, bez známok, bez teroru. Škola ho baví a chodi tam rad.
@jana_eyre_2 presne tak... 🙏
Ano. Ak ma niekto 5ky, nema take moznosti, ako niekto , kto ma 1tky.
Nie su.
@tianna hahaha,zachvilu budú brať každého, len aby sa školy udržali.Detí je málo.A môžte mať aj kvalitné školy, keď raz nemáte známosti, nedostanete sa nikde.
Ja sa tu musim vzdy vratit k telesnej... To ubohe male obezne dieta, ktore si mamicka vykrmila sa hanbi. Hanbi sa vobec byt, hanbi sa prezluekat v satni, hanbi sa postavit na start 10minutovky, hanbi sa "dobehnut" posledne. Ostatne deti, nech ich vychovate akokolvek su v "svorke" a male obezne dieta im je na smiech. A potom je tu ucitel-autorita, ktory by nal moznost nejako to uhladit, ale on spravi len to, ze da 5tku a tak si ako posledny do dietata kopne🤮. (netyka sa mna ani mojej dcery) Pre mna tragedia a som nie vsetkymi 10timi, ale aj 20timi za zrusenie znamkovania v sucasnej podobe.
Nie, nie su. Pytalisa ta v praci, co si mala v stvrtom rocniku na polrocnom vysvedceni z prirodovedy? Pytali sa ta, co si mala z nejakeho diktatu, alebo na konci roka v 7 triede? Nie. Nikoho to nezaujima. Casto je znamka iba hodnotenim ucitela, ale nevyjadruje vedomosti dietata. Su ucitelia, ktori hovoria, ze jednotku ma len Boh, dvojku oni, trojku najlepsi ziak a stvorky a patky ti ostatni (zazila som osobne kedysi davno). Na vysokej tiez niektorych nezaujima, ci vies a rozumies, pretoze vyzaduju vlastne poucky tak, ako ich presne napisali oni sami. Kedze som sama do skoly chodila, peklo za znamky svojim detom nerobim. Viem, v com im treba pomoct, viem v com su vynimocni a to podporujem, ale ked viem, ze na urcitu vec to dieta jednoducho nema vlohy, tak aj ked donesie akoze zlu znamku, tak ho nekarham. Takze znamky pre mna dolezite nie su. A ako uz clovek kustik starsi poviem, ze casto ti ziaci s horsimi znamkami sa uchytili lepsie a zarabaju lepsie ako ti jednotkari - aspon ja takych poznam dost.
@kvietocek87 muž mal zlé známky, chcel ísť na športový gympel. Skončil na učňovke keďže mu anilen prijímačky vzhľadom na prospech nedoporucili..
Absolútne nie.
Aj na výšku sa dá dostať s trojkami a štvorkami a dokonca bez príjmacich pohovorov a skúšok.
Podľa mňa známkovanie nie he hodnotyverný dôkaz koľko toho žiak vie. Sú oveľa lepšie hodnotiace systémy ako známky od 1-5 týchto päť číslic nevystihuje nič.
Jedna vec je,kde sa kto v dospelosti uchytí a či je to záležitosť známok,či šikovnosti,či tlačenka rodičov,či podvodu.
Ale dosť vážne pochybujem,že vzdelaný človek napíše,že známky sú na figu.
Pretože už nech je znamkovanie akékoľvek,musí byť. Musí mať žiak nejakú motiváciu učiť sa.
Aj veci,kto.na prvý pohľad v živote potrebovať nebude.
Ale vie to dopredu,že nebude?ako vie,čo raz bude?
Čiže necháme deti už na ZŠ,nech sa neučia,veď to nie je dôležité,neprinutime na druhom stupni,nech si odsedieť nad matikou,dejepisim,biológiu,cudzím jazykom,diktátom.....lebo známky nie sú dôležité?
Ale no. Známky nie,ale vedomosti potrebujú. A bohužiaľ,či chceme,či nie....často nie je veľký rozdiel medzi známkou a vedomosťami. Hoci je to znamkovanie niekedy aj indi vindi záležitosť učiteľa,sympatií,atď.
@terezka1947 ano. Ja som za to, aby sme uz na zs nechali deti neucit sa. Aby sme im dali na vyber. Ono v skutocnosti sa ucime stale aj bez skoly.
@moni73 ja si to neviem realne predstavit, nechat ucenie sa na dobrovolnej baze. Mas v triede 30 deti, 30 povah, 30 talentov na nieco ine a nie je sanca urobit ucenie hrou pre vsetkych naraz, lebo vzdy bude niekto, koho to takto bavit nebude, kto bude vyrusovat, kto bude mat takpovediac na haku a zvedie aj dalsich, ktori by sa mozno zapojili, ale bud sa nevedia sustredit, alebo napodobnia toho, kto to odignoruje, alebo sa stane, ze sa uchytia ti sikovnejsi a priebojnejsi a slabsi budu na okraji, odstrceni, pricom ucitel nebude mat sancu zistit, lebo naco by sa niekto snazil, ked nemusi... Staci si predstavit pubertiakov a ich vztah k vlastnej izbe, resp. k poriadku v dome. Kolki z nich miluju upratovanie? Kolki z nich maju izby tip-top, prip. si upracu bez reci a prevratenych oci, ze co zas, vsak mne je tu dobre aj takto? Pricom vedia, ze upratat treba a vedia aj dovod, preco to treba. V skolstve by to vyzeralo podobne. Lebo obcas staci vnutorna motivacia, ale ked jej nie je dostatok, je potrebna aj vonkajsia..
@kvietocek87 a to ešte doplním že manžel je veľmi inteligentný muž a keď sme sa spoznali myslela som že isto študuje na výške. Problém bol že doma naňho kašlali a jeho učenie na tej základnej skrátka nebavilo.. teda deti vedieme k tomu že na známkach síce svet nestojí ale keď sa chcú mať lepšie ako my treba sa snažiť.. pretože asi ťažko sa dostanú na dobrú strednú so 4-kami..
@moni73 ale no,nemyslíš to vážne.
Veď už sa mnohí neučia.
A čo čo najhoršie,dospelí si myslia,že už všetko vedia s nemusia sa ďalej vzdelávať.
@terezka1947 Terezka preboha, nehnevaj sa nie je to osobné, lebo tak ako zmýšľaš ty, zmýšľa väčšina a úplne ťa chápem, ale preložím tvoj príspevok do mojej reči a tým poviem svoj názor:
“….známkovanie akékoľvek, musí byť” = hoci je ten cukor a bič akýkoľvek, treba hladkať a biť.
“Musí mať žiak nejakú motiváciu učiť sa” = musíme predsa nejako donútiť tie deti sa učiť. Cukor a bič je tá správna motivácia.
“Aj veci,kto.na prvý pohľad v živote potrebovať nebude. Ale vie to dopredu,že nebude?ako vie,čo raz bude?” = A ako TY (vzdelávací systém) vieš, že tie veci bude potrebovať?. Prečo si TY myslíš, že máš väčšiu kompetenciu rozhodovať čo bude maly človek v dospelosti potrebovať a čo nie, čo má chcieť a čo nie a ešte na to používaš metódy, ktoré už aj v cirkusoch zakázali?
“Čiže necháme deti už na ZŠ,nech sa neučia,veď to nie je dôležité,neprinutime na druhom stupni,nech si odsedieť nad matikou,dejepisim,biológiu,cudzím jazykom,diktátom.....lebo známky nie sú dôležité?” = tak vy si skutočne myslite, že keď tie deti nebudeme nútiť sa učiť, tak oni sa samé budú učiť? To si skutočne myslite že deti by sa dokázali učiť bez donucovacích prostriedkov? Vážne si myslite že drezúra nie je dôležitá?
“Ale no. Známky nie,ale vedomosti potrebujú. A bohužiaľ,či chceme,či nie....často nie je veľký rozdiel medzi známkou a vedomosťami. Hoci je to znamkovanie niekedy aj indi vindi záležitosť učiteľa,sympatií,atď.” = Ale no, vypálené značky na teliatkach a to že od druhého ročníka detičky už len trpia tú systémovú drezúru, to nie je dôležité, ale tie vedomosti ľudia, čo sme vďaka tej drezúra do nich dokázali natrepať, to je to, čo potrebujú. Veď my predsa vieme čo potrebujú hlúpe teľce. A bohužiaľ často nie je rozdiel medzi vypálenou značkou a vedomosťami. Teliatko vie vystrájať také kúsky akú značku má na ušku. To predsa musí jeho budúci majiteľ vedieť, nech si to chudák nemusí sám zisťovať. Hoci povedzme si, medzi nami, niekedy sú tie značky také subjektívne. Ale ich význam tých piatich číslic je predsa objektívny.
Ešte raz, nie že to vezmeš osobne. Iba si mi nahrala rovnako ako hocikto iný. Chápeš, chápete ten iný, ľudsky pohľad na to známkovanie? Podľa mňa školy produkujú nešťastných odborníkov, ktorí sú nešťastní vo svojich povolaniach a snívajú o životoch druhých. Po prvom ročníku základnej školy už deti nechodia radi do školy. Včera ráno nás sused prváčik taký pyšný a hrdý šiel do školy a každému ešte aj smetiarom rozprával, že on je už školák. Myslite si že to bude robiť aj po druhom ročníku? Alebo len ako sa uliať zo školy.
A poznám dve deti z Waldorfskej školy jedna štvrtáčka druhý druhák. Tie deti nechcú niekedy ani domov ísť a sú smutné keď ide víkend. Tak veľmi radi chodia do školy.
Jasne že nejaké hodnotenie je potrebné. Či slovne alebo seba hodnotenie. Ale to sú pre tie slobodné školy nepodstatné veci. Nepretekaju sa v známkach neporovnavaju sa, len na konci sa pyšnia: náš absolvent robí to a to. A nie je len úspešný. Ale aj šťastný. A robí to čo chce a to na čo má.
@tianna typická obeť systému, ktorý nedokáže v deťoch objaviť a zveľaďovať ich talenty. Nedokáže ich motivovať niecim iným, ako len cukrom a bičom. Komenský by sa divil a zakázal by aby sa jeho slovami “škola hrou” tento systém prikrýval. Spomínam si že ja som nebol ani taký dobrý žiak ale bol som poslušný. Bál som sa biča tak som sa učil. A potom sme mali spolužiakov takých drzákov, ktorí furt nepočúvali. Nemal som ich rád. No teraz viem, že to boli len vzbúrenci v hre na bacharov a obete. Ja som tu hru hral s bacharmi ako väčšina spolužiakov. Tvoj muž nie. A preto z neho urobili obeť. A nie ti bachari sú vinní. Oni ani nevedia prečo tu hru hrajú.
Spomínam si na dokument o dvoch utečencov zo Severnej Kórei. Chlapec ktorý sa narodil v koncentraku sa spolu so svojim bacharom podhrabali a nejako cez Činu a Laos ušli do Thajska a odtiaľ už lietadlom do Južnej Kórei. Ten chlapci bol cely život v koncentraku. Svoju mamu poznal len keď ho kojila a potom ho zavolali keď mal 15 aby sa pozeral keď ju obesili. Mal na chrbte značky po mučeniach. Ten Bachar ho mučil a mučil aj iných a bol aj pri výkone popravy jeho matky. Zdanlivo hrozná téma, ktorá nesúvisí s touto témou. Ale ten Bachar skutocne nevedel prečo robí to čo robí. Bol kolieskom v hroznom systéme a myslel si že svet väzenia a jeho funkcia mučiť je to jedine čo pozna. Rovnako ten chlapec nič iné nepoznal. Ušli z akéhosi vnútorného popudu z vnútra duše. Chlapec bol hrozne hladný a povedal si že buď sa podhrabe alebo zomrie že mu je to jedno. Bachar ho načapal a mal ho zabiť. Ale niečo vo vnútri mu povedalo že takto to už nemôže ďalej fungovať a pridal sa k chlapcovi. Teraz rozprávajú svoj príbeh obaja spolu a chlapec kreslí výjavy z mučenia iných ľudí. Ale čo ma na tom dokumente najviac šokovalo : v slobodnom svete je ten chlapec nešťastný a chcel by sa vrátiť do toho koncentraku. Nedokáže si už zvyknúť na svet v ktorom treba každý den niečo robiť snažiť sa atd. My si myslíme že tento vzdelávací systém a tento systém byrokratickej spoločnosti a korporátnych podnikov je to najlepšie čo môže byť. Ja fandím pokusom sa podhrabať. Hoci sú nebezpečne a s nejasným výsledkom úspechu.
@slovakboy zaujímavé čítanie. A som rada,že si priznal aj sám,že nejaké hodnotenie je potrebné😉
Ja som rada chodila do školy,moje deti tiež.
Nerozumiem tvojim psychologickým,pedagogickým a sociologickým rozborom. Lebo nakoniec sám priznal,že nejaké hodnotenie je potrebné 😉
Nikto netvrdí,že známky sú to najdôležitejšie. Ale nehrotme to do situácie,že akonáhle znamkujeme,vyžadujeme,potláčané talenty v deťoch.
A že napr.ako rodič chcem,aby sa učili?všetko. Lebo nevedia,čo z nich raz bude?aby už teraz si rozširovali obzory?
Chcem. Poznám svoje deti. A vidím,v čom sú dobré a čo im extra nepôjde. Lenže,už teraz sme mali obdobia,kedy som počúvala,že toto a tamto sa učiť nebudú,plač,dupotanie nôh,atď.
A prečo?lebo sa bolo potrebné venovať si hudobnému nástroju,či diktátu,či matike a angline.
Výsledok?syn si po roku vyhadzovania hud.nastroja z okna,zahrá hocikedy sám od seba. Vymýšľa si svoje prevedenia skladieb,tajne pri nich spieva. Anglina mu ide naj z triedy a je na to hrdý. A z matematiky chodí na olympiády.
Neviem,či bude pokračovať a kde si i to v živote nasmeruje. Ale keby som nepritvrdila tam už kde prichádzala lenivosť a ničila talent,tak by bol kde?možno o pár ročníkov by prišiel sám k rozumu. Ale prečo to nechat na dieťati?viem,že dejepis jeho šálka kávy nebude. Ale tiež mu vysvetľujem,že sú to naše dejiny,dejiny sveta,keď chce v živote chapat súvislosti,musí mať informácie.
A s vedomosťami idú ruka v ruke známky.
Vždy hovorím,keď uvidím vydretú 3,som ok.
Ale keď mi budeš nosiť lajdacke 3,tak to nie.
A začína chápať. Pochopí aj to,že bude SS,možno VS a na niečo budú musieť stať.
Pokiaľ nemyslíme tie ruchlokvasene VS.
No a tak častý názor,že školy mi nič nedali,najmä keď to napíše VS,tak....už nie je potrebné nič ďalšie.
Potom sa nedivím,keď je tu téma,kde mám na list napísať adresáta a iné perly.
Známky nie sú všetko,ani to nikto normálnu netvrdí,ale sú zrkadlom niečoho. Vedomosti,či usilovnosti,či...
A uplatnenie v živote záleží od mnohých aspektov,ale neriešime teraz biflosov na ZŠ,či úspešných ľudí v dospelosti,kde je vzorom kadejaky zlodej,podvodník,či očkom dosadený odborník a majiteľ veľkej firmy.
Toto nie je úspech,to je tragédia Slovenská.
Potom nech ťa taký protekcny operuje,či ti opravuje auto,čo čokoľvek.
Nikdy nie je ok vysmievať sa zo vzdelávania. A každý máme nadanie na niečo iné,každé povolanie je v spoločnosti dôležité. Od smetiara,po vedca. Ani bez jedného by to nešlo v reálnom živote.

Nie, známky premna nie sú dôležité, avšak je premna dôležité vedieť že sa moje deti snažia a premýšľajú nad tým prečo sa učia.. zlá známka má u najstaršieho syna nahnevala len raz.. keď vedel že sa má učiť a vykašľal sa na to, preto dostal 5.. keď sa však učia a napriek tomu sa im podarí zlá známka, nekarham ich.. povzbudim že na budúce to bude lepšie a vďaka tomu si vedia veci lepšie zapamätat..