Sú známky dôležité?
ahojte... Zaujima ma nazor maminiek deti na prvom stupni ZS. Vediete deti k tomu, ze su znamky dolezite (samozrejme za horsiu znamku netrestam, ale spolocne si ucivo pozrieme, prejdeme...), alebo detom hovorite, ze znamky podstatne niesu a hlavne sa maju v skole hrat a kamaratit??
@gita17 blbosttttttt.... Ja mam kamosa 2,VS same jednostky vzdy. . a co , toho... Nevie sa predat... Robi murata nz stavbach
@mircalla ved toto mi z mrj tusim rastie 🙂 druha ty 🙂
@nelinka2009 ano, 1 cloveka takeho poznas... a ten zvysok sa nerata co. Preto je to taka 'blboooost'. Predpokladam, ze musi mat neaky velky nedostatok ked sa nevie predat.
Pre mňa sú dôležité vedomosti, no keď sa dieťa chce dostať na lepšiu strednú dôležité sú známky, samy jednotkami nemajú problém dostať sa na gympel..ale už tie jednicky či sú zaslúžene?..no na to by som sa pozrela..syn je dvojkar viacmenej, v okoli sami jednickari.. raz sme boli na výlete s jeho rovesníkmi jednickarmi ž inej školy.. hmm, jedna maminka začala cestou na túru davat deťom nasobilku a potom slovíčka ž angliny . tak jednickari viac nevedeli ako vedeli...nás syn dvojkar odpovedal pohotovo prvý, správne.. takže nespravodlivosť všade strašna.. je mi to fakt ľúto že je takýto otrasný debilny systém.. ešte keby som to furt od známych nepocuvala ako ich deti majú same jednotky..vrr
@jana_eyre
Zase objektivne v 90tych rokoch po pade rezimu to tak zvacsa bolo - cisti jednotkari na gympel, sem tam dvojka na obchodne/hotelove akademie, sem tam dvojka/trojka strojnicke a same dvojky , trojky, stvorky na vyucbu (ale vtedy to bola iba trojrocka s vyucnym listom) a ziadne renomovane skoly, staze v medzinarodnych podnikoch, zahranicne pobyty a pod. - pekne krasne do cukrarne/pekarne/sad/druzstvo za rohom makat.... a vtedy to bolo brane ako podradne roboty, lebo ti jedinci " nemali na to", aby v sa v skolach dobre ucili- to bol ten socikovsky prezitok, ze vsetci chceli mat "pane inziniiiire sem a pane doktore tam", lebo pocet tychto vzdelani bol v sociku obmedzeny a ked sa tam niekto z robotnickej vrstvy dostal, tak sa rodina "vysvihla"... dnes uz to neplati, kedze je viac skol ako ziakov a skoly sa o ziakov biju (naopak v 90tych sa vsetci bili, kam pojdu na ss)
@gita17 ok a co yeda s tymi mojimi co znamky nemalu😂mne je ti jedno co su kto mysli,ale za mna su to zastarake nazory a tiez ma zaujima statistika.... ale nie z 85 ale nejaka novsia
Chvalabohu nič z tohto, čo tu píšete moje decká nezažili ani nezažívajú. V škole nie sú decká hodnotené, ak píšu nejaký test učiteľka napíše koľko bodov z koľkých bolo správnych, známku nedá, prace deti mozno vidieť na stretnutí s učiteľom, nikdy nie je hromadne a vždy je tam aj dieta. Známky sú len na vysvedčení, ktoré príde domov v zalepenej obálke, je na rodičovi, čo z info na vysvedcku povie dieťaťu. Za 13 rokov dcérinej dochádzky a 4 roky synovej, učiteľky nikdy neporovnali moje deti k iným deťom, či už ako horších či lepších a nikdy neporovnavaju deti na vyučovaní pred nimi samotnými. Samozrejme, keď sú deti staršie tak vidia, komu to ako mysli, ale nikto to nejak nerieši... pýtať sa dieťata či rodiča na známky ratolesti je považované za faux pas, každý si rieši svoje deti a či ma Joe Blow z vedľajšej triedy lepšiu známku z matiky nikoho nezaujíma. Známkovanie na vysvedčení je z pohladu Slováka prísne, dcéra bola vždy dobrá žiacka, vyznamenana, študuje na univerzite samé jednotky nemala nikdy, ani v prvej triede, neviem si predstaviť dieťa, ktoré by bolo exelentne vo všetkých predmetoch, vrátane vychov. Známky z milosti a privieranie oči neexistuje, ani u prvákov ani inde. Domáce úlohy nie sú, deti sa majú naučiť všetko v škole, učebnice 1-4 neexistujú, v 5. triede bývajú zväčša 2-3 matematika, spoločenské vedy, možno veda. Veda sa delí na chémiu, fyziku, biológiu až na strednej škole aj to iba u dobrých žiakov, ktorí si tieto predmety výberu. Biflenie poučiek a textov naspamät tu neexistuje, zato schopnosť vyjadrit svoj názor na tému - písomne či ústne je nevyhnutnosťou ak chce dieťa dobre známky. Známky na vysvedčení sú pre mna info, ako to dieťaťu ide, nerobím z nich “vedu”, syn je priemerný žiak, známky sa mu pohybujú v závislosti od učiva, ak ho niečo zaujme sú lepšie, ak ho učivo nezaujíma sú horšie. Je športovo nadaný a z telesnej mal už aj trojky, nehodnotia sa len výkony. Na forme sa nebazíruje, písané písmena sa učili v 3. triede skôr informatívne, nikto nepoužíva, obe deti píšu tlačeným, učiteľku nezaujíma, či dieťa ťahá písmena zhora, zdola jeho vec, ako drží pero jeho vec. To, že niektoré deti nekreslia v 6. rokoch ako Van Gogh nie je dôvod na nezacatie prvého ročníka...
Som rada, že sa tu známky neriešia a dúfam, že obe deti si výberu povolania podľa svojich možnosti a schopnosti, ktoré budú radi vykonávať. Nemám problém so žiadnym, ak bude chcieť byt syn elektrikár, alebo stolár bude mat moju podporu. Dcéra študuje psychológiu, ktorá ju veľmi baví a ma na univerzite vynikajúce známky, pretože si vyberá len predmety, ktoré ju zaujímajú, dúfam, že jej tento entuziazmus vydrží a štúdium a práca ju budú baviť
@fiffinkaa Ja neviem, ale u nas v triede boli jednickari nie nadrveni, ale oni boli jednoducho mudri. Proste im to palilo
Z mojich spoluziakov z gympla slo 7 ludi na medicinu a 7 ludi sa tam dostalo na prvy raz. Dnes su vsetci z nich uznavani lekari a to dokonca v zahranici. Proste veci ako bilogia, chemia, fyzika, matika - myslim, ze na to treba mat iste vlohy, inak by neboli, kde su teraz. Uplatili sme sa aj dvojkari aj nejaki trojkari (boli sme velmi silna trieda), ale mali sme tam par typkov, ktori boli proste fakt dobri z tychto predmetov, jednoducho na to mali.
Cize moja skusenosti zmamky v nasej triede dost presne v nasej triede vyjadrovali vedomosti
@sisaka Priam sci fi na Svk. I keď prvé lastovičky už sú i tu. Osobne si myslím, že zmena vo väčšom nastane až keď príde väčší tlak od rodičov a žiakov. Keď sa prestanú deti a ich výsledky porovnávať. Veľmi tu chýba sloboda pre žiakov a študentov, aby mohli rozvíjať zručnosti a vedomosti v oblastiach, v ktorých sa cítia dobre a vedeli by sa v nich v budúcnosti uplatniť. Stále tu prevláda uniformita, všetci by sme mali vedieť všetko tak akosi rovnako a v rovnakom čase. Napr ten nezmyselný krasopis.Presne od čiarky ku čiarke, správny sklon, smer písma,.... Chýba povzbudzovanie vlastného názoru, pohladu na vec, hľadanie vlastnej cesty ako riešiť a vyriešiť úlohu.
@abbey1 podľa toho, čo tu čítam, tlak je minimálny, ľudí stále zaujima to, aby dieťa malo jednotky od hora až dole, porovnávajú sa deti medzi sebou, porovnávajú ich učitelia, rodičia... Ti, čo majú dvojky trojky to sú lenivci, alebo majú ľahostajných rodičov... ďakujem, som rada že som tohto ušetrená, zvlášť pri synovi, ktorý by ten klasicky systém, kde sa vyžaduje robiť niečo presne podľa predpísaných pravidiel, učiť sa naspamät, nevyjadrovať svoj názor nedal. A ešte k tomu inteligencne je priemer s kombináciou súťaživeho typu absolútne nevhodný pre klasické vzdelávanie, neviem ako by psychicky znášal, že robí max a nie je najlepsi, že je neustále porovnávaný s inými detmi a ešte bude zaškatuľkovaný ako lenivec, pričom chudák za to nemôže, že mu to až tak nemysli. Aj tu napísali ženy, že to sú len lenivci, čo to flakaju keď nemajú samé jednotky...
@sisaka Ja ti verím. A ver, že ani tu to veľa detí nedáva. Hlavne v období dospievania si uvedomujú zbytočnosť toho tlaku. Zúfalé je, keď mi premianti triedy, školy povedia, že škola im viac vzala ako dala. Uvedomujú si, že v škole väčšina hodnotenia stojí na memorovaní na jednej písomke, skúšaní. Potom sa kapitola učiva uzavrie, študenti vymažú pamäť a ide sa na ďalšie učivo.
Mňa úplne zdvíha zo stoličky štýl pisomiek z cudzieho jazyka. Dopĺňajú slovíčka do textu s dôrazom, že je potrebné použiť slovnú zásobu z danej lekcie. Čiže je úplne nepodstatné, že je dieťa jazykovo zdatné, ono musí z tej svojej hromady slov, ktoré vie použiť, vybrať presne to, ktoré sa objavilo v danej lekcií. O čom to celé je? Takto ich pripravujeme do života a do praxe?
Veľmi mi je ľúto, keď na problémy poukazujú samotní žiaci, ale rodičia za nimi nestoja. Podotýkam, že hovorím o nespokojnosti študentov, ktorí sú veľmi inteligentní a úspešní. Oni si uvedomujú problémy vzdelávania. A preto dúfam, že sa to pomaličky pohne správnym smerom.
Aké možno je to môj zdeformovaný názor, pretože sa sama stretávam s ľuďmi, ktorí zmýšľajú ako ja.
@sisaka akoze takto to ma vyzerat....klobuk dole
@maciatkolulu k dokonalosti to ma žiaľ aj u nás dosť ďaleko, sú oblasti, ktoré potrebuju zlepšenie, ale pozitívom je, že je tu školstvo dosť progresívne a neustále sa mení a prispôsobuje dobe + ich zaujima feedback. Akurát mi prišiel v pošte dotazník z ministerstva školstva našej provincie a všetci rodičia, ktoré majú deti v štátnych školách ho môžu vyplniť a odoslať, budú ho vypĺňať aj žiaci aj učitelia je to anonymne, takto naše ministerstvo neustále sleduje ako sa vzdelávanie vyvíja , čo sa zlepšuje, zhoršuje, nemení a pod. a podľa toho potom robia zmeny a riešia problémové oblasti...
@gita17 nemusi, staci, ze sa nevie predar
@sisaka mala som poslúchať muža a pred par rokmi ísť žiť do Kanady... ☹ stále viac to aj kvôli tomuto začínam ľutovať, hlavne keď mi je tak ľúto, že syn musí ficat v našom školskom systéme a ubíja to v ňom všetky ilúzie o učení sa.. Ak ho to úplne neodradí a bude chcieť študovať aj dlhšie, budeme ho aspoň motivovať k štúdiu na zahraničnej Univerzite, lebo keby sme tu rozoberali ešte naše Vysoké školy, to už by zas bolo o com písať..
@m.i.r.i no univerzity to je už úplne iná kategória. Kým základnému vzdelaniu v Kanade možno vyčítať limitovaný objem informácií v porovnani so slovenskou ZŠ, univerzity sú super. Môžem síce porovnávať len s tým, čo som ja zažila pred 20 rokmi, ale toto je iný level, mat znova 20 tak sa tu pustím do studia, možnosť výberu predmetov, zaujímavo písané materialy...Objem info na uni. je už obrovský a rozhodne tam nemôže študovať hocikto, kto preliezol strednú školu.
@nelinka2009 spominam si, ze si viackrat uz pisala, ze ste na zahranicnej zs, lebo svk vam nevyhovovala.
Ale ono ani tak nejde o super prijemnu skolu (hoci aj to pomoze), ale o pripravu do zivota. Takze sice prijemne prostredie, atd je fajn, ale dolezitejsie je naucit dieta vycucnunt z toho, co ma, to najlepsie do zivota.
Lebo zivot nebude prijemna zahranicna zakladka, ani montesori skolka, ani nic ine. Zivot budu aj zrazky z blbcami na roznych poziciach...
budu to aj vztahy s roznymi muzmi. A budu z nich aj modriny na dusi.
Dolezite ale je sa z toho nezlozit, ale vediet s tym jednat. Vycucnut si z toho to najlepsie. Vediet jednat s tym, co mam a nenicit sa lkanim za lepsim, co aktualne nemoze hned byt.
Preto mne osobne, pokial nejde o cielenu sikanu, pridu nase skoly ako dobra priprava na zivot. Je to zivot v malom, ktory zazivame my uz vo velkom.,
@moonlight1210 mas pravdu... Ono to tak nejak je aj na tejto skole, moc sa s detmi nemaznaju... Zivot ju uci, skola ju velmi zmenila ( niekedy nespoznavam vlastnu dceru 🙂) ... Len ci prikladat vyznam aj znamkam...
v skole by mali zacat ucit deti slusne spravanie cez druzinu vysivat vonku pestovat zeleninu kvety robit s drevom keramikou to je zakladom
@mechurik no nevieeeeemmmm... Sme sa trosku snad posunuli od mi uleho rezimu...
U nás v škole bolo bežné, že keď dostali dvojky, trojky spolužiaci, tak boli úplne nervózni, že dostanú "domáce väzenie" a že nebudú môcť chodiť von celý mesiac... Vôbec som tomu nechápal, je to choré podľa mňa. Keď dieťaťu niečo nejde, tak ho treba nechať, aby skúsilo zistiť, aký je problém a pozorovať, ako ho rieši. Keď to nejde, tak mu treba pomôcť, môj názor.
@mechurik
@nelinka2009 tak vo waldorfe presne toto robia a este aj seju,kosiia,mlatia a na zaver pecu chlieb a vela ineho.okrem ucenia samozrejme,aby deti videli,ze chlieb nie je taka samozrejmost
@maciatkolulu tak to ano, ale to take komunisticke pestovatelske a pracovne vyucovanie napr. Mne nic nedalo... Akurat stres
@nelinka2009 samotne znamky podla mna nie su to najdolezitejsie. Su ale odrazom toho, ci sa dieta do skoly pripravuje, ci sa ucivu venuje a prip. aj ci si rodic vie dieta odsledovat pokial zacne skolu flakat. Dieta sa ma na zakladnej skole naucit systemu ucenia a zodpovednosti. Cize ja by som napr. netrvala striktne na jednotkach, ale samozrejme ak zacne nosit same 3-4-5 tak tam uz nieco zlyhava.
@nelinka2009 u nás majú deti políčko a chodili trhať burinu a tešili sa, že budú mať jahody, mrkvu.Male deti ešte tak prvý stupeň to baví🙂ale páči sa mi,že okrem toho, že sedeli v družine a robili úlohy a čakali na rodičov mali inú zábavu.

@nelinka2009 Tak ja som mala na ZS same jednotky a neucila som sa skoro vobec. Proste to slo same. Na gympli som sa uz ucit musela. Takze podla mna su. Ale napriklad, kedyze ma dieta zle znamky zo slovenciny a je skvely z matiky, prezijem. Ak ma zle znamky so vsetkeho, tak je znakom, ze to dietatu moc nejde. Ja som na syna prisna a to najma ked vidim, ze ma na lepsie, ale flaka to a nechce sa mu. Moji rodica boli na mna prisni tiez a v podstate som urcity perfekcionista. Vo vsetkom. Mam vysoke naroky na ostatnych ale aj na seba