Sú známky dôležité?
ahojte... Zaujima ma nazor maminiek deti na prvom stupni ZS. Vediete deti k tomu, ze su znamky dolezite (samozrejme za horsiu znamku netrestam, ale spolocne si ucivo pozrieme, prejdeme...), alebo detom hovorite, ze znamky podstatne niesu a hlavne sa maju v skole hrat a kamaratit??
@sisaka lenže v takom vzdelávacom systéme by museli mať učitelia ku žiakom úplne iní prístup,museli by sa venovať všetkým žiakom v triede rovnako.
Lenže u nás najviac času venujú učitelia žiakom problémovým,ktorí by potrebovali asistenta,ale ho nemajú a na ostatných neproblemovych žiakov učiteľovi už neostane čas a často ani energia. Často učitelia zistia ako žiaci zvládajú učivo až pri oprave písomky. Tak potom ako môže učiteľ hodnotiť inak ako cez body a známky, keď nemá vôbec čas aby žiaka,jeho schopnosti bližšie spoznal.
@sisaka no tak to je aj teraz, ze ziaci nevenuju tmyto predmetom pozornost (a bolo to aj za mojich cias)- na tv sme si chodili oddychnut, ucitelov sme vzdy prehovorili, aby sme robili to, co nas bavilo a tak som napr. za 5 rokov takmer ani nechyrovala o gymnastike ci atletike, ale boli sme super na loptove hry a aj zavodne, hudobnu sme nejako pretrpeli, a vytvarna tak to bol des, kde boli "vyvoleni" (rozumej nadani ziaci), ktorym sa uvitelka aktivne venovala a zvysok mal za ulohu nejake haky baky na papier dat, aby bolo do poctu a az na stare kolena sa dozvedam, ako funguje malovanie a ze sa to do urcitej miery da naucit!!!
k veci- neznamkovanim sa podla mna vela nezmeni, iba co ucitelia budu mat asi menej sivych vlasov od rodicov a kolegovcov kvoli znamkam
Moje pravidlo. 1. stupeň samé jednotky, nie preto,že to chcem ja, ale preto, že na to majú. 2. stupeň s vyznamenaním. Trojky sú znakom, že sa niečo deje. Stále to tak bolo. V 9. ročníku syn z matiky gula ako vysita. Jedna-druhá a už bolo zle. Zistili sme, že matikarka dostala padaka a novy učiteľ ich daval do laty, sedela som pri ňom a zajtra uvidim ako to dopadne. Rustina 2-3, dostal 3 lebo je vraj drzy. Ak ma na ucenie hlavu, je zle pokazit si to. Ucitelia bohuzial skatulkuju, tak preto ich ,,nutim", aby sa učili.
@atrami hej, zvycajne ak je ziak u ucitelov zapisany ako "vyborny", tak ho tolko neprenasleduju skusanim a pod. 😎 iste veci sa ale oklamat nedaju a je asi zbytocny stres driet na zakladke ako kon, aby dieta malo jednotku z matiky, ked ju, zial, prirodzene vie zvladnut len na 2-3. zas ale 4 a 5 su fakt pre "prirodou neobdarenych", takze ak maju byt vizitkou len kvoli flakacstvu, treba zabojovat...
@evabb35 však píšem, že ideálne, take neexistuje, ale brala by som, ja chcem, aby sa syn učil rad a učil nové veci, nie preto, že keď sa nebude dostane zlu známku, ale preto, že chce. Našťastie moje decká sa nikdy nemuseli stresovať koli známkam, nie som ten typ rodiča.
A že sa tempo v triede prispôsobuje pomalším? To už je o šikovnosti a schopnosti konkrétneho učiteľa
@sisaka stres to bol kvoli vysmechu spoluziakov a ucitelov, ale inak s tebou suhlasi
@sisaka nie prispôsobuje tempo,ale učiteľ učí len pár žiakov v triede, len tých problémových, ostatné neproblemove deti sa potom vlastne v škole ani neučia. Tu neide o to,či sú deti viac alebo menej nadané na napr.matematiku,lebo učivo na základnej škole je zostavené tak,že ho zvládne skôr či neskôr každý.
Ale pod podmienkou, že sa bude učiť, že s nim bude učiteľ pracovať. Ale ak na učenie všetkých detí v triede nemá učiteľ jednoducho čas a energiu, nemôže stáť nad každým žiakom a sledovať ako počas hodiny pracuje a zisťovať v čom má nedostatky, resp,v čom sa už zlepšil, nemôže učiť všetky deti pri takomto počte detí ako je v triedach v súčasnosti,keďže mnohé základné školy zrušili. Učiteľ je tiež len z mäsa a kostí a nemôže učiť za piatich učiteľov na prvom stupni.
@bmuller keď začal nosiť gule z matiky, skoro ma vystrelo. Vysvitlo, že sama učiteľka nezvladala ucivo na 2. stupni. Všetko sme preberali odznova. Myslim, že matikarsky genius nebude. Pritom fyzika, chémia úplne top a humanitne veci mu idú skvele. Dejiny ma v malicku, píše básne, hraje na gitare.
Známky su subjektívnym pohľadom učiteľa na žiaka. Jeden učiteľ by dal z toho istého jednotku, iný dvojku. Zrušila by som tieto nezmyselné čísla, ktoré často vedú k tomu, že sú z nich žiaci len zdeptaní.
@atrami no ved to, aj ked nie je genius na matiku, skoda, aby mal 4/5ky kvoli inej pricine nez za ktoru by mohol sam 😕 ono zvycajne malokedy je ziak selektivne zly len z nejakeho predmetu, ked z ostatnych predmetov ma aspon priemerne znamky. (mozno fakt okrem vychov 😅 ked raz nevie spievat).
ale to mi pripomina casy, ako sme si 3 roky zili slastne na gympli s roznymi benevolentnymi telocvikarmi, aerobiky, kecanie v posilke... az zrazu nastupila telocvikarka z pedagogickej a zacala znamkovat behy, preskoky a i. to boli stresy zo soloviek z telesky 😀
@2zuzanka2 uplne s tebou suhkasim ,mam doma tretiaka 😉
@nelinka2009 tak to je smutne, ale je to tiež chyba vo výchove a učitelia, čo sa vysmievajú tak toto mi už ani mozog neberie 🙁
@deti95060810 inak v tom máš pravdu. Ja som sa na ZŠ mohla aj roztrhnut vzdy za 3, stredna s vyznamenanim, VŠ s červeným diplomom. Pochopila som, že sestra prepadala, tak som bola s ňou v jednom vreci.
@sendy1977 gymnazium, ktore som studovala, a kt. Uz viac ako 25 rokov patri k top 10 na sk , to stale berie do uvahy (samozrejme aj monotor +prijimacky- bez prijimaciek neprijmaju...) , takisto urcite vyberove skoly na sk a v cechach to (este stale) pozaduju- cerstva skusenost v rodine....to, ze pre niekoho to nie je podstatne, lebo ma nevedomky "stastie" alebo si priam vybera take skoly, co to nepozaduju , nepomoze tomu, co sa musi prebojovat tymto, aby sa na svoju "skolu snov" dostal a tam 0,25 boda znamena niekdy aj 100 miest , ktore rozhoduju o neprijati......
No my mame vysvedcko zajtra, ale budu to len slovne hodnotenia... Uz sa tesiiiimmm

@sisaka ano aj ja píšem o tých časoch ..preto píšem majster Československa. presne tak limity , známky , časy.. ale na známky sa robili iba vybraté disciplíny ...tie ktoré som už písala. hrala sa vybíjaná , basketbal, volejbal ale aspoň u mňa na gymnáziu sa toto neznámkovalo .