Súčasné kamarátstva 6-8 ročných na dedine sú ojedinelé.
Ahojte, bývame na dedine, pri meste. Dcéra tu trpí nedostatkom priateľstiev. Občas sa nám podarí zavolať nejakú spolužiačku k nám domov, ale je to veľmi sporadické. Aj preto, že dnes majú deti milión krúžkov, aj preto, že to rodičia priveľmi obmedzujú - nechcú obťažovať. Na krúžky chodiť nechce a keď sme chodili, aj tak nemali tam veľmi priestor na individuálne hry. Na celej ulici nemáme žiadne dievčatá v jej veku, s ktorou by sa mohla spontánne začať hrať. Samu ju ešte nikam nepustíme.
Ja som dievča zo sídliska, večne bol niekto vonku a bolo sa s kým hrať. Moja mama vôbec tento problém nemusela riešiť. Ako to máte Vy? Ako to riešite? Chodila som s ňou na ihrisko, kým bola menšia, tam sa dokázala realizovať, ale už v tomto veku sa tam veľa detí nenachádza. Kde sú všetky deti, fakt na krúžkoch, alebo doma na tablete?
Poraďte niečo. Stačila by jediná kamarátka z okolia, ktorej rodičia by to vnímali rovnako, že sa môžu po úlohách spolu zahrať aj niekoľkokrát do týždňa....nielen raz za mesiac. Ako na to?
Viem, že vekom sa to vyrieši samo, no chcela by som to riešiť teraz - podľa mňa to tým deťom vôbec neprospieva. Má mladšieho brata, ale chýba jej rovesníčka, v rodine nemáme žiadne sesternice, bohužiaľ taká je doba, iba s jednou vzdialenou sa zahrá raz za 2-3 týždne, keď sa navštívime.
Prečo nechce chodiť na krúžky? Na nejakú športovú aktivitu? Práve tam si môže nájsť kamarátky, z ktorými sa bude stretávať.
co sa tyka detskych ihrisk tak na dedinach to tak byva...velmi nie su vytazene. deti maju k dispozicii zahrady a tam vlastne trampoliny, hojdacky. u nas na dedine to funguje tak, ze poslem deti hrat sa na dvor k ich rovesnicke, alebo ked idu ich kamosky s mamou napr. do obchodu tak sa cestou spat u nas zastavia... cize v podstate sa deti hraju len ked sa my rodicia dohodneme.... vravim o detoch vo veku okolo 8 rokov.
u nas to bolo zo začiatku keď sme sa my mamy dohodli, u koho na dvore alebo v dome, od cca 8 rokov sa decka ohlasujú samé, zazvonia alebo si v škole povedia o koľkej na ihrisku. Býva ich 4-6 ako kedy, niekedy aj 10. Podľa toho kto ako môže.
Chodi do skoly v dedine, sem tam sa podari dohodnut, je to malo. Kruzky sme tu nemali, tak sme chodili do meste - na kruzkoch nemala priestor sa hrat a deti byvali vacsinou v meste.
@salome123 takto by som to rada riesila, ale fakt ze tu siroko daleko niekto nema deti, ona je taky tichsi typ, co sa socialnych vztahov tyka, tazsie nadväzuje. mame suseda, chlapca, obcas sa zahraju, ale samozrejme radsej by sa s babou hrala, a aj tak, chlapca vidim vonku tak raz za tyzden - ani neviem, kedy pride domov a zase na futbal, a potom domov, podla mna tie decka sedia za PC, ci tabletom...
deti je omnoho menej ako za mojich čias... tiež som bývala vždy na dedine a detí bolo strááášnw veľa. Hrávali sme sa von každý deň ,na ulici. Lebo v telke nešlo nič, krúžky neboli, a ulice boli prázdne....s loptou, so švihadlom, s gumou, mali sme bicykle...
dnes detí je omnoho menej, krúžky fungujú, ulice sú preplnené autami ktoré tam parkujú, každý má doma tablet, televízor s 50timi kanálmi - takže niečo tam nájde....
či je leto, či je zima každý sedí doma...My sme boli von aj v zime aj v lete....
ja mám 3 dievčatá, pohrajú sa medzi sebou, ale tiež vidím u susedov že majú s tým problém keď majú jedno dieťa...
určite by som napísala dieťa na krúžok - aj dva ak stíhate a tam sa už kamarátky nájdu...
Napisem ako to fungovalo asik u nas dcerka mala narodky , spravili sme pozvanky na oslavu rozdala v skole pozvala kamaratky dosli aj rodicia nie vsetci ale tie ktore sa zaujimaju o svoje deti dosli . Spoznala som sa aj s rodicmi a teraz chodia aj mimo oslav dokonca jedna kamoska u nas uz aj spala a aj mala u nej kedze sme sa stretli ako rodicia a trosku sa otukali nemam s tym problem ani ja ani ona .
každý z nás je iný. Ja to vidím na svojich dcérach. Staršia sa viac kamaráti s ostatnými a tá mladšia dlho sa nemala s kým hrávať. Tiež ma to trápilo, ale si myslím, že toto sa nedá siliť. Teraz má mladšia 12 r. a stále sa pýta von do dediny za kamošmi. U nej to je o to ťažšie, že v triede sú 4 baby a 8 chalanov, takže je málo dievčat.
@lilitela no ked chodi do skoly v dedine, musia tam byt aj dievcata - spoluziacky. nech pouve kamosku raz do tyzdna ku vam domov, dohodnu sa s jej mamou, ze ich vezmes obe zo skoly a ze ju aj trebars dovezies/dosikujes p tej a tej hodine. mamina sa potom mozno chyti a budete sa striedat ... dohodnite si trebars stvrtzky, ze si napisu spolocne ulohy aj, alebo piatky ...
Chodi do druziny? Tam by mala rovesnicky do 16tej.
@lilitela Dnes uz deti nemajú také detstvo ako my riešila som podobný problém a už som rezignovala .buď väčšie deti sedia doma a čakajú pokým prídu rodicia, píšu si úlohy...alebo sú na kruzkoch len, aby doma nesedeli😊 raz za čas sme sa dohodli, že po škole prišiel spolužiak...a vekom to je ešte horsie.Ak nechce krúžky nenut ju aj tak sa tam zase len venujú športu, tvorbe myslím, že ty hľadáš kamošku s ktorou sa bude hrať, rozprávať si tajomstvá....vybehne pred dom na kolobežku.Ja som to vyriešila, ze som sa mu venovala sama bicykel, kino, občas sme vzali spolužiaka do detského centra poskakali na trampolínach...vieš s každým čo som sa rozprávala rieši tento problém, že deti buď sú na krúžku, píšu úlohu, alebo sa len tak nudia, ale nikto nenavrhne tak nech sú spolu, stretávajú sa...
@lilitela Ahoj, my bývame na dedine, ale ak Ti ide o to, aby mala dcéra kamošku, s ktorou by sa hrala, aby netrávila čas na tablete, tak to Ťa asi veľmi nepoteším. K nám stále niekto chodieva, alebo môj syn ide ku kamošom. Tablet, alebo telefón je na takejto návšteve "povinná výbava". ☹ Syn má na dvore futbalové bránky, lopty, basketbalový kôš, fantastický domček na strome, pod ktorým má "lanovú dráhu", hojdačku... V lete sme mali bazén, ďalší kamoši majú trampolínu... Myslíš, že ich niečo z toho zaujíma? Len tablet. ☹
@lilitela môj má 7r a bývame tiež na dedine , a kamarátov má až až ... tiež má krúžky a udržuje priateľstva aj tam aj tam či na ihrisku v dedine či na krúžkoch či v škole .
Ale tiež sa musím zapájať aby tie priateľstva boli a fungovali .
Chodia k nám spávať spolužiaci a aj kamosi . Čo aj mna stojí ako take úsilie 😂😂😂😂😂
nejako mi to nevychádza, my bývame na tak malej dedine, že nemáme ani školu ani škôlku a napriek tomu syn má dosť veľkú partiu kamarátov a kamarátok. Keďže u Vás je škola, nechápem ako nemôže mať dcéra dostatok rovesníčok v dedine...
Vies, nemozes chciet a cakat od druhých rodicov, ze budu posielat deti ku vam alebo vy ku nim x krat do tyzdna. To, ze vy nemate krúžky a dcérka sa v podstate nudí este neznamena, ze to tak maju druhí. My bývame tiez na dedine a bohuzial nie je cas na každodenne kamarátske stretavky a ani sama by som s tym nesúhlasila nakolko dcéra ma krúžok kde ju vozíme 2x do tyzdna 25 km, učenie, 15 mesačného brata s kym to vsetko postihame a pobehame tak je kolkokrat vecer a neviem si predstavit este nonstop nasackovane kamaratky.
Kedysi to bolo jednoduchsie lebo krúžky neboli, mozno len nejaka hudobná, v skole nevyžadovali kadejaké projekty ( viac-menej robota pre rodicov) a bol cas a priestor na kamarátstva. Teraz je to len potlkanie sa po dedine a rodicia kolkokrat ani nevedia, kde im deti behajú.
Vy ste s tym ok vsetky, ked k vam pridu decka a lietaju hore-dole, odstrkuju mladsich surodencov, su hlucne a je po nich brajgel? Som ja uplny odlud, ze sa branim detskym navstevam?
Ja problem mam iny, aj ked velmi podobny. Moje deti nemaju bezne detske hracky, ako dievcata maju LOL a pod. plastove rarohy, ja to nepodporujem, u nas sa hrame hry vacsinou timove a kreativne, co je tazsie sa zapojit novemu navstevnikovi, ale po case by sa to dalo... Vacsinou sa u nas deju nahanacky, kedze mame z domu 4 vychody (vchody) a mna to trochu vytaca, lebo tam nechaju otvorene dvere, hentam, prievan, muchy, komare... Hudbu pocuvame vacsinou jazz radio, alebo nieco podobne a deckam pustame tiez nejaku kvalitnejsiu hudbu, ziadny Miro Jaros, Kristina a pod., takze aj by tancovali, ale taka hudba aku si pustame my im bola aj cudna, aj neznama... Nase dcery maju na dvore hojdacky vseho druhu, mali sme macku, tak ju kamosky vytrapili, hojdali, hadzali z hojdacky za jazdy, az o dva dni zomrela... Ja po tejto skusenosti mam vlasy dupkom ked ma dcera prosika, ze uz napozyvala kamosky a potom mi je aj blbe, ak taketo pocity maju zazivat aj ini rodicia...
@nelca84 Stačí, že býva na druhej strane dediny a na ulici nemajú deti.My máme tiež len 3 z toho 2 chodia do školy do mesta a prídu večer.
@dazdovka Ja som v tomto zhovievavá to patrí k deťom😃ale ako píšeš dvere pootvarane, ak hrali futbal donicili mi kvety, za chvíľu lopta u susedov
@lilitela skôr by si jej chcela dopriať veselšie detstvo, ale žiaľ to už nie su také kamarátstva.Dnes deti nepustis stavať si bunkre a behať bicyklami kade tade.
@h2 ja som dovolila hrať, ale som ich vyhnala aj von.Inac by to dopadlo ako píšeš.Este leto je v tomto také milosrdnejsie, že je čo na dvore robiť.
@eliska13 Takto som ich aj ja raz vyšupla von, že je krásne počasie, tak nech sú vonku. Vydržali tam asi pol hodiny, celý ten čas sa rozprávali o hre, ktorú obaja hrajú na tablete. Potom prišiel syn, že vonku už boli a či už môžu ísť dnu. 😂
@dazdovka Mne návštevy synových kamošov doma nevadia. Ale zase to nie je viac, ako raz za 2-3 týždne, lebo syn má 3x do týždňa futbal a 2x do týždňa krúžky (ale tie sú, našťastie, v rámci družiny). Aj kamoši majú všelijaké aktivity, takže tá návšteva je naozaj len občas. Ale nemám s tým problém. Stačí mať doma zásobu jablkového džúsu, popcorn, chrumky, minipizze... 😅 Chalani sú zlatí, nerobia hluk, ani bordel. A ja si môžem v pohode upratovať, alebo robiť, čo mi treba.
@eliska13 Akokeby ludia vlastne ani nechceli, vsak? Ze ten zivot je tak hekticky, akokeby sa jeden nevedel prisposobit druhemu, lebo treba vozit, lebo je pravda, ze na uliciach je vela aut...
@h2 Ano, to som si vsimla, aj s tou vzdialenou sesternicou maju tendenciu drvit tablet, ale nechcem sa vyhovarat, akoze aj moja si zahra, ale vidim, ze hlavne ta sesternica ju do toho taha, ze moja by sa aj inak zahrala, ked uz konecne ma s kym.
@nelca84 Tak to ti zavidim
@vendulka80 2x do tyzdna kruzok je akurat, a tie zvysne dni nema tvoja dcera naladu sa s niekym pohrat? S 15 mesacnym sa urcite vela nezahra, co robi tvoja dcera tie ostatne dni?
@nelca84 No ako pisem, este ju samu nepustim, toto sa vyriesi, az bude moct sama, inak nasa ulica ma na dlzku 1 km po najblizsie krizovatky na oboch stranach a tam su uz ozaj frekventovane ulice. A na tej ulici je fakt ze jedine dievcatko v jej veku.
Ano baby, chcela som take normalne detstvo ako sme mali my, diky za prispevky, je to tak doba sa zmenila.
@nelca84 nechytaj ma za slovíčka😃a čo sa tam má postaviť a zvoniť na bránu a pýtať sa kto sa bude s ním hrať?hovoríme o dieťati 10+ neviem ako u Vás u nás naozaj deti nie sú na ulici ešte, keď tak malé do 6 r v hluciku s mamami odrazadlami....ihriska máme 2 a zase sú tam malé deti.
@lilitela rozumiem čo myslíš...asi to vidíme inak.Ja mám v kalendári zapísané ktorý jeho spolužiak má kedy tréning, zápas ...cez víkend majú zase zápasy z futbalu, idú k babke v nedeľu, cez prázdniny tábory, s rodičmi na dovolenku, k babkám na 2 t neviem deti nemajú asi čas a rodičia si radi, že si doma z roboty a po krúžkoch a majú pokoj.Tym, že robím z domu mám čas aj chuť a niet s kým😉
@lilitela problém bude v tom, že nechodí do školy v mieste bydliska. Je jedno či dedina či mesto. Deti v tomto veku si kamarátstva budujú najmä v triede. A potom sa po škole ešte môžu stretnúť vonku. Ono pokiaľ majú deti ešte družinu a prídeš s ňou domov podvečer tak to ešte také hrozné nie je. Napíše si úlohy, zahrá sa v izbe a je večer.
@namornicka ved pise, ze chodi do skoly v tej dedine.
@dskjhfdlkdjhl áno teraz som si to lepšie prečítala 🙄 Tak potom beriem späť, ale treba sa dohodnúť so spolužiačkami a požiadať rodičov aby ma zobrali von. Tá iniciatíva by mala vyjsť od detí. Na dedine je asi tá nevýhoda, že je menej možností stretnúť sa na neutrálnej pôde, vždy to musí byť u niekoho a na to nemá každý čas a nervy. Kdežto v meste na ihrisku je vždy niekto a deti zo štvrte sa už poznajú. Mladšie sú tam s rodičmi a druhostupniari už bez.
@eliska13 prepáč, ale neviem v čom ťa chytám za slovíčka... jasné, že na dedine nemôžeš čakať, že v najbližších piatich domoch budú práve samí rovesníci tvojmu dieťaťu, taká pravdepodobnosť je oveľa nižšia ako v paneláku, čiže áno, musíš počítať s tým, že dieťa musí ísť aj do inej ulice... u nás to funguje tak, že jeden zazvoní druhému, dvaja idú zazvoniť tretiemu, traja ďalšiemu a tak ďalej, za 20 minút sa zozbierajú šiesti- siedmi a už brázdia dedinu alebo idú na ihrisko zahrať futbal, florbal... ja mám pocit, že môj syn sa nemá čas ani prísť najesť... on má síce už 13, ale takto funguje už dosť rokov... a že 10- ročné dieťa nepozná deti vo svojom okolí je pre mňa dosť nepochopiteľné... možno s ním začať navštevovať nejaké akcie v rámci dediny kde spozná rovesníkov, neviem...

@lilitela do skoly chodi v dedine alebo inde? u nas sa zvyknu deti v skole dohodnut a potom sa idu spolu hrat k jednemu z nich domov. ...len teda u nas domace ulohy prakticky neexistuju.
ak chodi do skoly mimo dediny a ak ma v skole nejaku dobru kamaratku, tak mozno sa dohodnut na pravidelnych navstevach (napr. kazdu stredu).