Súčasné kamarátstva 6-8 ročných na dedine sú ojedinelé.
Ahojte, bývame na dedine, pri meste. Dcéra tu trpí nedostatkom priateľstiev. Občas sa nám podarí zavolať nejakú spolužiačku k nám domov, ale je to veľmi sporadické. Aj preto, že dnes majú deti milión krúžkov, aj preto, že to rodičia priveľmi obmedzujú - nechcú obťažovať. Na krúžky chodiť nechce a keď sme chodili, aj tak nemali tam veľmi priestor na individuálne hry. Na celej ulici nemáme žiadne dievčatá v jej veku, s ktorou by sa mohla spontánne začať hrať. Samu ju ešte nikam nepustíme.
Ja som dievča zo sídliska, večne bol niekto vonku a bolo sa s kým hrať. Moja mama vôbec tento problém nemusela riešiť. Ako to máte Vy? Ako to riešite? Chodila som s ňou na ihrisko, kým bola menšia, tam sa dokázala realizovať, ale už v tomto veku sa tam veľa detí nenachádza. Kde sú všetky deti, fakt na krúžkoch, alebo doma na tablete?
Poraďte niečo. Stačila by jediná kamarátka z okolia, ktorej rodičia by to vnímali rovnako, že sa môžu po úlohách spolu zahrať aj niekoľkokrát do týždňa....nielen raz za mesiac. Ako na to?
Viem, že vekom sa to vyrieši samo, no chcela by som to riešiť teraz - podľa mňa to tým deťom vôbec neprospieva. Má mladšieho brata, ale chýba jej rovesníčka, v rodine nemáme žiadne sesternice, bohužiaľ taká je doba, iba s jednou vzdialenou sa zahrá raz za 2-3 týždne, keď sa navštívime.
Nechápem ako 8 ročná, ktorá chodi na dedine aj do školy nepozná v okoli žiadne deti. Ja som vyrastala na dedine, v škole sme sa poznali všetci nielen z jedného ročníka, ale z celej školy. Pri nás bývala len jedna rodina s rovesníkmi, bola to staršia štvrť, väčšina deti bývala v novej štvrti alebo ďalej od nás, ale nikdy to neprekážalo v tom, aby sme celé dni trávili vonku, dnu sa hrávalo málokedy zväčša len von rôzne kolektívne hry.
V živote mi mama nehľadala kamarátov, našla som si sama a to som introvert. Väčšina z nás v tej dobe nemala ani len pevnú linku doma, všetko bolo o dôvere, museli sme povedať kde idem a kedy pridem a dodržať to, inak pátrala cela dedina a doma sme mali potom zaracha.
V dnešnej dobe ľudia robia z deti batolata, za ktoré treba úlohy robiť, kamarátov hľadať a pomaly aj dýchať. Syn ma momentálne 11 žijeme v meste, ale v štvrti s rodinnými domami, od mala chodi von sám, čím je starší, tým chodi ďalej, kamarátov si hľadal vždy sám nikdy som nebehala s ním. Zväčša sa hrajú von na ulici rôzne športy, teraz keď sú už starší behajú viac na bicykloch ci kolobežkách, idu si kúpiť nejaké nápoje a pod. Deťom treba dať voľnosť, inak sa nenaučia ani samostatnosti ani zodpovednosti. Ak si privedie domov kamarátov a začnú vyvádzať jednoducho im poviem, že je časť ísť von a musia všetci ísť, pred tabletmi sa nasedia dosť, pohyb im len prospeje. Určite sú vonku menej ako my za môjho detstva, ale robia viac športov, čo zaberá veľa času a aj majú iné technológie k dispozícii ako sme mali my, v každom prípade je neorganizovaná hra a a slobodne trávenie voľného času bez neustáleho dozoru a organizácie dospelých veľmi dôležité.
@nelca84 @sisaka vidim to rovnako, sice byvame v meste, ale nikdy som svojim detom kamosky nehladala. Nesedia doma s mobilom/tabletom, obe sportuju a maju aj rozne dalsie zaujmy, takze doma nie su casto, mladsia sa s kamoskami vyblbne rovno po skole v parku, pride domov a uz o nej zase nevieme. Samozrejme, cely svet sa nejako zmenil, ale rozhodne nemam dojem, ze by moje deti mali uplne ine detstvo ako som mala ja. Ano, nemala som ani mobil, ani tablet, ale kruzky som mala aj ja a pomerne hodne (isto nie menej ako maju moje deti), a kamosky tiez a tiez mi ich nikto nezhanal.
Fuuha, keď tak čítam niektoré príspevky, tak som vcelku rada, že mladý funguje ako funguje. Ma 9, behá sám po celom meste (väčšinou na kolobežke), zazvoní jednému..druhému..tretiemu..a lietajú celá banda, a nielen chalani, často aj baby s nimi. Keď je vonku, užíva si detstvo tak ako aj ja kedysi. No, horšie je to, keď je vonku škaredo, už sa neviem dočkať kedy sa začnú sačkovat dnuka a to bude zas len mobil, tablet a moje zlaté nervy
@lilitela kde sú všetky 8 r.deti? No presne tam kde tvoja dcéra, rodičia ich nepustia von? Asi tak.
Ďalej túto hlúpu dobu nekomentujem.
Ja našťastie žijem na mieste kde deti po vonku behajú aj tie 8r.a žijú krásne dedinsky po škole na jablká ihrisko ..... 🙂 Večeru zjedia od hladu vyvetrane aj susedovi a chrípka či sople sú skôr výnimkou.
Aj naši majú krúžky, ale su vonku na dedine skoro každý deň. Mladší má 8 rokov a v pohode ho púšťam samého. U nás je práveže kopec deti vonku, nikto tu nerieši že nepustí deti a pod. Ja niesom typ že celý deň neviem nič o deťoch, lebo takých je u nás kopec, ale zase poobede aj cez víkend im dovolím ísť vonku a hrať sa. Mňa práve dedina naučila to,že nemôžem deti držať na zámke doma, sestra býva v meste a nepustí svojho 14 ročného syna samého ani na ihrisko a s dcérou chodí tiež ona a potom bedaka že nemajú kamaratov.....
Ja by som ju určite prihlásila na krúžok, aspoň bude mať nejakú aktivitu a nebude sa nudiť. Popripade na viac krúžkov, aj keď sú tie deti z mesta tak sa aspoň socializuje takto, keď nemá s ským behať po vonku. Ja by som sa aj skúsila nejak s rodičmi pobaviť, možno aj ty sa nejak spriatelíš s nejakou maminou, ktorá bude mať dcéru a môžu chodiť občas k vám aby sa baby mohli zahrať. Len stači viac komunikovať a malú určite zapísať na tie krúžky nech je aspoň medzi deťmi. Lebo takto keď je sama a nudí sa, môže mať neskôr problém so socializáciou medzi ostatnými. Uzavrie sa do seba a zvykne si byť sama a to nie je dobré. Takže určite nájst nejaký krúzok ktorý by ju bavil, nie že nejak odvrkne že nechce a ostane to tak. Pekne sa ju snažiť ako keby prinútiť to aspoň vyskúšať a sama uvidí či sa jej bude páčiť. Keďže je to dievča, skúsila by som nejakú tanečnú, balet, hocičo športové nech sa hýbe, a potom nejaký kreatívny krúžok, dramatický, alebo výtvarný... a krúzky sú o tom aby sa deti naučili pracovať v kolektíve, tak aký individuálny priestor riešiš?
Fuuuha, byvame na dedine a starsi syn chodi od 7r sam vonku. Tak isto, ked je u babky v meste, chodi s kamaratmi von. Nikdy som mu kamaratov nehladala a myslim, ze by sa syn aj citil dost trapne, keby som mu nejakych hladala 🤣🤣
Chodi von so spoluziakmi, ale aj s druhymi deckami.
Tak baby ja mam cez 40. Byvali sme na jednom konci dediny, takmer vsetci spoluziaci, spoluziacky komplet vsetky na hornom. Dedina roztahana s frekventovanou hlavnou cestou. Na kruzky do mesta nas nemal kto nosit. Same nas pustit nechceli ani nahodou. V skole kruzky okrem sikovnych ruk ziadne. Keby som mohla spim v druzine. Chybali mi kamarati. Ostala mi akurat laska ku kniham. A dodnes lutujem ze,som sa jazyk neucila, alebo hudobny nastroj, chybali kamosi.
Takze si nemyslim, ze je vsetko iba dobou. Teraz zijeme na sidlisku. Osemrocna ma ihrisko s kopou deti, kruzky (som sama sebe slubila, ze ake len budu chciet deti aj keby rozky som jedla) so spoluziackami sa obcas navstevuje, ale stretnu sa na ihrisku. K tabletu a telefonu nema pristup. Kopec deti pozna zo skolky, zo skoly, tanecnej, vytvarnej, keramiky...az nestiham sledovat. Oproti ma mladsiu susedu vyhraju sa s legom, stavebnicami. Pred mesiacom ju vasnivo chytilo citanie. Chodim na ihrisko s nou ale len ako dozor z lavicky, to ja,zas po sidlisku by som nepustila samu. Bezdaci v parku, vyberaci kosov potmavsi po ceste. Starsia 13 funguje samostatne a nezavislo kruzky, jazyk, presuny autobusom.
Čo máte všetci s tou dobou? A s krúžkami? Syn má jeden krúžok a aj v ten deň stíha vybehnúť von s kamarátmi. Chodí na športovú školu, takže vela kamaratov ma hokejové alebo futbalové tréningy a aj tak sa stíhajú stretávať. Podľa mňa je to skor o rodičoch, keď držia deti zavreté doma alebo ich musia všade odprevadzat ako 5- ročných tak ako sa majú tie decká spoznávať?
@kristiii tiez nechapem. Pride mi to ako vyhovorka "ina doba".
@kristiii nie je to len dobou (ta je samozrejme ina), ale hlavne rodicia su ini. A aki su rodicia, take su deti. Moje deti maju tolko kruzkov ako som mala aj ja, je mozne, ze na tu dobu som mala vela, ale vybrala som si ich sama, tak ako aj moje deti.
Nezabúdať na povahu dieťaťa,nie každé potrebuje okolo seba rozruch, taký introvert...
@kristiii chceš povedať že nieje iná doba?, Že deti mali k dispozícii aj kedysi počítače na bežné používanie, kopec moderných krúžkov atď? Predsa sme nezamrzli, doba je ďaleko dopredu a bez hlúpeho telefónu internetu sa nepohnes ani v škole ani v práci napríklad a točíme tu o viacerých krúžkoch nie jednom, teda ja určite, hlavne o krúžkoch kde si skôr rodič spĺňa svoje nesplnené sny...radšej krúžok ako sa mu venovať osobné, ako sorry, mne to rozumné nepríde ja som rodič nie krúžok...
@galioska Samozrejme, že je všetko iné.Uz vidím ženy, ktorých piataci už nemajú družinu ako prídu domov zavolajú mame o 14 idem von a tie ich pustia ani nevedia kam a s kým.Volakedy nebolo toľko krúžkov, deti vyrastali spolu na jednom dvore či pred panelákom viseli na prasiakoch a hrali opac opac.som sa rozprávala s učiteľkou, že koľko detí povie, že krúžok im vybrali rodičia, aby neboli sami doma a nenudili sa, pokým prídu z roboty.
@eliska13 nas maly je 4tak. Do druziny nechodi,.kruzky nema ziadne. Pride domov, napise si ulohy a ide von. A ja v tom nevidim ziadny problem.
@kristiii Čo majú ľudia s krúžkami? Asi bývaš v malom meste, kde je všetko na skok, tak ma potom syn čas na kamarátov aj po tréningu, čo je super, tiež by sa mi to páčilo a môjmu synovi dupľom.
My bývame vo väčšom meste (cez 1 mil obyv) , syn hra hokej (AAA) takze tréningy, zápasy, turnaje... Napr včera: Škola končila o 1510 (koniec vyučovania, nie družina) o16.30 mal byt už na ľade v aréne ktorá je od nás 17 km, takze jedlo v aute, príchod na doraz, keďže v šatni musia byt pól hodinu pred, tréning koncil o 1730, prezliecť, o 1800 meeting s trénerom, rozoberanie videa do 1930, o 2000 príchod domov, večera, osprchovať, 2100 spat. Našťastie u nás úlohy nemajú... kedy ako by išiel von s kamarátmi? Ma zápasy casto mimo mesta, 3-4 hodiny jazdy, v piatok o 1000 vybratie zo školy, cesta, zápas ešte v ten deň, sobota 2-3 zápasy, nedeľa 1-2 zápasy cesta domov, doma večer... kedy sa ma hrať? pride ti to ako výhovorka, že nemá čas? Mne nie, lebo je to fakt. Ale keď ten čas ma, tak je von, ma kopec kamarátov a rad s nimi trávi čas
@galioska ja som nikde nenapísala, že nie je iná doba, ale vyhovárať sa, že deti nemajú kamarátov kvôli dobe??? Veď presne sama si to napísala, je to kvôli rodičom ktorí nahlásia deti na kopec krúžkov, najlepšie ak im ich aj vyberú. Ale úprimne ja mám v okolí takých rodičov minimum. A vonku veru telefóny, tablety a pod.neriesia, lietajú na kolobežkách, bicykloch, po ihriskách..myslim, že zažíva veľmi podobne detstvo ako ja, čomu som rada
Ja som prisla z prace okolo 16-tej, syna som zatial nevidela, ale pocujem krik na ihrisku, takze bude asi tam 😀 inak tiez nechodil do druziny uz ani ako stvrtak, sam chodil domov primestskou dopravou... len treba deti trosku viest k samostatnosti a budu si vediet najst aj kamaratov... tolko k "dnesnej dobe"
@sisaka Sakra, vyhodilo mi koníka pri rozpisanej správe..tak len v skratke..o tom držaní doma a doprevadzani deti som pisala na margo komentov a aj samotnej zakladateľky, ktorá býva na dedine, nie niekde v BA a napr. niekoho kto písal že robí dohľad 8rocnemu dieťaťu na ihrisku. A áno aj nám sa páči, že má syn čas na kamarátov, je to super, určite hlavne preňho

@dazdovka ja neviem, ale nemam ziadne extra poslusne deti, bezne k nam chodia ich kamosky (mladsia ma 10, ale chodili uz davno) a nikdy takyto problem nebol. Tiez nemame ziadne babiky lol, ci co to je (ani netusim, co to je, som to ja za matku😀), ale ak robia nieco, co mi vadi, tak upozornim, ak nestaci, tak kludne pokricim, aj na tie cudzie a je klud. Mne je jedno, ci sa ta kamoska bude doma stazovat, ze zla teta na nu kricala-vysvetlim aj jej rodicom, ze preco som kricala, zatial sa nikto nestazoval.