icon

Syn odmieta robiť úlohy a učiť sa

zuzulkazu
12. sep 2023

Baby možno ma nejako inspirujete ako to riešiť. Syn je druhák, do minulého roku do marca este relativne OK, v marci im ucitelka odisla na lyziarsky kde sa zranila a bola istu dobu na PN, Neviem ci je to nahoda ale od tej doby nam zacala skolske peklo. On sa nebude ucit, nebude pisat, nebude citat, nebude robit ulohy, doslova ho nevieme nijak donutit. Od tej doby totalne ignoruje interpuknce znamienka, milion chyb a je mu to fuk. Mozme mu milion krat vysvetlovat, upozornovat, precitaj si po sebe, nic. Kolko krat je schopny tu nad zositom presediet cely den a nenapisat pomaly ani riadok, ze nic. Zo skoly chodi s tym ze mu povedali ze sa ucit nemusi ked nechce a my ho nemozeme nutit ( tu sa jedna o zaklady, ked to zanedba teraz nikdy to nedobehne) Tiez chodi na futbal ale ani toho trenera nepocuva. Vsetko je pre neho sranda a nic neberie vazne, na vsetko ma svoj argument my pravdu nemame. Mozme vysvetlovat po dobrom aj po zlom. Uz sme mali fazu ze sme mu zrusili kruzky, zobrali vsetky hracky z izby aby ho nic nerozptylovalo. Aby malo nebolo pravidelne si zabuda veci v skoly, bundy mikiny atd, likviduje pisacie potreby na beziacom pase, co on postracal farbiciek za jeden rok to starsia dcera neminula za 4 roky. Jemu to je sumak. Neupratalo sa to nijak ani cez prazdniby, skor sa to este zhorsielo. MInuly rok som ti riesila aj s triednou, aj skolskej psycho som pisala a nepomoholo. Naozaj si uz neviem rady ako ho namotivovat aby zmenil svoj pristup a preco je taky tvrdohlavy. Ale aby som ho len nehanila tak zas ma velmi dobre technicke myslenie, bavi ho matika veda a tak. Kedze s tymto stravime mega vela casu tak zas nemame cas na starsiu, ale ta je chvalabohu samostatna, ale je mi to luto lebo ked mladsi protestuje potom sme akurat tak nervozni, nemoze mat ziadny normalny program nic a trpie tym vsetci.

Strana
z3
vroni
24. sep 2023

@guiseppinka, no, neviem, ci su dysky dedicne. Ja nemám žiadnu, muž tiež nie, boli sme úplne bezproblémové deti (teda v tomto smere), dcéra nemá nič a toto krpate - to je jedno zúfalé stavenisko. V kuse niečo riešime. Teraz dysky. 🙄🙄🙄

zuzulkazu
autor
24. sep 2023

@vroni no aj nasa psycho mu chce urobit test intelektu, aj dcera vysla v testoch vysoko nad priemer. Akurat ze s tymito detmi je to o to tazsie, moj je taky isty ako tvoj. Na vsetko argument. Niekedy vie take veci ze uplne nechapeme. Co sa tyka poruch, my s muzom obaja normalne decka dobre znamky. Muz je totalny opak, on ako decko bol sutazivy, sprt stale chcel mat jednotky a byt vo vsetko najlepsi ci skola ci sport. No fakt rozmyslam ci to nebudeme tymi tabletkami 😅

guiseppinka
24. sep 2023

@vroni mozno nie az uplne geneticke, mozno som zvolila zle slova, ale predispozicia tam je vacsia. Viac heilpädagoginnen mi to potvrdilo... u nas to plati - muz add, dysortografia, dysgrafia a (podla mna aj slaba dyslexia) a starsia uplne ako on🙈

vroni
24. sep 2023

@guiseppinka, tak u nás sa to evidentne pokakalo niekde inde. My dvaja sprti, zaryti v knihách, chlap dodnes rad píše a prednáša básne (a keby tušil, ze som to niekde zverejnila, považoval by to za dôvod na rozvod 🤣), ja som tiež písala v časoch temnej mladosti aj príspevky do novín, dodnes korigujem chlapovi prednasky, proste naše výkyvy od normálu sú úplne inde ako na území učenia sa a deti mame ako od poštárov. Jedno len absolútne nečítave a druhe úplne mimo v každej oblasti

guiseppinka
24. sep 2023

@vroni mna to este len caka... najhorsie je, ze ja som tiez bola sprt, vecne v knihach, aj ked poezia nebola moja silna stranka... ale inak mega aktivna v skole, rozne olympiady, uz na prvom stupni som bola prava ruka triednej... chlap zase presny opak, odfotila som ho az raz! citajuc knihu - velkost a format osemsmeroviek... navyse nespravi(l) nic. a na starsiu mi uz vo skolke vraveli, ze s nou nebudu problemy, lebo je zvedava, zaujima sa o vsetko, co sa suchne okolo nej... tak som sa tesila a dosli sme do skoly a ju to nebavi, to je nuda a ona chce mat nemcinu a oni maju matematiku... no kolke prekvapenie 😂 neviem si ju predstavit v slovenskej skole... aj ja som vedela, kde sa kto/co suchol, ale vzdy som riesila najskor svoje veci a potom inych... oni s muzom budu robit hocico, len aby nemuseli to, co maju... u druhej to vyzera, ze by s koncentraciou nemala mat nejake problemy, tak uvidime... a prcek je este moc maly, tam sa uvidi... chvalabohu, ze existuje gts 🙏

zuzanapjat
25. sep 2023

@guiseppinka ja neviem... ako dieťa som nemala ten pocit, žeby sme z 22-24 detí v triede mali nejaký problém s učením, správaním, alebo pozornosťou. To by asi vedeli porovnať učiteľky s 30-40 ročnou praxou, či sa tie počty zvyšujú. My sme mali vo vedľajšej budove osobitnú triedu, v treťom ročníku k nám dali asi 4 deti z tejto triedy a to boli v podstate len trocha pomalší trojkári. Síce si myslím o sebe, že som diskalkulik, ale prejavilo sa to jednou trojkou z matiky na konci ZŠ. Áno, pre deti by bol najlepší individuálny prístup, ale predovšetkým snaha rodiča zistiť čo dieťaťu je. Ľutujem tie deti, ktorých rodičia tú snahu nemajú.

guiseppinka
25. sep 2023

@zuzanapjat ani ja som to nejako nebadala, ale ked sa zamyslim, tak by sa nasiel niekto, komu nesla dobre matika, kto cital tazko... urcite to ale nebolo v takych poctoch ako je to dnes... dnes mas pomaly "normalnych" integrovanych medzi "poruchovych" - samozrejme, ze trochu prehanam... a ano, rodicia by sa sami mali snazit pomoct dietatu, s tym sa uplne stotoznujem.

wudz
25. sep 2023

Predstav si situáciu, že by domáce úlohy nedostával. Čo by ti vadilo v tomto prípade? Len to strácanie vecí? Či aj niečo iné?
Ja mám chalošov v alternatívnej škole, úlohy nemajú, možno párkrát do roka nejaký projekt. Čítanie milujú, ak im číta niekto iný, oni nechcú 😀 Ale tak máme výmenný obchod, ak sa chcú hrať na pc/mobile, musia ten istý čas čítať nahlas alebo dvojnásobok potichu. Nečítajú pravidelne, ale čítajú. Písať vedia, chyby robia, mne je to jedno. Naučia sa, keď budú mať záujem. Veci strácajú nonstop, ale ako ich môžem hrešiť, keď aj ich otec nonstop všade všetko stráca? Takže máme aspoň pravidlo, že za rok môže stratiť z každého kusu odevu 1 vec, to isté školské pomôcky. Ak stratia viac, kupujú si sami. To ich dosť motivuje hľadať stratené...
Môj prostredný je teraz tretiak. Prvé dva roky mal s učiteľkou dohodu, že 20 minút počas hodiny musí pracovať, potom si môže robiť, čo chce, ale nesmie opustiť triedu a musí byť potichu. Proste neobsedel a vďaka učiteľke si neznepriatelil školu, lebo tam nemusel nasilu sedieť. Ku koncu druhého ročníka konečne vydržal vnímať celú hodinu. Nepatrí k najšikovnejším deťom, ale na druhej strane nie je ani hlúpy, ani nezaostáva. Len jeho fyzické zdatnosti valcujú to, že by dokázal sedieť a vnímať bez pohybu...
Môj najstarší syn je brutal inteligent a nikdy som s ním nič nemusela riešiť, lebo všetko šlo akosi samo. Pri druhom ma to neskutočne prekvapilo a sama seba som hejtovala, ako to nedávam, nasilu ho nútila učiť sa, čítať, až kým ma práve jeho triedna nenapomenula, že brzdi, on to dobehne, hlavička mu neskôr dozreje a o nič nepríde. Nesedáva pred telkou, venujete sa mu, nie je zanedbaný po žiadnej stránke, tak sa ty prispôsob jeho tempu, nežiadaj od neho, aby sa on prispôsobil tvojim očakávaniam. A veru. To dieťa sa doma neučí a vrchol jeho príprav do školy je, keď si cez víkend ostrúha pastelky v perečníku. Napriek tomu školu dáva spokojne a šťastne a aj keď sú predmety, ktoré nemá v malíčku, so znalosťami zo sveta zvierat ma strčí do vačku ľavou zadnou.
Takže čo som tým chcela povedať - každé dieťa je iné. Nastav mu mantinely, ktoré sú pre teba konečná, za ktorú nemôže. Vysvetli mu prečo. A nechaj ho, nech si vyberie svoj smer. Ak máš pocit, že potrebuje psychologickú pomoc, vyhľadaj ju. Ale ak si myslíš, že proste len potrebuje dozrieť, ver svojim inštinktom.

zuzanapjat
25. sep 2023

@guiseppinka nepreháňaš. Syn chodí do triedy kde je 14 detí a len tri dokážu udržať dlhšie pozornosť. Viac ako polovica z týchto detí má evidentne problémy s učením, správaním apd. Syn je zase trocha viac dopredu. Takže asi tak to je, že tie inteligentnejšie deti škola brzdí a pre tie ostatné je nevhodná, lebo potrebujú individuálny prístup. To, čo sa dnes považuje za "normálne dieťa" to už akoby ani nebolo proste. To nebude dobre z dlhodobého hľadiska pre spoločnosť, že sa generácie menia rýchlejšie ako sa tomu školstvo prispôsobuje.

zuzana76
25. sep 2023

@zuzanapjat ano, so skolstvom nie jenv poriadku to, ze v triede 10 takychto deti a jedna ucitelka ma zvladnut to, co nezvladnu doma rodicia s jednym.

Skolstvo nefunguje, lebo inkluzia za kazdu cenu, tlacenie na vykon a nielen deti, ale aj ucitelov, skoly sa porovnavaju, ktora ake vysledku dosiahla a to sa za takychto okolnosti neda, pricom kazda skola nema rovnake podmienky. Niektore skoly maju viac znevyhodnenych ziakov.

margaretka
25. sep 2023

Odprocam rodičom prečítať si knihu Ako sa úspešne učiť s adhd , úžasny návod ako naučiť deti ktorým sa nechce učiť aby sa naučili ucit...

monika07142019
2. okt 2023

Ahoj , ako sa Vam darí zatiaľ? Už sú aj zlé známky?

zuzulkazu
autor
2. okt 2023

@monika07142019 ahoj, zatial žiadny pokrok, buduci tyzden ideme psycologicke tak som zvedava

Strana
z3