icon

Takto píše prváčka na konci roka. V čom je problém?

1321987
3. jún 2022

Človek sa snaží a dieťa nosí 5
Chodíme do Nosko centrum tam keď ditkovali všetko vedela takže žiadna porucha! V čom je problém potom
Bude opakovať ročník ale isto zas prepadne

Takto píše prváčka na konci roka. V čom je problém?Takto píše prváčka na konci roka. V čom je problém?
luccija
3. jún 2022

@nelca0510 má pravdu.Ucitelka sama vidí, že dieťa má problém a aj tak jej fukne neviem koľku 5.Mohla ju hodnotiť slovne zatiaľ...ale nie demotivovat dcéru aj mamu.

heleninamama
3. jún 2022

@zuzahajdulka Prepáč, ale na učiteľku nadávaš zbytočne. Máme známky a tie sú ukazovateľom toho, čo dieťa na konci 1.ročníka ovládať. A toto dieťa očividne nespĺňa tieto požiadavky, preto aj uvažujú o prepadnutí. A tzv. vyspelé cudzie školstvo by som už vôbec neschválila. Vo svete je už dávno bežné, že školy produkujú jedincov, ktorí nič nevedia - hlavne, že školu bez problémov a vedomostí absolvovali a majú o tom doklad. Preto sa aj mnohí ľudia štátnym školám vyhýbajú a od súkromných očakávajú aj výkon a merateľné výsledky. A možno by si sa čudovala, že napr. v Nemecku deti prepadávajú možno aj viac ako u nás - proste dieťa nevie, tak opakuje ročník. A rodič sa môže aj postaviť na hlavu.
Nie je možné dať všetky deti do rovnakej školy, všetky učiť rovnako a všetkým dať rovnaký papier o absolvovaní bez ohľadu na to, či aj niečo pochopili a vedia. To potom nemá vzdelávanie detí žiadny zmysel.
A nemá ani zmysel dieťa, ktoré - ako píše matka - nevie správne napísať/odpísať slovo, nevie rátať, nevie prvouku... posunúť do druhého ročníka. Tam už skončí úplne. Nič nebude vedieť a vyprodukuje sa ďalší stratený človek. Ale hlavne, že sa k nemu v škole citlivo pristupovalo a nikto mu nič nepovedal nenaznačil, lebo hneď je hlupaňa a krava učiteľka - čo si to vôbec dovoľuje? Veď do školstva sa u nás rozumie každý.

anjelicek26
3. jún 2022

Podla toho, co pises, tak dietatko skutocne nezvlada ani ostatne predmety, vy mate problem celkovo. Urcite spravit viacej testov, ak ma hranicnu inteligenciu alebo poruchy ucenia, bude jej v specialnej skole lepsie. Ak bude manualne zrucna, tak sa vyuci neskor kludne ako cukrarka, kadernicka, spravi si nechtovy design, tych moznosti mas milion... Ale trapit ditea nad ramec jeho moznosti nie je dobre... kazdy mame svoje limity... moje deti tiez nie su jednickari, ani to po nich nevyzadujem, viem, ze kde-tu maju slabiny... ale chcem aby sa snazili na maximum... a tvoje dieta sa evidentne snazi, len to proste nejde.

bimbambom
3. jún 2022

No ženy , ale veď keď z centra došla správa , že všetko je ok , prečo by to dieťa nemala hodnotiť tak ako má ? Je ok, úľavy žiadne ..... Tak potom ?
A koniec koncov vieme len jednu stranu príbehu . A veru je ich viac :(

vladi4444
3. jún 2022

Do špeciálnej školy nedávame pokiaľ je intelekt hraničný. Musela by byť pod 69. Ale naozaj to môže byť len problém, ktorý som spomenula. Niektoré baby radili doma pisat diktaty, ja však odporúčam vrátiť sa o krok späť, diktaty nebude pisat dobre pokiaľ nemá rozvinuté funkcie sluchoveho vnímania (ak sú teda oslabené). Vždy sa treba pozrieť na dôvod zlyhávania, vrátiť sa o krok späť a to trénovať. Diktát viet nemá zmysel, pokiaľ nezvláda hlaskove zloženie jedného slova. Sú na to špeciálnopedagogicke postupy a možnosti reedukacie, aj keby má náhodou nižší intelekt (čo netvrdím) dá sa to trénovať. Existujú na to rôzne publikácie. (Pavučinka, Renatkyne úlohy - mrknite aj na infraslovakia alebo stačí napísať do google). Zatiaľ neviem inak poradiť. Uvidíte ako, keď prídu výsledky, od toho sa odrazíte ďalej.

vladi4444
3. jún 2022

Pokiaľ naozaj bude nižší intelekt, tak v rámci integrácie je potrebné aj tak stanoviť diagnózu. Nerada to tu takto priznávam, ale často dávame poruchy učenia aj deťom s nižším intelektom (aj keď súvisia práve s nižšími intelektovymi schopnosťami), pretože to je ten problém s hraničnými deťmi, ktoré do špeciálnej školy ist nemôžu lebo nemajú mentálne postihnutie a nevieme na základe čoho ich integrovať, lebo hraničný intelekt nie je samo o sebe diagnóza, takže musíme tam niečo "nájsť" aby malo dieťa možnosť integrácie a asistenta.

ursula22
3. jún 2022

učiteľka je krava, choď do CPPPaP v najbižšom meste, takých detí ako je tvoja malá je veľa, ju zaintegrujú amôže mať samé jednotky

ursula22
3. jún 2022

syn má spolužiaka integrovaný na fyziku teraz jednotky dvojky predtým prepadal

vladi4444
3. jún 2022

A ešte posledná vec, školské zručnosti ako písanie, čítanie a počítanie ma v kompetencii špeciálny pedagóg, nie psychológ. Oni riešia intelekt, pamäť, pozornosť, emocionálne ťažkosti. Prepáčte, že sa rozpisujem, sama doma v piatok večer :D Keby niečo potrebujete, kľudne sa na mňa obráťte. Nech sa dcérke darí 🙂

kittykat22
3. jún 2022

To je extremne narocny diktat pre prvacku. Keby toto pisalo moje dieta tak prepadne tiez. Nasi pisali len slova alebo jednoduche vety. To co sa pise u vas mi nepride normalne.

zuzahajdulka
3. jún 2022

@heleninamama nepochopila si pointu. Ak ma dieta zjavny problem, tak potom to dieta znamkovat patkami je znakom diletantstva a antipedagogizmu. Znamky su davno dokazany prezitok a pouzivaju ich len neschopni pedagogovia, ktori su lenivi venovat sa slovnym hodnoteniam. Neviem, ci si zachytila, ale statne skoly nemaju povinnost pouzivat v prvom rocniku znamky - mozu pouzivat aj slovne hodnotenia. Slovne hodnotenia su asi milionkrat presnejsie, vystiznejsie, ucinnejsie, efektivnejsie a motivujucejsie nez ombedzena stupnica piatich cisel. Troska si pozri skolsky system v krajinach, ktore dosahuju najlepsie vysledky. Take Finsko napr. My sme asi na urovni Zimbabwe. K dietatu so specialnymi potrebami treba pristupovat individualne - toto ma uz x rokov nase skolstvo zahrnute, na to su asistenti, skolski specialni pedagogovia, rozne ppp centra, atd. Ak dievcatko nepatri do beznej zakladky, ma sa to komunikovat inak. Absolutne nie je potrebne dieta ranit, pranierovat a zhadzovat. Ucitelka, ktora taketo dieta riesi tymto sposobom je bud je sprosta, ked v roku 2022 nevie o inom rieseni, alebo je psychopatka a robi to naschval. Btw, som PaedDr.

vv88
3. jún 2022

@1321987 Nie ste 'na vine', ani Vy, ani dcerka. A nemyslim, ze cim viac sa snazite, tym je horsie, naopak, je skvele, ze skusate najst riesenie - hoci v tejto diskusii, alebo s odbornikmi. A aj to, ze na nu nekricite. Na 'vine' je system, ktory dovoli davat dietatu patky za nieco, za co nemoze, naviac ked sa ocividne snazi - pise pekne a nevzdava to, aj ked sa jej nedari.

zuzahajdulka
3. jún 2022

@nelca0510 obcas nezvladas pochopit text, ze? Pod kazdym diktatom vo fotke je patka a zaroven to mamicka pise hned v prvej vete. Moja vychova a vychova mojich deti spociva v tom, ze sa nesklaname ako ponizeny ratlik pred hocakou autoritou, ale snazime sa asertivne ziadat, na co mame pravo. Ak vidime nepravost, poukazeme na nu. Zle vychovana by som bola, keby som nadavku povedala priamo pani ucitelke. To, ze si myslim, ze je krava, je sloboda myslenia.

ankare
3. jún 2022

Môj syn bude mať v júli 7, mal odklad a keďže má narušený vývin reči, hraničný intelekt a celkovo zaostava za rovesnikmi, bude od septembra navštevovať prípravný ročník pre deti s NKS. Chvalabohu, že nemusí nastúpiť do bežnej školy, neviem si to ani predstaviť. Vzhľadom na jeho výsledky sa v budúcnosti predpokladaju aj poruchy učenia.

vladi4444
3. jún 2022

@ankare Držím veľmi palce, super že máte blízko školu pre deti s NKS, ja som na jednej dlhšie praxovala a tá starostlivosť bola skvelá! Syn sa určite posunie ďalej. 🙂

1321987
autor
3. jún 2022

@vladi4444 áno presne to má

ankare
3. jún 2022

@vladi4444 škola je asi polhodinu cesty od nás autom a dochádzanie bude náročné, ale robíme to pre syna a veríme, že mu to pomôže. Ano, bude mať intenzívnu intervenciu logopedov, špeciálnych pedagógov, bude ich len 10 v triede,... Verím,že budeme spokojní. 💪
Mám podozrenie, že minim. na jedno ucho počuje zle, v pondelok máme termín u ORL. Nevieš, prosím, ako prebieha takéto vyšetrenie?

1321987
autor
3. jún 2022

@vladi4444 aká je to škola?

betulinka1
3. jún 2022

@1321987 písmo ma pekne, ostatne je o tréningu. Nemusi len pisat, ale skus cez leto spravit pismenka z papiera a nech skladá slova, neskor vety. Zacni lahke slova. Maly sa na tom pekne zabavil. U nas jeden pise škaredo ale nerobi chyby a druhy pise pekne a teda robil strasne vela chýb. Pekne sme cez leto trénovali skladanie slov s písmeniek a teraz mava tiez chyby ale uz je to tak 4 chyby na 5 viet. To je ok. Druhy stale pise otrasne. Ucitelka mi hovorila aby som ho dala vysetrit ale zase skladá slova spravne v diktatoch, aj v anglictine vie napisat slovný diktát. Takze nevidim to na nejaku dis. To písmo ma po mne 🙈. Ja neviem citat ani po sebe 🤣🤣🤣

vladi4444
3. jún 2022

@ankare nemalo by to byt nič nepríjemne, mali by používať objektívne metódy, t.j. zistia na každom uchu na akej frekvencii počuje, resp. ak je strata, koľko Hz. Moc sa nespecializujem ako surdoped, ale chcela som Vám ešte napísať, že ten hraničný intelekt nemusí byť až tak validny, nakoľko IQ testy sú vo veľkej miere ovplyvnené práve NKS alebo poruchou pozornosti, čiže intelektovy potenciál môže byť vyšší. Aj keď je teraz pozadu za rovesníkmi, systematickou prácou sa vie urobiť veľa. Mali sme také prípady. Ja len tak na povzbudenie 🙂

alguno
3. jún 2022

@1321987 Myslím, že problém bude v ušiach. Možno nepočuje niektoré slová, ktoré učiteľka diktuje, a hanbí sa to povedať...neviem. Môžem sa mýliť, ale riešila by som to s doktorom, nech to môžeš vylúčiť.

vladi4444
3. jún 2022

@ankare aj keď je to aj naopak, t.j. ak by mal intelekt vo veľmi nízkom pásme, vývinova porucha reči môže byť symptomaticka, takže ako sprievodný príznak. Každopádne ak by bol sluch horší, skôr to vidím, že bude príčina tam. Ale. Nechcem mudrovat, ťažko sa posudzuje bez vyšetrenia.

katarinka89
3. jún 2022

@zuzahajdulka u nás na dedine znamkovala pani učiteľka všetkých prvákov peciatkami.... za mňa super pristup

vladi4444
3. jún 2022

@1321987 Ma teda hraničný intelekt? Dobre som pochopila? Ako vám to povedali - subnorma, ale ešte nie mentálne postihnutie? Pokiaľ Ano, tak integrovať, bude mať nárok na asistenta, redukciu učivo, možnosť pracovať pomalšie - len jej musia stanoviť nejakú diagnózu.

zuzahajdulka
3. jún 2022

@katarinka89 uzasna pani ucitelka!

ankare
3. jún 2022

@1321987 nebola tá otázka na školu mierena na mňa?

ankare
3. jún 2022

@vladi4444 ďakujem za povzbudenie, si zlatá. Každopádne, Jakubko robí pokroky a zlepšuje sa. Aj čo sa týka sociálnej stránky, aj kongnitivnej. Hlavne nech je v živote štastny. ❤️

anega79
3. jún 2022

Inak ja tu len pozeram, ako posielate dieta hned do specialnych skol podla diktatu. Moja dcera ma v skole autistov, downov syndrom a v skoro kazdej triede niekoho kto potrebuje specialnu pomoc a ma svojho asistenta v triede. Do 5 triedy nikto neprepada, deti su hodnotene slovne

1321987
autor
4. jún 2022

@betulinka1 ani slovo nevie zložiť napíše ho ako je teda zle

letfenixa
4. jún 2022

@zuzahajdulka píšeš celkom rozumne, ale spýtam sa, že keď si Paeddr., či reálne učíš na ZS? Tvrdiť, že je učiteľka psychopatka, mi príde veľmi silne. Prečo si myslíš, že učiteľka to nerieši? Ona môže navrhnúť rodičom, aby navštívili odborníkov v CPPP, mimochodom jedna špeciálna pedagogička tu napísala veľmi prinosny názor. Výsledky vyšetrení z poradni obsahujú doporucenia pre prácu v škole, a najmä! doma. Pokiaľ dievča nemá asistenta, a v triede je ďalších cca 20 detí, nemá učiteľka možnosť individuálne sa jej venovať deň čo deň, hodinu čo hodinu. Matka píše, že problém je aj na matematike, aj na prvouke. Okrem týchto predmetov majú prváci už len výchovy. Čiže nezvláda základné prvacke učivo. Ak by jej písomne práce hodnotila napr. 3, aby netraumatizovala dieťa, ktorému je to navyše jedno, podľa slov mamy, tak by boli rodičia spokojní, že veď trojka je dobrá známka a nebola by možnosť nechať dieťa opakovať ročník, lebo z 3 nemožno dať 5 na vysvedčenie. Určite tu treba riešiť ďalšie vyšetrenia, aj sluchu, a neposuvat dieťa umelo do vyšších ročníkov.