icon

Telesná výchova na školách - článok do časopisu

pitt0007
16. jún 2018

Zdravím mamičky,
pripravujem článok do Plus 7 dní o telesnej výchove na základných, prípadne stredných školách. O tom, ako to bolo v minulosti a dnes. Od prístupu pedagógov, záťaže kladenej na deti, až po ich schopnosti a fyzickú kondíciu. Zaujímal by ma Váš pohľad na súčasnú situáciu. Predovšetkým:
- Ste ste spokojné s úrovňou a počtom hodín telesnej výchovy na školách?
- Ako hodnotíte prístup pedagógov k deťom?
- Je podľa Vás fyzická kondícia, záujem o šport, či motorické schopnosti detí na lepšej, alebo horšej úrovni?
- Myslíte si, že sú na deti počas hodín telesnej výchovy kladené vysoké nároky, alebo by ste prijali aby mali viac pohybu?
- Čo Vám v súvislosti s telesnou výchovou chýba, čo by ste zmenili, eliminovali, alebo pridali?
- Máte konkrétne skúsenosti s učiteľmi telesnej výchovy, ktoré Vás nahnevali, alebo potešili, prípadne zaznamenali ste, že deti telesná výchova príliš zaťažuje, stresuje?
- Čo si myslíte o prípade v Spišskej? Kde vidíte chybu? V rodine, v pedagógoch, alebo životnom štýle dnešnej mládeže?
Poteší každá (aj jednoriadková) reakcia k téme, aj mimo položených otázok
Peter Galan

dai
17. jún 2018

@sissy27 preco myslis ze ide o hon na carodejnice... podla doteraz znamych faktov to jasne vyzera na skryty zdravotny problem u chlapca... cize mozno by clanok mohol spojit okrem riesenia tv aj problem povinnych zdravotnych prehliadok, naco su zamerane ci ich deti aj absolvuju etc. ... a uprimne, aj keby bolo vsetko na 100 % tak sa stale takyto pripad stat moze - vidime to na profesionalnych sportovcoch ktori maju aj top zdravotnu starostlivost aj optimalne podmienky na sport a aj tak kazdy rok niekolko z nich v mladom veku zomrie...

blairgossip
17. jún 2018

Podla mna nie je fer ze napr maly tucny Jozo , ktoreho rodicia neucia k zdravej zivotosprave a napxhavaju ho kolacikmi a mekacom, je porovnavany vo vykonnosti ao spoluziakom ktory chodi na vodne polo po skole...

jatva
17. jún 2018

Mam ucitelka tv, ja som tiez chvilu ucila. Podla mna sa ma hodnotit snaha. Keby som hodnotila podla tabuliek, tak 3/4 triedy "prepadne". Nase hodiny na skole boli ohrani vybijanej, na ss volejbal. Okrem hodin kedy sa robili testy. Nepacilo sa mi to. Ked som sa pripravovala na prijimacky na vs, tak som si musela vsetko dostudovat sama. Kym spoluziaci na ostatnych predmetoch mali pripravu (a celkom dobru) na hodinach.
Ked som ucila, uroven deciek bola zufala. Nevedeli niektori ani kotul, ci urobit koordinovany pohyb. Chciet po nich splh? Maturanti chalani sa boli na mna stazovat, ze nevladali za mnou bezat. Zle, zle, zle...

jatva
17. jún 2018

A este male porovnanie. Segra chodila na strednu v usa. Tam na tv vyfasovali merace pulzu a pokial nemali dany tepovy interval vacsinu cast hodiny, tak si tu hodinu museli nahradzat. Tam na telesnej makali inak ako u nas.

sissy27
17. jún 2018

@dai pretože to je štýl plusky a im podobným. Používať slovíčka "pravdepodobne, údajne, podľa nášho zdroja" 🙄 minimum (ak vôbec nejaké) overené fakty. Keď bude ukončené vyšetrovanie a budú mať k dispozícii overenú lekársku správu a ďalšie podklady a na základe toho napíšu článok aj s uvedením konkrétnych mien, tak potom bude mať ten článok možno aj nejakú výpovednú hodnotu. Aspoň pre mňa. Ale chápem, že dnes stačí ako zdroj informácií anonymné diskusné fórum. Ale to už si mohol autor článku kľudne aj všetko vymyslieť, bolo by rovnaké, akurát že ani to sa mu nechce.
Pre mňa je pluska bulvár, nič viac a nič menej. Ano, priznávam, príležitostne čítam či už online alebo tlačenú verziu, na ručné práce som ľavá a občas treba nejak zabiť čas.

1sonda
17. jún 2018

@vroni súhlasím s tebou, že by sa nemali známkovať výchovy...ale v podstate ani iné predemety. Lebo sama píšeš, že by sa mala hodnotiť snaha - mala som spolužiačku, čo jej matika vôbec nešla, snažila som sa ju doučovať, hodiny sme tomu venovali a aj tak nič. Taká 3, 4, z rezov telies, čo sa mi už aj zdalo, že pochopila, tak 5. No fakt bola snaha veľká. Takže nemyslím, že by sa mala známkovať ani matika. Ja som sa nesnažila takmer vôbec a mala som 1. Zase ona vedela jazyky, čo mne moc nešli a musela som sa viac namáhať, aj to som nemala niekedy 1. Ostatné predmety, čo sa treba viac-menej bifliť...aj tam sa nájde vždy niekto, koho to baví a musí sa menej snažiť. Mne sa nepáči hodnotenie ako také. Ale ak sa spýtaš, ako motivovať deti, aby sa učili, neviem ti na to odpovedať. To by zaujímalo aj mňa. Len viem, že známky nie sú skutočná motivácia. Do istej miery áno, ale iba navonok, nie zvnútra, za to, že chcú deti niečo vedieť... Ale ja si napr. nepamätám skoro nič z toho, čo ma nebavilo a mala som 1tky..

vroni
17. jún 2018

@dai, nemusi byt kazdy manager matematik. Ale tiez schopnost precitat excelovsku tabulku nie je analyza. Ja tiez netvrdim, ze som historicka, lebo viem, kedy a ako skoncila druha svetova vojna.
Moje dieta chodi na jednu z najspickovejsich skol v Europe, takze mi znamky pramalo trhaju zily. Uz som to kdesi raz pisala, ze same jednotky nema na skole nikto. Ale o tom tu diskusia nie je. Je o tom, ze isty vztah k sportu by sme mali mat vsetci. A ja neverim, ze tento stav dosiahneme znamkovanim vychov. Argumentov, preco telesna vychova ano je tu plno, ale kde je prinos jej znamkovania ani tuk. V motivacii rozhodne nie. Tak kde?

vroni
17. jún 2018

@kenzom, preco nerealne? Staci prisposobit rozvrh, aby bola telesna povedzme rocnikovo a tak delis skupiny. Nie su problemove deti, ktorej nejako sport uz robia, ale tie mobilove knedlicky. A tie na atletiku ci gymnastiku moc nenalakas....

pitt0007
autor
17. jún 2018

@sissy27 Je celkom paradoxné, hoci na Slovenku príznačné, že novinárov (pardon pre teba len "pisálkov"), obviňuješ z unáhlenosti a predčasných záverov a pritom sama tu surovo, agresívne a bez dôkazov urážaš, obviňuješ, zhadzuješ a robíš predčasné závery. Odkiaľ vieš, koho som oslovil, odkiaľ vieš, či sa s autormi príspevkov, ktoré v článku použijem nespojím (neviem si predstaviť, že by som to neurobil), odkiaľ vieš, kam bude článok smerovať a aký bude záver, keď som to pri písaní otázok nevedel ani ja sám? Lebo si to myslíš? Lebo nemáš rada Plus7? O akom hone na čarodejnice hovoríš a načo sem pletieš riaditeľa v SNV, keď článok má primárne porovnať situáciu v minulosti a teraz, hľadať príčiny, prečo deti cvičia menej, majú nižšiu výkonnosť a kondíciu, keď sa má zaoberať tým ako vidia dnešný stav nielen mamičky, ale aj pedagógovia a lekári? Hádžeš tu špinu z teplúčka anonymity, ale od iných žiadaš, aby sa podpísovali plnými menami... možno aj rodné číslo by mohli, nie? Veď čo keby podpísali susedu 🙂 Ja som sem prišiel neanonymne, pod plným menom a pokojne si môžeš overiť, kto som a či sú moje články založené na reálnych informáciách, alebo len na dohadoch. Čo sa v tomto kontexte dá povedať o tebe?

thoughtfulweirdo
17. jún 2018

@vroni Podľa je prínosom znamkovania telesnej motivácia. Nie motivácia obľúbiť si pohyb, ale motivácia prísť na hodinu a aktívne sa zúčastňovať, lebo doma by za 4ku z telesnej dostal poza uši. Samozrejme, bavíme sa o druhom stupni ZŠ a SŠ, lebo čo si ja pamätám, prvostupniari boli vždy znamkovaní za snahu, veď väčšinou majú TV s triednym učiteľom.

vroni
17. jún 2018

@thoughtfulweirdo, nechapem. To ako dieta moze beztresne neprist na hodinu resp. nepracovat a jedine riesenie je znamka? Za nasich onych cias by z toho bola neospravedlnena hodina, rodicia v skole a potahovacky az kamsi do neba...

thoughtfulweirdo
17. jún 2018

@vroni Lenže za mojich čias už nie. Triedna na SŠ ospravedlňovala všetky hodiny doradu, len aby nemusela nič riešiť. A decká si dovoľujú viac a viac a čo je najhoršie, rodič príde, dieťa kryje a ešte vynadá učiteľovi, čo si to dovoľuje obúvať sa do jeho dieťatka.

dai
17. jún 2018

@vroni potom kde je prinos znamkovania inych predmetov?
A necitam len tabulky - robim aj analyzy a na ich zaklade akcne plany😉 podobne ako vacsina mojich kolegov bez mat - fyz vzdelania

marusia12
17. jún 2018

@pitt0007 V článku poprosím spomenúť Agendu21 😀

vroni
17. jún 2018

@dai, fajn. A?
Skusim pomaly, aby pochopil aj Management: znamky by mali ukazovat uroven ziackych vedomosti a schopnosti. Nech sa prihlasi niekto, kto sa na telesnej naucil behat. Alebo kreslit (na ihnen vychove). V dobrych skolach to tak aj je. V tych beznych menej. Povazujem za zaujimave, ze ziaci, ktori si vyberu skolu, stavajucu na vychove (Umelecke ci sportove skoly), musia prejst talentovkami, tam zrazu kazdy vie, ze tie znamky su len na okrasu.

vroni
17. jún 2018

@thoughtfulweirdo, No, lenze o tomto to je. Ucitel neriesi, rodic riesi aj za neho a nastava bordel, ktoreho nasledky nesu deti.

kenzom
17. jún 2018

@vroni pretože sú delené na chlapcov a dievčatá... telocvičňa len jedna,ak vôbec, a vystriedať sa musia všetci.... napchať rozvrh o dvoj a trojnásobný počet hodín ... keď už len v skupine by si ich mala mať aspoň 12-aby to bolo financne únosné pre školy....za mňa nereálne... bolo by super keby boli všade telocvične na úrovni s vybavením... ale to sú len sľuby...

dai
17. jún 2018

@vroni dakujem ze sa snazis vysvetlit aj pre nas - sprosty management bez mat fyz vzdelania🙂 ( inak manazerov poznam fakt vela a ani 1 nema mat fyz vzdelanie a nejak vsetci zvladaju robit analyzy, zvladaju excel na vysokej urovni etc. - vacsinu sa totiz ucia cestou zo zaciatocnika na tuto poziciu...)
Cize podla teba sa neda naucit kreslit, neda sa naucit robit kotul ci premet... hm... neviem ako to robili nasi ucitelia ze to 99% deti naucili.

vroni
17. jún 2018

@dai, utahujem si, pravdu povediac, fakt len minimum mojich spoluziakov bolo pouzitelnych v praxi. Ale nemohla som odolat 😉
Naucit sa da cokolvek. O to nejde. Vychova nema za ciel naucit ale vychovat. Cize je nezmyselna vychova, ktora ma sice nauci perfektny kotul, ale zaroven vo mne vzbudi celozivotny odpor k pohybu.

sissy27
17. jún 2018

@pitt0007 surovo, agresívne?? 😱 kde koho urážam, zhadzujem?? A riaditeľ školy v SNV bol podľa informácií práve z plusky učiteľom tej osudnej hodiny telocviku takže sa ho to priamo týka, nie?? Ako pozerám, pán je nejaký útlocitný, zrazu si niekto dovolil naňho, tak už prská 😏 kde si prišiel na to, že nemám rada plusku? Netvrdím, že je to môj obľúbený denník / týždenník, ale príležitostne čítam, takže nedá sa ani povedať, že ho nemám rada. Akurát informácie v ňom nepovažujem za 100% hodnoverné, je to proste bulvár.
Nebyť toho že zomrel ten chlapec, tak by ťa absolútne nezaujímala úroveň telesnej výchovy na školách - z môjho pohľadu je to len sprosté priživovanie sa na ľudskom nešťastí. A až uvidím článok z pohrebu, prípadne aj fotky smútiacej rodiny spravené spoza plotu cintorína, tak budem vedieť, že som mala pravdu. A keďže to tak robíte vždy, tak to nebude inak ani teraz. Možno nie konkrétne ty, ale nejaký tvoj kolega určite a nebude toho šéfa či kolegu, ktorý by mu vysvetlil, že je to vrcholne neetické, neľudské a nevhodné.
A na mňa nevyskakuj, ja nepripravujem článok plný poloprávd a neoverených informácií a nebudem za to zaplatená.

dai
17. jún 2018

@vroni tak ja poznam par mat-fyzakov - vacsina robi ucitelov informatiky a matiky - a teda vacsina su aj velmi mili ludia... ako som pisala - ja mam matiku velmi rada a isla mi bez akejkolvek namahy - preto ta 1 z nej pre mna nebolo vobec hodnotenie mojej prace ale len toho co mi pan boh a geny niekde nadelili...
Odpor k comukolvek by znamky robit nemali - na druhej strane ich ale ja nevnimam ani ako nastroj motivacie - aj v tejto diskusii sa dufam ze zhodneme ze tak pri vychovach ako aj pri inych predmetoch je velmi dolezita osobnost ucitela - hlavne ten umozni ziakovi sa do temy zalubit alebo zial znechuti svojim pristupom. Znamky su uz len ohodnotenie vysledku co je nejaky vseobecny koncenzus. Ja za seba sa snazim detom vysvetlovat co vidim ako dolezite pre buducnost a s muzom sa v tomto nastastie zhodneme. A teda dovolim si povedat ze sme obaja uspesni v tom co robime zhodou okolnosti sme my aj jednotkari, ale definitivne znamky pre buduci uspech v zivote ci zivotne stastie dolezite a rozhodujuce nie su... sport a pohybova kultura pre nas ale ano - ci uz z pohladu kondicky alebo zdravia ako takeho...

vroni
17. jún 2018

@dai, myslim, ze kdesi v pozadi mame na mysli to iste, len sa k tomu dopracuvame inou cestou. Idealny stav spolocnosti by bol, ak by sme vsetci sportovali, boli kulturni a zrucni. Skola by sa o ten idealny stav mala vramci svojich moznosti snazit. Ponuknut prehlad o vytvarnom umeni a technike, hudobnych nastrojoch a styloch, sportoch a ich pravidlach, umoznit ich vyuzitie v praxi... Idealny stav nemame, ale deti, ktore nerozoznaju klavir od fujary ci netusia, ako vyzera zimny stadion zvnutra evidentne mame pozehnane. Preto by malo byt (podla mna) prioritou vzbudit zaujem o sport a sportovanie a nie buzerovat znamkami za hod kriketovou loptickou. Ze sa nejake dieta “opovazi“ ignorovat hodinu s odovodnenim, ze nie je hodnotena, ukazuje mizerny stav nasho skolstva. Ucime robit deti na oko a pre efekt a represiu vo forme znamok povazujeme za univerzalny bic. Pozitivnu motivaciu nevieme vymysliet a frfleme, ze negativna funguje len do casu. Ale uz aj klasik tvrdi, ze na med nachytas viac mravcov nez na ocot...

pitt0007
autor
17. jún 2018

@sissy27 Aha, takže toto je normálny spôsob tvojej komunikácie? To nepotrebuje komentár. A áno zavádzaš, vydávaš svoje fantazmagórie za fakty, urážaš a zhadzuješ. Verejne, anonymne a bez dôkazov. To sa môže ak nie si za to platená? 🙂 Nebudem na teba ďalej reagovať, preto som sem neprišiel. Len jedna otázka - ak sa ukáže že tvoje vyfabrikované fabulácie a obvinenia sú len bludy a článok bude korektný, ospravedlníš sa verejne pod reálnym menom? 🙂

sissy27
17. jún 2018

@pitt0007 ešte raz, aké zavádzanie, fantazmagórie, urážky a zhadzovanie?? Vyjadrila som svoj názor slušne. Na to snáď právo mám. Že neprijmeš kritiku a iný názor je tvoj problém a nie môj, nebudem sa za to ospravedlňovať.
Mimochodom, fotky z pohrebu už sú na webe. 😏👏👏👏 grc prvej triedy, vážne. To má aký prínos pre spoločnosť, aký problém sa tým vyrieši?
Nič viac a nič menej ako senzácia a parazitovanie na nešťastí druhých.

oliva276
17. jún 2018

@sissy27 - na základe ktorých článkov odsudzuješ autora? Čo konkrétne si od neho prečítala, keď si ho takto s dešpektom zmietla? Ak by si si prečítala napr. jeho obsažné reportáže z našich fabrík (pracujúca chudoba), tak by si vedela, že jeho články sú doplnené bohatou fotodokumentáciou, početnými zábermi respondentov aj terénu - a teda nepatrí k tým novinárom, ktorí si gro článku vycucajú z prsta a obalia všeobecnou vatou. Najskôr si od neho čosi prečítaj, je to poctivá žurnalistika - a potom kritizuj, keď budeš mať konkrétne výhrady.

stvura
Odpoveď bola odstránená
anabeth
18. jún 2018

30 minút pohybu 3x týždenne je minimum pohybu pre zdravie- a vybuduje aj akú- takú kondičku. A s rastúcou kondičkou rastie chuť sa hýbať. Správna telesná- tak ako všetky predmety- by mali ukázať niečo zo všetkého- to žiadny rodič nemá šancu dokázať,
aby si dieťa vybralo- naučiť ich cvičiť na posilovacích strojoch, naučiť techniku behu, vyskúšať rozne druhy gymnastiky, kolektívne hry, základy tanca, jumping, joga (momentálne je a školách zakázaná), kruhové trening, HIIT, posilovanie vlastnou váhou, lezenie, turistika- ved vieme podľa seba- kým si to nevyskúšam, nehodnotím to reálne- malé deti základy, staršie budú pridávať. A tak by maturant mal prehľad ako s pohybom dalej v živote- neriešme vrcholových športovcov a talenty - oni si cestu najdu- riešme bežného človeka. Lebo to bude potom dalej naša buducnosť- dieťa, ktoré má teraz nulový vzťah ku športu bude na 99% takto vychovávať aj svoje deti.

namornicka
18. jún 2018

@evabb35 neviem, ale ja toľko obéznych detí nevidím okolo seba, podobne ako bolo za mojich mladých čias. Vždy sa našiel nejaký tučko, ale nebolo ich veľa.

slimstar
18. jún 2018

@namornicka no keď porovnám, tak vidím teraz viac obéznych detí, ako v minulosti. Napr chodíme na zihadielko, vedľa je octagoo cvičisko a tam zasa chodia štíhle detičky a niektoré aj super obratné a šikovné.