Triezvy pohľad na nadané deti
Viem, ze je tu viacero tem o nadanych detoch od uz pomaly batoliaceho veku 😉 . hladam mamicky vacsich deti, mozno uz dospelych, ktorych deti boli nadane - intelektovo. chcem vediet ako dalej napredovali, prip. nenapredovali, ci je aj vo vyssom veku zrejme, ze su ine-sikovnejsie. nechcem, aby sa tato tema zvrhla na predbiehanie mamiciek, co vsetko ich deti dokazu. nadanie je pre mna len potencial, ktory dieta moze a nemusi vyuzit. nemyslim si, ze sa da nadanie merat skladanim 500ks puzle, basnickami, par slovami v anglictine, naucenou abecedou a pod. u mojej dcery bolo jedinou bernou mincou to, ze zacala v 2,5 roku citat. teraz bude mat 9, chodi do speci skoly, nudi sa a ja mam pocit, ze je uplne na urovni beznych deti. teda az na to, ze jej myslenie je nekonvencnejsie. ako to bolo alebo je u vas?
ps mamicky, ak dietatku do 5-6 rokov vyjde iq nad 130, neberte to velmi vazne 🙂 . dcere teda vyslo uplne ine cislo a je to celkom normalna baba....
@katinka71 a myslis, ze strednu skolu zvladal zle, pretoze ho nepripravila zs? Z toho co pises, mi skor pride, ze jednoducho sa potreboval venovat svojim zaujmom a na gymku je dost siroky zaber predmetov, ktore ho mozno len absolutne nezaujimali. Ja si neorbim vobec nadeje, ze moje dieta bude cisty jednotkar, budem rada, ak si vyberie oblast, ktora ho bude zaujimat a naplnat, bude sa v nej chciet zlepsovat a bude sa s tym vediet uplatnit v zivote.
@moni73 uzasne riadna sikulka.to sama od seba vedela pismenka?
@sunshineka nieeee sama, ale pismena sa jej pacili od malickeho mala a tak sa pytala a ja som odpovedala. abecedu mala zmaknutu v roku a pol, potom sa na nu vykaslala. vsetko to prebiehalo pri vecernom citani rozpravok. ona bola napr. cca 1/2 roka fascinovana uvodzovkami (ze ja krava som v tom uz vtedy nevidela diagnozu...),no a potom jedneho pekneho vecera dosla a spytala sa ma, ci sa kniha, ktoru citam vola hmla 🙂
a viac "nadaneho" uz o svojom dietati nenapisem 😉
@moni73 mám syna,ktorý má 20 rokov, študuje na VŠ. Už ako malé dieťa bol taký troška iný ako jeho vrstovníci. Už v škôlke vedel písať - učiteľka mi dohovárala, že prečo ho učíme písať, ale my sme ho neučili, mal len pracovný zošiť kde boli písmenká a on sa naučil sám. miesto hrania v škôlke si písal písmenká - ako deti v prvej triede. V škole celú prvú triedu presedel, vedel už čítať - plynule, písať,počítať aspoň do 500, poznal všetky hlavné mestá v Európe. Napr. Fínsko a on kričal - Helsinky a naopak.
V 2 triede mu robili testy na IQ - ale sa nepamatám na číslo. Mal chodiť do školy pre nadané deti, ale sme z dediny - do mesta som sa ho bála pustiť samého a potom v škole chceli, aby sme každý mesiac platili 500 Sk ako školné. A to sa mi nepáčilo. Chceli, aby sme sa zložili na počítačovú triedu, na koberec a pod, hlúposti. Syna som vychovávala sama, bývali sme u mojich rodičov. Zo 4 tr. išiel na 8 roč. gymn. Hlásilo sa ich 240, mohli zobrať 60 detí. Tam sa mu veľmi páčilo. Každý rok chodil na olympiády z fyziky, geografie. Najďalej bol celoslov. olympiáde - umiestnil sa na 5 mieste, bol v európskom parlamente - tam repr. Sk medzi ostatnými štátmi. Zmaturoval na samé 1, na vysv. mával 2-3 dvojky. na medicínu sa nedostal, chodí na VŠ stroj. fak, 2 ročník. Teraz mal 3 predtermíny s A, a potom ešte 3 skúšky urobil za ďalšie 2 týždne. Priemer má do 1,5. Rozmýšľa, že pôjde na ing. štúdium do Prahy na stroj. fak. ČVUT. Len sa bojím, že už tam zostane a mne bude chýbať.
Potom mám ešte 3 dievčatá, ale tie synovi čo sa týka výsledkov v škole nesiahajú ani po členky - učiť sa nechcú. Ale tie sú z 2 manž.
ak si myslíte, že synov otec je génius tak ste na omyle. je to chlap, ktorý mával 3 z chovania, ledva skončil strednú školu, neustále ho naháňali policajti, bitky, ublíženia na zdraví a pod. Syn ho do 17 rokov ani nepoznal. V súčasnosti nemajú jeden o druhého záujem.
synovec je podľa mňa nadané dieťa,teda bol,dnes je to 25r. inžinier v úspešnej firme..ako dieťa ho fascinovali čísla,geografia,hudba,vedomosti o kadečom, napr. v troch rokoch z obrázku historického vlaku si nepozeral ten vlak,ale zapamätal si roky,kedy ten vlak existoval...v 1.deň v 1.triede" zdrbal" p. učiteľku,že on sa prišiel učiť a ona ich nič neučila 🙂 na klavíri hrá tak,že učitelia v zuš na neho chodili sa dívať,ako koníček robí prof. fotografa,o pc radí širokému okoliu.....ale má ľavé ruky do bežnej práce,nenarúbe drevo,nepokope v záhrade....
@moni73 aha, jasne tiez mi to mohlo dopnut 🙂 drzim palce s dcérkou 🙂
@moni73 panecku zasnem.ma vobec moznost rozvijat nadanie v specialnej skole?
@bonaqa2013 ja som tiez s malou sama a otec sa tiez celkom podoba.... 🙂 nemyslela som, ze je genius po tatovi... Deti dedia najlepsie vlastnosti po matke, to co sa celkom nevydari je urcite po otcovi. Ja to vidim takto 😉
ja mam cerstvo 6 rocneho syna. na iq testoch nebol a aj ked ma posielaju, nie som stotoznena s tym, ze by sme isli. syn je trocha tazka povaha. osobne si ani nemyslim, ze je nadany, od 2,5 sice cita a pise, zaujima sa o geografiu od 5, mapy, atlasy, encyklopedie, vlaky, ale trate vlakov po celom svete.ovlada... no, nebudem pisat, bo som dako uz aj alergicka na to, ale furt si myslim, ze je mudry a sikovny, ale nadany? no, neviem. zas ja mam vzdy tendenciu veci zlahcovat, stale si hovorim, ze je ina doba, info z kazdej strany, ze nie je nicim zvlastny. no, mozno trocha.
ale po kom by bol? ja som priemer, aj muz, nicim vynimocni. ale chcem sa popytat na povahu vasich deti.
syn je na seba prisny, ked sa mu nieco nedari zacne sa zlostit, nadavat si do hlupakov, potom to uz nechce robit, ani skusit... ked sa mu neico nezadari na 1x, hned to necha, nerozmysla dalej, len povie, ze je hlupy a ze to nevie... takzo nadviaze kontakt s inymi ludmi, co ho nezaujima, to ignoruje, vratane niektorych deti, ani im neodpovie...
je toho viac.
a dodam este- prakticka stranka fungovania biedna, problemy s obliekanim, uz aj topanky obul naopak a tak isiel domov, tielka, tricka, to uz je bezna vec, ze naopak, ale ked aj nohavice mali zips vzadu, to uz mi dvihlo obocie... rano e shopny sa z pyzama vyzliect, potom si ho hned aj obleict, kedze nevnima, co robi...
ked sa ho pytam na enjake modelove situacie, pozrie na mna jak na sibnutu, potom povie, co za hlupe otazky mu davam, usta sa mu nezatvoria, aj v spanku rozprava, ake otazky dava, to uz ani neodpovedam, len mi pove, ze som sa asi neucila v skole, ekd to neviem a ide hladat na google... rozpravky skoro nepozera, nahrava si dokumenty z viasat, travel
mam obavy zo skoly, kedze - pokial sa nezatne a rozhodne ani neceknut pred psychologickou a ta neusudi, ze ide o zaostale dieta - v spetembri nastupuje.
a ako citam, to iste ako ma doma moni73 , v bledomodrom...
a co je zaujimave, od mala ho fascinuje vsetko, co sa toci, od pokrievok na hrnce, kktore povyberal a roztacal a bavil sa tym aj 2 hodiny aj viac, potom ventilatory, mlyny a teraz, ud dlhsie su to tornada, hurikany a pod. ktore studuje...
a vraj ej to nejaky prejav autizmu, ktory ale vekom vymizne. tak cakam, kedy. aspon uz nechodi po obchodoch vypinat a zapinat tie ventilatory.
@moni73 ahoj, aj my mame nadaneho syna. Siel do skoly ako 5 rocny s hodnotou iq 168 . Dali sme ho do normalnej skoly 🙂 , nie do triedy pre nadane deti. Teraz je piatak , v skole sa nudi , uci sa na same jednotky , a konecne sa nan vykrystalizovalo nadanie . Krasne hraje na klavir, ale trvalo nam dlho kym sme prisli nato v com skvie jeho talent. Ide mu matika, ale je taky zvlastny. Tak ako nam povedala psychologicka pri testovani pri predcasnom zaskoleni ze hranica medzi genialitou a cudnostou (nazvem to tak aj ked ona pouzila ine slovo 😀 ) je velmi tenka .
@moni73 ja mám tiež nadané deti, dve už na vysokej škole. teraz už vidím, ako školstvo "leží a beží". keď sme chceli, aby sa v škole nenudili, tak im formou individuálneho štúdia pridali na učive, na predmetoch. ale nikde to nepokračovalo, len sa posúval ten čas, kedy sa nuda začala.
napr. stredoškolský učiteľ fyziky nám oznámil keď mal syn 10 rokov, že už ho nemá čo naučiť. dovtedy napredoval, potom nastalo obdobie nudy a potom sčasti napredoval na VŠ.
vlastne to dopadlo tak, že VŠ zvládajú ľavou zadnou, popri škole majú prácu. sú kreatívni, doučujú a majú aj kadejaké štipká a ocenenia. dokonca bol u syna jeden rok, keď som si myslela, že ani tú vysokú nedokončí, lebo ho to tam nebavilo.
ja pri svojich troch deťoch nadanie po čase vnímam ako príťaž, nie ako pozitívum. problémy so socializáciou, nepochopenie "bežných" ľudí, individualizmus - tým všetkým sme sa "prehrýzali" veľmi dlho.
@renab ja som si tiez myslela,ze VS asi necham toho magistra a prislo to v 4. rocniku,kde by som to absolutne necakala. Zachranila to diplomovka a konzultantka, ktora bola strasne fajn zenska, co mala take normalne nazory a vobec bola velmi zaujimava ako osobnost. Tak mne sa vtedy tiez v tom stvrtaku zbehli predmety, co ma nejako nebavili a cele mi to prislo take placanie sa v tom.
@kiki68 najskôr chcel čo najskôr byť von zo školy, teraz už aj plánuje. hľadá školu s nejakým jemu "blízkym" výskumom. aj keď v dnešnej dobe erazmus nie je moc o štúdiu, ale viac o spoznávaní krajiny, možno zdokonalení sa v jazyku. uvidíme, ja mu nebránim, som ústretová, len nech skončí školu. potom už nech si robí, čo chce.
@renab ja len ze potom sa tazko dostanes do zahranicia tak,ze si tam aj tu krajinu uzijes. Viem o com hovorim. Lebo vdaka erasmu mas tak pekne kryty zadok po vsetkych strankach. A hlavne skoly tam na SK nemaju koho posielat, lebo malo ludi ma zaujem. Aspon u nas to tak bolo, ze veduci katedry nas lovil s tym,ze niekto tam ist musi... 😀

@katy1979 dakujem, uz som sa... minuly tyzden, hned po dg. modrykonik je ale sila zvyku 🙂 . ja si ta troska pamatam z temy nadane deti.... vy ste v cenade?