Trojka z telesnej. Ako by ste to riešili?
No tak môj syn má na vysvečku jednu dvojku , inak samé jednotky a trojku !!!!!!! z telesnej. Dnes som sa to dozvedela z internetu , skoro som odpadla, v internetovej žiacke žiadna známka, v normálnej žiackej žiadna známka chlapec je síce silnejšej postavy ale hrá brankára za prvu ligu vo florbale chodí po zápasoch a aktívne športuje.
Za celý polrok mi nikto neavizoval problémy v telesnej , ani žiadna známka a ani poznámka že by sa mal zlepšiť. Som taká vytočená, zajtra sa chystám za riaditeľkou školy ako uvažujem o prestupe na inu školu . Ako by ste to riešili vy ?
@janinah mna to netrapi mne je to smiesne a trapne aj za toho ucitela ale trapi to ju a sposobuje jej to stres ...
my sme sa na tej stvorke z kriketky za to ze desatrocne dieta hodi len 12 ci 13 metrov len zasmiali a obaja to s manzelom povazujeme za absurditu ...
ona nie ... neviem ci bude nasledne pokracovat s tym volejbalom lebo to vedie prave ten ucitel a je z toho riadne znechutena ....
ja ju fakt nechcem vystavovat zbytocnemu stresu zhorsuje jej to hodnoty glykemie ... a tak ...
a este ma stresy aby sme nikomu vysvedcenie neukazovali lebo ona tam bude mat dvojku pricom sportuje reprezentuje v sporte a jej sesternica velmi obezna ktora nezabehne nic, nehodi ... ma jednotku ... ona je na inej skole tam maju vsetci jednotky ....
ja viem ze je to trapne ale ako to vysvetlit citlivemu desatrocnemu dietatu .... ak by to bol fafrnok ktory je lenivy ako vos a proste nechce sabotuje tak ani nepipnem ....
@maznacik007 asi tak,že zrejme sú aj deti,ktoré majú samé jednotky z tv a ona chytila aj tú štvorku a teda aby všetci mali jednotku nie je voči tým čistým jednotkárom spravodlivé...z pohľadu učiteľa je to ok,on totiž patrí k tým úzkoprsým a nevidí,že decku šport ide..a aj takí učitelia sú,čo už....ale hlavne musí vedieť,že vy rodičia z toho nerobíte žiadny problém...a nerozoberajte to doma donekonečna....na volejbal chodí kvôli hre a teda pre seba,či pre učiteľa?doteraz jej jeho spôsob treningu vyhovoval a odteraz nie?..ak nevie znášať stres primerane svojmu veku,tak možno psycholog,lebo nastresuje sa v živote ešte dosť 😒
No tak ale rozum nad tým zastáva, to zasa hej..... 😠 😒 😖 že podľa tabuliek....telesná výchova je vec, ktorá by nemala byť hodnotená absolútne!!!!!! A toto je nonsens, kôli hodu kriketkou......
@maznacik007 ináč ak by ste sa aj rozhodli pre oslobodenie z telesnej-kukaj, aj ja som bola z určitých vecí oslobodená a...poznáš ma, utrpelo tým moje telesno nejako? Ale poraď sa s ňou, že ako to vidí ona-na tej dvojke teraz nezáleží, nech z toho urobí pri ukazovaní vysvedčka "prednosť", prdel nech si z toho robí aj ona aj vy....
checht...tak podobny problem som mala ja na gympli...ze same jednotky a 3 z telesnej mi hrozila...aj to neviem z coho nabrala tu trojku, lebo som bola totalna lajba na sport...a aj stale som...ale tak...bicyklovat sa viem, plavat viem a co viac? ze neviem urobit 100 brusakov za hodinu alebo hodit neviem kam dokelu do dialky? alebo skakat? za to mam byt potrestana? nakoniec sa za mna triedan prihovorila aby som tu trojku nedostala aj na konci roka a viete co? naklusala som k doktorovi a dala sa vypisat z telesnej.... akoze poviete, ze som utekala pred problemami...neviem ako to je teraz, ale pri mne sa podla znamok zo strednej dostavali body na prijimackach na vysku a pardon...akoze zatoze nieviem behat ako ini, tak mam prist o sancu studovat nieco co so sportom ani zdaleka nema nic spolocne??? na vysku som sa nastastie dostala. a tam sme tiez mali zapocet z telesnej. lenze som si mohla vybrat sport ktory ma bavil a robila som ho rada....a to je rozdiel....preco maju byt deti znamkovane z telesnej? preco maju byt trestane? mozeme hned zaviest na stredne skoly hudobnu a povinnu hru na nastroj...a nechat prepadavat tych co nemaju hudobny sluch...ved aj to patri k inteligencii, nie??? ja by som to urcite isla do skoly riest...ved chuda decko...sa ma vykaslat na matiku a slovencinu a pod...a trenovat od rana do vecera brusaky? najradsje uplne by som to znamkovanie zrusila..nechala by som nejake slovne hodnotenie...ale do sportu sa neda nutit...mne niektore sporty zhnusila stredna skola na cely zivot.
@janinah aha takze ucitel je v pohode lebo jej kamaratke co mala z toho hodu tiez stvorku a z kotulov trojku a ona jednotku tej dal na polrok jednotku lebo inak by mala solovu dvojku tak to je ako spravodlive ...
a dalsia spoluziacka ta ma o jednu dvojku menej a z hodu kriketkou ma trojku a ta ma jednotku tiez .. len teda tam ma rodinu zamestnanu na skole...
a potom je moja ...
oni su len tri dievcata v triede ... tak voci komu je to nespravodlive ....
a aky psycholog ... ja pisem ze ma ochorenie kde pri strese ma zle hodnoty v krvi a zvysujeme liecbu a to neni dobre ...
@maznacik007 urcite najdete doktora co je napise z nemoze cvicit...verim ze sa niekto najde, lebo toto je len tyranie deti...jasne ze deti musia mat pohyb, ale nie za cenu vyhrazania sa znamkami a deptania
v tej predtym sprave samozrejme malo byt 100 brusakov na minutu 😀
nuz asi sme dali male sponzorske .... 😀 😝
@maznacik007 to s tými spolužiačkami som nepostrehla.......ale už nevyzeráš,že by ti to bolo jedno ako píšeš.....a pozastavujem sa nad radou vybaviť necvičenie,to akože dieťaťu ukázať,že všetko sa dá vybaviť,zo všetkého sa dá vycúvať?..a psycholog nie je predsa žiadna hanba,ak sa jej stav pri strese zhoršuje,tak ju psycholog môže naučiť akými technikami stres zvládať...ja som na strednej dostala dvojku z nepodstatného predmetu len preto,lebo učiteľ nemohol dať jednotky všetkým a na skúšanie bol príliš lenivý a bola to u mňa vtedy solovka...ale nikto nikdy v živote sa ma nepýtal na známky,lebo ide o to ako vieš robiť
ahoj...ja som mala z telesnej štvorku 🙂 ,nebavilo ma cvičiť....prežila som to a moji rodičia tiež 😀 ...
@janinah vsetko sa sa vyriesit. a ked sa s niekym neda normalne, tak vzdy sa najde nejaky sposob. ja som sa dala oslobodit, lebo ine riesenie nebolo. nemienila som cele dni zacat trenovat telesnu. ubor som si nosila, do sportov som sa zapajala, ale tak, ze sa mi len vsetci rehotali, lebo som bola lajbava... snazila som sa, ale prd z toho...a potom sa ma cely moj zivot odvijat od toho, ze vychova bola znamkovana? nie, dakujem. urcite by som to tak riesila aj s mojim dietatom...niektori ucitelia si myslia, ze ich predmet je najdolezitejsi na svete...bohuzial....
@janinah no mne neni jedno ze je to nespravodlive ano to mas pravdu neni mi to jedno ale neplanujem tam ist to riesit do skoly ...
neni to o tom ze psycholog by bol hanba ... s tym neni problem .... ona svoj stres zvlada ale nie je vhodne aby mu bola casto a nepodstatne vystavovana ... ano pre mna je to ci hodim desat lebo dvadsat metrov nepodstatne ... a aby ho vobec zvladat musela lebo jej to vykyve glykemie ... co je na tom nepochopitelne ...
a to ze ty si bola v mladosti vystavena nespravodlivosti a pamatas si to doteraz je pre mna len bod v tom ze je vhodne sa tym zaoberat a minimalne zaujat pred dietatom jasny postoj co si o tom konkretnom ucitelovi myslim ....
a to som byvala ucitelka ... a zasadne ucitelov pred dietatom negativne nehodnotim a neporyvam im autoritu
@janinah hej, aj to je pravda. Ale decká sa ešte nevedia brániť, tak proste.......máme nejako snahu im pomôcť. Zato aj píšem, nech sa poradí s dcérkou, ako by na to šla najradšej ona, a pre toto polročné vysvedčenie nech k tomu sa postavia nejako so srandou ...
Ale dva razy do týždňa aby decká šli do školy so strachom ešte aj kôli telesnej......
@maznacik007 v prvom príspevku s apýtaš či to máš riešiť v škole a či máš vybaviť osl. od tv..odpovede zrejme už poznáš....mimochodom,ja si pamätám všetky svoje dvojky zo strednej,nielen onú,bolo ich totiž máličko 😉 a ak si učila,tak prostredie i deti poznáš,takže dosť dobre nechápem,na čo sa nás tu pýtaš
@maznacik007 ja som to vyriešila preložením na inu školu , tam kde nebola dovtedy telesná známkovaná .
Učiteľ na telesnej je taký ako má byť učiteľ , chápavý , oceňuje predovšetkým snahu , povzbudzujúci . Keď niekto spraví dobrý výkon , tak ho osobitne pochváli , napríklad obéznejší žiak zabehne 1200 za lepší čas ako minulý rok , tak ho pochváli pred celou triedou , aj ked bol napríklad predposledný , ale sa zlepšil .
Takto namotivoval aj synátora, za posledný rok schudol 20 kg, začal behať a výrazne sa zlepšil aj s disciplíny ktoré mu vraj vtedy nešli a to šplh , udržanie na hrazde ..... .
Podala som sťažnosť na školskú inšpekciu , učitel odišiel na inu školu , aj odtial musel odíst - nazýval chlapcov teplošmi , baletkami a že im dáva max 15 rokov života kým ich neklepne infarkt a tak .No jednoducho primitív. K potýčke medzi mnou a ním aj prišlo , býva totiž v paneláku kde aj moja kamoška a tam sme sa aj stretli ( ja a syn ) a slušne povedané som ho poslala do riti .
Zmenu školy absolútne neľutujem . Dnes škola telesnu známkuje , ale čuduj sa svete môj syn má samé jednotky , z plnšieho chlapca sa stal vyšportovaný svalnatý mládenec a to aj vďaka jeho učiteľovi telesnej .
Ja na tvojom mieste by som určite hodila reč s učiteľkou telesnej prečo ?
ja sama som si to potrebovala v sebe prebrat .... ze co ako .. s dcerou sme sa porozpravali ... do skoly nejdem riesit nic ... s tym ucitelom .... myslim si o nom svoje... aj dcere som povedala a uvidim ako sa to vyvinie ...
uff ale aspon som vypustila paru ....
@maznacik007 osobne si myslim, ze vychovy by sa nemali znamkovat, ale ovplyvnit to neviem, takze treba urobit to, co sa ovplyvnit da 😉
Mna zaujalo to, ze mala z matematiky same jednotky, postupila na MO (bola teda tuto stredu na okresnom kole?) a napisala polrocnu pisomku na dvojku a uz ma dvojku? ... matematika patri k predmetom, ktore treba studovat sustavne a teda aj hodnotenie by tomu malo zodpovedat-cize ak hodnotim polrok, tak hodnotim polrocnu pracu, nie jednu pisomku 😉 ... ja by som sa isla matikarky opytat, ze preco ma dvojku na vysvedceni ... a teda ak by niekto mal pocas polroka dvojky a na polrocke jednotku s hviezdickou, ci by mu teda dala jednotku ... proste, toto mi nesedi 😝
Telocvik-my dve sme sa uz o tom hode bavili v inej teme-jasne, je to kravina, ale isla by som si telocvikara omrknut, ci je naozaj taky "hmm", alebo co je vo veci ... opytala by som sa, co s dcerou robit (ako zlepsit napr. hod kriketkou), aby na konci roka mala jednotku ... proste by som sa isla "poradit" 😉
Dcere by som vysvetlila, ze nejdem orodovat za znamky, lebo to sa nema, ale idem zistit, ako na to, aby na konci roka boli same jednotky 😉
Aby sa netrapila, tak tiez jej treba vysvetlit, ze dolezitejsie je to koncorocne vysvedcenie a toto polrocne treba brat ako motivaciu (hoci ja negativnu motivaciu nemam rada, ale ked sa uz stalo, tak to treba brat ako motivaciu), aby na konci roka dokazala, ze na tie same jednicky ma-aj ked je jasne, ze znamky v podstate az tak neodzrkadluju, co to dieta naozaj vie 😉
Ale celkovo som prekvapena, lebo tiez mam piatacku a tento mesiac sme mali hovorove hodiny a uz tam sme sa dozvedeli, ake bude mat vysvedcenie a teda tipujem, ze deti, ktore mali nerozhodne alebo horsie znamky, tak ich rodicia boli upozorneni, ze treba este nieco dotiahnut ... takze mne osobne (ak je teda pravda, co pises) pripada, ze ta skola je taka nejaka slabsia a ja by som uvazovala o zmene ... teraz budu prijimacky na osemrocne gymnazia, tak by som na Tvojom mieste porozmyslala aj o takejto alternative-blbe je, ze prave toto polrocne vysvedcenie sa tam hodnoti, ale tak dolezitejsie su vysledky prijimaciek 😉
@zuzkaanicka ano tak tak ... je to s tou matikou teraz bola na okresnom ... a podla toho co vravela tak uspela ... lebo doma mi to preratala ... mala zadania tie im dali ... tak uvidime ...
v polrocke pokazila retazovku taky priklad a tam sa tie body tiahli proste vysledok uz bol zly lebo urobila na zaciatku blbost ...
ale tak to je jej nepozornost .... je to mlady ucitel v adaptacnom procese ... ale to neriesim proste beriem nezvladla ... nebolo to stopercentne ... u nas bolo rodicovske pred vianocami naposledy ja chodim na kazde ale teda som fakt nemyslela ze jej da tu dvojku z telesnej ... lebo co som aj pozerala napr. spravy o skole co maju na nete tak min. rok je priemer telesnej na celej skole 1,0
co sa tyka zlepsovania sportovych vykonov tak ona na telesnu doma cvici a skusa ale proste nehodi tu kriketku tolko kolko predpisuju tabulky z roku pana ... a co ju mam dorazit za to ...
kaslem na to ... ako uprimne je mi to jedno ... v podstate aj tak tie znamky v nasom pripade su skor o neschopnosti ucitela ... ju bavi vela veci ma ciel ze chce pracovat v USA pre Google v dospelosti a na tom pracuje .... zameriava sa najma na web dizajn nejake programovanie a tak ... plus samozrejme tie kone ... ja uz fakt na to kaslem neriesim viem ze ta dvojka z polroka jej pojde na prijimacky ale tak skusi uvidime ... na to osemrocko ...
ale teda pre mna je to najma vytriezvenie ze nase skolstvo dokaze systematicky ubijat aj sikovne a schopne deti a teda mojho inteligentneho ale trochu ineho syna davam do sukromnej alternativnej skoly a budem ho radsej denne vozit do BA....
Inak dovolím si aj zverejnit meno učiteľa, ktorý je fakt P. učtieľ a teda telocvikár , ktorý mal na môjho syna taký pozitívny vplyv, je to p. Šifra z Veľkomoravskej ( 4 . základka ) v Trenčíne.
@maminuska je uplne super ze sa najdu aj takyto pani Ucitelia nech ich je co najviac a hlavne nech maju moje deti na takych stastie ...
@maznacik007 asi veľmi neporadím... len snažiť sa aj dcérke vysvetliť, nech to neberie tak tragicky ... ja viem, nespravoslivosť, a tak.... žiaľ, v živote jej je dosť a človek sa tomu nevyhne.... (mňa sa to síce netýkalo, ale moja mama vravela, že bola totálny antitalent na telocvik, samé jednotky, len z TV nejaká 2 či 3 - aj to asi z milosti 😝 😀)
inak ma skutočne zaráža postoj telocvikára a známkovania... najmä pokiaľ práve u neho má tréning volejbalu... tak snáď vidí, že nie je úplné nemehlo 😕 😕
detto, tá matika.... ak je šikovná natoľko,že postúpi na MO, nechápem potom polročné hodnotenie ??? veď to sa snáď "ráta" do celkového hodnotenia, nie ? 😝
(btw. tú známku z matiky - ako berie?)
inak súhlasím s @zuzkaanicka
držím palce! a prajem, nech to dcérku neodradí od ďalšieho športovania 😉
Myslím si, že známkovanie telesnej a tiež výtvarnej je "vtákovina"
u oboch by sa nanajvýš dala hodnotiť snaha, ale určite nie výsledky, to je vrchol nespravodlivosti
ja som mala na strednej tiez trojku... 😉
@dejnas tak tu matiku berie celkom v pohode .... ale tak ja ju mam vystudovanu na VS a tiez som mala aj dvojku na vysvedcku uz si nepamatam kedy ...
to sa zmierila v pohode lebo tam bol aspon spravodlivy tusim len jeden ziak tam dostal jednotku na vysvedcku ... ale ta telesna ju dorazila ...
baby uz to pustam z hlavy .... neriesim je mi to jedno ... sustredime sa na ine veci ... 😉
ja by som to neriešila ja som mala 4 lebo sa mi nič nechcelo robit iba hrat a hadzanu a ved to sa ani neberie do úvahy nikto sa na telesnú nedíva každý rieši hlavne slovenčinu, matiku a cudzí jazyk
a cieľom telesnej by mal byť rozvoj fyzickej stránky, získanie pozitívneho vzťahu k pohybu, ale nie dosiahnuť čo najlepšie športové výsledky, to bude v živote potrebovať len málokto (minimum), ale tie prvé veci potrebujeme všetci.
výtvarná sa tiež klasifikuje? (nemám prehľad)
akurát som vravela manželovi, že som učila takmer 4-ročného syna nakresliť Kuba (poznáte to: kreslím kolo guľaté a v ňom oči okaté.....).... malý dokáže nakresliť akurát tak krátku hrboľatú čiarku, absolútne ho výtvarný talent, na ktorý má predispozície z oboch strán, minul 😀 ... (dcérka zdedila asi aj za neho)
zato ale z jedného počutia verklikuje novú "básničku" o kubovi 😀
to známkovanie "výchov" je fakt od veci... už na malých deťoch krásne vidno, k čomu inklinujú, na čo majú nadanie.... tí drobci ešte neoklamú, proste robia to, čo ich baví a ide im to... mám 2 deti, a každé je úplne iné
@dejnas neviem ako na Slovensku, ale v CR sa znamkuju vsetky vychovy ... napr. moja dcera nema s nimi ziaden problem, ale myslim, ze ak nejake dieta nie je prave sportovec, tak znamkovanim ho od sportu akurat odradia a myslim, ze v tejto dobe, ked sa vsetci stazuju, ze deti vysedavaju pri pc a nehybu sa, tak toto asi nebude najlepsie riesenie ... viem, ze tesne po revolucii sa vychovy neznamkovali a tak to aj mohlo ostat, len mam dojem, ze niektori ucitelia sa potom asi citili menejcenni 😝 ... ale mozno sa mylim 😖

@maznacik007 určite by som toto do školy riešiť nešla,dcére by som vysvetlila,že svet nestojí na známkach 😉 že to síce nie je z istého uhla pohľadu spravodlivé,ale tá štvorka tam jednoducho je....a hlavne by som ukázala,že ma ako rodiča dvojky na vysvedčku netrápia,viem,že dieťa sa snaží a kým nenosí štvorky,tak je to ok....jedine,ak by bola v pláne nejaká športová škola a šport ako jej budúca práca,tak vtedy by som šla do školy konzultovať prečo ....a sorry,kvôli tomu jej vybaviť oslobodenie od telesnej je nemúdre