icon

Učia sa deti v škole zbytočnosti?

14. sep 2024

Aky mate na to nazor, resp. naco sa uci uz na ZS take obrovske kvantum uciva na kazdom predmete, ktore ze ale absolutne na nic mojim detom nebude? Mi to pride ze z kazdeho trochu, ale nic poriadne.... Jasne ze treba vseobecny prehlad, ale nebolo by lepsie ucit sa mensie mnozstvo, ale dolezitejsie veci a kvalitnejsie?

lonely66
Odpoveď bola odstránená
slovakboy
14. sep 2024

V škole tie deti možno zle učia. Stačilo by ak by učiteľka Povedala o Bernolákovi pomerne veľa faktov ale do zošita by deťom na diktovala len 5 veci ku každému ujovi. Napr. že Bernolák žil na konci 18. storočia a zomrel na začiatku 19. storočia čiže spojitosť Časová je s napoleonský mi vojnami alebo Francúzkou revolúciou. To by bol jeden fakt aj so súvisom. U nás bolo Uhorsko. Druhý fakt by bolo že bol jazykovedec a snažil sa vytvoriť slovenský jazyk. To je jeho najväčší význam a preto sa o ňom učíme. 3. fakt že bol z Oravy a že po ňom sa volá mesto Bernolákovo na Orave. 3. fakt že bol rímskokatolícky kňaz nie evanjelik. 4. fakt vyštudoval vo Viedni. 5. fakt by mohla byť nejaká zaujímavosť. Napríklad, že začal uvažovať o Slovenčine vtedy, keď videl, že študenti v seminári z rôznych kútov Slovenska si nerozumejú. Východniar nerozumel spolužiakovi z Malaciek. A viac k Bernolákovo netreba vedieť, dá sa neskôr vyhľadať ak treba.

dskjhfdlkdjhl
14. sep 2024

Ucivo sa od revolucie neustale okresava v dobre viere, ze ked toho bude menej, budu to deti lepsie vediet a cuduj sa svete, vedia to stale horsie a horsie. Takze som zvedava, dokedy sa este bude okresavat.

kp7333
14. sep 2024

Suhlasim. Na skolach treba posilnit matematiku a jazyky (vratane slovenskeho), zamerat sa viac na rozvoj logickeho myslenia a namiesto memorovania informacii by sa mali deti ucit ich vyhladavat, triedit a diskutovat o nich. Napr. dejepis by nemal byt o memorovani datumov, ale malo by sa diskutovat o jednotlivych historickych udalostiach a hladat suvislosti so sucasnym dianim. Inak sa nikdy nepoucime. Vid fasizmus, historia sa zial opakuje, nenabera to dobry kurz.

slovakboy
14. sep 2024

@lonely66 presne tak. Chýba blokové usporiadanie informácií. 5 chlievikov s nejakými väzbami. A žiadne dátumy. Maximálne tie, ktoré sú aj štátnymi sviatkami. Len časové zaradenie na osi storočí stačí.

april171
14. sep 2024

Je to viac než 30 rokov, čo som skončila ZŠ a odvtedy sa nič nezmenilo. Len také drobnosti, ale v podstate stále to isté memorovanie zbytočnosti. A ešte sa tu sťažujú podaktorí, že decká oproti nám nič nevedia. Naše školy stále pripravujú deti spôsobmi 20. storočia. A potom tu viac než polovica obyvateľov verí hlupostiam. Ja chcem , aby škola naučila dieťa rozmýšľať, vyhľadať si zdroje, overiť si tie zdroje a neveriť hocikomu. Vedieť diskutovať, argumentovať, obhájiť si názor. Vedieť rozobrať situáciu, pomenovať dôsledky.
A áno, musí vedieť základné veci, ale na kieho čerta sú im podrobnosti o prvokoch, rôzne rozbory viet, priemysel Kazachstanu...

zuzanockamt
14. sep 2024

@slovakboy Bernolákovo na Orave? 🫢

nikoleta1234
14. sep 2024

Joj ani nevravte, literaturu som doslova nenavidela... mne sa to velmi tazko ucilo...zapamatat si mena kto kedy sa narodil a zomrel, v ktorom obdobi bol... vediet vsetky jeho diely... nic z toho teraz nemam...

nikoleta1234
14. sep 2024

@april171 presne tak, často nas učili štýlom "biflovanie"

zuzana76
14. sep 2024

@slovakboy ty si to uz myslel ako ulohu na kriticke myslenie, vsak? Bernolakovo na Orave?

marianarem
14. sep 2024

@annm81 Uplne suhlasim. Je to fakt plytvanie kapacitou deti, ide ma z toho rozhodit. Este keby nevedeli pocitat, ale dajme tomu by nad vsetkym do hlbky premyslali, zaujimali ich suvislosti, snazili sa objavit nieco sami. Ale aj toto prave malokedy vidim.

dskjhfdlkdjhl
14. sep 2024

@marianarem Ked nebudu vediet pocitat, tak premyslat im nebude stacit. Jednoducho tym pocitanim sa ziskava ten potrebny nadhlad.

slovakboy
14. sep 2024

@zuzanockamt
Myslel som že keď je z Oravy aj Bernolákovo tam bude. To som tomu dal. Jeden myslel… a neoveril. Sorry dámy.

sticker
lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
marianarem
14. sep 2024

@dskjhfdlkdjhl Nadhlad neviem, ale zrucnost ano. Co som vsak chcela povedat, je, ze vidim prichadzat na VS decka, ktore ani nie su zrucne v pocitani, ani sa ale velmi nezamyslaju. Pride mi to, ze chcu sa naucit rychly recept, ktory pouziju na pisomke/skuske a vzapati vypustia. Asi sa to lisi este medzi univezitami, aj medzi odbormi, ale u nas na technike mam pocit, ze na mnohych odboroch je trend bohuzial takyto.

dskjhfdlkdjhl
14. sep 2024

@marianarem dam taky priklad z historie. Preco si myslis, ze Gauss asi ako 17-rocny objavil vzorec pre hustotu prvocisel (vtedy bez dokazu). Jednoducho darmo by sa zamyslal, vzorec by nemal, keby nebol zvyknuty pocitat. A samozrejme tam to chcelo aj nieco ine, ale je to pekny priklad. Darmo sa studenti budu zamyslat, ak nevedia scitovat zlomky a upravovat vyrazy, lebo jednoducho im na prednaske ujde vlak. Ak taketo jednoduche veci nemaju zazite, tak nevymyslia nic.

marianarem
14. sep 2024

@dskjhfdlkdjhl Jasne, ja uplne suhlasim, treba mat odpocitane. Chcela som povedat ine. Ze niekde sa zacalo upustat od vypoctov s tym, ze to je mechanicke a nezazivne a tazke a neviem co a ze treba podporovat ine veci. Teda asi samostatne premyslanie by som cakala. Ale nevidim ani to. Tak ma zaujima, na co sa vlastne kladie doraz a ake schopnosti teda ziaci v skolach nadobudnu.

dskjhfdlkdjhl
14. sep 2024

@marianarem to je presne o tom, co som pisala niekde vyssie. Od revolucie sa stale vsetko okresava v dobrej viere, ze ked toho bude menej, budu to vediet lepsie. Skutocnost je (ocakavana), ze vedia cim dalej tym menej a este sa im to zda vela. A to vediet, bolo v zmysle, ze to chapu, resp. nechapu. No, a to, ze nevedia pocitat, to s tym suvisi-jednoducho na to, aby tomu rozumeli, musia mat nieco aj vypocitane. Inak je to len taka balada o hovne.

kaktusik007
14. sep 2024

z pozorovania mna ako pedagogickeho asistenta -- tie decka na ZS sa ucia vyhradne iba zaklady, ak beriem predmety ako geografia, biologia. Uplne smiesne nic sa ucia z fyziky a chemie. Ak sa bavime o slovencine - ano, teorie je dost, avsak je to nas rodny jazyk, tak hadam by bolo vhodne vediet o nom aj teoreticke poznatky typu co je predmet / podmet / prisudok, na druhej strane zadelit taku casticu / prislovku je niekedy brutalne narocne a zrovna na testoch / prijimackach byvaju chytaky. Naco? K literature - uz davno sa upustilo od toho aby decka vedeli nieco o autorovi. Pracne sa trva akurat na tom, aby vedeli zatriedit autora k obdobiu a samozrejme vymenovat sturovcov a rovnako definovat obdobie - aby mali aspon predstavu, ze sa bavime o obdobi okolo roku 1848. Avsak za tragediu povazujem vediet definicie anafory, peryzeuxy a obodobnych veci - to ze existuju som zistila az ked som prisla do ZS pracovat, za mojich cias sme si vystacili s metaforami a personifikaciami. Maju v ucebniciach vela slovenskych autorov, ktori stoja za velke nic - miesto aby im tam dali svetovo zname romany, kludne aj aktualne, ktore by ich nabudili citat. V slovencine pre 9 rocnik je clanok vhodny mentalne tak pre 4taka, max piataka. Proste kym autori ucebnic budu robit z mladych ludi (my v ich veku sme uz boli na strednej!!!!!) neschopakov, tak tymi neschopakmi aj budu.

nie su nauceni mysliet. na vsetko maju pracovne zosity, absolutne sa nezamyslaju. A matematika? tam je to pruser. Vyrazy su jedna spanielska dedina, pocitat obsahy, objemy a povrchy sa ucia tak, ze sa biflia vzorce, miesto aby na to isli logicky. Takze potom slovne zadanie ulohy typu povala je v tvare rovnoramenneho trojbokeho hranola dlzky X, vysky vrholu strechy od podlahy Y a jednou dlzkou sikmej strany steny Z -- fakt nevedia vypocitat. Teda nie len ze vypocitat, oni ani sami nevedia prist na to, ze objem je podstava krat vyska. A vyucuj potom na takejto hodine, ked musis od zakladu vysvetlovat deviatakom vsetko, este aj ze preco je obsah trojuholnika zakladna krat vyska deleno dvomi.

tiika
14. sep 2024

@marianarem a máš skúsenosti s tými, ktorí sa učili Hejneho matematiku či Montessori štýlom? Aký máš na to názor, ako im to ide?

marianarem
14. sep 2024

@tiika S tym velmi skusenosti nemam, ale bude to asi aj tym, ze tento trend je viac rozsireny az v poslednych rokoch a na VS tato generacia este vo velkom nedorazila. Ked je niekto sikovny, tak sa pytam, na aku skolu chodil, ale byvaju to skor standardne skoly, kde natrafia na dobreho ucitela, ktory ich uci aj nad ramec osnov. Potom samozrejme aj dobre bratislavske SŠ ako napr. GAMČA, GJH, C.S. Lewis, tam to ma uroven celkovo a myslim, ze sa ide standardnymi metodami.

simik22
14. sep 2024

Zbytočnosti sa podľa mňa učia dosť, ale trošku z iného súdka :D nezabudnem, ako pár rokov dozadu mal syn urobiť projekt, alebo teda pokus na prírodovedu, ohľadom priepustnosti pôdy. Nájsť 2-3 druhy pôdy von, dať ju do zrezanej fľaše a sledovať ako ktorý druh prepúšťa pôdu. Bolo by všetko ok, keby nebývame na Liptove, bol začiatok marca a celodenne mrzlo 😂

lonely66
Odpoveď bola odstránená
dskjhfdlkdjhl
14. sep 2024

@simik22 A ucitel to nevidel, ze je vsetko zamrznute? Lebo inak krasny pokus, len v inom rocnom obdobi.

kaktusik007
14. sep 2024

@lonely66 suhlas, ucebnice su tragedia. K dejepisu sa radsej ani nejdem vyjadrovat.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
kp7333
14. sep 2024

@lonely66 a presne takto si predstavujem hodiny dejepisu - pozriet film a diskutovat o tom. Podobne by sa dala ucit aj geografia - cestopisy, dokumentarne naucne filmy. Naco drtit cisla a fakty?

lonely66
Odpoveď bola odstránená