Učiteľka na prvom stupni - nepáči sa mi jej postup
aká je to učiteľka? je prvý mesiac v škole - prvák a doniesol zo školy zatiaľ jednotu z áčiek a trojku z päťminutovky z matiky, lebo sa zabudol a vyfarboval, prečo ho nechala tak, prečo ho neupozornila, že si má najprv dorobiť príklady? to písali v pondelok, prišiel po týždni doma, čo bol chorý. Čítajú v škole, doma sme si to čítali ako eva, edo, oni čítajú ela elo, on číta eva edo, ona mu povie že dobre. Druhákom nepíšu trojku aby nemali mindráky, ona je nová na škole a mne sa to prestáva páčiť. chová sa k nim - ratata - vojenčina. Už je predsa prvák. Aké s ňou máte skúsenosti? Čo urobí super krásne mu ohodnotí véčkom, z domácich úloh dáva véčka, čítanie nehodnotí, v triede je pár čo čítajú super, a ostatných má škatuľke "dobre",tým super super dá občas nejakú jednotku z čítania. Možno, že tá päťminutovka bola iba cvičná, zajtra sa jej na to opýtam. Mali by si dohodnúť pravidlá, neviem-opýtam sa, zdvihnem ruku...
@mravvcek ja to neviem, ako sa to robí niektoré učiteľky sú prísne, niektoré nie, vždy je dôležité vedieť ktorá komu sadne a ktorá nie, chcela som len vedieť ak už učila deti ako učila, tak ako chce niekto vedieť aký je kto doktor. Podľa mňa je to profesionálka, ktorá je zvyknutá na emócie rodičov aj detí, každý kto robí s ľudmi by mal byť nad vecou. Ak by ktokoľvek s rodičov detí ktoré učí nebol spokojný, tak už dávno požiada o preloženie dieťaťa. Chcela som tu na fore sa dozvedieť nejaké tipy a triky na môjho prváka (lebo učiteľka je taká a taká a stále to bude nejaká učiteľka či už táto alebo niektorá iná, ale špunt je ten a ten istý a buď prifarbuje alebo fakt dostáva odpovede "dobre".,) a je to myslené v dobrom, lebo som typ človeka, ktorý napíše aj prezidentovi aj ministrovi, keby som nebola spokojná. Teraz, keď mám odsledovaného svojho prváka (po piatich týždnoch školy) a už mi dokáže zreprodukovať celý priebeh vyučovania od a do z, získavam k pani učiteľke čím viac väčšiu dôveru a to je pre vzťah rodič-učiteľ-žiak prvoradé. A už viem aj prečo dobre, že dobre znamená veľmi dobre, a znamená to veľmi dobre pre všetkých, čo im povie dobre a neznamená to že je to slabé dobre. Učitelia si nedajú radiť od rodičov a rodičia od učiteľov, a buď učiteľ vytvorí funkčný tím žiak-učiteľ-rodič alebo nie. A vtedy vzniká problém. Osobne keď ma pani učiteľka zažaluje aj škola keď ma zažaluje, tak sa kľudne ospravedlním v miestnych novinách a aj zaplatím finančnú čiastku, aj keď neviem z akého dôvodu. Dostala som super dobrých rád, ktoré si vážim, lebo pre mňa je môj prvák prvoradý.
OCH, kočky asi budem mimo témy, ale fakt by som niekedy uvítala, keby ľudia, čo zakladajú diskusie a otázky, najskôr narátali do 10 a potom písali, lebo na základe vlastnej skúsenosti viem, že niekedy je všetko inak, ako to na "prvý pohľad" vyzerá...
@ariadna22 diskusia môže kľudne zostať, len by som požiadala admina o upravenie názvu témy, aby vymazal konkrétne meno ... ja by som ho uviedla len vtedy, keby som chcela referencie (možno aj ty si chcela len vedieť, aká je to učiteľka - podľa prvej vety v úvodnom príspevku tak usudzujem - len si sa príliš rozpísala...) .... stačilo len napísať: "Aké máte s skúsenosti s pánom/pani XY?" 😉
PS: ale chápem, bola si možno z toho viac vystresovaná, ako prváčik ... sama som si tým prešla, keď bola dcérka prváčka, aj druháčka a čaká nás to zasa aj v tomto ročníku ... a to je naša dcérka véééľmi šikovná, ale ...vždy sa niečo najde, čo treba riešiť ... a je fakt dobré najskôr začať v škole (rodič-učiteľ) a až keď mám nejaké pochybnosti, alebo nie som si istá, či je to ok, skúsim napísať, či sa s tým už niekto nestretol buď sem, alebo na iné fórum ...
a veľmi ma mrzia aj niektoré príspevky, ktoré tu kočky napísali, o tom aké sú tie dnešné deti ne-vychované a ako by ich oni vychovávali ...a to hlavne tie "cudzie" dnešné detiská ... mám z toho taký nepríjemný pocit, lebo aj my sa doma snažíme vychovávať "dnešné deti" ... a to najlepšie ako vieme, ale takto verejne by som veru neporovnávala ... štýlom, že naše dieťa by určite nespravilo to, čo tamto cudzie dieťa, lebo to naše je vychované a to druhé - cudzie- je táááák nevychované ... 😉 ...
@ivett1 admin hrá mrtvu rybu a ten môj zasran, ktorému sa každý tri hodiny venujem a pľuje mi doma krv od písania a čítania (matika mu ide 🙂 )pridá lebo mu budem z vreckového stŕhať do veku 26rokov. Ešte som rozmýšľaľa, že či jej netrucuje, šak to nemôže, bude mať nejakú super prísnu učku a bude jej z trucu robiť naschvál. Ja robím účto a jeden z mojich šéfov nosil gule z chémie, lebo hádzal do učiteľky špongiu. Za rok mu zapísala štyri zápisníky. Všetci v robote učiteľku ohovárajú, (tú tej chémie) a ja v kľude hovorím, super učiteľka, mne dávala jednotky, nemal do nej hádzať špongiu, všetci na mňa pozerajú, že sa chvastám ... kašlať to, od tejto témy som čakala smajlíkov a super učiteľka a podobné veci tiež ma sklamali moralistky čo riešia cudzie deti a matky a učiteľov a prd o nich vedia. Dúfam, že učiteľka toto naštuduje, kým to admin zmaže, lebo kedy sa s učiteľkou porozprávať, (napríklad o tom, že prečo dala z cvičného príkladu trojku, keď sa ten príklad ani neznámkuje keď ten malý bude počuť, že jej robí napriek, tak ešte pridá a bude jej robiť ešte viac napriek, keď bude počuť že si na neho sadla, tak bude úplne laxný, musíme mať otvorený bezproblémový vzťah, )nedala mail a ani telefón, ani sa nedivím, musí to byť obrovská záťaž, riešiť každé dieťa samostatne. Každé vymýšľa, chlapci sa cez prestávky mlátia hlava nehlava. A tak chudák rodič čo má dieťa jednotkára, malého vykuka čo využije všetko vo svoj prospech hľadá úplne všetky možné spôsoby aby tie jednotky aj dostal. A u tejto učiteľky prosím pekne, lebo pracujeme na profesionálnej úrovni v roku 2014 v PN.
@ariadna22 tak nám kontakt na seba dala, lebo nemá fixné konzultačné hodiny (ako iné učiteľky) ... ale zase ja končím v práci až večer a tak sa s ňou naozaj musím dohodnúť telefonicky, keď chcem niečo prebrať a buď odísť z práce skôr (musí povoliť šéf) alebo ráno príde ona skôr do školy...
PS: inak komunikujeme cez "zrkadielko"😀 ... ešteže ho máme...🙂 ...
a u nás sa v prvom ročníku neznámkovalo - prvé dva mesiace - učiteľka používala symboly a v podstate len pochvaly, aby boli žiačikovia dostatočne motivovaní ...veľmi dobrá metóda, aj sa osvedčila ... a v druhom mali na začiatku samé "vstupné testy" zo všetkých predmetov-učiteľka chcela vedieť, čo zabudli cez prázdniny a kde majú "medzery" ... čo treba zopakovať, aby mohli "ísť" ďalej ... známky z nich zapísala do žiackych knižiek, aj keď deťom hovorila, že ich "nebude rátať do priemeru" ... no, potom nám to tiež musela vysvetľovať, že ako to vlastne myslela ...(aj keď naša mala jednotky...)
@ariadna22 ja viem zaciatky prvacika su tazke tak ako pre prvaka aj rodica. To dietatko si najde sposob a adaptuje sa. Niekedy to trva dlhsie. 5 tyzdnom je kratka doba aby dieta bolo poslane na vysetrenia. Mozno emocionalne to riesi tak,ze bojkotuje. Je super,ze si si uvedomila chybu. Klobuk dole. Prajem vam aby vam to slo stale len a len leosie. Neboj drobec si zvykne a ked ani po 3 mesiacoch nie,potom by som riesila vysetrenia. Len v dnesnej dobe sa stava pravidlom,ze deticky ktore maju maly problem hned sa bachnu na vysetrenia,daju sa im ustupky,opatrenia....a potom su same jednotkarky a dvojkarky a malo trojkarov. Ved kazdy sme dobry v niecom inom. Niekto v pisani,niekto v matematike.... nie za kazdu cenu vysetrenia a ulavy. Sama uvidis ako bude maly postupovat.
@mravvcek
ja riešim veľa vecí cez fora, je to o tom, že si človek prehodnotí veci v hlave s jednou maminou to, s druhou ono, každá moja debata má dej a dáva mi to nadhľad nad veci, emócie sú sviňa, moc mi vadí, že sa im tam chalani tlčú, hlava nehlava, cez veľkú prestávku, vždy keď sa učiteľka čo má dozor priblíži tak prestanú a potom zase začnú. Kopú sa do brucha, medzi nohy, podrážajú sa, syn sa nedá, zo začiatku začali na neho traja, doma musel dostať lekciu ako sa brániť a je to teraz pre neho super zábava, keď dá piatim do nosa. Nedá sa, majú to ako srandu. Učiteľky už na troch bitkárov dávajú pozor, toto je môj prvý chlapček v škole, dievčatá také veci nerobia, vo vašej triede sa chlapci tiež bili?
Bola som zvedava ako sa bude vyvijat debata...ale ako vidim nepokrocila. za komancov sa vravelo: "horsie ako triedny nepriatel je iniciativny blbec"....no teraz vid priklad. Pani ucitelka ma poskvrnene meno, kvalifikaciu, o dietati pani mamicky vieme ze je teda nic moc, mamicka je precitlivena,...take ze ist za ucitelkou jej nic nehovori a ked som nespokojna a mam problem s ucitelom tak idem za riaditelom. A naj sa aj na hlavu postavia...GRATULUJEM pani mamicke doooooooooooooobry tah sa jej podaril 😀
@lubkavargova1 o dietati vieme jedno - z ust mamicky - a to, ze je "zasran" (citát)
mila zakladatelka temy, keby si sem takto verejne napisala moje meno a ohovarala ma, tak mas veelky problem! Presne kvoli takym ako si ty, ucitelia svoju pracu "miluju" :D Nie, problem nie je v detoch, kazde dieta je odrazom svojich rodicov a sprava sa len tak, ako je to prenho prirodzene a ako to ma odkukane z domaceho prostredia🙂 Takze zacat od seba, nikdy nezaskodi. A mimochodom, ucitel je plateny z dani matiek a inych?????To mate odkial????? A ten ucitel akoze dane neplati ci co???? A este jedna vec, tymto zastavanim si svojich deti a neustalym "ulahcovanim" im zivota a nadavanim na ucitelky, skoly atd. docielite jedine, a to ze vase deti nikdy nebudu schopne sa zodpovedne o seba postarat a nebudu mat poriadne vzdelanie....
Na Slovensku je radost ucit 😝
Milá mamička, to aj lekárom hovoríte akú majú stanoviť diagnózu, predpísať lieky? Aj právnikovi poviete zákon, podľa ktorého Vás dostane zo šlamastiky? Aj architektovi poviete, že ten dom je na nič? Milá mamička, prepáčte, ale mňa ako učiteľku vaša otázka uráža. Uráža ma v zmysle kolegiality hoci danú p.učiteľu nepoznám. Vedzte, že každá z nás robí všetko preto, aby deťom dala to najlepšie - zo stanovených osnov, či zo seba samej. Neviem aké je Vaše vzdelanie, ale odporučila by som Vám zo dva semestre didaktiky a metodológie a potom by som s Vami viedla vysoko odbornú debatu, kde som urobila, či neurobila chybu. A apropo .... na hodinách pravdepodobne fyzicky prítomná nieste, ja tiež netvrdím, že práca v jadrovej elektrárni je brnkačka.
Ani ja som nepochopila priamy problem, sadni si pred to, co si napisala a precitaj to pozorne, pravdepodobne sa ta nieco dotklo a v zachvate emocie si sadla za pc a napisala si staznost aj s menom? To je dost blbe!
Mohla si napisat kontretny problem, ale anonymne, tak to tu chodi.
Treba ist za ucitelkou osobne a povedat jej co sa Ti nepaci, alebo preco je nieco tak ako je.
Ale takto sa veci neriesia.
Hovori sa: , že skor husacie perie po ceste pozbieras, ako vezmes spat to co si povedal! "
drzim palce
@murcos : napisala som si svoj nazor a trvam na nom, ci sa ti to paci, alebo nie 🙂
@ariadna22 tak len par pripomienok:
1. Tym, ze si tu vypisala plne meno ucitelky si prekrocila aj tie najvzdialenejsie hranice tolerancie dskusnych for
2. Ja byt tou ucitelkou a odzvediet sa to (co sa s najvacsou pravdepodobnosou stane) by som zacala uvazovat ci si sa nedopustila nejakého trestného cinu alebo priestupku. Ak by sa moje podozrenie z naplnenia tejto skutkovej podstaty naplnilo, podnikla by som prislusne kroky
3. Mala by si viac pracovat so svojim synom, venovat mu viac casu, venovat sa fudvaniu jeho samostatnosti miesto toho, ze tu vypisujes ukrivdene traktaty.
Pravda bude niekde inde ako si to tu opisala... Trosku kritického pohladu na vlastne dieta je len na prospech vsetkych. Hlavne na prospech dietata, lebo cim skor pochopi, ze maminecka mu nebude odfukovat smietky z cesty, tym lepsie pre neho. Lenze aj maminecka by si mala uvedomit, ze odfukovanie smietok z cesty nie je uplne najsamlepsi sposob vychovy auz vôbec nie je dôkazom najsamsilnejsej a najsamobetavejsej lasky k diatatu.
Ako napisala @zuzkaanicka je radostou na Slovensku ucit. Cim dalej tym vacsou. Nielen kvôli platom ale hlavne tomu co posielaju rodicia do skoly
Jeden pan ucitel s dlhorocnou praxou raz povedal pamatnu vetu: Rodic - najvacsi nepriatel vlastného dietata... Preco mi tato veta okamzite nabehla po precitani tvojho uvodneho prispevku?
viete, čo je na práci učiteľa najťažšie?..-..rodičia.....nemám slov-konkretne tu menovať učiteľku,ktorá nemá možnosť niečo vysvetliť...a vôbec čo to je za prístup,že si neideš vec vydiskutovať do školy k učiteľke,ale riešiš ju na nete 😒 .....PS nie som učiteľka
@zita19 to máš pravdu, na tom robím je stále viac samostatný
na rodičku nám hovorila, že ju nezaujímajú veci čo o nej ľudia vypisujú na fórach, tak asi nie som prvá, nech si píšu čo chcú.
Rozprávam sa na fóre práve preto, aby som vedela byť najväčší priateľ dieťaťa, je veľmi ľahko nadávať na učiteľku, ja ju naopak doma chválim, lebo len tak môže dieťa k nej získať dôveru a myslím celú túto debatu dobre.
@filipal
tak mi zmenili tému- názov, trochu mi rupli nervy, ona ale na rodičku hovorila, že jej je jedno, čo o nej ľudia vypisujú na fórach, tak asi nie so jediná.
pozitívne hodnotenie je najdôležitejšie, ked si decko zaškatuľkuješ-flákač, podvodník, výpalník, terorista tak v tej škatuľke vidíš len to jedno a to isté. A keď ich hodnotíš pozitívne, tak v nich vydvihneš len to dobré. Osobne si myslím, že trojky pre prvákom na škole nepresadí a že sa rodičia vzbúria
"zasran a všetci sú zasrani"...tieto výrazy zakladateľky podľa môjho názoru hovoria za všetko... ☹
u nas lietali od prveho rocnika patky... treba si zvykat a ucit sa 😉 uz nie su v skolke

@mravvcek
mamička sa tu už asi neukáže, neviem kebyže na hocijaké verejné forum hodí niekto jej meno a ako píšu vyššie je možné, že učiteľka sa to kľudne dozvie, že si tu o nej písala.