Učiteľka vynadala dcére
ako by ste riesili,keby vam dcera povedala,ze jej ucitelka povedala,ze ty si ale riadna bestia,...a bezne na hodinach povie ziakom,ze drz hubu,...alebo bolo by dobre ta poriadne strieskat,.....dakujem
@0silvia0 Fiha, aka to mudrost. A teraz akoze cakas ze co sa stane ked tu zacnes sirit osvetu? ze tu zavladne svetovy mier? Podla toho dnesne deti aj vyzeraju lebo sa ich vsetci snazia vychovavat dobrym slovom a oni potom kazdeho poslu s prehladom do P..E lebo to slovo je uplne bezne v ich slovniku. Toto kedysi neexistovalo a decka co aj dostali vyprask nie su nijako v dnesnej dobe ako dospeli poznaceni... Vsetci sme dostali ked sme si to zasluzili, a sme tu zivi a zdravi. KLudne ma za moj nazor aj ukamenujte so mnou to aj tak ani nepohne a budem si mysliet svoje.
@demeterka to nie je osveta, to je civilizované správanie dnešnej doby a dodržiavanie ľudských práv - a násilie akoukoľvek formou je porušenie ľudského práva.
Ja som ako dieťa (ani moji súrodenci) nedostala jednu-jedinú facku, žiadny výprask, čiže viem, že vychovávať sa dá aj inak a pre mňa je výchova bez telesných trestov normálna a správna výchova. A píšeš, že nie si nijako poznačená bitkou v detstve. Myslíš? Nevidíš, ako ti telesné tresty pokrivili pohľad na výchovu?
Držím ti palce, aby tvoje deti v škole raz narazili len na správne učiteľky, lebo ak by dal učiteľ tvojmu dieťaťu preplesk v škole, inak by si sa na to pozerala. Ale to sme odbočili od témy, telesné tresty nie sú predmetom tejto diskusie.
@demeterka ale ja som slovo poznačený nenapísala ako nadávku ani nič podobné, vôbec to tak nebolo myslené. Myslela som to tak, že výprasky v detstve ti poznačili náhľad na výchovu a chápeš, že bitka je ok, keď v skutočnosti bitka ok nie je! Ty si myslela že byť poznačený bitkou v detstve znamená mať tiky v oku? alebo nebodaj telesné postihnutie? zášklby pol tváre alebo čo preboha??? byť po bitke živý a zdravý ako píšeš - no ďakujem a čo rany na duši? píšeš o výprasku, nie o nejakom capnutí po zadku, pre mňa je dať výprask decku nonsens, našťastie som to nikdy nezažila.
@0silvia0 No ja si nemyslim ze mam nejake poznacenie a ani rany na duši a podobné. Pamatam si zopar situácii z môjho detstva, ked so mnou plieskala puberta, neraz aj predčasna a mohli na mna dobrym slovom vsetci kolko chceli, bolo mi to šuma fuk, jednym uchom dnu a druhym von... Vyprask som si naozaj zasluzila a svojim rodicom nevycitam nic, ale som im vdacna za to ze zo mna vychovali sluseneho cloveka, ktory si vazi vsetko co ma, a nadovsetko ich lubim. Na mojom manzelovi napríklad jeho mama az zlomila varechu, pubertiak sikanoval mladsieho a nadaval ucitelke a este sa mame vysmial ze aj tak ma to neboli a tiez nie je poznaceny a nadovsetko ju miluje a sam skonstatoval ze za svoje spravanie by si v tej dobe nacapal ovela viac. A teraz je z neho tiez slusny clovek, milujuci otec a manzel, nepije, nefajci, co by ine za takého dali... ale v detstve teda na to vôbec nevyzeral. a tych prikladov s okolia by som mohla menovat stovky. Je tolko detí, tolko rôznych povah, tažších lahších, na niekoho plati jedno na druhého druhé, niekomu staci povedat, inému nie, to sa neda škatulkovat podla jednej osoby, len preto lebo na jednu to fungovalo. My dospelaci velmi rýchlo zabúdame akí sme boli ako deti, alebo ked s nami plieskala puberta preto to ucitelia vôbec nemaju lahke, ja sa nedivim ked nejakému ucitelovi vypadne z ust naprikla bestia alebo drz hubu, neviem co to dieta urobilo, ale podla mna to uz musela byt posledna kvapka ked ucitel vybuchne. Samozrejme nezastavam sa ani ucitelov, lebo aj medzi nimi sa najdu pripady, ktore by tam nemali co robit a mali by ich okamzite vyrazit. Už len taka situácia napríklad ze dieta si fakt v skole dovoluje, vulgarne nadava ucitelom, robí zle ostatným ziakom, ucitel ho pokarha, decko sa leti stazovat domov, do skoly pride nasraty rodic a robi bubu navsetkych ucitelov a riaditela detto, decko vidi ze mu to preslo a rodič je na jeho strane, tak co spravi? samozrejme spravi to znova a dovoli si este viac lebo vie ze mu to prejde a rodic sa ho zastane. Keby toto spravilo moje dieta, tak mu este doma plesknem druhu, a ucitelku pochvalim, a druhy krat si rozmysli ci sa bude spravat ako vypatlanec alebo ako civilizovany človek.
@demeterka áno, máš pravdu, je toľko pováh rodičov skombinovanými s povahami svojich detí, že jedno pravidlo pre všetkých neplatí. Keďže u nás bitka nebola vo výchovnom procese, pre mňa ako citlivú dušu by výprask znamenal poníženie, hanbu, strach a ver že na mne by to teda následky zanechalo. Ale určite je kopa detí, ktoré citlivé nie sú, skôr sú živé, niektoré dokonca ako divé zvery atď. A určite taká puberta je veľmi zaťažkávajúce obdobie ako pre rodiča, tak pre dieťa, tak i pre učiteľa. Ja som typ človeka, ktorý sa skôr vie vžiť do dieťaťa a vidím, aká záťaž sú prebudené hormóny v tele dieťaťa - ako ťažko sa s prebudenými hormónmi žije, ako si dieťa nevie ovládať svoje emócie, ako to s ním trieska a nevie si s tým dať rady, až mi je toho dieťaťa ľúto... to dieťa vlastne za to nemôže a my ako rodičia by sme mu mali vlastne pomôcť toto zložité obdobie preklenúť, počkať kým sa vzbúrené hormóny neupokoja a počkať na vyzretie človeka. Myslím, že viac osohu urobí dobrý vzťah s pubertiakom, rozhovory, dôvera ako preplesk. Mám doma jedneho pubertiaka a jednu začínajúcu pubertiačku, doteraz som sa bez bitiek, faciek a prepleskov zaobišla, som presvedčená, že ak by mi niekedy ruka vyletela, veľmi by som si to vyčítala a považovala by som to za svoje zlyhanie. Takže pevne verím, že mi tá ruka nikdy nevyletí.
Ale neberiem ti tvoj názor, máš na neho samozrejme nárok, ale sama vidíš, že preplesky nie sú samozrejmosťou v každej rodine a ide to aj bez nich.
@demeterka ucitelia vedia do coho idu - ak by mali tolko sebareflexie, ako mate Vy, ked tvrdite, ze by ste ucitelkou byt nemohli, bolo by vsetko OK. Problemom je, ze v skolstve zostavaju pedagogovia, ktori su zo svojej prace frustrovani a svoje frustracie ventiluju na detoch. Kazdy ma moznost volby - ked zistim, ze na nieco nemam, prosto odidem a najdem si inu pracu. Deti skutocne nemozu za to, ze pan ucitel, (pani ucitelka) sa vyberom povolania "netrafili" a pride mi nefer, aby boli akymkolvek sposobom trestane. Dobry ucitel si musi vediet ziskat pozornost deti a uznanie autority - studovali tieto veci - maju diplomy. Ak to nedokaze inac, ako krikom, nadavkami a reperesiou, potom je nieco v neporiadku (bud chybal v skole na hodinach psychlogie, alebo nema mentalne predpoklady pre pracu pedagoga.) Tym v ziadnom pripade nie je povedane, ze je zlym clovekom - ma prosto len svoje limity a tie mu neumoznuju byt dobrym pedagogom. (tak ako ja by som nemohla byt dobrou maliarkou, ci spickovou sportovkynou) lebo jednoducho nemam na to predpoklady) Potom by sa naozaj mal obzerat po inom zamestnani - uz v zaujme vlastneho zdravia.
Deti su deti - je ich "poslanim" a prirodzenostou vyvadzat lotrovinky. (Boli sme v ich veku ini?!)Tie dnesne ich vyvadzaju sofistikovanejsie, pretoze dospeli ich "vyzbrojili" vyspelou technikou, casto nadstandardne zabezpecili materialne, obcas ich motivuju nespravnym prikladom - ale stale su to deti - teda nemozu byt nasimi rovnocennymi protivnikmi a preto je nepatricne spravat sa k nim s despektom a trestat ich za chyby dospelych.
Zelam Vam krasny den
Marta
@martavrazbova Ano toto je pravda, ale ja vidim aj pohlad tych "chudakov" ucitelov v dnesnej dobe. Vsetci maju po 50tke, mladi ucitelia uz takmer ani nie su a ked hej len sa ohreju a idu hned prec. Co taky chudak pred dochodkom, da vypoved lebo nezvlada svoju pracu a kam ho zoberu ked ma len pedagogicke vzdelanie? Kazdy dobre vie ako tazko sa v dnesnej dobe tazko hlada praca obzvlast tym starsim, takze to sa jednoducho povie ze ked sa na to neciiti nech odide, ale oni velakrat nemozu odist aj ked chcu a tu je ptom ta depka. Jasne zeby to tak nemalo byt, ale s tym bohuzial nikto nic nespravi aj keby ako chcel. Takze neriesitelna situacia a treba asi len vydrzat.
@0silvia0 Tak potom si jedna z mala podla mna co sa s ty´mto darom narodili, a mala by si ist robit ucitelku a ist prikladom vsetkym ostatnym. Existuju ludia co to beru ako svoje poslanie a som rada ze zopar takých existuje, ale bohuzial takých je malo. A mozes byt velmi rada ze mas takých "bezproblémových" pubertiakov aj ked male rozky vystrcit vzdy kazdy. Ja som z troch deti, ja som bola extremny pubertiak, moja sestra snad pubertu ani nemala a moj brat ten bol taky zlaty stred. Takze aj pri troch detoch je to vzdy ine, nasa mama musela na mna inak ako na ostatných dvoch aj ked sme jedna krv a rovnaka vychova. Ja dufam ze moja dcera nebude mat taku pubertu ako som mala ja, lebo dobrovolne prizvanam ze to tazko zvladnem a naozaj dostanem tik do praveho oka a zašklby tvaroveho svalu. Ale ked to zvladna moja mama, tak dufam ze to zvladnem aj ja a z mojich deti vyrastu slušní ludia.
@demeterka ja som k sebe kritická a robiť učiteľku by som nemohla, lebo síce zvládam svojich pubertiakov doma, ale keby som ich mala v triede minimálne 20, to by bolo určite nad moje sily. Toľko nervov v zásobe nemám 🙂 Nemám náturu byť učiteľka, len viem citlivejšie vnímať to, čo niektorí ľudia ani možno nevnímajú 🙂
A veru bezproblémových pubertiakov nemám, syn mi dal uplynulý školský rok riadne zabrať, jeho hormóny boli asi na vrchole realizácie a puberta asi v najrozvinutejšom štádiu... možno by ho iný rodič vytrieskal ako žito, ale ja mu verím, že jeho osobnosť je vo vývoji a časom pochopí všetko, čo sme sa mu s manželom snažili vštepovať. Mne by bolo smiešne a trápne a čudné trieskať chalana, ktorý je vyšší odo mňa a ťažší o 20 kg 😕
jaaaj, zienky nevadte sa.... myslim, ze tu ani nie je o com sa vadit, ak vezmeme do uvahy, ze kazdy clovek je individualita a tym padom je velmi tazke spolu fungovat (ci su to deti, ci dospeli....kezdy jeden je iny....)preto je to take narocne 🙂 a pritom zaroven krasne, lebo by bola vo svete nuda 🙂
som ucitelka (na SS)....cize puberatci od 14-15 az po 19 (teda uz dospeli ludia...aspon spoloc. to od nich ocakava 😀 ).....nebudem obhajovat ani jednu stranu, len mozno akysi moj pohlad, ci reflexiu z viacerych stran....
ucitelia - su taki aj taki (je to tak, bohuzial...ale to je v kazdom povolani......).... v kazdom pripade nech su deti akekolvek ucitel by mal vediet, naucit, motivovat, udrzat si disciplinu, byt autoritou, teda byt prisny a zaroven laskavy!.....a to vsetko svojou prirodzenou schopnostou.....podla mna byt ucitelom sa proste musite narodit, ej to ako mnohe pisali poslanie.....toto vas na ziadnej skole nenaucia (tu reagujem na neustale reakcie, ze ved vas to na VS ucili....tak tomu sa smejem 😀 )...ano, mame sice statnice z ucitelskej psychologie a pedagogiky....ale su to len kvanta teorie a pouciek......nic viac......teda mozem povedat, ze ucitel, zo skoly, nevie nic...len teoriu, a ta nestaci...prax ziskava rokmi, skusenostami....takze az v praxi okusi, co to je skutocne !ucit a vychovavat" 😉 takze mile damy na skole vas to podstatne nenaucia......
ucite sa za pochodu......pre mna je dolezite urcit si vzdy na zaciatku pravidla.....mame ich medzi ziakmi urcene.....ked porusia pravidlo oni, porusim aj ja......jasne, ze skusia, ci to plati, na nejakom drobnejsom poruseni a ja ukazem, ze ano.....nesmu prekrocit hranicu, ked im ju ukazete, vedia, kam mozu zajst....a nieco horsie by si nedovolili (prisli by potom o vylet napr.) 😀 a oni to vedia....cize nebola som nikdy nutena pouzit nadavky, ci bitku...pre mna ako ucitelku je to nepripustne a podradne, aj ked su situacie a ludia (ziaci i rodicia), kedy by ste im schuti vrazli ci vynadali....tomu verte!.....ja si vzdy poviem, ze sa hadam nebudem znizovat tymto ich sposobom na ich uroven.....usmejem sa idem dalej.....a vacsina pochopi, ze tak to dalej nejde... na druhej strane, sama viem, ze su ucitelia, kt. detom nadavaju, ponizuju ich....a sama sa za nich hanbim, fakt hanbim....lebo robia take meno potom ucitelstvu...cize, bohuzial, sut aki....a taki naozaj nemaju co ucit, resp. ja by som zaviedla nielen na skolach psychotesty, ale aj po napr. 10rokoch pravidelne psychotesty......
deti a rodicia - ako som pisala, takisto su aj taki aj taki...snahou ucitela ma byt to, aby fungoval rovnocenny trojuholnik, cize vztah....ucitel - ziak - rodic .....ked funguje, problem nie je....ale niekde to zacne skripat ....... darmo mozem nieco riesit, ak rodic napr. nechce komunikovat, nezaujima sa o svoje dieta......a ci verite, ci nie.....podla toho, ake je dieta, ja presne viem, aky rodic pride a a ko sa bude spravat....uplne kopie....(takze nie spolocnost, skupina kamaratov....tie mozno scasti)...ale naozaj rodicia a ich spravanie a konanie vypoveda o tom, ako sa dieta sprava..... takze ak je dieta drze, arogantne (zarucene mi pride taky rodic....mne sa vynimka este nestala 😀 ).....
je fakt, ze ucim stredoskolakov, cize mozem povedat, ze uz aky taky rozum maju a komunikaciu sa da toho vela dosiahnut......(na ZS je to momentalne narocnejsie)
v kazdom pripade, treba sebareflexiu na oboch stranach a chciet a mat zaujem komunikovat, ci prip. problem riesit a ono by to slo.... sanzime sa vsetci vychovat to najpesie z nasich deti...a ked je problem, vzdy zacat od seba...a nehanbit sa rozpravat ci s ucitelom a halvne nie s dietatom (lebo neverili by ste kolko deti v priebehu roka chodi za nami, mimo hodin s takymi problemami, o kt. rodic ani entusi.....lebo bud ich nechape alebo si nema jednoducho cas to dieta vypocut....a su to vecsinou velmi vazne problemy, co deti trapia....a rodicia to ani netusia.....takze aj na toto by som upozornila...)
budem sa vzdy snazit detom pomoct a vam ako rodicom zelam vela pochopenia pre svoje deti aj ich ucitelov..... 🙂
ospravedlnujem sa za svoj dlhyyy a mozno aj preklepovy prispevok. 🙂
@demeterka Suhlasim s Vami - tento stav je podla mna prechodny - kym tu starsiu generaciu (ktora fungovala vacsiu cast svojho zivota v inych pomeroch a ma problem "presaltovat") nevystrieda nova generacia pedagogov. Ale... Musi ist ale o ludi, ktori si budu plne vedomi toho, do coho idu - teda ze budu cely cas konfrontovani, ze budu pracovat v permanentnom strese. Ak to tak nebude a pedagogicka fakulta bude prijimat hocikoho (aj takeho, kto sa nedostal na inu skolu a ucitelske studium zvolil len ako druhu volbu preto, aby mal nejaky titul), potom sa kruh uzavrie a tieto problemy sa budu vracat s ovela vyssou intenzitou.
@sorciera24 suhlasim - suhlasim - suhlasim! Aj ja som ta, ktora pise o teorii, ktora sa na VS uci. Viem, ze prax casto byva ina, ale - buduci studenti neziju vo vakuu a musia vnimat spravanie deti a mladeze vo svojom okoli - mali by si teda "odvodit" s cim budu konfrontovani. A vsetkymi desiatimi som za vykonavanie psychotestov v periodicite max. 5 rokov, z ktorych bude rezultovat, ci pedagog ma dispozicie, aby svoju pracu zvladal. Tieto psychotesty by nemali mat informativny charakter - mali by zaviazat zamestnavatelov, aby sa s tymi, ktorí dispozicie nemaju, rozlucili. Verim, ze ste vyborna ucitelka a drzim Vam palce, aby si Vas vasi studenti co najdlhsie pamatali (aj ja si pamatam na tych dobrych a vybornych)
Marta
@eeffka zabudla som uz na tuto diskusiu, ale neda mi nezareagovat. Neviem, kde beriete pravo ma urazat a hodnotit. Ja som snad na Vas utocila? Viete co je zaujimave? Ze rodicia deti, ktore som ucila mi hovorili pravy opak, ze su radi, ze ich deti ucim prave ja. Ja som so svojimi detmi mala vynikajuci vztah (az na par agresivnych, drzych a arogantnych 10 rocnych deticiek), s ktorymi sme ostali v kontakte i potom, co som zmenila skolu. A Vas nazor ma absolutne nezaujima.
Mile damy, slovo bestia ci vyraz "drz hubu" nepatria v nasej slovnej zasobe k vulgarizmom, ale k slangovym slovam. Ked sa chcete ohanat inteligenciou a vysokymi skolami, tak aspon budte presne v pojmoslovi.
Prosim, uvedomte si, kam toto dospeje. Budete ma presviedcat, ze nie kazdy vychovava dieta k nenavisti k ucitelovi, budete mi tvrdit, ze doma sa pred nim nerozpravate o uciteloch a nezhadzujete im autoritu svojimi vyjadreniami. A v okamihu sa na mna osopite, akokeby som to bola ja ta, ktora tomu dietatu "vulgarne vynadala" a to som si na svoju osobu naozaj precitala zaujimave veci. naozaj nevidite dosledky svojho konania? Deti uz nebudu pocuvat nic a nikoho. Budu sa mnozit pripady sikany, pretoze deti nebudu mat respekt pred nikym! V konecnom dosledku na to doplatite hlavne vy. Nie som za trstenice. Som za to, aby rodicia a ucitelia spolupracovali pri rieseni problemov a aby to nekoncilo pri vecnych staznostiach rodicov a narastajucej frustracii ucitelov nielen z nevychovanych deti, ale i z utociacich rodicov.
Ja som napisala v prispevku, ze tu pani ucitelku neospravedlnujem, ale to vacsina z vas prehliadla, lebo ste videli len aha, ucitelka, idem si kopnut.
určite choď za riaditeľkou školy a na učiteľku sa sťažuj, nie je to v poriadku, je to varovný signál že učiteľka nezvláda svoje povolanie a frustráciu prenáša na deti a to je nebezpečné, pretože dieťa sa nemá ako brániť
a tieto jazvy si prenáša do ďalšieho štúdia a života, ako bude môcť byť úspešné keď bude mať strach z autority, pre dieťa má byť škola radosť a nie polepšovňa, ak sa nič nezmení, zmeňte školu, ale nenechaj dcéru trápiť sa ďalej 😉

@0silvia0 lebo je chore "utocit" na slabsieho...suhlasim s Tebou...