Učiteľka vynadala dcére
ako by ste riesili,keby vam dcera povedala,ze jej ucitelka povedala,ze ty si ale riadna bestia,...a bezne na hodinach povie ziakom,ze drz hubu,...alebo bolo by dobre ta poriadne strieskat,.....dakujem
Pre tie, ktore si myslia, ze povinna zakladna skola je len pre vzdelavanie: nie, nie je. Podla zakona ma rovnakym dielom aj vychovavat.
@luba28
Luba, ja by som do skoly nesla s tym, ze idem zistovat situaciu, lebo situaciu by som uz poznala od svojho dietata. To, ako si to popisala, beriem, ze tvoja dcera vravi pravdu, hoci ju ani nepoznam. Cize svojmu dietatu verim. Isla by som priamo za anglictinarkou a slusne by som jej povedala, ze si nezelam, aby dcere nadavala alebo akokolvek urazala moje dieta. Chapem, ze aj ucitelka je len clovek, ale vulgarizmy zo strany ucitela su tabu a preto nech chape aj ona mna. Ocakavam, ze za to, ze sa v odovodnenom pripade stazujem, sa ona nezacne vrsit na moje dieta, napr.tym, ze si teraz na nu zasadne. Ak sa nieco z toho udeje alebo nadavky sa budu opakovat, tak sa budem stazovat pisomne. Pisomnych staznosti sa riaditelia boja, lebo tie znizuju kredit samotneho riaditela, ze si nevie spravit poriadok. Rataj s tym, ze ucitelka vyrukuje spravanim tvojej dcery, priprav sa, ako budes argumentovat a akym sposobom sa moze tvoja dcera v spravani zlepsit.
Inak neviem, co si slubujes od triednej. Ta nie je anglictinarke nadriadena. Jedine jej moze povedat, ze bola sa za nou stazovat matka toho dietata a preco, to je vsetko. A ta jej bude klamat, ze si to decka vymysleli, plus, ze sa dcera otrasne sprava. Mozno sa potom bude miernit vo vyrazoch, ale zasadne si na dceru. Najprv by som to riesila priamo s anglictinarkou, aby nemala pocit, ze ju poza chrbat ohovaram, ak by to nepomohlo, potom osobne s riaditelom plus este pisomne cez postu s navratkou by som poslala staznost riaditelovi.
P.S. Nechcem sa ti pliest do vychovy, a to nie je ani predmetom diskusie, ale ja svoju dceru vediem k tomu, ze sa ma bitkarom vyhybat, ked sa neda, musi sa branit slovne, ak ju niekto fyzicky udrie, okamzite to ma hovorit triednej a vzdy mi to ma povedat. Ja zvazujem situaciu a nasledne riesim. Stalo sa, ze bitkar v triede udrel dceru do brucha, dcera to povedala vychovavatelke, a ta jej zahlasila, ze to sa stava. Tak to nie, okamzite, ked som si brala dceru z druziny som to riesila, aj s vychovavatelkou aj s matkou chlapca aj s detmi a viac sa to uz neopakovalo. Dcerka mala zadostucinenie, ze aj ked fyzicky utok nevrati,situacia sa spravodlivo vyriesi. Totiz ide o to, aby nezostal v dietati pocit krivdy.
@digysa ja sa nehadam, bestia je hrozne slovo, ktore naozaj do skoly nepatri, vlastne si neviem predstavit povedat nieco take ani vlastnemu dietatu, nie este cudziemu, do ktoreho tak "nevidim"... nezastavam sa postoja ucitelky, urcite nie, len poukazujem na to, ze nervy mozu prasknut kazdemu- nikto nie je stroj- ci je to ucitelka, predavacka alebo upratovacka...
No, ja len toľko k tomu. Otecko jedného nášho žiaka pri odchode z pohovoru s riaditeľom povedal synovi: "Keď na teba budú kričať, hoď do nich stoličku".
Slovník s učiteľkou by si každý rodič mal vyriešiť sám, rovnako ako ona správanie jeho dieťaťa. Nemá zmysle moralizovať, čo má alebo nemá robiť učiteľ. Keď je problém, treba ho riešiť.
@katka.m
Ked som prisla pre dceru, hned mi hovorila, co sa stalo. Spoluziak ju cez druzinu surovo buchol do brucha. Pytala som sa, co tomu predchadzalo a co hovorila vychovavatelka. Bola to uplna banalita, dcera sa tusim nechcela s chlapcom hrat, ci nahanat na skolskom dvore, ale chcela byt s kamaratkami a ten spoluziak reagoval absolutne neprimerane. Reakcia vychovavatelky na staznost mojej dcery bola, ze to sa stava. Tak to ma nahnevalo. Mozno velakrat nie je problem v ucitelkach, ale vo "vychovavatelkach", ktore tie deti v skolskom klube "nevychovavaju" a decka si to prenasaju aj na vyucovanie.
A ako som to riesila s detmi? Teda s mojou dcerou a tym chlapcom, nie celou triedou. Hned som isla s dcerkou za vychovavatelkou, dcera mi ukazala toho chlapca, tak som ho hned oslovila a isli sme za vychovavatelkou. Vychovavatelke som povedala, ze sa na nu spolieham, ze usmerni deti, inak by som dceru do druziny ani nedala a ze buchnutie do brucha by sa "nemalo stavat." Zhodou okolnosti tam prisla prave pre neho aj jeho mama, tak som ju hned oboznamila, co jej syn spravil. Na neho som sa obratila velmi milo, ale karhajuco (aj ked tam bola jeho mama), ci sa on taky pekny, velky chlapec nehanbi udriet dievca. Ze raz z neho vyrastie muz a on by mal byt tym, co slabsich chrani a nie im este ublizuje... Lenze, on ma celkom rozumnu mamu, tiez sa ho tak sklamane spytala, ze ako mohol udriet dievca a hned mu tam dohovorila. Z nej bolo citit velke sklamanie zo syna a ten jej syn bol zahanbeny. Nikto na neho nekrical, vsetko sme to riesili velmi slusne, a mozno prave preto sa on citil mizerne a zapamatal si to. Viac uz dal dcere pokoj a nebije ani ine dievcata, hoci je to taky zivy chlapec a ma nejakych rivalov, s ktorymi sa obcas pobije.
typické..učitelka je najhoršia..asi zabudate, ze aj ucitelia su len ludia a maju pravo, aby im rupli nervy ... a vy ako laskou zaslepení rodicia verite tomu svojmu dokonalému dietatu a pritom neviete, co mate doma ...
@sarah27 prepacte, prosim, precitala som si celu diskusiu a nevsimla som si, ze by vsetci stali na strane "laskou zaslepenej matky". Vo vacsine mudrych komentarov sa konstatuje, ze ucitel je zaroven vychovavatelom a preto by sa nemal nechat uniest emociami do takej miery, ze jeho slovnik sklzne na uroven slovnika slumov. Ucitel ma byt pre ziakov vzorom v kazdom aspekte - teda aj v sebaovladani. Deti si nikdy nebudu vazit ucitela, ktory je vulgarny a arogantny. Agresivita ucitela, ktory deti uraza a ponizuje sa prenasa i na ne - logicky kopiruju dospely vzor, pretoze vo veku 10 rokov nedokazu posudit, ci je prave tento "vzor" pre nich ten spravny. Vsetci vieme, ake su dnesne deti. Ale vieme aj to, ze praca ucitela je poslanim, ktore by mal naplnat emocionalne stabilny jedinec - inak napacha skody vacsie, nez si dokaze predstavit. Ak ma dojem, ze deti su zle vychovave, ma ich svojim posobenim usmernovat. Ale toho je schopna len skutocne zrela a silna osobnost. Od ucty voci inym (hoci su to "len" deti) sa odvija ucta inych voci nam. Hysteria a nedostatok sebaovladania nema co robit pri vychove deti. A to ani v rodine a tym menej v skole. Lutujem ucitelov, ktori si neuvedomuju, ze kazda ich reakcia vyvolava rovnaku reakciu, len opacne orientovanu. Buduju si "cestu do pekla". Pretoze ucitel stoji pred auditoriom, ktore tvori viac subjektov (deti). On je sam, ktory uraza a ponizuje, ale ak nastupi reakcia kolektivu opacne orientovana - potom sa dostane do situacie, ktoru uz nezvladne. Iste ste si tu precitali aj reakcie uciteliek, ktore nestoja ani na jednej, ani na druhej strane, ale konstatuju, ze vulgarny slovnik do ust ucitela nepatri. Respekt a uctu si budujete trpezlivym vysvetlovanim a inymi vychovnymi prostriedkami. Krik a urazky - ako som uz povedala - to je len nedostatok argumentacie. Velmi Vam drzim palce, aby ste vzdy dokazali tenzne situacie zvladat a pritom si udrzat svoju uroven.
Neda mi nezareagovat. Ja by som bola velmi rada, keby ste si prisli vyskusat na par dni ucitelske povolanie.
Neschvalujem nadavanie detom, ale bestia mi nepride nic strasne. A drz hubu? 🙂
Zda sa vam normalne, ze ucitel upozorni dieta raz, 2x, 3x a ono stale vyrusuje? Ze aj napriek tomu, ze ma pracovat na hodine, neustale robi nieco ine a tym vyrusuje ostatnych i vas? Skusali ste niekedy pracovat tak, ze vedla vas niekto neustale hucal, smial sa a vykrikoval? Dalo sa to? Ako by ste reagovali vy?
Ked mu poviete nechod tam a i tak ide, to je tiez v poriadku? Co poviete svojmu dietatu, ked vam naschval robi napriek? Milym hlaskom mu oznamite, ze to sa nepatri a nechate ho, nech to robi nadalej?
Ked v amoku 10 rocne dieta rozkopava dvere a vy ho upozornite a on vas posle do ................, aj to je v poriadku? Ked si nasledne zavolate rodica a on vam este vynada, ze sedite na jeho dietati, to je fer? Ako by ste reagovali v takejto situacii?
S kym som sa pasla husy, aby na mna takto bezdovodne utocil a urazal ma?
Moji rodicia vzdy spominaju na dejepisarku, ktora im nielen nadavala, ale ich aj bila, ked si zasluzili. Reakcia rodicov vsak nebola taka, ze boze moj, ona mu povedala, drz hubu, idem sa stazovat. Ale este pridali dietatu, preco vyrusovalo a este aj doma dostalo.
Preco deti nerespektuju ucitela? Lebo od rodicov pocuvaju taketo reci a oni si potom myslia, ze ucitel im len chce ublizit a je pre nich len handra.
Neospravedlnujem tuto ucitelku, je tazko povedat, co je za tym. Ale riesit taketo malichernosti je podla mna fakt uz sila.
@zaba22 Mate predsa moznost volby. Mozete odist a pracovat mimo skolstva. Zrejme Vam unikla podstata problemu, ktory sa tu pertraktuje a ta vonkocom nie je malicherna .
Myslim si, ze nie je mozne generalizovat - nie vsetky deti su doma vychovavane tak ako pisete. Vacsinu deti urcite vychovavaju "normalni" rodicia. A prepacte - normalny rodic je i taky, ktoremu prekazaju vulgarizmy na adresu svojho dietata z ust ucitela.
Ak ucitel vo vsetkych detoch vidi a priori svojich nepriatelov - to moze viest k neprimeranym reakciam, pretoze v podstate neustale ocakava utok.
Tento jav bol velmi pekne demonstrovany v starsom seriali "My vsichni skolou povinni". Pani ucitelka versus maly Jirka Oliva. Tento chlapcek bol vychovavany "normalnymi" rodicmi, bol dokonca velmi dobrosrdecny a mily a napriek tomu v nom pani ucitelka videla zaskodnika, pirata a co ja viem co vsetko....
Mimochodom - rozmyslali ste nad tym, ako sa citia tie "poslusne deti", ked vidia spoluziaka v amoku a svojho ucitela reagujuceho takym istym sposobom?
Ja si najviac a najcastejsie spominam na ucitelky, ktore si dokazali respekt vynutit prirodzenou autoritou a nie krikom, aroganciou a nadavkami.
Pani ucitelka - viem, ake su dnes deti - nezijem predsa vo vakuu. Viem, ze to nemate lahke, som z tych, ktori si pracu pedagogov vzdy vazili a respektovali. Viem, ze Vasa praca je nedocenovana. Viem, ze ucitel nie je stroj - je to bytost, ktora zije svoj zivot, ( ktory nemusi byt bezproblemovy) . Svoje traumy si nosi vsade so sebou.
Napriek tomu som presvedcena, ze arogancia a vulgarizmy za katedru nepatria.
Zelam Vam vela zdravia a sil do dalsieho zivota i do prace.
@martavrazbova Mam pocit, ze ste moj prispevok nepochopili. Inak, netusim, odkial ste mali tie veci, ktore ste popisali. Kto spominal, ze ucitel vidi v detoch nepriatelov a pod.
Navyse by ma vazne zaujimalo, ako by ste vy reagovali v takych situaciach. Ja som sa nestazovala na tuto pracu, len som neporozumela, co je take strasne vulgarne na slove: drz hubu, ked deti sa medzi sebou rozpravaju ovela horsie (cim netvrdim, ze je to v poriadku, len mi to nepripada vobec take strasne, ako to tu vsetci vykresluju). S kludnym svedomim to mozem zovseobecnit. Ze vy svoje dieta nepocujete takto sa s niekym rozpravat neznamena, ze sa tak nedeje, verte mi. My v skole cez prestavky vidime vela a deti nam porozpravaju z domu ovela viac, ako mozu rodicia tusit...
@zaba22 Prepacte, prosim - to Vy ste nepochopili o co tu ide. Je to skoda, lebo ste ucitelka - predpokladal by sa teda vysoky intelekt a schopnost okrem vzdelavania aj vychovavat deti a to - ako iste viete - sa da aj osobnym prikladom. Ak dieta vytoci ucitela az tak, ze strati kontrolu nad sebou a reaguje impulzivne aky uz priklad dava detom?!
Ale je zbytocne to dalej rozoberat, lebo Vy celu vec chapete inac.
Otocme to cele do trosku inej roviny - ak Vas niekto okrikne, aby ste "drzali hubu", alebo Vam povie, ze ste bestia - nebudete to pokladat za vulgarne a drze? V com je teda rozdiel? Myslim, ze adresovat taketo slova dietatu, ktore mame aj vychovavat je nepatricne, nemiestne, nepedagogicke a to je to, o co tu islo. Nie riesit ci, slovne spojenie drz hubu, ci oznacenie privlastkom"bestia" je, alebo nie je vulgarne. Ked si to povedia deti medzi sebou, je to celkom nieco ine (vzhladom na ich mentalnu nezrelost), ako ked take nieco povie dospely (teda mentalne zrely) clovek dietatu
Nadalej trvam na svojich slovach, ze vysoko ocenujem pracu pedagogov, viem, ze to nemaju lahke, viem, ze si nicia nervy za "par drobnych" ale vulgarizmy a jazyk slumov a tiez nedostatok sebakontroly za katedru skutocne nepatria. Pani ucitelka - tu predsa ide o princip.
Myslim, ze by sme mali byt dalej, ako boli ucitelia, ktorí žiakov bili, ci nechali klacat na polienku, alebo stat "na hanbe" v kute. A som presvedcena, ze citovo nestabilny clovek nema co hladat pri vychove deti.
Ja tiez pracujem s ludmi a tiez ma niekedy vytocia do nepricetna, moja praca si vsak vyzaduje zachovat pokoj, byt za kazdych okolnosti mila a uctiva. Ano - potom sa vyplacem na toalete, alebo si v sukromi zanadavam, ale nestracam kontrolu nad sebou a nesklzavam na uroven tych, ktori su arogantni, drzi a zlomyselni.
Zelam Vam krasny den a vela spravnych rozhodnuti v spravnom case.
Marta
@martavrazbova absolutne sa s Tebou stotoznujem....pedagogovia si nemaju "merat" sily so ziakom, ci rodicom, pedagog ma situaciu zvladat!
@zaba22 Vy ste učiteľka? Neverím, toto nie je reakcia primeraná reakcie pedagóga 😒
Stále sa zabúda na to, že dnes deti dospievajú oveľa skôr ako to bolo pred rokmi. To, čo sa riešilo kedysi na stredných školách sa rieši dnes už na základných školách. Dobu vrátiť nejde, takže darmo budú učitelia snívať o deťoch ktoré budú ako deti spred 20-30 tich rokov, treba sa prispôsobiť dobe myslením, postupmi vo výchovno-vzdelávacom procese. Väčšinu detí vychovávajú normálni rodičia, ale dieťa v puberte potrebuje zapadnúť do kolektívu, hľadá si nové vzory medzi kamarátmi, spevákmi, hercami, športovcami. Rodič stráca v tomto veku svoju dôležitosť. A aj keď sa v danej domácnosti nikdy vulgárne nerozpráva, deti veľa čerpajú od rovesníkov, starších spolužiakov, ktorým sa chcú vyrovnať, zaujať, potrebujú byť videný a vytŕčať z davu a najľahšie to je v tomto veku oblečením, účesmi, slovníkom "machra". Je to prirodzené vývojové štádium, ktoré prejde keď deti vyzrejú a dospejú...
Samozrejme aj učitelia, aj rodičia by chceli mať doma vzorné detičky, ktoré myslia v prvom rade na školu a na samé dobré, duchaplné a užitočné veci, ale vzbúrené hormóny si v určitom veku robia svoje a decká ich horko-ťažko zvládajú. Preto sme tu my, dospelí, či už rodičia alebo učitelia, aby sme reagovali primerane a usmernili deti do primeraných a vhodných koľají. Ale dospelý človek by k takémuto usmerňovaniu nemal používať vulgarizmy, a už vôbec nie učiteľ s pedagogickým vzdelaním 😉
@zaba22 som stastna ze podla fotky neucite na nasej skole.... kolegyne nadomnou vas oslovuju Pani ucitelka ale to mi pride ako nadavka co sa tyka vas.
Vek 25r a postoj ako 52r zivotom znicena starena na konci s nervami... neskutocne... Nikto nikoho nenuti robit co nechce, vacsina deti je dnes drzejsia ale aby miekto môjmu decku hovoril drz hubu? no asi by po tej nevymachanej hube dostal on sam. Existuje X slusnejsich vyrazov, snad ste ich na VS brali, pokial viem uci sa tam aj nieco ako detska psychologia, ci nie? uz beru kazdeho kto je ochotny sa vôbec nahlasit ?
Ako sa hovori , nasrali ste si do ucitelskeho hniezda, a slova nemiernim, ved vam pripadaju "normalne" . Tak sa dajte do septembra dokopy a chudak deti.
@natuska87 dakujem pekne. Pani ucitelka ma svojou argumentaciou doslova "prevalcovala", tak som nedokazala nereagovat.(hoci jej uhol pohladu na to, o com sa tu hovori, zrejme zatienuje racionalny usudok a preto si nerobim iluzie, ze moje slova pochopi a v tom pripade skutocne - chudata deti)
@0silvia0 suhlasim!
@eeffka - trosku expresivne, ale mate celkom pravdu - vratane toho, ze takito ucitelia znizuju kredit tym, ktori to myslia vazne s vyukou i vychovou deti
Vsetkym Vam zelam krasny den a som velmi rada, ze zdravy rozum vyhrava nad "ukrivdenostou" a frustraciami tych, ktore si zvolili nespravne povolanie.
Marta
myslim,ze dnesne deti su vo vseobecnosti dost tazko zvladnutelne 😒 .ucitelia by mali mat specialne skolenia,ako deti zvladat,ALE PREDOVSETKYM rodicia by si mali najst cas a chut VENOVAT svoj ca detom!!!
@lillika ucitelia predsa studuju ako zvladat deti pocas studia na vysokych skolach - nemali by teda potrebovat ziadne specialne skolenie, mozno len osvojit si niektoru zo znamych metod sebaovladania.
V druhej casti sa plne pripajam - detom sa treba venovat a to velmi trpezlivo a s laskou ale hlavne nenasilne znegovat vplyvy okolia (pretoze nase deti neziju vo vakuu, ale v spolocnosti spoluziakov, kamaratov a pod), ktore z nasho dietata casto robia to, co nechceme. Problemom je, ze rodicia uprednostnuju karieru a zarabanie penazi (aby mohli detom dat vsetko , co chcu!) a nedavaju detom to, co potrebuju - lasku a pozornost. Potom spravidla prineskoro zistia, to bolo nanic, lebo ich dieta sice je materialne zabezpecene, ale je emocionalne prazdne a ma nespravne usporiadany hodnotovy rebricek. Toto sa v konecnom dosledku obrati proti rodicom casto velmi neprijemnym sposobom.
Pekny dnik!
Marta
@lillika Rozhodne, je to dnes tazke pre vsetkych! Ale to nesmie byt vyhovorka...je vela pedagogov, ktori vystudovali tak nejako omylom.Nebavi ich to, su frustrovani a teda nepouzitelni.Prave dnes, v tejto tazkej dobe musi byt zase ten pedagog nejakym ukazovatelo moralnych hodnôt! Zial, dobrych je malo....
Suhlasim s Vami - na pedagogicku fakultu sa dnes dostane skutocne hocikto (mozno by neboli na skodu namiestu statnych porovnavacich testov v pripade prijimania na pedagogicke smery psychotesty so zameramim na to, ako buduci pedagog bude zvladat zatazove situacie, pripadne permanentny stres.)
Taky frustrovany ucitel(-ka), ktory sa citi nedoceneny - to je hotove nestastie. Je to neriadena strela, ktora, zial, doaze napachat nenapravitelne skody (lebo skody spachane na detskej dusi su nenapravitelne)
Nuz ale - dostali sme sa v nasej do filozofickych kategorii... Ako vidno - tych hysterickych, frustrovanych a ukrivdenych je vela a ti nechapu, ze ucitelstvo je poslanim, ktore chce zreleho a emocionalne stabilneho cloveka, ktorý si nebude vybijat svoje komplexy na detoch. Takito "tiezpedagogovia" potom skodia ucitelskemu stavu, lebo mu vyrazne znizuju kredit. Niekde vyssie ktorasi diskutujuca tvrdi nieco v zmysle, ze aj ucitel je len clovek a ma pravo, aby mu praskli nervy - no ja si myslim, ze ked budeme taketo "praskanie nervov" ucitelom tolerovat - ba co viac - ospravedlnovat, vyrobime si problemy, o ktore urcite nestojime.
Marta
@martavrazbova Ja pracujem s ludmi, nie v skolstve, ale vidim, ze k detom sa musi pristupovat s plnou vaznostou a nebojim sa napisat, aj s uctou! Ked "komplikovanemu" frekventantovi ukazem, ze aj napriek jeho " zvlastnosti" si ho vazim, vrati mi to, v dobrom.Nebudem sa vyhovarat, ze nech niekto skusi moje povolanie....viem, do coho som isla a co ma caka.Napriek obcasnym tazkostiam mam pracu s mladymi rada a nemenila by som...o plate nepisem, je fakt smiesny, ale ta praca ma naplna....
@martavrazbova Ja pracujem s ludmi, nie v skolstve, ale vidim, ze k detom sa musi pristupovat s plnou vaznostou a nebojim sa napisat, aj s uctou! Ked "komplikovanemu" frekventantovi" ukazem, ze aj napriek jeho " zvlastnosti" si ho vazim, vrati mi to, v dobrom.Nebudem sa vyhovarat, ze nech niekto skusi moje povolanie....viem, do coho som isla a co ma caka.Napriek obcasnym tazkostiam mam pracu s mladymi rada a nemenila by som...o plate nepisem, je fakt smiesny, ale ta praca ma naplna....
@felixa Pekne si to podala, ale , zial, nie vzdy sa to takto da...je vela deti, ktore sa nedokazu zverit...su povahy take a onake.Je vsak pravdou, ze dieta treba viest k zodpovednosti a zaroven v nom pestovat cit pre spravodlive.Ved to, co dnes investujeme do deti, sa nam raz v dobrom vrati, alebo sa nam to vypomsti...
@natuska87 Ja zasa pracujem s dospelymi ludmi, ktori ked ublizuju, su arogantni a zakerni, robia to cielene a vedome (Deti si casto neuvedomuju, ze to, co robia nie je spravne - chyba im empiria) Verte mi, ze niekedy mam skutocne chut na niekoho zakricat, niekomu vynadat, niekoho udriet. Ale vtedy na sekundu privriem oci, predstavim si rozkosneho ruzoveho zajacika - a velmi milo, s usmevom a tichym hlasom sa spytam (ruzoveho zajacika, nie rozbesneneho byka) v com je problem. A presne tak milo a ticho vediem cely rozhovor s casto velmi nespokojnym, prilis energickym, prilis hlucnym, neprijemnym a arogantnym klientom (vovnutri idem vybuchnut od jedu!). Ked stisite hlas - neverili by ste - prinutite aj druhu stranu stisit hlas. Toto praktizujem vzdy ked mam docinenia s konfrontacnym rozhovorom a funguje to. Trenovala som to roky, ale som rada, ze som sa to naucila.
Ucitelom, ktori nezvladaju svoje vlastne ja by som zelala, aby si tiez nejaku podobnu metodu natrenovali - napachali by menej skod.
Vsetko dobre zelam!
@natuska87 este k tomu, ze pisete, ze " k detom sa musi pristupovat s plnou vaznostou a nebojim sa napisat, aj s uctou!" Tak tejto myslienke tlieskam - ano, k detom treba pristupovat s vaznostou, ale hlavne s uctou a to presne s takou uctou, aku ocakavame od nich! Ked sa spravame neuctivo voci inym, budu sa presne tak neuctivo spravat oni voci nam pretoze - ako som uz napisala davnejsie - kazda akcia vyvola rovnaku reakciu opacne orientovanu. Vase slova hladia dusu a ja Vam za ne dakujem. Dakujem aj za tie panie ucitelky, ktore nechapu, nesnazia sa pochopit a namiesto toho fnukaju a stazuju si na to ake neznesitelne povolanie vykonavaju.
dakujem, velmi si vazim aj Vas nazor../ ospravedlnujem sa za to tykanie predtym/...uz som si pripadala ako Martan so svojim postojom...deti su podla mna stale rovnake, iba doba im dava nove moznosti...ak ste pedagog, som nadsena, ze to tak vnimate, ak nie, aj tak je dobre vediet, ze nas "zdravsich" dospelych je viac, zelam Vam pekny zvysok dna a drzim palce!
my sme mali dvoch ucitelov telesnej, ktori boli hnusni, posmievali sa nam kto ako beha atd.. raz ked sme boli asi stvrtaci na zakladnej, sme sa zobrali takmer cela trieda a isli sme sa stazovat k riaditelke.. neviem co nasledovalo, ale kratko na to obaja zo skoly odisli.. jeden si otvoril vlastne knihkupectvo a druhy dnes moderuje televizne noviny 😵
Ja ked vidím ako sa dnešné detii správajú a ako sa vyjadrujú, tak by som učiteľkou byt nemohla... Kedysi takéto dačo nebolo, deti mali rešpekt pred učiteľmi a nedovolovali si tak ako dnnes, takže veľmi ťažko hodnotí pristu učiteľov v dnešnej dobe. Viem doba ide ďalej ale niekedy mám pocit že tá trstenica mala význam 😉
@demeterka trstenicou vychovávať - to by vedel každý 😉 Vybudovať si prirodzenú autoritu, byť chápavý, tolerantný, spravodlivý, ale aj akurátne prísny - to je výzva pre dnešných učiteľov. Dieťa je taká istá plnohodnotná bytosť ako dospelý človek - nie je viac ani menej - tebe by sa tiež určite nepáčilo ak by vzal niekto na teba trstenicu len z dôvodu nižšieho veku 😖

A ja uz som tu skoncila..............neviem, ako u vas, ale ja svoje deti nevychovavam tak, ze ich nazyvam menami a castujem vulgarizmami. Aj ked su zle, neposlusne, ci drze tak vychovu riesim inym sposbom. Prisne, ale bez urazok.
Ako vo vasich rodinach bezne pouzivate vulgarizmy, nadavky a urazlive slova, tak vas samozrejme neprekvapi a ani sa vas to nedotkne, ze aj cudzie osoby "slovne urazaju" vase vlastne deti...lebo neposluchali 🙄