icon

Úlohy pre prvákov na prázdniny

1212lucia
13. apr 2017

Ahojte, chcem sa spýtať mamičiek, ktoré majú prváčikov, že či aj vaše detičky dostali cez Veľkonočné prázdniny toľko veľa úloh. No môj má písať 2 strany opakovanie vety v zošite + A4 precvičenie písania, potom nové písmeno ho naučiť doma spolu s vetami čo je dokopi ďalších 5 strán, čítať má zo šlabikára 3 strany opakovanie + čítanie toho nového písmena čo sú vlastne 4 strany, z matematiky majú 2 strany pracovný list + A4 s príkladmi na precvičenie + písať diktaty. Takže písať má ako keby: 9 strán, čítať 7 strán a počítať 3 veľké strany. Podľa mňa je to strašne moc a ešte k tomu, nerozumiem prečo by rodič doma mal učiť dieťa nové písmeno písať a aj čítať. A keď príde v stredu do školy bude ich to asi skúšať ako sme ich to my rodičia zvládli doma sami naučiť. Nie som proti opakovaniu cez prázdniny u prvákov, je to normálne, ale toto podľa mňa prehnala a navyše aj to nové písmeno, prečo by som ho ja mala doma učiť, aby ich ona len skúšala, alebo nás rodičov, že ako sme ich to naučili. Najviac ma hnevá, že to zase ovplyvní program celej rodiny.

lusinda3
13. apr 2017

Naša tiez dostala podobne. Nove pismena sa ucia len v škole. Pracovne listy A4 z matematiky ma 3 z oboch stran. Ale je to take roztahane s obrazkami. Pocitania malo aj slovne ulohy. Z akej stranky ma stahovane pracovne listy? Na poslednom rodicku si samy matky pytali vela uloh pre deti.... Dcerka si ich hravo spravi sama aj jej spoluziaci. Ale to je vyzitka dobreho ucitela

mirkaaa80
13. apr 2017

@lusinda3 neviem či na mna smerovala otázka ohľadom tých prác.listov z matematiky: oni majú v škole "Daltona" - tam vždy robia takéto učenie hrou. Syn sa tiež zatiaľ nesťažuje, vie, že to musí spraviť, tak neplace ani nespekuleje. Úlohy nám trvajú cca 45 min.

misscelaneous
13. apr 2017

PAni ucitelka pocita s tym ze kazdy rodic je pedagog a ma paky na to aby ucil doma dieta nove ucivo? a prvaka?? nevravim ze autorka, no podla tho co vidim na internete, polovica rodicov neovlada zaklady gramatiky ... ok, je to pismeno, kazdy ho pozna a hadam aj vie napisat, no toto je podla mna moc. Mam vystudovanu predskolsku pedagogiku a magister prvy stupen ZS, co to som aj ucila, no nie dost, ale s cistym svedomim poviem, ze naucit dieta pismeno poznat, citat a napisat vyzaduje urcity didakticky postup, pripravu. ak by bol kazdy rodic ucitel, naco potom ucitelia studuju a na co ich potrebujeme?? Ja by som pani ucitelke zavolala, aj cez prazdniny a prijemne "ospravedlnila dieta, ze z rodinnych dovodov sa nestiha pripravit" a mame casove kapacity na maximalne hodinu denne precvicit a zopakovat co uz vie. aj toho opakovania je podla mna vela, no dajme tomu s prizmurenym okom... ak by ste to mali stihnut za jeden den, dajme tomu, ze by ste mali plany ist mimo mesto alebo proste len na navstevy, sak to musi dieta boliet ruka, oci, hlava... je to podla mna privelka zataz, vzhladom na to, ze nemaju ziadny oddych ani vypnutie. ak by som mala doma 2 deti a vsetky tolkoto uloh a este s nimi preberat aj nove ucivo, asi by som si vypytala od riaditelky tej skoly plat. Prazdniny si mate uzit ako rodina, vypnut, aj vy aj deti.

katrinka8
14. apr 2017

No to je teda choré! Naša prváčka dostala na DÚ napísať presne 2 riadky - slovo Ľubka jeden a slovo Ľudo druhý (v škole sa v stredu učili Ľ).. Čítať majú v Šlabikári stranu s písmenom Ľ, l´- čiže 1 článok a 1 cvičenie - len slová) - a to je opakovanie, lebo už to čítali aj predtým. Z matematiky sa mi zdá, že ani úlohu nemajú. V utorok sme mali rodičovské, mali sme len doporučenie občas precvičovať príklady. Ja keď tu čítam tieto doslova horory, nožík sa mi vo vrecku otvára. To ako pri tom čítaní na čas - tiež v prvých triedach 😈 Je toto normálne?

tova
14. apr 2017

hmm, som v zahranici. Tu sa abecedu uz ucia prvy polrok v pripravnom rocniku. Syn prvak by sa zasmial ak by som ho skusala abecedu citat alebo pisat, ovlada od 3r. Slabikar tu neni, citaju sa rozne knihy podla toho co dieta zaujima vyberie si knihu v triede primerane svojmu citaniu. Basnicky ani nic naspamet slovne sa tu este nikdy v skole neucili. Na prazdniny nedostavju ziadnu ulohu, a pocas roka maju citat pocas tyzdna 10 min. akukolvek knihu, bud dieta alebo rodic dietatu. Z matematiky dostanu , v pondelok 4 strany a maju to doniest v piatok. Jednu stranu robi max. 5 min. v skole su napr. 4 prvacke triedy, vsetky styri ucitielky planju ucivo a domace ulohy spolu, tak vsetci prvaci na skole maju rovnake ulohy. Tak aj ucitielky 4 sa musia zhodnut co je vhodne.

veronikaszabova
14. apr 2017

Syn je prvak - na DU dostali
- slabikar - precitat jeden pribeh z papiera co dostali.
- matematika - 10 prikladov
- domaci diktat ( ten pisu pravidelne kazdy den - 2 riadky Sj, jeden mat.) -- kazdy den okrem nedele a pondelka
- pisanie - 3 riadky v pracovnom zosite

martinka13
14. apr 2017

Úloh je dosť, ale ok. V žiadnom prípade by som ho nové písmeno naučila. Určite sú presné postupy, ako sa to ma učiť, čiary..... To by som veru nerobila.

akronop
Autor odpoveď zmazal
emilia25
14. apr 2017

A najlesie ked rodic ma dieta ucit anglicke slovicka ktory anglictinu sa vobec neucil a ani vsetky pismenka este nepozna ale hned anglicky uz ma riadne hovorit.potom to dieta ma zle znamky ked ich skusa slovicka ustne.

dagaz
14. apr 2017

Moje nervy...pani ucitelky....ucit sa nechce..najlepsie vsetko nahadzat na rodicov ... Cest vynimkam. Jedna z vynimiek je triedna mojho syna. Za mna nove pismeno by som neucila..pekne napisala odkaz ze to nieje v mojej kompetencii ze nemam na to skolu ani plat. Co sa tika tej hrrrrby domacich uloh spravili by sme tolko kolko by dieta zvladlo a stihlo. Co by nestihlo islo by do skoly s odkazom pre pani ucitelku. Ja mam druhaka..dostavaju od triednej ulohy ale naozaj zvladnutelne..ziadne prehananie..ziadne zatazovanie a nikdy sa nestalo ze by sme mali ucit nove pismeno.

tana85
14. apr 2017

chuda dieta, to je nenormalne, az mi je smutno z toho. systematicky v nom ucitelka buduje nechut k uceniu a skole, vo veku kedy prave deti najlepsie vstrebavaju a su orirodzene chtive sa ucit pre radost. rodicov ani nebudem komentovat, im nie je luto, ze ich 6 rocne deti presedia tolko casu nad ulohami??? neuvazovala si nad inou skolou? plakat uz pred ucenim...ach, tak to nema byt, prvacik nema plakat pri uceni, to je cele zle

vroni
14. apr 2017

@1212lucia, pani ucitelka by odo mna dostala pisomne vysvetlene, ze prazdniny su na to, aby si dieta oddychlo a nie kompenzovalo jej frustracie. Ci ona snad cez prazdniny opravovala pisomnky, sedela v skole ci bola na skoleni? Zrejme nie, tak nech to laskavo nevyzaduje po mojom dietati. Budeme robit domacu pripravu (nie novu latku) presne 20 minut denne (to je odporuceny cas pre prvakov), kolko stihne, tolko bude mat hotove. V pripade, ze sa situacia bude opakovat, budem sa stazovat vyssie. Fakt nechapem, co robia taketo pizdy v skolstve (su sice v mensine, ale kazia dokladne meno a povest tej vacsine angazovanych a kvalitnych)

zuzana76
14. apr 2017

@vroni ja len k tomu, ci ucitelka cez prázdniny opravovala pisomky, tak veru hej a nie jedny prázdniny, taktiez bola na skoleni, ci upratovala skolu

zuzana76
14. apr 2017

@dagaz novu latky by sa deti nemali ucit sami, ja ucim na SS a nedovolila by som si dat ani stredoskolakom nove ucivo ako samostudium

zuzana76
14. apr 2017

@1212lucia ano je to velmi vela uloh

luciferkax
14. apr 2017

Síce mám tretiaka.. ale.. na prázdniny nikdy nedostali úlohy, niektorí rodičia dostali iba odkaz, v čom ich detičky potrebujú dobehnúť, aby to skúsili dohnať, šikovnejšie detičky nemuseli nič.. veľmi som to ocenila, kedže prázdniny sú na oddych a fakt máme iný program, ako písanie úloh :P

katarinapekna
14. apr 2017

Mne sa to chore nezdá, ak máš ambíciu viesť dieťa k dosiahnutiu niečoho viac vo vzdelávaní, raz za to budeš učiteľke vďačná,ak nie, tak budeš frflat celé roky.....život je otázka priorít....navyše deti sú doma 6 dní! Neviem si predstaviť,že by dieta urobilo jednu stránku niečoho a ďalej ležalo uhorom....

mirka183
14. apr 2017

Úlohy v pracovných listoch by som spravila, ale učiť písmeno f, v žiadnom prípade. Hneď po prázdninách by som šla za učiteľkou a riaditeľkou a riešila. Žiaci majú doma učivo opakovať a nie preberať nové. Ak nestíhajú je to len zlá organizácie, s tým by som sa nedala odradiť a riešila to aj vyššie. Načo im dáva toľko diktátov a kontrolných prác, keď nestíhajú učivo. Nezávidím takúto situáciu, je to veľmi veľmi veľa úloh. A ešte by som zrátala čas, ktorý dieťa cez prázdniny nad úlohami strávilo.

jajka257
14. apr 2017

@vroni len k pisomkam. Ano, mam na stole presne 66 stvrtrocnych prac, opravenych uz je 22. A cerpam dovolenku. A este tam mam navrh pre buduci skolsky rok pre matematiku a prirodovedne predmety, riesim mamicku jedneho ziaka.
Teraz k uloham, nedala som ziadne, lebo pisali pisomku a nove ucivo zacnem az po prazdninach.

akronop
Autor odpoveď zmazal
1212lucia
autor
14. apr 2017

Ja aj manžel máme vyštudovanú vysokú školu, učiť sa doma s prvákom nie je problém 🙂 Len by som potrebovala, aby deň mal aspoň 30 hodín a nie 24.
Ja len nerozumiem, načo sú v škole od 8-13. Veď to je preboha 5 hodín, ona si asi neuvedomuje, že ak jej niečo toľko trvá s nimi v škole, tak aj nám doma to trvá približne rovnaký čas. A deti sú poobede unavenenejšie ako ráno. A okrem toho s rodičom niečo sa učiť doma je iná káva ako s ňou aj kamarátmi v škole.
Tých detí máme doma viac, veď s tou stvrtáčku sa ešte tiež učím, robíme všelijaké projekty a podobné veci...

dan28
14. apr 2017

To je tak, strajky, riaditelske volna, chripkove prazdniny a potom aby rodicia ucili deti doma. U nas ucitelia nestrajkovali, nemali ziadne volno navyse a preto ucivo hravo zvladaju a aj uloh maju primerane mnozstvo, aby mohli cez prazdniny vybehnut aj von, ale aby si aj nieco zopakovali.

jajka257
14. apr 2017

@1212lucia chapem ta. My mame druhacku, tiez ma toho vela. Ale na prazdniny im nedava ucitelka nic. Maju oddychovat. Inac, nove ucivo by som odmietla doma robit. Nahodou naucis nieco inac, ako chce ucitelka a bude este zle. Nove ucivo som doma ucila, len ked bola chora a doberali sme. Chod za nou a vyjasni si s nou tieto veci.

vroni
14. apr 2017

@zuzana76, @jajka257, tu ide o ucitelku prvakov, ta tych pisomiek asi vela opravovat nebude 😉 Som z ucitelskej rodiny a viem, co znamenaju stvrtrocky ci maturitne prace, ale - tiez sa to veru netyka vsetkych predmetov (a ucitelov. Dejepis, zemepis a podobne niektori ucitelia vyzadovali pisomky, ini zasa len ustne odpovede) Ide o to, ze evidentne maju niektore ucitelky nutkavu potrebu zavalit deti cez prazdniny domacimi ulohami a to mi pripada nefer. Vobec netvrdim, ze deti nemaju mat ziadne ulohy, ale malo by ich byt tolko, aby celkom nevypadli zo skolskeho procesu a nie tolko, aby im to absolutne znechutilo skolu, zatazilo celu rodinu (casovo, nie nutnostou travit cas s dietatom) a suplovalo pracu pedagoga.

zuzana76
14. apr 2017

@vroni suhlasim, len netreba vsetkych hadzat do jedneho vreca

1212lucia
autor
14. apr 2017

Nechcem tej učiteľke robiť zle, nechcem zachádzať do takých vecí, akože písať na ňu na ministerstvo,nechcem ho ani prekladať na inú školu, lebo má tam kamarátov. .. I keď som bola za ňou a aj pred riaditeľkou som jej povedala, že sa mi toho zdá byť veľa, bolo to v rámci slušnosti a chcela som nájsť nejaký kompromis. Ale sa mi to zjavne nepodarilo, určite aj preto, lebo všetci ostatní rodičia sa boja povedať to otvorene. Rozumiem aj tomu, že to nerobí asi schválne. Je mladá nemá deti v školskom veku, možno si to uvedomí, keď bude mať tak staré deti. Syn ju má rád, je milá aj príjemná, stará sa o nich ako o vlastné, v tomto smere nemôžem na ňu povedať ani polslova . Len si to asi neuvedomuje, čo to znamená pre tú rodinu. Asi nemá tento problém riešenie.

1212lucia
autor
14. apr 2017

@dan28 Presne ako píšeš, naši prváci napríklad od začiatku roka boli minimálne na 3 celodenných výletoch, potom boli 2x v knižnici, idú na týždeň do školy v prírode a čerešničkou bol plavecký kurz v zime, ktorý trval 2 mesiace, s prestávkou počas vianočných prázdnin, každý týždeň 1 deň, takže aj to určite ovplyvňuje to, že my doma potom píšeme úlohy ako žeraví a ona nestíha.
Môj napríklad na ten kurz plávania nechodil, lebo je to v zime podľa mňa nevhodné. Čo sa aj ukázalo, lebo všetky deti boli z toho choré. Ale to, že im oni robia počas školy takýto pekný program pre mňa znamená, že ja si potom ten program cez prázdniny nemôžem spraviť podľa seba.

jajka257
14. apr 2017

@vroni v mnohom mas pravdu. Hovorim, ze nasa nedostala ziadne ulohy.

katarinapekna
14. apr 2017

@1212lucia strašne to prezivas . Hrotis do obludnych rozmerov....aký program podľa seba???? Čo to znamena??? Veď keby sa tým úlohám venovala hodinka denne,tak povedzme posledne 2 dni niet čo riesit....čo je tvoja predstava??? Ísť preč na dodovolenku?nechať 12 hodín dieťa behat po vonku? Alebo pri telke?tablete?Nech nerobi nič? Alebo čo vlastne? Robíš z komara somara a to uplne zbytočne. Alebo rovno povedz,že sa ti s dietatom nechce toto riešiť a máš vybavené....neries...spoločnosť potrebuje murárov a iné remesla ako sol,možno toto je cesta pre teba,tvoju rodinu a deti...fórum k ttomu nepotrebujes....

erickatt
14. apr 2017

@1212lucia to kolko?? Co su prázdniny mesiac??