V triede sú len chlapci

yuta
1. mar 2015

Môj syn je prvák v športovej triede. Sú tam len chalani. Dať ho do tejto triedy sa mi zo začiatku zdalo ako celkom fajn nápad. Páčilo sa mi že ich je tam menej a tak sa im pani učiteľka bude vedieť viac venovať. Učenie je v pohode len sa mu zhoršilo správanie. Zo začiatku sa len sťažoval na to že mu chalani robia zle, ale myslela som že je to u chalanov normálne. No časom začal byť agresívny na mladšieho súrodenca a aj na mna. Išla som za triednou a aj ona zbadala zmenu v správaní. Dospeli sme k záveru že im asi chýbajú dievčatá v triede. Teraz neviem čo s tým, poradte mi prosím. Máme požiadať o preloženie do klasickej triedy?

marcelatje
1. mar 2015

@yuta podľa mňa to nebude tým že by mu chýbali dievčatá (aj keď nevylučujem) viac ma zaujalo to že mu najskôr robili spolužiaci zle a toto je podľa mňa výsledok. Naučil sa brániť, neadekvátne, ale inak to asi nevie ☹ je malý a tento model správania ho asi pred agresívnymi spolužiakmi chráni tak ho aplikuje všade 😒 treba poriešiť tú "šikanu"

janinah
1. mar 2015

Miešaná trieda je lepšia ,ale ak vám na športovaní záleží,tak by som ho neprekladala.U chalanov,ak sa vytvorí správna partia,to môže byť ozaj dobré,tímový hráč,športový duch,správny chlap.....dá sa tomu správaniu pomôcť sedeniami u psychologičky a následnými relaxačnými cvičeniami doma:Cieľom je,aby vedel kontrolovať svoje správanie k iným.Len preloženie do miešanej triedy jeho problém automaticky nevyrieši.

matafen
1. mar 2015

Ucila som na ZS s hokejovymi triedami a musim potvrdit, ze spravanie chlapcov v cisto chlapcenskom kolektive je vzdy agresivnejsie ako v zmiesanom, viac problemov so spravanim aj s ucenim. A cim vyssia trieda, tym je to horsie. To iste potvrdil aj moj kolega, ktory ma syna v hokejovej triede od 5.rocnika a chlapec si tak zhorsil prospech a spravanie, ze nevedia, co s nim. Neviem, aky sport robi tvoj syn, ale hokejisti mali dvojfazovy trening a prisposobeny rozvrh, takze v klasickej triede by hokej na takej urovni robit nemohli. V dosledku zvyseneho poctu hodin fyzickej pripravy mali potom rozne ulavy na vyucovani, skrateny pocet hodin z niektorych predmetov atd., co sa zakonite odrazilo na vedomstnej urovni. V sportovej kariere pokracovalo mizive percento chalanov, u drvivej vacsiny specialna sportova trieda len zdegradovala ich intelektualny potencial.

janinah
1. mar 2015

@matafen kolegov chlapec je v strese ,zrejme niečo nezvláda,nestíha....zhoršenie je reakcia na stres,mali by to riešiť s psychologičkou

matafen
1. mar 2015

@janinah Kolegov chlapec je uz 9tak a tie problemy so spravanim a ucenim su rovnake u vacsiny triedy, on je este z tych lepsich. mozno ho pretlacia na sportove gymnazium 🙂 Ale sustavne musia rodicia s ucitelmi a trenermi nieco riesit. Mali uz aj psychologa v triede. Ale s tym sa neda nic robit, ja sama som bola bezmocna v "stretoch zaujmov" medzi ucitelmi, rodicmi a sponzormi... Oni ti chalani, ktorych som ja ucila, ako partia boli dobry tim, drzali spolu.... lenze proti vsetkym autoritam 🙂 Jediny, koho uznavali, bol trener. Pretoze s nim robili to, co ich bavilo. A ostatne mali v pazi.

yuta
autor
1. mar 2015

Na športovaní až tak nezáleží, to sa dá poriešiť krúžkami. Záleží mi na tom aby mal dobré výsledky v učení a aby sa správal tak nech sa za neho nemusím hambiť.

yuta
autor
1. mar 2015

@marcelatje šikanu riešime. Zatiaľ je to dobré 😉

yuta
autor
1. mar 2015

Ako sa má brániť? Skoro každý deň chodil s tým že mu niekto ublízil. Vôbec neviem čo mu poradiť. XY ma kopol, YX ma strčil ... Stará mama mu poradila že má vrátiť, ale mne sa to nepáči. Keď som o tom hovorila s učiteľkou ona mi poradiť nevedela ☹

matafen
1. mar 2015

@yuta Ak je pre vas priorita vzdelanie a nie sportova kariera, tak urcite sportovu triedu neodporucam. Uroven vedomosti je urcite nizsia ako v klasickych triedach. Ked som ja ucila, v sportovych triedach mali krateny pocet hodin a ucitelia boli tlaceni do neobjektivneho hodnotenia.