icon

Vaše tipy na dobrú základnú školu v Bratislave

jaaty
14. mar 2012

Dobrý deň,
hľadám informácie o základných školách v BA. Na zápis ideme síce až o rok, ale už teraz sa snažím získať nejaké info o základných školách s rozšíreným vyučovaním cudzieho jazyka. Moja predstava je - cudzí jazyk od prvej triedy minimálne 2-3 do týždňa, nízky počet žiakov v triede, pestrý výber krúžkov a samozrejme pozitívne referencie
🙂 🙂 🙂 Ideálne v Petržalke (prípadne Staré Mesto či Karlovka).
Ďakujem

roxana280
21. nov 2014

@trimi
@trimi prave tuto skolu som chcela od buduceho roka pre svojho syna, nema sice 160 IQ, ale patri medzi nadpriemer, obycajna ZS je nepostacujuca..preco mate vyhrady voci tejto skole? Cenada, ani Sklalicka sa pre neho nehodi, nie je autista, nema ziadne problemy v spravani, ani v socializacii, len je sikovnejsi ako ostatne bezne deti

trimi
22. nov 2014

@roxana280 je to len moj nazor. Sto ludi, sto nazorov. Moje dieta tam chodilo dva a pol roka a velmi lutujem, ze som ho z tej skoly nezobrala uz skor. Chodil do triedy s detmi ktore mali vselijake diagnozy. Boli v triede siesti a stale nejake konflikty. Niektore ucitelky su tam ziva katastrofa. Maju cudny system a zvlastne pravidla (skor ziadne). Riaditelka je velmi mila a prijemna aj s panom manzelom, ale to je akurat tak vsetko.Ked prislo ku konfliktnym situaciam, tak to bud neriesili alebo to riesili systemom, ktory sa mne nepacil. Asi bude najlepsie ked vyskusate a sama posudite. Niekedy je statna zakladna skola omnoho lepsia ako vselijake sukromne skoly. Niekedy mi to pride tak, ze na Slovensku si moze kazdy robit co chce a tak mi pride aj sukromna ZS intelekt. Na svojej stranke maju krasnu charakteristiku o tom ako funguju a venuju sa detom a pravda je uplne ina. Moje dieta ta skola poznacila, len skoda, ze nie v dobrom slova zmysle. Vsetkym co sa rozhodnu dat tam svoje dieta drzim palce a nech ste spokojní. Väcsina z nas chce pre svoje deti len to najlepsie.

roxana280
23. nov 2014

@trimi velmi pekne dakujem za odpoved, velmi mi pomohla, obavam sa, ze deti s diagnozou a vyucovanie bez pravidiel by vadilo aj mne a velmi ..manzela oslovila francuzska skola, skusim sa informovat ...syn mi este chodi do Dubravky do Harmonie, tam sme velmi spokojni, ale ta dopravna situacia z Petrzalky do Dubravky je dost zla, casto stojim v zapchach, tunel Sitina je obcas uzavrety ☹ ☹ potrebujem skolu v Petrazalke.

trimi
24. nov 2014

@roxana280 Vzdy som pisala z mobilu, teraz som sa prihlasila k pc, tak mozem k tomu trocha viac popisat. My sme zacali chodit najskor do nulteho rocnika v CENADE, podla mna perfektna skola, lenze aj my sme z Petrzalky a to ranne cestovnie ziva katastrofa. Ked mal maly 5.rokov a 8 mesiacov chcela som, aby zacal chodit do prveho rocnika statnej ZS, ale tu nastal problem. Musel urobit test predskolskej zrelosti a kedže som nemala najlepsie skusenosti zo statnym CCPCKOM, vedela som, ze tam budu robit problemy. Tak aj bolo, test predskolskej zrelosti neurobil, Tak som si na internete vyhladala najbizsiu sukromnu skolu v Petrzalke a to bola intelekt. Kedze som o tej skoe nic nevedela, tak som nemala ani ziadne predsudky a pochybnosti. Ale tu uz od prveho rocnika zacali problemy. Vecne konflikty so spoluziakmi, nevie poriadne pisat pisanym pismom, ma vybudovany odpor k anglictine. Dokonca urobili aj taku vec, ze ked syn neposluchal v skole a mali skolsku akciu, tak som si pre neho musela prist, pretoze sa pani ucitelky zhodli na tom, ze si nezasuzi, aby sa skolskej akcie zucastnil a vylucili ho z nej. Vtedy som sa rozhodla, ze to bola poslena kvapka v mori. Vobec sa nehodi, aby male dieta niekto vylucil z kolektivu len preto, ze chce mat pokoj od takehoto dietata. Teraz chodime na statnu skolu ZS Turnianska a musim povedat, ze skola sa hlavne jemu, ale aj mne velmi paci. Je ich v triede vyse dvadsat, co znamena, ze uz nebude vytrcat z rady a uz nebude stredobodm pozornosti. Hlavne maju aj bazen, cize sa vysanti a pani ucitelky su velmi mile My mame pred sebou este dlhu cestu, pretoze musi dohnat pisane pismo a hlavne sa musi naucit mat rad anglictinu.... ALE ZŠ TURNIANSKU ODPORUCAM VSETKYMI DESIATIMI 🙂

trimi
24. nov 2014

@roxana280 Ešte by som chcela dodať, že syn nie je zlý, aby si učiteľky mohli dovoliť ho vylúčiť zo školskej akcie, len je trocha viacej hyperaktívny. A podľa mňa by súkromná škola mala na to prihliadať a hlavne, ak majú krásny popis na svojej www stránke o tom, ako sa vedia takýmto nadpriemerne inteligentným deťom venovať, ako ich vedia zvládať, pretože vedia, že takéto deti zle zvládajú autority, mali by to aplikovať aj do praxe a nemali by o tom len písať! Hlavne vôbec nesúhlasím s alternatívnymi metódami, kde si dieťa môže vybrať či bude písať paličkovo alebo písaným, pretože tak či onak mu bude písané písmo v živote veľmi chýbať, napríklad už pri podpisovaní sa, to má akože sa podpisovať tlačeným písmom? To je asi tak všetko...

roxana280
24. nov 2014

@trimi veľmi pekne ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď, asi máme podobných synov, je pravda u nás aj genetika robí svoje, viac sa podal na mňa ako na môjho kľudného rozvážného manžela iq cca. 155, je z neho zvedavý beťár, ktorý sa nedá vráti štuchanec dvojnásobne aj staršiemu o dva roky. Občas je taký čert a dobre ma vie vyčerpať aj naštvať. Všetko patrí k veku a vývinu, hlavne múdrejších detí. Ja som bývalá učiteľka, mám vyštudovanú Banskú Bystricu 1-4.roč. 9 rokov praxe, už neučím, ale musím povedať, že som zažila deti, ktoré boli hyperaktívne , ale to znamená, že sa na nič nevedia sústrediť a to určite nie je náš prípad, sú len viac "živé ako iné deti a možno pomrvené" to zodpovedá aj vyššiemu intelektu, čakajú nás testy zrelosti v CPPP, lebo je októbrový a mal by íšť skôr do školy, neviem si predstaviť, aby dieťa, ktoré uspelo vnultom ročníku v Cenade neprešlo testami. V Petržalke na Strečianskej je dobrá psychologička Dibarborová, je výborná, ak by Ste potrebovali pomôcť pri výchove , či konzultovať, odporúčam..je to mam už dospelých nadpriemerne inteligentých detí a ona mi odporučila Harmóniu, za čo som jej veĺmi vďačná. Má výborný prístup. To vylúčenie z výletu tak malého dieťaťa je proste nepochopiteľné. Ale ja sama som sa stretla aj v súkromných škôlkach v Petržalke s kadejakými "učiteľkami ", ktoré sú abolútnym omylom pedagogiky a narobia trvalé škody na zdravom psychickom vývine dieťaťa, jedna mi dokonca pohrýzla syna, len tak, lebo zaostával na výlete.
.Ja osobne píšem vzorovým písmom, ale od detí som to nikdy nežiadala, porovnávať sa má len dieťa s dieťaťom, teda jeho výkon, či to zvládlo lepšie ako včera, alebo to dnes odfláklo a samozrejme hodnotiť gramatické chyby. Písať musia vedieť, hlavne písané písmo prečítať, veď písané písmo sa stále používa. Tá plaváreň by sa nám hodila, aj angličtina, na akej úrovni je AJ na Turnianskej a krúžky? Dakujem

trimi
3. dec 2014

@roxana280 Dobrý deň, prepáčte, že reagujem tak neskoro,ale vôbec mi neprišlo upozornenie.. angličtina neviem na akej je tam úrovni, ale na svojej stránke školy píšu, že majú rozšírený počet vyučovacích hodín a zdá sa mi, že deti v triede sú delené do skupín. Všetky krúžky neovládam, keďže sme tam krátko a od prestupu z inej školy má malý chorú tr.učiteľku. Viem o plaveckom, basketbalovom, zdá sa mi, že aj nejaký druh tanečného a hokej..., ale treba sa informovať v škole. Zástupkyňa pre prvý stupeň je veľmi milá, určite ak si zavoláte do školy, tak Vám povie viac 🙂

trimi
3. dec 2014

@roxana280 Ešte som chcela poďakovať za Vašu odpoveď, veľmi ma pobavila, hlavne veta: Ale ja sama som sa stretla aj v súkromných škôlkach v Petržalke s kadejakými "učiteľkami ", ktoré sú abolútnym omylom pedagogiky. Ja som totižto tiež učiteľka, momentálne pracujem ako zástupkyňa na súkromne strednej odbornej škole a neviem si predstaviť, že by som tu nejaké dieťa vylúčila zo školskej akcie len preto, že zrovna v ten deň trocha viacej vyvádzalo. Ich postup proste nebol správny a za tým si stojím. Radšej nech malý chodí do štátnej školy a nech je šťastný, ako mám vyhadzovať peniaze za súkromnú školu, v ktorej sa necíti dobre...

roxana280
3. dec 2014

@trimi joj, ono je to veľmi individuálne a žiaľ často o učiteľoch, na dlho, v niektorých súkromných škôlkach učia au pair bez pedagogického vzdelania, aj živnostníčky - opatrovateľky, na súkromných školách som zažila učiteľky bez vzdelania pedagického, alebo vyštudovaný iný smer, na štátnej som stretla učiteľku, ktorá klamala a deti len dozorovala, čítala si novinky, pohodička. Ale zažila som aj dobrú pani učiteľku, aj na štátnej škole aj na súkromnej. A čo si budeme hovoriť, zažila som učitlky, ktoré mali problém s matematikou, alebo pravopisom. Neviem ako skončili VŠ, my sme mali v Bankej Bystrici tak vysoko nastavenú úroveň, ale je to už pár rokov, možno sa to zmenilo. Mne nejde o vyhadzovanie peňazí, hľadám školu, kde by boli jazyky od prvej triedy, aspoň AJ, mali učiteľku, ktorá má rada svoju prácu a deti a pokiaľ je to možné do počtu 20 v triede. Čo je často nemožné na štátnych školách,

roxana280
3. dec 2014

@trimi určite jej zavolám, za pokus to stojí...

3kvetka3
11. dec 2014

Ahojte, prosim Vas, vie mi niekto poskytnut recenzie na ZS Riazansku? dakujem.

emogeon
17. dec 2014

@elika do lamaca do montessori idete?

emogeon
17. dec 2014

baby skusim sa spytat na skolu sukromnu skor nie ze by som si nepozrela ake su v ba a je ich naozaj malo ale co ma stve takmer vsetky blizko dialnice alebo hned pri vysokom napati, ak mate tip kt. nebol napisany tak uvitam 🙂 🙂

emogeon
17. dec 2014

@lila77 na cadrovu vas zobrali v poho ?ci tam mate trvaly pobyt blizko.. viem ze prestahovali do petrzky a skolka bola zadarmo len pre rodicov francuzov

elika
17. dec 2014

emogeon - ano, chodime, jedna do ms, druha do zs prvy rok.

lila77
18. dec 2014

@emogeon nie zobrali nas aj ked byvame mimo nerobili s tym vobec ziadne problemy ze vraj maju coraz viac deti mimo ba co dochadzaju lebo rodicia ich chcu dat do dobrej skoly

rebecca2006
8. jan 2015

@lila77 prosím ťa, chodíte na Cádrovú? Ak áno, akú máte skúsenosť? Ja mám v MS synčeka predškoláka a zvažujeme ho tam dať aj na ZŠ, uvítam každé info....

zuzka78
9. jan 2015

@emogeon skola Felix je ok. My sme velmi spokojni.

lila77
9. jan 2015

@rebecca2006 ahoj to bolo davno syn tam chodil najlepsia skola lepsia ako sukromna same kruzky popoludni len to najlepsie mozem povedat cudzie jazyky vyborne ucitelky len to naj naj vylety a vysoka uspesnost pri prijati na strednu skolu velka spokojnost

lila77
9. jan 2015

@roxana280 cadrova lepsia ako sukromna naj skola kruzky tenis jazyky vytvarna gitara a co ja viem co , jazyky nemecky francuzsky spanielsky

roxana280
9. jan 2015

@zuzka78 ja som o felix pocula, ze neucia sa deti pisane pismena, co je pre mna nepredstavitelny problem, mam to z druhej ruky, tak neviem

roxana280
9. jan 2015

@lila77 ja som pisala na francuzsku skolu v Petrzalke, sme zvyknuti platit sukromnu skolu, aj teraz platime sukromnu skolu, ale ta suma co mame platit mesacne, to bolo aj na mna dost...Cenová politika – školský rok 2014/2015
Materská škola 4.305 €/ školský rok
I. stupeň 4.725 €/ školský rok
Collège / II. stupeň 5.460 €/ školský rok zapisne 200 Eur

babulina
9. jan 2015

@roxana280 vo felixovi sa pouziva comenius script, kamoska tam ma prvacku akurat

roxana280
9. jan 2015

@lila77 este sa chcem opytat ako je tam s parkovanim a dopravou v spicke, ja som chcela nieco v Petrzalke

roxana280
9. jan 2015

@babulina to je sice fajn, ale chcela by som vediet ako deti dokazu potom citat pisane pismo, ktore sa stale vyucuje vsade, ak by toto bola ako dohoda a norma, ktora sa vyucuje suhlasim, ale myslim, ze s ty, bdu mat riadny problem

zuzka78
10. jan 2015

@roxana280 mam tam prvaka a v pohode cita aj pisane pismo. Rozlisuje, co je pisane a co je tlacene a cita aj to, aj to. Vobec ziadny problem.

roxana280
10. jan 2015

@zuzka78 myslíte písané písmo, ktoré napíšete vy podľa vzorového písma, ale podľa toho čo sa učia v škole?
Čo sa týka ostatného v škole, angličtina, krúžky, učitelia, máte nejaké výhrady?
Ďakujem za odpoveď, osobne ma odrádza hlavne to písanie

andulja
10. jan 2015

Ahojte maminky, ideme na zápis o pár dní a ako tak googlim, nechcem dť dcérku na ZŠ podľa spádovej oblasti = ZŚ Budatínska (sme z petržalky). Na ich stránke som našla, že dieťa môžem zapísať len na 1 ZŠ a povinne podľa "obvodu" kam patríme....
Ako je to teda, ak by som ju chcela dať na inú školu (štátnu)? keby som nebola na MD ide do Narnie, ale to teraz nie je možné 😒
Máte "návod" ako postuspuvať v takomto prípade? Obtelefonovať školy, či mi ju zoberú?
A čo viete o škole na Gercenovej? Otvárajú tam bilingválne triedy pre 1. st.
ďakujem za každú nápomocnú odpoveď.
PS: suseda je kamoška s riaditeľom súkromnej ZŠ Félix, celkom sa mi páčilo , čo hovorila o tej škole, len to školné ma drží od toho.

roxana280
11. jan 2015

@andulja ak by sme my boli veriaci dam svoje dieta na Gercenovu, ma velmi dobre vysledky v testovani aj ako skola dobre ohlasy od rodicov, ale my veriaci nie sme, mame to tazsie 🙂

lila77
12. jan 2015

mozes dat myslim dieta na lubovolnu skolu ale musia ti ju zobrat ak sa nemylim