Vianočné prázdniny sa môžu predĺžiť: Niektoré školy už hlásia ďalšie dni voľna
Oficiálne budú mať deti počas vianočných prázdnin 19 dní voľna – od 20. decembra do 8. januára. Viaceré školy však už teraz oznamujú riaditeľské voľno, čím sa prázdniny niektorým deťom predĺžia aj na viac než 22 dní.
Riaditeľské voľno hlásia nielen stredné, ale aj základné školy – a to pred Vianocami aj po ich skončení. Dôvodom sú najmä organizačné a prevádzkové dôvody alebo snaha umožniť rodinám pohodlnejšie cestovanie. Niektoré školy tak dávajú deťom voľno už od 17. či 18. decembra, iné zase posúvajú návrat do školy až na pondelok 12. januára.
Udelenie riaditeľského voľna je plne v kompetencii vedenia školy. Rodičia by si preto mali včas skontrolovať Edupage, web školy alebo oznamy, aby ich dlhšie prázdniny neprekvapili – najmä ak si plánujú dovolenku či návrat do práce.
👉 Ako je to u vás?
Má vaša škola riaditeľské voľno navyše pred alebo po Vianociach?
Ste ok s tým, že majú deti toľko voľna?
Ako si to ako rodičia zariaďujete v rámci stráženia alebo starostlivosti o deti?
Dajte nám vedieť v diskusii👇

@anonym_e0825b nemohla si si zobrať dovolenku?Silvester je normálny pracovný deň a medzi sviatkami pracuje každý, kto nemá dovolenku.Ja týmto ponosam nerozumiem.Este sú aj ľudia, ktorí pracujú v noci, sviatky celý zivot
@anonym_e61ce8 Nie nemohla lebo nemá kto robiť.
Ako dieťa si pamätám, že sme v decembri mávali ešte aj uhoľné prázdniny. Bola som doma sama, čítala som si, hrala sa, pozerala rozprávky, keď mi bolo dlho, išla som do susedov. Mama normálne do práce. Nikto sa nesťažoval. Od prvej triedy som fungovala samostatne
Ako dieťa si pamätám, že sme v decembri mávali ešte aj uhoľné prázdniny. Bola som doma sama, čítala som si, hrala sa, pozerala rozprávky, keď mi bolo dlho, išla som do susedov. Mama normálne do práce. Nikto sa nesťažoval. Od prvej triedy som fungovala samostatne
@anonym_12dc4a ked takto argumentujes, dufam ze mas aspon 1 dieta a nechavas ho v dnesnej dobe od 1. rocnika same doma...
@anonym_12dc4a ked takto argumentujes, dufam ze mas aspon 1 dieta a nechavas ho v dnesnej dobe od 1. rocnika same doma...
@chillibubble keby sa nedalo inak, nechala by som. Kombinovala by som to s tymi susedovcami.
U nas ešte lepšie….doma sa s mužom striedame na HO už od konca novembra lebo najskôr jedno dieťa choré, potom aj druhé…naše “prazdniny” budú tým trvať 43 dni a musíme to zvládnuť sami…prácu aj deti 🤷🏻♀️
@chillibubble keby sa nedalo inak, nechala by som. Kombinovala by som to s tymi susedovcami.
@anonym_12dc4a cize nenechavas. boli doby, ano, ale svet sa zmenil...
inak ked som ja chodila na zs, bola taka "fama" o bielej dodavke. a potom som si precitala Dominika Dana a zistila som, ze to az taka fama nebola.
@maciatkolulu ja nepatrim k tym, co beru deti zo skoly pocas sk. roku a nie pocas prazdnin. ale keby aj, preco si ja mam brat dovolenku vtedy, ked mi to "nadiktuje" riaditel skoly tym, ze da riaditelske volno a nie vtedy, kedy to vyhovuje mne?
ano, prazdnin sme mali aj my ako deti dost(na co sa ale nasi s dovolenkou vedeli pripravit) ale riaditelske volno si pamatam mozno 1-2x za 9 rokov, lebo bolo fakt vo vynimocnych pripadoch(dcera ma za tento polrok uz 3. krat riaditelske). chripkove prazdniny neviem ci sme mali jedny, dvoje za 9 rokov na zs, na strednej tusim vobec nie.
a tiez sa zmenili situacie. moja babka isla na dochodok v 55-ke, takze stacilo doniest dieta a tyzden malo kde byt. teraz vacsina starych rodicov este plne pracuje... nevraviac o tom, ze vela rodin je rozdelenych cez pol slovenska. takze odniest dieta k babke sa len tak neda.
@chillibubble o tomto som už písala,tiež to mal ,ako aj teraz,každý inak. Moja babka a aj dedko robili aj ako dôchodcovia. Riaditeľskej voľno majú riaditelia dane niekoľko dní,ak som spravne pochopila,majú to iba niektoré školy a aj to pre zvýšenú chorobnost. Myslím,že máloktorá matka chce mať decko cez Vianoce chore. A je to jeden den. Naozaj to nie je ziadna katastrofa na zrútenie. Možno ty nepatris medzi tie,čo berú deti,ale veľká väčšina tohto osadenstva na MK to zastáva a tvrdí,že deti si musia,úbožiaci,oddýchnuť. 🤷aj mimo prázdnin,lebo sú preťažené. My máme stanovené dni pre riaditeľskej voľno,ale máme tiež a každý sa na to teší. Sú to dní v máji a júni,nikto sa nesťažuje,každý plánuje predĺžené víkendy,oddych a tak. A presne ,aj teraz polka národa bude ťahať na východ. Veľa ľudí funguje na Home,čo tiež v minulosti nebolo možné. Proste nič také na pindanie,ale tak asi to ľudí baví vkuse a dokola na niečo pindat,či tabule v škôlke,či sirupy,či domáce úlohy,či voľno,či nie voľno,či slnko,či hmla,či teplo,či zima.
@chillibubble o tomto som už písala,tiež to mal ,ako aj teraz,každý inak. Moja babka a aj dedko robili aj ako dôchodcovia. Riaditeľskej voľno majú riaditelia dane niekoľko dní,ak som spravne pochopila,majú to iba niektoré školy a aj to pre zvýšenú chorobnost. Myslím,že máloktorá matka chce mať decko cez Vianoce chore. A je to jeden den. Naozaj to nie je ziadna katastrofa na zrútenie. Možno ty nepatris medzi tie,čo berú deti,ale veľká väčšina tohto osadenstva na MK to zastáva a tvrdí,že deti si musia,úbožiaci,oddýchnuť. 🤷aj mimo prázdnin,lebo sú preťažené. My máme stanovené dni pre riaditeľskej voľno,ale máme tiež a každý sa na to teší. Sú to dní v máji a júni,nikto sa nesťažuje,každý plánuje predĺžené víkendy,oddych a tak. A presne ,aj teraz polka národa bude ťahať na východ. Veľa ľudí funguje na Home,čo tiež v minulosti nebolo možné. Proste nič také na pindanie,ale tak asi to ľudí baví vkuse a dokola na niečo pindat,či tabule v škôlke,či sirupy,či domáce úlohy,či voľno,či nie voľno,či slnko,či hmla,či teplo,či zima.
@maciatkolulu nasi ako som pisala, maju riaditelske uz 3x v tomto polroku(a urcite budu mat aj v druhom nejake riaditelske volna). mne to nepride, ze je to nejako extra dodrziavane, ze len tolko a tolko dni max maju riaditelia. my sme si do 9.12. museli v praci nahlasit napevno dovolenku a s nou uz nehybat. a bum, 12.12. oznam o riaditelskom volne na 2 dni z "technickych pricin".
@modrykonik naši idú 8.1. a aj ja keďže učím. Rodičia by nás zožrali keby sme to pretiahli. A mňa už tiež bude svrbieť zadok. Radšej takto na 2 dni a potom víkend. Na tozbeh dobre. Hlavne ak sa blíži polrok
Moji boli v škole 18steho s tým, že už nevarili obed ani družina nebola, takže zo školy pred obedom rovno k starkým, od 19steho majú prázdniny, nástup do školy 12.1.,...ešteže máme starkých lebo neviem kam by sme dali deti. Ja mám voľno až od 24.12 do 7.1 sa mi podarilo dovolenku polepiť, muž má našťastie od pondelka home office a do práce ide 5.1. Takže posledné prázdninové dni zas budú musieť byť so starkými.
Rodičia si musia uvedomiť, že školy nie sú úschovňami detí. Ak sa rozhodli deti mať, tak sa za každých okolností musia o ne postarať. Ak nejde inak, tak si najať opatrovateľku, ale čakať od škôl, že si tam dáte deti ako do úschovne, je trápne. Načo ich potom mali, keď po niekoľkých dňoch voľna potrebujú sa ich zbaviť?
Rodičia si musia uvedomiť, že školy nie sú úschovňami detí. Ak sa rozhodli deti mať, tak sa za každých okolností musia o ne postarať. Ak nejde inak, tak si najať opatrovateľku, ale čakať od škôl, že si tam dáte deti ako do úschovne, je trápne. Načo ich potom mali, keď po niekoľkých dňoch voľna potrebujú sa ich zbaviť?
@evkatk 😀 ake uschovne deti? Ako sorry ale taku blbost si napisala ze až. Ty mas deti? A mas neobmedzené volno pre ne? Kedykoľvek ked su choré, ked maju prázdniny tak nemáš najmenší problem si zobrať dovolenku ano?
Keby som zostala na sucasnej pozicii,tiez by som az 12teho isla do prace,takto idem 7dmeho si lahnut do kuchynky,aspon dovolenku usetrim.
A u nas veru deti boli aj v piatok v skole,ale neucili sa.A idu normalne 8sme uz do skoly.
Ale viem si to predstavit,ze stredoskolaci to maju predlzene aj kvoli intrakom.
@evkatk 😀 ake uschovne deti? Ako sorry ale taku blbost si napisala ze až. Ty mas deti? A mas neobmedzené volno pre ne? Kedykoľvek ked su choré, ked maju prázdniny tak nemáš najmenší problem si zobrať dovolenku ano?
@gerrwie_girl verím tomu,že keď si bola dieťa,tak ti prázdniny nevadili. Až toľko voľna zas nemajú. Bežne to tak bolo.
@gerrwie_girl verím tomu,že keď si bola dieťa,tak ti prázdniny nevadili. Až toľko voľna zas nemajú. Bežne to tak bolo.
@tetapetra pohľad dietata je logicky iny ako pohľad rodiča.
@evkatk 😂 toto je prosim co za nazor? za 1. stale mame povinnu skolsku dochadzku nie? tak aka uschovna... a za 2. ti rodicia sa stazuju nie preto, ze chcu sediet doma s vylozenymi nohami. ale preto, ze MUSIA pracovat. musia zarabat peniaze aby tie deti uzivili. zo svojho platu vychovavaju dalsich danovych platcov tomuto statu.
@tetapetra pohľad dietata je logicky iny ako pohľad rodiča.
@gerrwie_girl tak by si si to mala zariadiť ako dospelá osoba. Nie si na tomto svete ako dospelá osoba chvíľu
@modrykonik naši idú 8.1. a aj ja keďže učím. Rodičia by nás zožrali keby sme to pretiahli. A mňa už tiež bude svrbieť zadok. Radšej takto na 2 dni a potom víkend. Na tozbeh dobre. Hlavne ak sa blíži polrok
@maya_hi a akože preco by mali mať žiaci a učitelia ďalšie 2 dní voľna?co rodičia malých detí?kde ich majú dat?to ucitelia ťažko chápu...
@gerrwie_girl tak by si si to mala zariadiť ako dospelá osoba. Nie si na tomto svete ako dospelá osoba chvíľu
@tetapetra ty si dobre mimo 😀 Ale dam na tvoju radu a pôjdem za zamestnávateľom aby mi dal aspoň o 10 dní dovolenky viac 😀
@maya_hi a akože preco by mali mať žiaci a učitelia ďalšie 2 dní voľna?co rodičia malých detí?kde ich majú dat?to ucitelia ťažko chápu...
@anonym_266d13 tuna pani nad tebou by ti povedala ze sa mas zariadiť ako dospelá osoba 😀.
@tetapetra ty si dobre mimo 😀 Ale dam na tvoju radu a pôjdem za zamestnávateľom aby mi dal aspoň o 10 dní dovolenky viac 😀
@gerrwie_girl a rovno si vybav vynimku, ze ti ju da aj vtedy, ked v praci bude kopec roboty a vsetci ostatni budu mat zakaz cerpania dovolenky. pripadne ked budu dolezite terminy, alebo veci, co sa musia spravit v ten tyzden, kedy ty si vezmes dovolenku kvoli riaditelskemu volnu dietata v skole.
Našťastie nie, úplne stačí, že medzi sviatkami má dovolenku manžel, ja v januári do ôsmeho. Ďalšie dni by som dieťa nemala pri kom nechať.
@gerrwie_girl a rovno si vybav vynimku, ze ti ju da aj vtedy, ked v praci bude kopec roboty a vsetci ostatni budu mat zakaz cerpania dovolenky. pripadne ked budu dolezite terminy, alebo veci, co sa musia spravit v ten tyzden, kedy ty si vezmes dovolenku kvoli riaditelskemu volnu dietata v skole.
@chillibubble asi tak. Ja neverím ze dotyčná ma deti inak by taku blbost nenapísala 🙂. Alebo ma, ale jedno chodi do školy a s druhým je na materskej. Pripadne ma mamu ktorej dieta bez problémov šupne ked treba. Ľuďom velmi chyba empatia. Nedokážu pochopiť ze niekto nema ani partnera, alebo ma pracu kde ma toho naozaj vela a nemôže stále ostávať doma kvoli dietatu. Alebo ma zdravotné problémy, kvoli ktorym uz tak dost v praci vynecháva. Podľa nej takýto ludia si to proste len nevedia zariadiť ako dospelé osoby. Smutne.
@chillibubble asi tak. Ja neverím ze dotyčná ma deti inak by taku blbost nenapísala 🙂. Alebo ma, ale jedno chodi do školy a s druhým je na materskej. Pripadne ma mamu ktorej dieta bez problémov šupne ked treba. Ľuďom velmi chyba empatia. Nedokážu pochopiť ze niekto nema ani partnera, alebo ma pracu kde ma toho naozaj vela a nemôže stále ostávať doma kvoli dietatu. Alebo ma zdravotné problémy, kvoli ktorym uz tak dost v praci vynecháva. Podľa nej takýto ludia si to proste len nevedia zariadiť ako dospelé osoby. Smutne.
@gerrwie_girl asi tak. mam kolegynu, ktora zostala na 2 deti sama. lepi to s rodinou ako sa da(a to ma teda stastie, ze sa moze obratit na rodinu) a nemoze si dovolit ani pn(takze casto je v praci chora), lebo by to z nizsieho platu nedala. a tu navrhy, ze nech si ludia najdu opatrovatelky a ze skola nie je uschovna...
Ja naozaj nerozumiem kde sú všetky tie,čo berú deti cez školský rok a teda je ich požehnané,že mali prázdnin??? Ja neviem,som už riadna korytnačka,ale pamätám,že prázdniny sme mávali vždy skoro tri týždne v zime a aj moje už veľké deti. Veď pridali poniektoré skoky jeden,dva dni,to je čisty dôvod na zrútenie. Najmä pre tie,čo v septembri na pláži prípadne v júni,vtedy je prázdnin asi malo. Ocr a fičí sa. Trochu sebareflexie. Chápem ,že jednorodicia to majú ťažšie. Ale tak to bolo vždy. Tie prázdniny sú v úplne bežnom pocte dni. A teda jeden deň plus? A aj to poniektoré a aj to poväčšine tam,kde je zvýšená chorobnosť.
@maciatkolulu SZCO mema narok na OCR. Aspon je vidno, kto zneuziva system, ja by som ta nezamestnala.

Škoda že nemyslia na pracujúcich ľudí. Mne nevadí že sú deti doma nech sú ale ja nemôžem ostať doma z roboty. Niektoré profesie robia aj medzi sviatkami aj na Silvestra aj od 2 januára. Tak kedy si mám užiť čas s deťmi doma?
@anonym_e0825b nemohla si si zobrať dovolenku?Silvester je normálny pracovný deň a medzi sviatkami pracuje každý, kto nemá dovolenku.Ja týmto ponosam nerozumiem.Este sú aj ľudia, ktorí pracujú v noci, sviatky celý zivot