icon

Výchova vzdorovitého osemročného chlapca

Včera o 14:18

Ahojte mamicky. Chcela by som sa poradit, ako postupovat vo vychove syna 8 rocny tretiak. Uz dlhsi cas si neviem rady. Nic okrem telefonu a pocitaca ho nezaujima. Doslova. Mal aj obdobia, ked mal uplny zakaz, potom mohol trosku. Ale akonahle mu dovolime, alebo neustriehneme, tak je to prva prilezitost ihned hrat Minecraft/Roblox..... Zakaz mal, ze sa drzo spraval voci rodicom, aj starym rodicom....alebo nedodrziaval pravidla (spravovat si povinnosti do skoly, vylozit mycku, alebo ine jeho povinnosti). Nemam pocit, ze od neho chceme Vela....nic okrem tohoto ho nezaujima. Nikam nechce chodit, nezaujima ho nic, more je nuda, hory su nuda, prechadzky nuda, proste ziadne vylety. Potom som sklamana, ked ideme niekam, ze mi az dovolenku kazi s tym jeho hundranim a pristupom. V poslednej dobe ideme iba s manzekom, ked si nic nevazi a uzijeme si dovolenku bez hundrania. Ma aj mladsiu sestru, aj s nou su v zuboch stale. Neviem co vymysliet? Bohuzial, neviem po kom z rodiny to ma, ale je tiez neskutocny sebec a jeho emotionalny kvocient je tiez nic moc. Vobec ho nemrzi, ako sa chova k najblizsim... V skole je sikovny, je aj v triede oblubeny. Ale co doma s nim? Kazdy ho chvali, aky je zlaty... No doma uplne bez nalady. A ked mu nieco nedovolime, sme najhorsi rodicia. Ma iba 8 a mam pocit, ze mam doma pubertaka....co bude o 3-4 roky? Uz teraz mam vycitky, ale akonahle povolim, neceni si to. Nechcem ho od seba odstrcit tvrdym spravnim, ale toto nie je v poriadku. Prosim o pomoc...

anonym_3719b8
Včera o 14:26

@anonym_autor mám doma 8r dieťa.
Telefón môže 30min v sobotu a 30min v nedeľu, keď má svoje povinnosti hotové a po hraní sa na mobile nezačal ubližovať súrodencovi (deň/týždeň predtým), inak nie. Počítač nemá ani nebude mať veľmi dlho. TV si môže pozrieť 30min denne.
Takto sme nefungovali vždy a teda poviem ti, po týždni tohto režimu nastal úplný opak, aj voči súrodencovi aj voči nám.
Skrz negatívne nastavenie - treba sa zamyslieť koľko denne dostane pochvaly a koľko pokarhania - tam sa to odvíja (mal by dostať cca 5 pochvál na 1 pokarhanie).
A ešte denne aspoň 30min von 🙂. Za tento postup sa ti zaručujem, že to zmení jeho správanie. (Je to postup, pre ADHD deti ale funguje na všetky).

anonym_0599d9
Včera o 15:15

Zrus telefón. A počítač úplne..

amonet
Včera o 15:19

nuz kazde dieta potrebuje hranice a pravidla

autor
Včera o 16:50

@anonym_3719b8 dakujem. Skusim postupovat
podla tohoto. Zacinam mat podozrenie aj na nejaku diagnozu.

erika7102
Včera o 16:51

@anonym_autor Skúste to, čo radí pani v prvom komentári. Inak by som potom skúsila detského psychológa. Ja mám o 17 rokov mladšieho brata a keď mal v jeho veku tento problém, tak proste počítač sa zamkol, otvoril sa len v nedeľu na hodinu. Mobil nemal do piatej triedy, pretože ho nepotrebuje. Ak potrebujete dieťaťu volať, stačí kúpiť telefón, ktorý sa dá použiť len na volanie atď. Dôvod prečo ho všetko nudí, je že z obrazoviek má strašne veľa stimulov mozgu. Preto ho “bežné” domáce a vonkajšie prostredie nezaujíma. Ale máte šťastie, že má len 8 rokov. Týždeň budete najhorší rodičia a nevychováte z neho lenivého drzého spratka. Proste musíte prísnejšie a nepovoliť. Ako so šteňaťom 🙂

cyneric
Včera o 17:01

Ja iba poznamenám že mobil/počítač je sprostredkovateľ, nástroj. Áno, jednoducho sa odoprie/zamkne/odloží ale to neznamená že ten istý podnet si nebude vyhľadávať inou formou. A zakázané ovocie je vždy to najviac žiadané, no nie?

Skôr sa zamerať na to čo ho baví/zaujíma na tých hrách (väčšinou to nie je hra samotná ale nejaký aspekt, ako napríklad to že tam má vlastný priestor a môže si tam stavať veže, alebo sa tam cítiť dôležito a obraňovať si vlastný dom, alebo objavovať fantastické krajiny, či sociálny aspekt - má tam nejakých kamarátov ktorí zdieľajú jeho záujmy) a či sa to dá nasmerovať iným spôsobom. Sama píšeš že je šikovný a v škole ho spolužiaci majú radi, tak to nebude asi ten stereotyp "zúfalého prípadu závislého na to tých videohrách".

beata_k
Včera o 17:05

@anonym_autor 8 rocny nema co hrat Roblox. Jeho mozog je prestimulovany tak jasne, ze vsetko ostatne je nuda. Zrus to.

janinah
Včera o 17:13

Dieta v jeho veku a hlavne chlapec má mať sportový kruzok. Jedno aký,ale potrebuje okrem pohybu sa ucit discipline,dochviĺnosti,pravidlam a ich dodrziavaniu,respektovat autoritu ( trenera),zaziť spravne kamaratstvo,tímový duch,pocit výhry aj prehry.Syn od 5 do asi 13 r. robil karate,hokej,hadzanu,nie vsetko naraz,ale nikdy nebol bez sportu.A nielen kvoli pohybu sme ho ako,rodicia vozili hore dolu, o 6 rano chystali caj na stadion ci platili vystroj . Spatne to hodnotim ako dobru investiciu do vlastneho dieťata a to nemyslim teraz financie.

vilma7
Včera o 17:15

Žiaľ jeho správanie je uz podla mna prejav závislosti. Zrušila by som to okamžite a všetko okamžite. A ak by sa nezačal normálne správať tak uz by mesiace ani nic nedostal. Potom neskôr, možno občas dovoliť po určený cas ale určite nie denne...neviem ako ste mohli tak ďaleko zájsť, že ho nič ine ani nezaujíma...môj si ani televízor nesmie bez opýtanie zapnúť.
Všetko je to len zvyk.

vivuska666
Včera o 17:24

Prihlasila by som ho na sport. Idealne kolektivny s treningami viac krat do tyzdna. Bude mat autoritu - trenera, harmonogram a disciplinu. Moj starsi ma 12 a ked poviem ze mobil odloz, posluchne okamzite. Treba nastavit hranice. Mladsi (7rokov) ma tiez povolene len obcas. Dokona sa pyta ci Duolingo moze urobit. Nevezme si mobil sam od seba. Musis byt neustupna.

autor
Včera o 18:09
@vivuska666

Prihlasila by som ho na sport. Idealne kolektivny s treningami viac krat do tyzdna. Bude mat autoritu - trenera, harmonogram a disciplinu. Moj starsi ma 12 a ked poviem ze mobil odloz, posluchne okamzite. Treba nastavit hranice. Mladsi (7rokov) ma tiez povolene len obcas. Dokona sa pyta ci Duolingo moze urobit. Nevezme si mobil sam od seba. Musis byt neustupna.

Chodit na atletiku 2x do tyzdna. V ramci druziny ma aj sach, angling aj matiku ako kruzky. Doma ho nic nebavi. Monzo ho dam este na nieco...

anonym_3719b8
Včera o 18:35
@anonym_autor

@anonym_3719b8 dakujem. Skusim postupovat
podla tohoto. Zacinam mat podozrenie aj na nejaku diagnozu.

@anonym_autor nebude mať žiadnu diagnózu len dopamínovú závislosť, ktorú má získanú z obrazoviek. To prejde.
Naozaj je dôležité v tomto veku veľmi regulovať obrazovky a po ukončení screen time je dobré, ak si 5-10 min kreslí, stavia lego,… proste kľudná činnosť, až potom náročnejšie úlohy. Kým stihne kvázi vklude upokojiť dopamín.
Pravidlá mu treba oznámiť vopred a pripomínať - kľudne pripnúť na chladničku alebo do izby. A vždy 5min pred koncom screen time to oznámiť, že bude končiť. Postupne si zvykne na pravidlá a bude s tým okey - nerob žiadne výnimky.
Prvé dni bude možno vyvádzať ale netreba povoliť, lebo to bude deň čo deň horšie a horšie. Obrazovky nie sú nástroj ako mať pokoj od dieťa, skôr odmena pre dieťa.
Postupne budeš cítiť aj zo samotného syna väčší pokoj a nie napätú energiu, čakajúcu na screen time. Držím palce, je to trošku náročnejšie ale o to krajšie na konci 🙂

amdornik
Včera o 18:36

absolútne nezvládnuté rodičovstvo...

sense
Včera o 18:48

Eliminovať hranie na telefóne a pocitaci, lebo to čo popisujes je skôr závislosť ako iná diagnóza.

michaela329
Včera o 18:49

Súhlasím, že za to môžu obrazovky a vy ako rodičia. On sám si mobil a PC nekúpil, dali ste mu ho vy a vy máte moc mu ich vziať a nechať ho si vyplniť čas ibak. Bude vyvádzať ako každý závislák, ale jedine bez nich má šancu si nájsť radosť a potešenie aj v niečom inom - možno aj v prítomnosti svojej rodiny. A taktiež to bude klásť vyššie nároky aj na vás, budete sa mu musieť aj trochu venovať - nie len strčiť zariadenia do ruky, no v konečnom dôsledku to bude dobré pre každého.

anonym_3b1020
Včera o 21:26

Dieťa vykazuje znaky závislosti. Preberala som toto správanie v mentoringu s Milanom Studničkom z projektu Dovychovať. On pracuje aj so závislými deťmi, resp. hlavne s rodičmi týchto detí. Dôvod závislosti detí je prostredie doma, z ktorého dieťa uniká do online sveta. Začína sa 3 mesačným detoxom od všetkých obrazoviek. Nastavením a dodržaním pravidiel, zmenou domáceho prostredia, hlavnou časťou mentoringu bolo osvojenie si komunikačných metód s deťmi a zvládanie bežných situácií ... odporúčam vyskúšať.