Výdavky na nástup dieťaťa do 1. triedy
Ahojte rodičia,
chystám článok o tom, koľko v skutočnosti stojí nástup dieťaťa do prvej triedy. Zaujímajú ma všetky výdavky – od aktovky, peračníka a školských pomôcok až po oblečenie na telesnú či poplatky v družine.
Budem veľmi rada, ak sa podelíte o vaše skúsenosti:
Koľko vás vyšiel „štartovací balíček“ pre prváčika?
Aké ďalšie výdavky ste museli zaplatiť hneď na začiatku školského roka (pracovné zošity, výtvarná výchova, triedny fond, )?
Zaujímalo by ma, na akú sumu sa nakoniec vyšplhal jeho nástup do školy.
Máte tipy alebo „šetriace hacky“, kde sa dá ušetriť a čo sa naopak oplatí kúpiť kvalitnejšie?
Ďakujem za každú odpoveď!
Barbora
to sa neda zovseobecnit, zavisi od skoly aj od moznosti rodicov, od dietata, mojim bolo sumafuk aka taska ci veci, my sme vsak chceli kvalitnu pevnu aktovku a tak ma vysla cca 80e, niekto kupi aj za 150, niekto ma max na tasku za 15e, zosity vies kupit eko za par centov a mozes kupit aj s dizajnovym obalom za 2e... tie veci ale kupit musis a skor riesis aby to cosi vydrzalo
cize mozes dieta vybavit do 100e a mozes minut aj 400e
plus uz roky dostavaju rodicia 100e prispevok, my sme tuto moznost nemali a nikto sa nas nepytal ci na to mame
Nakupujte v obchodoch, kde neplatis za značku
Ja som bola včera v papiernictvo a peracnik bol za 34 eur a potom som taky istý kúpila v testu za 9. Takže hľadaj, vždy sa dá aj lacnejšie.
@barbora1804 Chod do obchodu, pozri si ceny a spocitaj. Potom zistis, ze to bude zrejme v kazdej rodine ine a tie rozdiely budu velke-staci sa pozriet v akych cenovych relaciach sa pohybuju aktovky.
Do 100€ taška a pomôcky, 22€ družina, 20€ doplatok za pracovné zosity, 20€ papuce, 15€ botasky na telesnú, ostatne som neriešila, oblečenie doma ma, veci na telesnú sme tiež vybrali zo skrine ( teplaky a tricko)
Naša škola má sponzora, a majú všetko zabezpečené. takže netreba nič extra kupovať okrem tašky, aj to stačí za 30.
takých článkov je na nete veľa, načo ďalší... navyše je to veľmi individuálne ako ti už vyššie napísali, aj poplatok do ZRPŠ je škola od školy iný
Ja sa stale cudujem, preco stoji len prvak rodica. Vsetky deti rastu, rastie im noha. Telesna, plavanie, prezuvky im treba kupit, treba im kupit oblecdnie, topanky po lete. Zosity, pracovne, vytvarnu, farbicky, ceruzky, pera. Aj peracnik a tasku. Vybavu na kruzky. To fakt do skoly v septembri idu ldn prvaci?
Nedotyka sa ma to, deti uz mam dospele, ldn ma to kazdy rok zamrzi. Taky stredoskolak stoji rodica viac zko prvak. O vysokoskolakoch ani nehovorim.
Načo článok je ich na nete milión, chod do papiernictva a pozri si ceny, čo sa týka školy každá má iný poplatok, vôbec by ma nezaujímal článok nakupujem a viem koľko za to dám, a čo ini ma netrápi, a navyše oblečenia kopec treba, dieťa nonstop rastie každý štvrťrok všetko obmeniť, takže su to stovky eur
u nas triedny fond 100 eur
@barbora1804 my sme kupovali tasku kvalitnu,sada s peracnikom,vreckom na prezuvky a doskami 100e,papuce 30e,tenisky na telesnu 25e,teplakova suprava 20e.zosity+pomocky na vytvarnu 50e.ja som sledovala akcie,napr.stranka "Pre skoly" ma vyborne ceny,v Daffery by som zaplatila 2x tolko.
Ono vsetko zalwzi od toho,aky ma clovek rozpocet,alebo ci rodicovi zalezi na kvalitnych papucach (ortopedicke) alebo dobrej aktovke..
Ja sa stale cudujem, preco stoji len prvak rodica. Vsetky deti rastu, rastie im noha. Telesna, plavanie, prezuvky im treba kupit, treba im kupit oblecdnie, topanky po lete. Zosity, pracovne, vytvarnu, farbicky, ceruzky, pera. Aj peracnik a tasku. Vybavu na kruzky. To fakt do skoly v septembri idu ldn prvaci?
Nedotyka sa ma to, deti uz mam dospele, ldn ma to kazdy rok zamrzi. Taky stredoskolak stoji rodica viac zko prvak. O vysokoskolakoch ani nehovorim.
@benit presne, moj ide na strednu a dceru mam na vyske, prispevky nas minuli asi vsetky, skrtli mi bonusy, sak tie deti nic nepotrebuju... ze ale velke topanky stoja 2-nasobok detskych, ze elektroniku uz musia mat, to nikoho nezaujima, ale milion clankov o tazkych nakladoch na prvacika 😝
@benit presne, moj ide na strednu a dceru mam na vyske, prispevky nas minuli asi vsetky, skrtli mi bonusy, sak tie deti nic nepotrebuju... ze ale velke topanky stoja 2-nasobok detskych, ze elektroniku uz musia mat, to nikoho nezaujima, ale milion clankov o tazkych nakladoch na prvacika 😝
@benit
@demografka ja súhlasím, treba napísať článok o tom, koľko stojí rodičov prvák-stredoškolák, nie tie bla bla bla články o detských ruksačikoch a telesných súpravách a pár ceruziek a papučiek. Ale dospelácke veci pre stredoškolákov, dospelácke porcie, obedy, desiate, notebooky, internáty a cestovanie (nie všetci sa dostanú vlakom). Lebo taký prvák na strednej brigádovať ešte nesmie, ak by ste ho náhodou posielali si zarobiť na školské potreby 🙄
@benit
@demografka ja súhlasím, treba napísať článok o tom, koľko stojí rodičov prvák-stredoškolák, nie tie bla bla bla články o detských ruksačikoch a telesných súpravách a pár ceruziek a papučiek. Ale dospelácke veci pre stredoškolákov, dospelácke porcie, obedy, desiate, notebooky, internáty a cestovanie (nie všetci sa dostanú vlakom). Lebo taký prvák na strednej brigádovať ešte nesmie, ak by ste ho náhodou posielali si zarobiť na školské potreby 🙄
@anonym_77c235 ono je jedno ci stredoskolak, ci vysokoskolak, zivot bezi dalej a su s tym spojene naklady, kazdy ale zije podla toho kolko ma, na co su mi tabulky ak na to nemam? viem kupit ipad do skoly a potrebuje ho? tak kupim, neriesim ci ini maju... syn bude mat zosity, nepovazujem ipad na gympel este za potrebny, ale uz niektori maju, neriesim...
@anonym_77c235 ono je jedno ci stredoskolak, ci vysokoskolak, zivot bezi dalej a su s tym spojene naklady, kazdy ale zije podla toho kolko ma, na co su mi tabulky ak na to nemam? viem kupit ipad do skoly a potrebuje ho? tak kupim, neriesim ci ini maju... syn bude mat zosity, nepovazujem ipad na gympel este za potrebny, ale uz niektori maju, neriesim...
@demografka ja nepisem o ipade. Ale o tom, ze na zs sa notebook nevyzaduje, ale na mnohych ss uz ano. Nikto nepise, ze to musi byt ipad, to si si uz doplnila to, co si asi sama riesila so svojim stredoskolakom.
@barbora1804 kupujem zvyčajne na bazarikoch - najmä nové veci za smiešne ceny. Alebo vo výpredajoch. Napr tašku Herlitz čo sa predáva za 70-80€ kúpiš na bazariky novú kľudne aj za 15€ (včera som jednu takto objednala).
Cize celkovo výbava 80€ za všetko, vrátane telesnej.
@demografka ja nepisem o ipade. Ale o tom, ze na zs sa notebook nevyzaduje, ale na mnohych ss uz ano. Nikto nepise, ze to musi byt ipad, to si si uz doplnila to, co si asi sama riesila so svojim stredoskolakom.
@anonym_77c235 ja pisem vseobecne, ak niekto chce kupi prvacikovi aj helikopteru a mobil, niekto riesi len zaklad, niekto zvazuje ci to kupi a ci to dieta pouzije... ipad ma napadol ako priklad, ze to nemusi mat, ale moze (ano, stredoskolak ci VS, ale vystuduje v pohode so zositom)... neoponovala som ti... naklady rastu a nikto to neriesi
Batoh som kupovala tu z bazáru, turistický, ešte s visačkou, peračík tu zoženieš tiež.
Zošity je fajn pokúpiť až v septembri, bývajú zľavy + jeden tvrdý obal, aby sa mu nekrčili. To máš možno aj doma.
Pastelky, ceruzky, gumu, nožnice, farbičky, štetce určite máte aj doma, na začiatok to celkom stačí. A uvidíš, postupne prikúpiš čo zničí, čo bude chýbať a čo bude chcieť.
Jedine prezuvky a tenisky na TV potrebuje nové.
Oblečenie som žiadne špeci nekupovala. Tepláky a kraťasy na TV mali aj doma, staré triko na výtvarku tiež.
Do tej stovky čo dostanete by si sa mala v pohode zmestiť.
@barbora1804 keď nastupovala mladšia do prvého ročníka, tak som počítala, koľko sme zaplatili na úvod na dve (prváčka a tretiačka) - nepočítam tašky, telesnú (to som dala domáce oblečenie), prezúvky. Len poplatky - ŠKD (mesačný poplatok), réžia (polročný), ZRPŠ (jednorazový), každá 3 krúžky (polročný), príspevky do triedneho fondu na pomôcky (nemuseli sme kupovať my, kúpili pani učiteľky celej triede). Dostali sme sa tuším na sumu 1200e. Ostatné som ani nepočítala, lebo však človek to kúpiť musí, len toto boli platby, ktoré som behom 5 minút zadala ako prevody z účtu, či dala do obálky ako hotovosť.
@benit čisto teoreticky si myslím, že do škôlky nepotrebujú toľko vecí a škola je niečo nové , tak sa chcú informovať . a ostatné roky už budú vedieť asi približne koľko stojí nový školský rok . ale to sú len moje dohady .
ja mám taký pocit že aj keď veľa recyklujem (napr keď má nedotknuté temperové farby na výtvarnú , tak mu ich dám aj ďalší rok), aj tak ma vyjde ten chlapec každý rok tak isto už 5 rokov čo chodí do školy . preto si to rozložím a snažím sa kupovať priebežne, nie všetko naraz .
v prvom ročníku mal jeden pár papučiek celý rok, vo štvrtom som mu kupovala 3x prezuvky . kde ušetrím, tam niekde inde miniem 🙈
Batoh som kupovala tu z bazáru, turistický, ešte s visačkou, peračík tu zoženieš tiež.
Zošity je fajn pokúpiť až v septembri, bývajú zľavy + jeden tvrdý obal, aby sa mu nekrčili. To máš možno aj doma.
Pastelky, ceruzky, gumu, nožnice, farbičky, štetce určite máte aj doma, na začiatok to celkom stačí. A uvidíš, postupne prikúpiš čo zničí, čo bude chýbať a čo bude chcieť.
Jedine prezuvky a tenisky na TV potrebuje nové.
Oblečenie som žiadne špeci nekupovala. Tepláky a kraťasy na TV mali aj doma, staré triko na výtvarku tiež.
Do tej stovky čo dostanete by si sa mala v pohode zmestiť.
@behulka no neviem,dcera dostala zoznam co treba aj na vytvarnu a isto by som to doma neposkladala.maju mat podpisanu krabicu a v nej NEOTVORENE:pastelky 3hranne,voskovky sada 12ks,temperky,vodovky,gulate a ploske stetce rozne velkosti,farebne papiere 2 sady,tvrde farebne papiere 2 sady,tvrdy papier A3 aA4..atd.vsetko zabalit do podpisanej krabice a ulozit do triedy.
@benit čisto teoreticky si myslím, že do škôlky nepotrebujú toľko vecí a škola je niečo nové , tak sa chcú informovať . a ostatné roky už budú vedieť asi približne koľko stojí nový školský rok . ale to sú len moje dohady .
ja mám taký pocit že aj keď veľa recyklujem (napr keď má nedotknuté temperové farby na výtvarnú , tak mu ich dám aj ďalší rok), aj tak ma vyjde ten chlapec každý rok tak isto už 5 rokov čo chodí do školy . preto si to rozložím a snažím sa kupovať priebežne, nie všetko naraz .
v prvom ročníku mal jeden pár papučiek celý rok, vo štvrtom som mu kupovala 3x prezuvky . kde ušetrím, tam niekde inde miniem 🙈
@puertorico o tom hovorim, ze vacsie deti stoja viac. To nejde o to sa informovat, ved idem do obchodu a vidim. Alebo otvorim net.
Prispevky na prvaka, este ich aj dvihaju. Vsetky ptispevky- pridavky, bonusy len na male deti. Velke deti v tomto state neexistuju. Zasa je to len o kupovani volicov. Tvarime sa, ze socialna vlada.
@simona92101 tu našťastie nik nerobí rozdiel či (ne)otvorené pastelky a nové/použité voskovky, hlavne aby boli. Deťom to bolo šuma-fuk. A je to aj priateľskejšie k prírode 🙂
Čo doma nemáte, prikúpite.
Ja som mala bežne doma pri malých deťoch zásobu farebných papierov aj výkresov, s farbami a temperkami maľovali už v predškolskom veku. Preto mi prišlo nezmyselné kupovať nové - veď keď sa tieto minú alebo vyschnú.
@benit v tomto musím súhlasiť, základka bola vo výdavkoch ťažká pohoda oproti strednej. Cestovné viac než dvojnásobné, niekto aj internát, obedy v plnej sume, k tomu poplatky v škole, knihy, niekde aj pracovné oblečenie a obuv. Exkurzie, výlety, to už nie je len 10 € na bus do najbližšej ZOO...
Ale však od druhého ročníka môžu ísť makať na brigádu, to je možno tým cieľom - dobrá príprava na život... poraď si ako vieš.
Asi je jedno ci dieta ide do skolky, ci do skoly aj ako prvak, druhak.. lebo nasim bolo treba aj oblecenie aj pomocky znovu (take farbicky to aj 3x do roka kupujeme lebo sa zlamu a podobne). Tak je to niekolko stovak ... papucky, tenisky.. a to este nieco sme doma mali, ale pride mi to naozaj nakladne.
tašku sme jej vzali ergonomický batoh čo hádam vynosí až do tretej tiredy - 77 e vo výpredaji spolu s vreckom na telesnú ;) pastelky, výkresy a farby na výtvarnú, peračník, ceruzky, strúhadlo, uhu renature lepidlo s ktorým sa nezababre a všetko polepí v tesco za necelých 50e a oblečenie na telesnú a topánky tu nerátam lebo to jej kupujeme bežne plus školský klub - 50e to jest vše 🙂

Za nás to bola školská taška s peracnikom Topgal 100€.
Zošity pera ceruzky cca 30€.
Pomôcky na výtvarnú cca 40€.
Ostatné ako obaly, fľaša, desitatovnik, vrecko na papučky, prezuvky, veci na cvičenie cca 60€.
Na začiatku roka sme platili 40 € za dva mesiace ŠKD a za obedy kredit 30€.
Takže okolo 300€ určite.
Čo sa týka šetrenia, ja neodporúčame nákup cez Daffer. Sú extrémne predraženi. Vela som nakúpila cez Allegro