icon

Vylúčenie 3 ročnej zo škôlky - vraj je hyperaktívna

evallu
22. okt 2018

Ahojte,
chcem sa opýtať či sa to tu niekomu už stalo, hrozia nám vylúčením malej dcéry zo škôlky, zajtra mám isť na koberec k riaditeľovi a učiteľkám. Vraj je hyperaktívna (zatiaľ sme neboli u psychologa) a neadaptovala sa. Chodí tam od septembra 2018 s veľkými prestávkami - pre choroby, ktoré tam vždy schytala po 2 - 3 dňoch. Dokopy tam bola 8 dní, z toho 5 iba pol dňa. S tou "hyperaktivitou" začali už po dvoch hodinách prvý deň (dala som ju tam len na 2 hodiny) . Vcelku som z toho rozčarovaná a začudovaná. Áno som neobjektívna, je to moje jediné dieťa, ale neviem čo teraz... ked aj je hyperaktívna znamená to že do škôlky nebude nikdy môcť chodiť? A do školy? Ja ju subjetívne tak nehodnotím až tak zle, ani vrodine či v okolí doteraz nikto ani len nespomenul že aha aká je hyperaktívna, áno je živšia a temperamentnejšia a hlavne vyššia a ťažšia než iné deti, ale... ja neviem, tie výtky sú niektoré vážnejšie a niektoré také mi prídu smiešne.... (chytala žalúzie na oknách...dverách, utrela si sopel o tričko ucitelky - vtedy akurat chytala chorobu, nechcela spať vobec a nechcela v klude lezať 2 hodiny, dlho zaspavala a stale si čosi brumkala, berie detom hračky, nechce jesť obed, bud vobec, alebo vyzaduje krmit, alebo jedlo pohaduzuje............................ neviem či som blbá, ale niektoré veci stačí riešiť dohovorom, doma a pri mne v kolektíve nič z toho nerobí.....................zaspáva doma dlhšie ale zaspáva sama...... ) a tie učiteľky sú mladé, resp. je mladá a tehotná + mladá a zástupkyna riaditela (je ś detmi len pár hodín, z celého času) škôlku narýchlo toho roku "rozšírili" čiže v tých istých priestoroch a asi aj tým istým personálom pribudla jedna trieda prváčikov....
tak som sa rozpísala až až, ale som zúfalá, som sama, bez chlapa, ani vyzivne nie je, potrebujem ist do roboty.... mam určite zdravotne problemy od pôrodu, takže ani hladanie roboty nie je najjednoduchšie a teraz toto.............................je mi až do revu.... a to nie som žiadna citlivka, jednoducho nevidím východisko......nechať ju doma a... ísť sa pásť...?

nejaké skúsenosti niekoho kto také dačo zažil?

ak je hyperaktívna, čo to pre mna a nu znamená? sú nejaké špeci škôlky? či súkromné? tam im to vadiť nebude? kde na tú sukromnu zobrať peniaze?

evallu
autor
22. okt 2018

@migrificka ja viem, má dobrú povesť, ja som bola taká šťastná ked mi ju tam zobrali (do tej druhej som chodila ja a nebolo to nic moc... a aj kamošky susedky čo tu zostali byvať... niektoré tú druhú moc nechvália) a teraz toto... o možno ten autoritatívny prístup starších paní učiteliek v škôlke by na tú moju temperamentnú "východniarku" viac zabral... no, ja som dostala taký šok toho tretieho septembra po tých dvoch hodinách, že ... no onemela som, a to teda nie je môj typ správania 😉 proste to prišlo ako blesk z jasného neba, ako nikto ani slovom nikto nikdy nič také nespomenul, ani pediatrička, ani neurologicka (kde chodíme kvôli nôžkam a cisárskemu pôrodu) ... ani na plávaní.... ani na cvičení.... ako také jéj, tá sa nehanbí, a jéj ta je ale zvedavá.... to hej ale, že by niekto naznačil hyper... to nie, dokonca sme boli teraz na neuro kontrole kvôli špičkovaniu v oktobri a ja som to dr. vyslovene povedala, že toto nam povedali, tak na mna nemo pozerala, že hyper deti jej tu inak lietajú po ordinácii.... neviem nechápem, asi som mala malú dať nie na plávanie a cvičenie ale na adaptačný program niekde do materského centra, aby si zvykla na režim a deti v nom a aby do škôlky prišla už hotová a bez nutnosti čohokoľvek zo strany pedagogov.... ja som sa mylne domnievala, že má tú jesen na adaptáciu... priamo tam.....

prevenar
22. okt 2018

@evallu ....ak ti ucitelky a riaditelka tvrdia ,ze je tvoje dieta hyperaktivne tak s VYSOKOU pravdepodobnostou je hyperaktivne. z faktu , ze ju chcu zo skolky vylucit dedukujem ,ze je jej stav ovela horsi ako bezna hyperaktivita, ale nechceli ti davat diagnozy, ako autizmus a pod, lebo to nie je ich praca.

- nikto tu nepozna ani tvoje dieta a ani teba , cize v ramci toho treba chapat tuto dedukciu .
- na tvojom mieste by som urcite vyhladal odbornikov , aj niekolkych , kedze zaujatost rodicov v tychto pripadoch dokaze byt temer nekonecna.

drzim palce

evallu
autor
22. okt 2018

@prevenar beriem možno sú natoľko skúsený ... len ma zaráža ze to diagnostikovali po dvoch prvých hodinách v škôlke ... ale za odborníkom určite pôjdem veď ak hyper je treba zmeniť môj prístup ... nie len škôlku

loginexistuje
22. okt 2018

@evallu ako komunikuje ? aka je jej uroven porozumenia ?

prevenar
22. okt 2018

@evallu

zial, vlastne ti touto formou nie je mozne poradit z jasnych pricin ..ty si matka ..a my ludia ,ktori o vas nic nevedia , resp . len to co sem sama napises.

myslim ,ze v tejto situacii bude najlepsie vyhladat odbornikov z ineho mesta , ktori tvoje dieta nikdy nevideli a nepoznaju vas a podla vysledku sa zariadis do buducnosti.

bolo by zaujimave, ak by si sem sama napisala vysledok vysetreni , celkom ma zaujima (a asi nie len mna) na koho strane bola pravda .

drzim vam palce, aby to pre vas dobre dopadlo. 🙂

evallu
autor
22. okt 2018

@loginexistuje normalne rozumie všetko vyjadruje slovne co chce co nechce, opisuje knižky vymýšľa si s hračkami rôzne situácie akože varia akože idu na piknik... odpovedá na otázky , diva sa do oči pri rozhovore... celé vety začala okolo 2 roku... pozdraví sa, no rečovom a výslovnosťou je medzi vrstovnikmi niekde hore, uz začína byt R. Zretelné a čisté

prevenar
22. okt 2018

@evallu ..prehliadol som ,ze aky cas navstevuje skolku ...mal som pocit ,ze dlhsi cas ..teraz mam skor pocit , ze je tam len chvilu ?

evallu
autor
22. okt 2018

@prevenar
Pokúsim sa po uzavretí to sem dat, inak ja som ani nechcela aby tu anonymne malú diagnostikovali , skôr som chcela skúsenosti iných s takouto situáciou a ako ju riešili oni, ake mám možnosti ak teda bude mala diagnostikovania ako hyperaktivna - kto kde mi poradí ako s ňou ďalej pracovať , ci sú nejaké škôlky pre tieto deti... potrebujem sa informovať, lebo ja si podľa toho musím zariadiť další život kariéru ... a co ak je len nezrelá po diagnostike co ak je výchova chybná - co by robili iný v takej situácii so svojim dieťaťom ...

evallu
autor
22. okt 2018

@prevenar bola tam 8x s dneškom z toho iba 3 dni celé ...

loginexistuje
22. okt 2018

@evallu no speci skolky ani nie ako bola tam len malicko nemozu mat skor ucitelky problem s tebou ako premotivovanou matkou ? ja mam skusenost a skolku daval skola sa uz nedala velmi ja by som sla do cppp na vysetrenie a uvidis

prevenar
22. okt 2018

@evallu

- nemusi byt hyperaktivna ..mozu sa mylit - resp. moze ist o nieco uplne ine ..pomsta, nenavist z roznych dovodov a pod. velmi tazko povedat , ale urcite je to jedna z moznosti.

tak ci onak ta zmena skolky zrejme neobide

1) ak personal skolky chcel vylucit zdrave dieta , tak v takej skolke by som svoje dieta urcite nechcel

2) ak dieta naozaj nie je v uplnom poriadku, zasluzi si specialny pristup, aby sa jeho stav co najlepsie napravil , k comu je najlepsi specialny pristup , sity na mieru takemuto dietatu.

ked sme mali malu v skolke, tak bolo jasne ..hned kazdemu , ze ktore deti nemaju co v beznej skolke robit. nebolo ich vela , ale boli ..a zvacsa to bolo jasne uplne kazdemu okrem ich rodicov. takze z toho ohladu 8x urcite staci. ..ale zas, ako pisem ..moze sa jednat o uplne nieco ine.

iwesska
23. okt 2018

@evallu Tak potom je to bezne 3r.dieta a rozhodne nie kandidat na vylucenie. Situacia sa vzdy tazko odhaduje z niekolkych viet,ale ako citam dalej,tak problem bude niekde na strane skolky. Zial tiez viem ako to tam chodi a ako sa z kazdeho problemu nafukne bublina,ale u nas nikoho este preto nevylucili. A to tam mame chlapceka,co kazdy den robi vsetkym zle,bije deti atd.

evallu
autor
23. okt 2018

@loginexistuje no možno som abo pôsobom premotivovaní lebo po tom prvom raze co to vybafli som sa zaujímala ako sa mala ten ktorý den správa , ale ja som skôr introvert ... ta co sedí v kúte a pozoruje...

eliska13
23. okt 2018

@evallu môže byť, že dieťa je doma ukážkové a v cudzom prostredí je neisté, nervózne, zmätene a má čudné prejavy, ale to čo píše, že nespala, nejedla to má 80% škôlkarov v prvé dni, tyzdne

mischelin
23. okt 2018

@martakar pokiaľ je dieťa prijaté na adaptacny pobyt, ak uznajú, že sa neadaptovalo, tak adaptacny skončí a dieťa do škôlky nie je prijaté.

stastna
23. okt 2018

Ahoj, určite skúste psychologičku.. Ak to je len vymysel učiteliek, tak budeš mať aspon papier, že je ok a musia si poradiť. Ak predsa najde nejaku odchylku od "normalu", budete to riešiť a určite sa veci zlepšia. Treba so školkou spolupracovať, nie bojovať. Držím Vám palce. Iste nieje prijemné ani učiteľkám riešiť podobné záležitosti, preto by som im dôverovala.

mala_katie
23. okt 2018

Tiež by som navrhla ísť za psychologickou, nech máš papier.. Učiteľky ju nezvládajú, a nechce sa im s nou babrat.. Podľa mňa je nevyzreta dosť ešte,ale ináč v pohode.. Mne sa malý odmietal doma sam obliekať, obuvat, a aj teraz keď s ním idem, chce, aby som to spravila ja.. Je proste pohodlný.. X krát ma poprosi, či ho nachovam, tak ho nachovam.. Je pravda, že u nás je to aj tým, že ma mladšiu sestru, ale v škôlke ho dali do laty tam to proste nerobí.. Zas pre tie učiteľky je trieda malkacov náročná, ale vždy im pomáhajú.. Vždy, často som počula, že decká aj nakrmia.. Ani raz mi nepovedali, že je nesamostatny a to si papuče obul sám v škôlke asi iba raz.. Aj to viem iba vďaka tomu, že ho riaditeľka pochválila,ked sme minule prišli kvôli lekárovi do škôlky neskôr, a bola nám odomknúť.. Ja mu vravím, adko, obuj si papučky, on na mňa očká, maminka, prosím ta pomôžeš mi? Ja tak neisto som mu išla pomôcť a riaditeľka s úsmevom mu vraví, že samozrejme ze ti pomôže! A to majú v triede 21 detí,su tam 2, s tým ze jedna chodi okolo pol 11.. Z druhej strany by som asi skúsila zmeniť škôlku, aj keď ta druha nemá také recenzie, pretože radšej v horšej, ako v takej, kde ju proste nechcú.. A často ta vychvalena škôlka býva ešte horšia..

engie2
23. okt 2018

@rainee podobne to mame doma. Vies co nam s muzom pomohlo? Raz som pocula psychologicku ako vysvetlovala, ze dieta v skolke nasadi masku. Sprava sa tak ako to je vyzadovane, aby prezilo. Boji sa tak spravat ako mu je vlastne. Teda ked pridr domov moze byt uz same sebou. Lebo tym svojim veri a vie ze ho lubia za kazdych okolnosti. Teda vsetky tie potlacane emocie idu von. A ze icg je v tomto veku neurekom. Maju v tom hokej tie nase deti, tri roky len so svojimi najblizsimi vacsinu dna a zrazu baac, tristvrte dna s inymi tetami, inymi detmi, v inom prostredi, posteli, ine jedlo, system... Vela aj na kona

migrificka
23. okt 2018

@engie2 toto si presne vystihla. Ja mam pocit ze ho tam drzia v kazajke 😂lebo ked pride domov lieta po byte, skace,krici,..... ale v skolke je uplne iny.

jasmine2
23. okt 2018

@engie2 Výborne napísané. TLIESKAM........

rodinkaab
Autor odpoveď zmazal
evallu
autor
23. okt 2018

@rodinkaab ja som sa ale tiež snažila riešiť s učiteľkou pýtala som sa co robila a navrhovala co na ňu zaberá u mna doma resp. Chcela vedieť co s ňou mimo škôlky riešiť a upravovať ... chcela sa stretnúť s učiteľkou a vydiskutovať ... ale bez úspechu a rovno sa to rieši cez riaditeľa ... ak toto robí je to samozrejme neprípustne ... len mi je cudne ze pred nástupom do škôlky nic takéto nerobila ... a chodili sme do kolektívu medzi deti cvičiť ... ... tak ci to frustrácia alebo co ... to adhd.... a ci s tým

evallu
autor
23. okt 2018

@rodinkaab napr. Mi nikto nepovedal ze kope deti, alebo ich naháňa s patikom... ak teda je to ona... 😞

jasmine2
23. okt 2018

@evallu Bože nehľadaj chybu v sebe..... Tvoja malinká potrebuje len čas......

jasmine2
23. okt 2018

@evallu Si dobrá maminka čo hľadá riešenie,pomoc a informácie. Keby takto hľadali riešenie aj pedagógovia v škôlkach o koľko by bol ten " detský svet" krajší....

rodinkaab
23. okt 2018

@evallu písala som, že neviem, či je to tvoja dcéra, okrem iného, si to učiteľka nemusela všimnúť, keďže tam bolo viacero detí a dcéra to asi ,,nežalovala". Môj príspevok nebol o tom, že si na chybe ty alebo tvoja dcéra, ale o tom, že problém tam asi je a netreba sa hneď expresívne vyjadriť k pedagógom, ktorí si problém všimli..

evallu
autor
23. okt 2018

@rodinkaab mrzí ma ak to vyznieva tak, mna len ... frustruje to ze to so mnou krok po kroku neskúšali riešiť ... pretože ak o niečom neviem neviem na to reagovať adekvátne a to riešiť, názor na osoby ovšem môžem mať a samozrejme druhý s ním súhlasiť nemusí ... tak ako nie je doktor právnik ... predavačka taká ako druhý iný doktor/právnik/predavačka tak ani nie je pedagog ako pedagog ... a jeden povie že super doktor a druhý povie pravý opak.... predsa im tu nenadávam, možno i chápem, ale nie úplne súhlasím.................... no nič , mrzí ma a ospravedlnujem sa ti a dcére ak vám moja ublížila, samozrejme že to dobre chápem dúfam a snažím sa , teda, že keby to bolo naopak a mojej malej niekto takto ubližoval kopaním a podobne, nepáčilo by sa mi to.............................a považovala by som to za nevhodné.....................no nič, dosť už ponosovania sa, idem riešiť lekárov a skúmať čo a kde je príčina, a skúsiť nejako spoločne nájsť riešenie... to jest schopnosť malej adaptovať sa, začleniť do kolektívu, prispôsobiť sa požiadavkám, prípadne sa liečiť, tak aby bola schopná zaradiť sa do predskolskej/školskej dochádzky a fungovala normálne....

evallu
autor
23. okt 2018

@mala_katie ja v to dúfam, samozrejme, že je este nezrelá a že to chce len čas... a nie že to je adhd, či autizmus čo mi dnes bolo naznačované...................možno tak ako sa posudzuje či je dieťa zrelé do školy, mala som ja usúdiť že moja nie je zrelá do škôlky, DUFAM a ked to bude adhd alebo autiz tak sa s tym musim popasovať...

evallu
autor
23. okt 2018

@eliska13 no po dnesku to tak vyzerá, ze sa sprava opačne ako doma/ resp. so mnou... na zaklade tohto idem dufat ze to nie je adhd - to by asi nebola ina doma a ina v skôlke, ale aspon niektoré hyper prejavy by boli aj doma.... ale je to len určitá nezrelosť a frustrácia z nového prostredia.... tak ako ostatné deti plačú za mamami a ona nie, tak možno toto je jej prejav nespokojnosti ze tam nie som....

evallu
autor
23. okt 2018

@iwesska no podla zoznamu vecí ktoré "vystrája" ktoré mi predniesli, je to jednoznačne autista v kombinácii s adhd... bohužial doma mi to nerobí.... len prečo to nikto doma a v rodine či s kamoškami či pediater či neurolog doteraz nepostrehli ... i ked trufnem si tu vyhodnotiť drzo, na základe toho že jednu maminu s autismom poznám, že autizmus moja nemá... to že vraj ked sa jej niekto opýta koľko má rokov a ona neodpovie je len jej nepozornosť a zvedavosť zameraná na niečo iné, prípadne ostýchavosť lebo vsetkym kamoskam uspesne uz takmer mesiac od 3 narodenín ukazuje paroháča prstami a šušle tliiiiiiiii ....