Vylúčenie 3 ročnej zo škôlky - vraj je hyperaktívna
Ahojte,
chcem sa opýtať či sa to tu niekomu už stalo, hrozia nám vylúčením malej dcéry zo škôlky, zajtra mám isť na koberec k riaditeľovi a učiteľkám. Vraj je hyperaktívna (zatiaľ sme neboli u psychologa) a neadaptovala sa. Chodí tam od septembra 2018 s veľkými prestávkami - pre choroby, ktoré tam vždy schytala po 2 - 3 dňoch. Dokopy tam bola 8 dní, z toho 5 iba pol dňa. S tou "hyperaktivitou" začali už po dvoch hodinách prvý deň (dala som ju tam len na 2 hodiny) . Vcelku som z toho rozčarovaná a začudovaná. Áno som neobjektívna, je to moje jediné dieťa, ale neviem čo teraz... ked aj je hyperaktívna znamená to že do škôlky nebude nikdy môcť chodiť? A do školy? Ja ju subjetívne tak nehodnotím až tak zle, ani vrodine či v okolí doteraz nikto ani len nespomenul že aha aká je hyperaktívna, áno je živšia a temperamentnejšia a hlavne vyššia a ťažšia než iné deti, ale... ja neviem, tie výtky sú niektoré vážnejšie a niektoré také mi prídu smiešne.... (chytala žalúzie na oknách...dverách, utrela si sopel o tričko ucitelky - vtedy akurat chytala chorobu, nechcela spať vobec a nechcela v klude lezať 2 hodiny, dlho zaspavala a stale si čosi brumkala, berie detom hračky, nechce jesť obed, bud vobec, alebo vyzaduje krmit, alebo jedlo pohaduzuje............................ neviem či som blbá, ale niektoré veci stačí riešiť dohovorom, doma a pri mne v kolektíve nič z toho nerobí.....................zaspáva doma dlhšie ale zaspáva sama...... ) a tie učiteľky sú mladé, resp. je mladá a tehotná + mladá a zástupkyna riaditela (je ś detmi len pár hodín, z celého času) škôlku narýchlo toho roku "rozšírili" čiže v tých istých priestoroch a asi aj tým istým personálom pribudla jedna trieda prváčikov....
tak som sa rozpísala až až, ale som zúfalá, som sama, bez chlapa, ani vyzivne nie je, potrebujem ist do roboty.... mam určite zdravotne problemy od pôrodu, takže ani hladanie roboty nie je najjednoduchšie a teraz toto.............................je mi až do revu.... a to nie som žiadna citlivka, jednoducho nevidím východisko......nechať ju doma a... ísť sa pásť...?
nejaké skúsenosti niekoho kto také dačo zažil?
ak je hyperaktívna, čo to pre mna a nu znamená? sú nejaké špeci škôlky? či súkromné? tam im to vadiť nebude? kde na tú sukromnu zobrať peniaze?
@moniciak dakujem tiež si myslím že samoobslužné činnosti nám nemali ešte vyčítať, no a to ostatné... ťažko zatiaľ hovoriť či je to len povaha malej, frustrácia z nového a jej reakcia naň alebo je tam aj nejaký problém... to chcem zistiť u psychologičky... .samozrejme ako matke mi vadí, že nemali nejakú snahu, teda okrem toho že nás niekam odoslali, čo sa snažím brať ako ich snahu nám pomôcť, že teda nemali snahu o ňu... napríklad nám vyčítali že chodí hore po schodoch štvornožky, čo sa nezapojenému môže zadať ako vrcholne čudné, ja ale viem, že malá je v tomto bojazlivá, možno aj našou vinou, lebo stále dookola opakujeme dávaj pozor, drž sa zábradlia... lenže doma mi nešla štvornožky odkedy začala sama chodiť do bolo niekedy okolo 16 mesiacov..... chodí po schodoch normálne, teda drží sa zábradlia a ide pomalinky, čo mne doteraz vrcholne vyhovovalo.... ja si to vysvetlujem tak, že sa niečo v tej škôlke stalo, niekto do nej (možnoaj len jemne) tlačil, aby išla rýchlejšie.... a jej reakcia na to (aj moja by bola inak) je ísť pre istotu štvornožky.... no a ked jej v tom bránili (namiesto toho aby povedali pod neboj sa a chytili ju teda za ruku prípadne) tak sa hnevala a kričala.... možno keby sa bola rozplakala tak je to iné, ale zas ona nie je plačko... proste z frustrácie a strachu reagovala....
@evallu skus si spravit tento test : https://www.autismspeaks.org/screen-your-child
Náš chodil zo začiatku tiež málo, lebo vždy niečo schytal, po 2 dňoch 40 horúčky, zväčšené nosné mandle... ale iné som chcela. Po zime prišiel až v apríli, čiže prvú zimu bol doma... a tie decká ho potom tĺkli, tak tam nechcel chodiť a reval mi kvôli tomu, inak sa do škôlky tešil. Tie ich dôvody na vylúčenie sú divné, asi učitelky nezvládajú tie deti? No neviem, náš tiež vela nezje, ani nepije poriadne, to deti zvyknú štrajkovať, my sme ho mali na začiatku aj v súkromnej MŠ a on bol tak frustrovaný, že vôbec od nich nič nejedol a nepil, tak po 2 dňoch koniec. Ale to mal 2,5 roka a nechcel deti, chcel mamu a babku, len o tom rozprával. Tak Vaša dcéra asi tiež toto má, proste velká zmena pre ňu, byť bez mamy.
@janifer presne to mi vychádza, že nie je plačko z podstaty, ale teda určite je to pre nu velká zmena, a je frustrovaná a bojí sa tam... urobila som chybu ze som na to nešla pomaly a nedala ju uz predtým niekde na 4 hodinky samú, aby si postupne zvykla, je v tom po mne, ani ja nemam rada akékolvek zmeny v živote, vsak to poznáme 1 zmena je pozitívna a 9 dalších je k zlému (zmena pracoviska, umrtie v rodine.... zmena je síce život, ale nie vzdy k lepšiemu...)... ona to nepovedala hned vtedy, to len teraz tak mimochodom z nej lezie.... vidí v telke chlapčeka, ona nechce chlapčeka lebo robí bo na bruško, napríklad... drží sa ma teraz omnoho viac ako predtým, sleduje kde som ... ak idem von, tak ma víta neskutočne ked prídem...
@evallu ale však môže byť aj nadpriemerne inteligentná. Zaujímalo by ma,do akých špeciálnych škôlok a škôl by zavreli nadpriemerne inteligentné dieťa. Je smutné, že v budúcnosti z takeho dieťaťa vyrastie pre túto spoločnosť veľmi dôležitý človek, ale v našom školstve si tie školské roky musí odtrpet. Máloktorý učiteľ vie s takým dieťaťom pracovať a venovať sa mu na takej úrovni ako si vyžaduje IQ dieťaťa.
@evabb35 nuž veru... môže byť i to , ale podstatné je, že chcú vyčleniť "iné"deti, akékoľvek, hyperaktívne dieťa nemá nárok chodiť do škôlky, lebo ruší, lebo doma majú všetky deti ideálne podmienky, nie sú ničím rušené, lebo v živote ich nikto nikdy a nič nebude rušiť ? a čo tá ohromne propagovaná inklúzia? zaradovanie detí do kolektívu... dieťa bez ruky, bez nohy, musí chodiť tiež inam ? lebo schody? tak bude chodiť do osobitnej škôlky s inteligentne inou úrovnou lebo... je iné ... nevidiace, nepočujúce, všetky iné deti sú odpratané inam... a potom spoločnosť nevie týchto ľudí akceptovať, lebo im boli od detstva odpratávané z cesty, akoby ani neboli...
@evallu Nie všade je to tak, zovšeobecnuješ..ja viem, že si nahnevaná, kto by nebol. Sťažuj sa na prístup učiteliek..vyššie. Môj syn je tiež "iný" a v pohode ho prijali, dokonca s ním išli individuálne, aspoň sa snažili..určite to nebolo ľahké, ale dali sme to/ dávame to... Nám veľmi pomáha psych.- porad.centrum- konkr. Neurofeedback..kôli poruche pozornosti..inform.sa, alebo ti do mailu, ak budeš chcieť, pošlem informácie..
@tinapa jasne že zovšeobecnujem, momentalne poznam len tuto jednu skôlku, a tiež svoje školské časy, ked kazdý iný bol vyčlenovaný, nie len detmi ale aj učitelmi, tučný, chudý, malý, vysoký, hlupejší, múdrejší.... bohatší, chudobnejší, stačila jedna nerozmyslená poznámočka od učiteľky a deti sa chytili......, snaha riešiť niekde už je, uniformy napríklad.... ..............................a jasne pošli mi link...
@engie2 budem pisat ako matka viacerych deti, aj odrastenych,ako vystudovana psychologicka a zaroven vystudovana ucitelka v MS.ano,su rozne deti a tiez rozne pristupy rodicov vo vychove.niekto ma deti,ktore sa narodia a uz su tusim rovno vychovane:]niektore potrebuju viac vedenia,upozornovania,vysvetlovania a pod.ale casto je velky problem aj u rodicov,ak ma rodic zly pristup,nevychova dieta dobre.minule nam na ihrisku jedno cudzie dievcatko zacalo skakat po nasich badmintonovych kosikoch.najprv som si myselal,ze rodicia stojaci vedla si to asi nevsimli,cakala som chvilu,potom som zakrocila a povedala tej malej,nech neskace a nenici tie kosiky {uz boli splasnute}.bohuzial rodicia sa namiesto ospravedlnenia vyjadrili,ze sa predsa hra a ja som sprosta.....cele to videli a vlastne odobrili nevychovane spravanie svojho decka.takisto ked povies,ze nejaky chlapcek vo vasej skolke lame dievcatam celenky,strhava gumicky,rozhadzuje piesok a beries to ako normalne trojrocne dieta,nie je to celkom v poriadku.robi inym zle,skus sa vzit do situacie ostatnych deti,ktore to musia trpiet.to bola reakcia na toto,nie na otazku zakladatelky temy,to je na dlhsie.
Moja nie je ani štvrtina Samka... ale začínam chápať Samkovu mamu ...
@zuzinabila tiez som vystudovala psychologiu, pisala som to v zmysle, ze aj take deti su. Netvarme sa, ze z casu na cas kazde dieta cosi nevyparati. Pravdaze to nam rodicom ostatnych deti vadi. Ved aj mojej malej bol piesok chrsnuty do tvare. Ale zas sa z toho nepokakam, je to zivy chlapec. Umravnuju ho a lepsi sa to. Vnimam to ako jeho sposob vyrovnavania sa so skolkou. Netreba ho hned zlyncovat, ci vylucit...
@zuzinabila za mna je toto určite spolupráca rodičov a škôlky, samozrejme takéto správanie môže byť pre niektoré dieťa asi aj prirodzené, to neznamená že nemá byť korigované, práve naopak si myslím že prvý je rodič kto má vychovávať, nie učitelia... aj nám sa stalo že malej chrstli piesok do očí, malá len čumela, mama toho druhého rázne zakročila (na mna až prílis rázne, ale v určitom veku dietata je vysvetlovanie ešte zbytočné) takisto malú tresol chlapec hračkou do ruky... mama nebola nablízku, tak som ja povedala no no no, chlapček pozrel a stiahol sa.... malá nereagovala... možno zatiaľ, iba, možno v tej našej skôlke toho bolo viac, no a prirodzená reakcia je iná, než odísť, to urobíme my dospelý ktorý si stým vieme rady, u detí je prvá reakcia trochu iná... pudová.................. a tu treba zakročiť ako rodič, či ak je neprítomný tak ako učiteľ/vychovávateľ.... na obe zainteresované detičky....
@engie2 ahoj, no ... výsledok na papieri zatial nemám,... myslela som že bude dnes, ale až o týžden.... no tak iba tak predbežne... žiadny autizmus, žiadne adhd...................... dieťa normálne, trochu viac živé, svojhlavé, temperamentné, viac než priemer.... trochu pozadu emočne, tak na úrovni 2,5 ročného, smola je že vyzerá ako 5 ročná.... to neprehánam.... s kolektívu je vykolajená asi viac než priemer kvôli viacerým okolnostiam (žiadny súrodenci, žiadne sestrenice bratranci, žiadne deti v ulici, žiadne chodenie po herniach do dvoch rokov kvôli mojej chorobe) takže síce neplače, ale reaguje trochu inak a je vlastne ešte trochu nezrelá.......................... takže tak, štátna škôlka ešte neuzavretá, ale padá, v súkromnej je jej fajn (ono rozdiel v prístupe za 360 a 40 e je ............................) a aj oni sú ok................. je to dočasné riešenie, lebo.... riešime čo týždeň psychologa, rehabky, logopediu sme tiež kontrolovali......
a zistila som pri tom chodení hore dole, že nás je strašne veľa.... vylúčených.... nemyslím v tejto škôlke, ale v meste a okolí.............. zvačša idú do kolonky autizmu, ten sa nepotvrdí, škôlka padá, nastupuje súkromná, tam je to ok .................... a v septembri potom idú do štátnej, už sa nenechajú vyhodiť, lebo však už si tým prešli a majú papier na hlavu,................... lebo však kto má naviac mesačne 350e je frajer, a tých je málo................. ;_)
inak neviem ako prežijeme do septembra síce, ale no však to nikoho nezaujíma.... malá chce deti, ja robotu, ked ju najdem, zacalujem sukromnu skolku a ideme na zemiakoch a kapuste.... ale neva, hlavne nech je malá šťastná.....
a papiere ktoré sme dostali od škôlky vypísané pre psychologičku, by ste nechceli čítať..... čistý autizmus..... len asi hodnotili iné dieťa, lebo prvé čo psych. kontrolovala boli tie veci, hodí loptu, hodí, chytí, chytí.............v škôlke kdeže, vase dieťa ani nevie kde je hore a kde lopta, nulová slovná zásoba, logoped že totálny priemer, ak nie lepšie, budte spokojná, ........že nevie držať lyžičku....no zláduje dva jogurty, ked má akurát slinu, sama, bez poškvrny na tričku či blízkom okolí..................... a čerešnička na torte od škôlky, "dieťa nechápe význam odmeny cukríku, teší sa cukríku ale nevie, že to je za odmenu za niečo" ............. to som myslela že fakt na nich pošlem inšpekciu, jasné že nevie, že cukrík je za odmenu za niečo, to my doma nerobíme, a robiť nebudeme, ja si pichám inzulín, jej otec detto, babka cukrovka, teta cukrovka, dedo cukrovka............................moja malá nebude ládovaná cukrom............. by ma zaujímalo či to vedia rodičia ostatný , lebo ja nebyť toho papiera, tak to netuším dodnes...................
@evallu kokso, v noci som citala celu diskusiu a tiez bola zvedava ako dopadnete, bo moj tip bol, ze chyba nie je v dietati a skolke o cosi ide. Dufam tu statnu im dalej neplatite, ked tam dieta nechodi. Moja mala tri roky ked nastupila, ale do sukromnej. Sikovna bystra ale emocne este nie uplne pripravena, place, pocikavanie sa objavilo, hoc odplienkivana bola davno. Nechcela sa zapajat do kolektivnych hier, posedavala, problem zaspat a celkovo je nejedlik. Ale snazili sa pomoct ako vedeli. Pol roka to trvalo a zrazu obrat, zacala sa z kolektivu tesit. Vase dieta sa spravalo primerane svojej frustracii. Nic neobvykle ci neunosne. Skolka total zlyhala. Resp. O to jej slo:(.
@evallu vies co, rada citam co citam. Vedela som, ze mala je uplne ok.. na druhej strane som pohorsena, nahnevana, smutna. Ze sa toto deje. Ze cely prehnity system v nasej republike toto docieli. Aby robili z normalnych deti deti s diagnozou, onalepkuju... Nemale problemy narobia rodicom.. a co tie male dusicky? Ved oni rozumeju, vedia, ze z nich robia cosi co nie su. Ze im neveria, nechapu, radsej ich hodia cez palubu. Aby mali miesto. Fuj.
Mrzi ma, ze ste sa stali obetami takehoto cirkusu. Drzim vam dievcata palce, nech to zvladnete. Nech sa malej uz podobne krivdy nestanu. Si uzasna mama, viem ze to uz nedovolis.
@evallu Mne to príde také ako dosť nespravodlivé. Lebo v podstate práve toto dieťa škôlku ku svojmu vývoju potrebuje a potrebuje aj predškolských pedagógov, ktorí by práve v tomto prípade mali uplatniť svoje dlhoročné pracovné skúsenosti a všetky tie teoretické poznatky, ktoré za tie roky naštudovali. Oni v škôlke by mali byť tí odborníci, ktorí by mali pomôcť dieťaťu vo vývoji. Aspoň tak sa to v našej spoločnosti prezentuje, aká je škôlka pre duševný vývoj dieťaťa, pre jeho výchovu dôležitá a na tomto prípade, ktorý otestoval naše predškolské školstvo sa ukázalo, že škôlka takúto výchovnú funkciu vôbec neplní. Načo potom pani učiteľky študovali predškolskú pedagogiku, keď ju v praxi neuplatnia.Však takto postrážiť deti dokáže aj osoba neškolená. By som napísala, že aj neškolená by možno lepšie deti postrážila a bez nejakých trápnych cukríkov. Tie cukríky kúpili za čo? Za štátne peniaze? Alebo nejaký ochotný rodič doniesol sponzorský darček?

Tak ja som aj mamka, avšak teraz napíšem ako už trochu skúsená pokiaľ ide o adaptácie, som učiteľkou a teraz som 2 rôčky za sebou učila 2-3 ročné detičky 🙂 áno, je možné vylúčiť dieťatko pokiaľ sa neadaptuje, avšak ide najmä o podmienky v danej škôlke, napríklad keď je stanovená podmienka, že nemať plienky a ono sa tam denne pomočí a nie len to každú hodinku, je to možné, ale to, čo popisuješ sú záležitosti, ktoré som vôbec neriešila, takmer v každej triede je dieťatko, ktoré sa nevie nakŕmiť, obliecť sa tí malinkí nevedia takmer vôbec, áno sú výnimky a jasné, že aj tí, ktorí nespia 🙂 podľa mňa je prácou pedagóga v MŠ pomáhať mu v tom, ale to je len môj názor, nie som tam osobne a nepoznám druhú verziu.