Základná škola na Slovensku verzus v zahraničí
Stale viac a viac sa zamyslam nad ucivom (zatial len 1. stupen) zs a coraz viac sa cudujem, co sa tie deti vlastne ucia. A preco som bola ja v mojich detskych casoch pristupna ucit sa tak nepotrebne veci. Myslim, ze len z dovodu, ze som bola schopna absorbovat pocas vyucovania. K veci. Preco sa napriklad na citani necitaju okrem detskych (vo vacsine pripadov az pridetskych) rozpravok a basniciek necitaju napr. detske encyklopedie, knizky s kratkymi vysvetleniami co ako funguje a preco, zaujimavosti z prirodovedy, vlastivedy, resp. dejepisu? Mam pocit, ze by to detom dalo omnoho viac a dokonca by ich to aj viac bavilo citat ako napr. rozpravku o 3 prasiatkach, ktoru im uz davno rodicia precitali. A som teraz zatazena na slovencinu. naco je dobre naucit sa naspamat vybrane slova, ak ich vie dieta spravne napisat? Naco je kedy komu "kodovanie", tj cislovanie slovnych druhov? ja ked to rozvediem do krajnosti, naco mi kedy bolo to, ze slovne druhy poznam? Naco su mi vzory a pady? Podla mna to nepotrebuje nikto, koho materinskou recou je slovencina. vidim v tom zmysel len pre cudzincov. urcite, ak sa chcem naucit anglicky (mimo anglicky hovoriacich krajin odposluchom), budem potrebovat gramatiku. ok, ak by som studovala sj na VS asi to potrebovat budem, ale znova neviem, kde tieto vedomosti vystudovany slovencinar pouzije, pokial ich zrovna neuci... a to mam slovencinu rada a myslim, ze gramatiku mam vcelku bezchybnu (urcite sa nieco najde), aj nejake kodovania aj vetne cleny si pamatam. priklonila by som sa k zvyseniu hodin telesnej a nejakych praktickych zrucnosti. alebo aspon na tej sj viac citat a gramatika s tym pojde ruka v ruke. koniec koncov, vola sa to ZAKLADNA skola! chcela by som poznat nazory uciteliek a mamiciek aj nasich aj v zahranici. ucit sa, ucit sa, ucit sa 😉
@janinah urcite nie, nezhorsilo by sa ucenie - znamky ani teraz nie su motivaciou, a hlavne po novych reformach, ktore minuli ciele... ako moze dieta motivovat 4 z hudobnej, 3 z telesnej - a este ked sa aktivne profesionalne venuje sportu alebo dokonca 5 z vytvarnej, ako motivuju znamky deti, ked rodicia im v pripade zlych vysledkov "zacaluju " sukromnu strednu /vysoku (aj ked by sa mali zadlzit)... Aku motivaciu maju deti ucit sa, ked aj "5kar" sa dostane na gymnazium?
Pravdou je, ze v sucastnosti ziaci maju minimum motivacie a ucitelia este menej, kedze na ich pleciach su skostnatene stare normy, nedomyslene reformy, papierovacky, zle finacne ohodnotenie, najazd nespokojnych rodicov a uplna demotivacia deti typu "vsak tatko /maminka mi to uz vybavi.. " a tymto klobuk dole pred vsetkymi, ktori si aj napriek tomu daju zalezat a vzbudia u deti motivaciu k uceniu... Dnes je ich zalostne pramalo...
A gratulujem k uspechu deti 🙂 , bohuzial si vynimka, ktora potvrdzuje tezu, ze nase skoly vedia super memorovat, ale nevedia pripravit na zivot.. 😒
raz som citala zaujimavu myslienku. bohati, mocni ludia, politici atd. (teda ludia, ktori vladnu, riadia svet), nepripustia, aby sa v skolach naucili deti chapat suvislosti. preco? lebo vzdelany clovek je clovek s vlastnym nazorom, ktory sa vacsinou neboji vyslovit. je nepoddajny. takych ludi oni nechcu vychovat. preto sa v skolach uci to, co sa uci. kopec nezmyslov. dobre je, ze deti sa naucia aspon systematicnosti, mozu sa naucit byt cielavedome. ak ale rodic chce, aby jeho dieta vedelo viac, bolo praktickejsie a vedelo si pospajat a vyhodnoti jednotlive informacie, musi mu v tom pomoct on sam... od systemu nemoze cakat podporu...
@moni73 sto ludi, sto chuti. Ja mam stastie, ze moje deti chodia do skoly v Kanade, ale poznam Slovakov, ktori by boli radsej keby sa ucili decka podla slovenskeho modelu. Hlavne nech je toho vela, nech je vela domacych uloh, memorovanie ...
Syn teraz skoncil prvy rocnik, takze mozem uviezt priklad: Neexistuju tu ziadne slabikare, podla ktorych by sa deti ucili citat. Dieta je hned na zaciatku roka ohodnotene na akej urovni cita. NIektore poznaju vsetky pismenka, niektore nie, niektore citaju jednoduche slova, niektore cele vety... Dieta si zo svojej urovne kazdy den vyberie na doma knizku, ktora sa mu paci. V ponuke su rozne zanre. Moze to byt rozpravka, pribeh zo sucasnosti, navod ako nieco urobit, navarit, moze to byt nieco o svete, vesmire, zvieratach ... Je na dietati, co si vyberie. Priebezne ucitelka v skole testuje uroven citania a ked sa zlepsia postupia na dalsi stupen, na jedne urovni moze byt tyzden, dva, ale i mesiac ... Takto si ide dieta svojim tempom a zaroven si cita knizky na temy, ktore ho zaujimaju. Neexistuje nekonecne: Mama ma Emu. Ema ma mamu a podobne kraviny, ktore ani dokopy nedavaju zmysluplny text a musia byt citane vsetkymi detmi, bez ohladu na to, ako dobre/zle citaju. Skratka maximalne demotivujuce. Raz za tyzden dostali deti 10 slov, ktore sa museli naucit pisat, to bolo testom preverene kazdy pondelok. Tam sa priprava na vyucovanie konci. Vsetko ostatne sa deti ucia v skole. Vratane matematiky, prirodnych viet. Ucitelka vyberie temu a tej sa drzi vo vsetkych predmetoch vratane vychov - hudobna, vytvarna. V prvej triede sa pise len tlacenym, kedze vela deti ma este stale problemy s jemnou motorikou. Pisane pismo sa uci v tretej triede, nebaziruje sa na nom a dieta moze ak chce dalej pisat tlacenym. Uz v prvej triede sa ocakava od dietata samostatny pisomny prejav. Ziadne prepisovanie textov, jednoducho dieta musi napisat vlastnu tvorbu na rozne temy. Co robilo cez vikend, o com im ucitelka citala. Ucitelka prihliada na to, ze dieta este neovlada spelling a hodnoti text hlavne po obsahovej stranke.
Dcera je uz na strednej skole a i ked v skole neboli zahlteni mnozstvom informacii, to co sa ucili isli do znacnej hlbky s tym, ze sa doraz kladol na to, aby deti boli schopne samostatne uvazovat, kriticky mysliet a prezentovat svoje nazory ustnym aj pisomnym prejavom. Ako priklad uvediem dejiny. Neucili sa ich po historickej osi, ani sa neucili vsetko, ale napr. vybrali si 3 rozne kultury/staty v roznom historickom obdobi a zameriavali sa na ich porovnavanie. Preco fungovali tak ako fungovali, preco dochadzalo k vojnam, co dobre/zle ich doba priniesla, v com sa lisili, v com si boli podobne ..., ked preberali napr. vojnu Kanady s USA, zamerali sa na nejaku bitku. Preberali ju zo strany kanadskej, americkej, jej dovody z obidovch stran, preco sa to dialo, museli obhajovat konanie jednej, ci druhej strany, ake chyby spravili, co mohli spravit inak ....skratka decka museli byt neustale v skole zapajane do procesu, nejake odsedenie v skole nehrozi ...
@sisaka to je teda zaujimave, ked studaci nielen pocuvaju ucitela, ale aj oni sa aktivne zapajaju do vyucovacieho procesu ako si pisala na tom dejepise, a urcite si aj viacej z toho zapamataju a je to zabavnejsie ako u nas, a podla mna sa takto ucia ako prezentovat a obhajovat svoj nazor pred ostatnymi ludmi
@moni73 ja sa vyjadrim tiez k tomu kodovaniu, co tu spominas, a sice, pre mna je zas nepredstavitelne, ze by clovek dajme tomu po skonceni zakladnej skoly nevedel co je podstatne meno, pridavne, sloveso, prislovka atd. A ved ich je len desat, ak sa dobre pamatam, tak to mi pride ozaj lahko zvladnutelne ak dieta vynalozi aku taku snahu. Toto myslim si je zly priklad toho, ze deti sa ucia nezmysly. Ja by som skor poukazala na ucenie sa dejepisu, ktore je plne memorovania rokov a hlavny pribeh a posolstvo dejin pritom unika. Ale urcite by prikladov bolo viac.
A este jedna vec mi udrela - pises, ze dcere vravis "ze to vediet nemusi". Tvoja dcera je tretiacka, ak jej toto hovoris, nesmierne jej to stazujes, ona si musi vyberat v ktorom svete bude zit - ci vo vasom sukromnom mikrosvete alebo v spoloscnosti, vskole? Chapes co chcem povedat? Ty v nej zabijas uz v zarodku to co je strasne potrebne aby sa deti naucili - niekedy sa deti proste musia prekonat, vynalozit extra snahu. Ty ju ucis ze si kedykolvek moze vytvorit vlastne pravidla.
A tym samozrejme nechcem tvrdit, ze treba znicit v detoch ich vlastnu kreativitu, ale tento konkretny priklad nie je o kreativite.
Neviem, preco si stale vela ludi mysli, ze inde je trava zelensia a inak by to slo lepsie. Treba si uvedomit, ze nemozu byt vsetci ziaci v triede jednotkari. Jednotkari vsetky tieto veci, ktore povazujete za zlozite (nasobilka, vybrane slova, cislovanie slovnych druhov atd) zvladaju lavou-zadnou, dvojkari sa musia trosku ucit, trojkari viac a niektore deti sa jednoducho matematiku a gramatiku nenaucia nikdy. A necakajme, ze nase deti naucia vsetko v skole! Vezmime ich do prirody, ukazme motyla a povedzme, ze vznikol z husenice, ukazme im tu husenicu, zasadme doma fazulu a sledujme, ako rastie, otvorme encyklopediu, citajme rozpravky, kupujme im knihy, ktore ich zaujimaju. Ked budu citat (sami), zlepsia sa aj v gramatike. Pozrime si ucivo, ktore prave preberaju a povedzme im nejaky priklad zo zivota, opytajme sa, ci tomu rozumeju. A hlavne, ak rodicia boli priemerni az podpriemerni ziaci, necakajme, ze deti budu geniovia, neda sa to sice vylucit uplne, ale sanca je naozaj miziva 🙂
@lucikan aj mne sa to tazko predstavuje, nakolko my sme sa to vsetci ucili a vieme alebo aspon by sme to vediet mali... uprimne za seba hovorim, ze sa mi ani jedenkrat nestalo, ze by som slovne druhy potrebovala, a to mam uz 40 😒 . a k tomu, ze jej vytvaram "mikrosvet" - rozumiem co chces povedat, aj mas asi pravdu, len niekedy si neviem pomoct
No tak tato tema je zaujimava....
Skolstvo v kanade hmmm do 8 rocnika formou hrania ....
Najprv je Junior Kindergarten a potom Senior Kindergarten co je povinne a potom uz Grade 1 a tak dalej....
Do J.K idu ako 4 rocny kde ich ucia abededu a cisla do 10.
Maju skolske lavice ako v skole , rozdelene hodiny Telesna, pisanie, Citanie (obrazkov) , hudobna.
Ked to porovnam s Sk tak teda vlastne v skolke su 4 rocne deti kde sa len hraju ....
alebo uz aj doma sa takto ucia ?
Tu je to strasne ine...... Chodim do skoly pomahat vela kedze som doma .... Kazda trieda je prepchata hrackami , activitami .....
Mam zmiesane pocity ako 4 rocny by sa maj este hrat autickami sa nahanat ci ??
@kakaovyrez neviem ci to bola reakcia na mna, ale skusim... ja praveze cakam, ze skolske ucivo sa nauci v skole. predsa to, co vyzaduju skolske osnovy ma dieta naucit ucitel, nie? nepaci sa mi delenie na jednotkarov, dvojkarov, .... co vie dieta, ktore sa nauci na zaciatku sk. roka latku, prihlasi sa a dostane jednotku?! pocka kym prebehne cela trieda, znova sa prihlasi a znova za 1. potom sa tyzden uci na pisomku a zase 1. hovori to nieco realne o jeho vedomostiach? pre mna to nema ziadnu vypovedaciu hodnotu, okrem tej, ze dieta alebo rodicia chcu dobre znamky. a ta posledna veta je celkom vtipna a neviem komu bola urcena 😉 .
@monika15 nerozumiem. samozrejme, ze by sa 4rocny mal hrat. nech sa hraju, pokial ich to bavi, nie? ak sa uz chce ucit pismenka, nech sa uci... pri takom hrani s autickami sa nauci kopec veci: velkost, farbu, silu, rychlost, zotrvacnost, vahu, typy aut, znacky a co ja viem co este 🙂
@kakaovyrez niekde moze byt trava zelensia, zalezi, co od skoly dieta/rodic ocakava. Kazdy skolsky system ma svoje pre a proti a ziaden nevyhovie poziadavkam vsetkych rodicov. Neviem, co znamena naucit sa vsetko. take neexistuje ani v skole, ani doma. Dieta sa neustale uci, ci uz vedome, ci nevedome, v skole i doma. To, ze s dietatom doma spolu varime a tym sa trenuje jemna motorika, praca s objemom, hmotnostou, chapanie citaneho textu, postupnost,ucenie sa zdravym stravovacim navykom...., ci s dietatom nieco pestujeme a tam je tiez vela ucenia este neznamena, ze by nieco take nemal robit v skole a mal by tam len pasivne sediet a primat informacie na nejakej teoretickej urovni, vsak ved tu zabavu a prepojenu formu ucenia ma doma.
Uvediem priklad
vyucovacia tema: rastliny:
skola 1: ucitelka vysvetli pojmy, zakladne casti rastlin, co potrebuju pre zivot, rast, plody, deti sedia v laviciach pocuvaju vyklad a odpisuju poznamky z tabule do zosita, nakreslia do zosita nejaku rastlinu, popisu jej casti, nakreslia nejake plody, za domacu ulohu sa maju naucit stranu15-20. Ucivo prebrate na 5 vyucovacich hodinach
skola 2. v triede deti zasadia rastliny do vlastnorucne vymalovanych kvetinacov. Pozoruju ich rast, snazia sa prist na to, co vsetko rastlina potrebuje pre svoj rast (pokus, omyl), rozpravaju sa o castiach rastlin, sleduju vznik a dozrievanie plodov, s ucitelkou navstevuju komunitnu zahradu, aby videli rast aj ine druhy rastlin, ktore prinasaju ludom uzitok, zaroven maju moznost zapojit sa do prac na zahradke- plenie, polievanie... zastupca neziskovej organizacie zameranej na podporu komunitnych zahrad priblizi detom ich vyznam a dolezitosti podielania sa na zivote komunity, dobrovolnicka praca a pod. rozda detom za ich pomoc tricka "maly zahradnik", Rozpravaju sa o vyzname cisteho zivotneho prostredia, co mozu pren spravit, diskusia o zdravom zivotnom style a potreby jedenia zeleniny a ovocia, rozdanie mini kucharskych kniziek so zdravymi receptami na vyskusanie doma. Oberanie vlastnej urody, priprava zeleninoveho salatu, rozpravanie o vitaminoch, ich rozpustnosti vo vode, v tukoch, potreba prijmania oleja s listovou zeleninou, rozpravanie o repke a vyrobe repkoveho oleja, zastupca pestovatelov repky, prinasa na salat olej a flasticky so sprajom, v ktorych si deti vyrabaju vlastny dressing na salat. Hudobno dramaticke skolske predstavenie na danu temu - zapojene vsetkych deti (nie len talentovane, sikovne ....) Domaca uloha - porozpravat rodicom, co v skole robili, ako sa starali o zahradku, prinesenie vlastnej rastlinky domov a pokracovanie v starostlivosti, precvicovanie pesnicky na vystupenie, priprava jedla podla receptu z knizky. Trvanie - niekolko mesiacov.
Ktory styl by si vybrala pre svoje dieta? Ja som rada, ze moj syn chodi do tej druhej skoly a presne toto robili poslednych par mesiacov skoly v prvom rocniku ZS, podotykam statnej (samozrejme bolo toho este viac, to len na vykreslenie tych rozdielov v skolskom systeme)
@sisaka v poslednej vete si mi odpovedala... za mna jednoznacne ano cislu 2 🙂 . a k tomu, ze vystupuju vsetky deti, aj sestru mam vonku - tam na hlavne postavy napr. v divadielku, kde je viac zaujemcov deti losuju 😕 , ostatni maju vedlajsie role. uzasne, ved sa o nic nejedna, vlastne by sa malo - o detsku radost!
@moni73 ja som bola najprv v soku, ako tie vystupenia vyzeraju, ale pre deti je to urcite pozitivnesie.
U nas bola kedysi klasika: Janka vzdy recitovala, lebo to vedela najlepsie, Jozko vzdy zahral na husliach, par sikovnych dievcat vybrali a tie zatancovali a bolo ostatni sme sa mohi prizerat, pripadne ti sikovnejsi sme zaspievali nieco zborovo. Tu daju sancu kazdemu i detom, co maju problem si zapamatat text, aj detom, co sa na podiu hanbia, aj tym,co maju hudobny hluch 😀 , deti sa tak viac ostrielaju, ucia sa prekonat sami seba a na vystupeniach mozu byt vsetci rodicia pysni na svoje deti 🙂
@sisaka ja mam rada prirodzenost, nepotrebujem vidiet tip-top predstavenia podobne vydrilovanym spartakiadam. a to, ze 80% rodicov chodi na besiedku, kde ich dieta nevystupuje... skoda hovorit 😠
pre tych, ktori si myslia, ze hovori zatrpknuta matka: moje dieta aj vystupovalo na besiedkach aj nosi dobre znamky 😎
@moni73 v predskolskej tu deti sedia za stolmi presne tak, ako aj deti v slovenskych predskolskych triedach t.j. na vytvarnu cinnost, nacvyk pisania, vypracovavanie uloh, jedenie a pod. neviem si predstavit, kde inde by mali taketo cinnosti vykonavat.. Stoly maju dane dokopy, pripadne sedia za okruhlymi stolami, takze okolo stola sedi viac deti. tato cinnost je striedana so sedenim na koberci, ked im ucitelka cita, ked sa rozpravaju na nejaku temu a pod., vzdelavacia cinnost je stale striedana s volnou ci organizovanou hrou, kedze deti sa dokazu sustredit len na velmi kratku dobu, Jediny rozdiel moze byt v tom, ze u nas sa ucia deti pisat a rozoznavat pismena uz v predskolskej vo veku cca 4-5 rokov, na Slovensku sa to asi nechava stale az na prvu triedu?
Tu su ukazky ako taka trieda vyzera
https://www.google.ca/search?q=kindergarten+cla...
@sisaka to ako si písala o šlabikári a "mama má Emu" mi nechtiac priipomenulo moje zúfalstvo 🙂 mám o rok staršieho brata ktorý ma naučil písať a čítať. Ked som išla do prvej už som čítala knihy. Celý prvý ročník v škole som sa neskutočne nudila, súdružka učiteľka hned ako zistila že viem čítať už NIKDY ma nevyvolala a bola som "na okraji" kolektívu. Celkom som na to zabudla ale teraz sa mi vrátili tie pocity.
@extrate 😠 takych nas bolo urcite viac a kto vie, ako je to teraz, ci tiez deti, ktore vedia citat (v dnesnej dobe dost bezne) musia ist zarovno s ostatnymi, alebo im ucitelky daju nejake nahradne texty/knihy nech nestratia zaujem o citanie.
Neviem, ake su texty v slabikari teraz, ale pred cca 10 rokmi, ked som chcela naucit dceru citat, tak som si dala poslat zo Slovenska slabikare, mala som 3 rozne, jeden stary komunisticky a dva nove, dcera sa nechytila ani na jeden, tak som to nakoniec vzdala. Presli sme len pismena, ktore sa nevyskytuju v anglictine a princip citania v slovencine som jej vysvetlila na knizkach, co sme mali doma. Ale to bolo pred 10 rokmi, takze mozno to uz pomenili a dali tam nejake zaujimavejsie texty...
ja si na "kódovanie" spomínam úplne v pohode, okrem číslic sme ešte pridávali aj písmená, lebo napríklad príslovkové určenie je miesta, času, spôsobu a príčiny, tak aby sa to vedelo rozlíšiť... my sme to nevolali kódovanie, naopak, naša profesorka nás namotivovala, že nám to pomôže, že sme to všetci s radosťou používali 🙂
viete, ja tu nechcem nikoho uraziť (preto radšej ani nenapíšem všetko, čo by sa mi žiadalo), ale výborný žiak by sa teda podľa vás mal v škole učiť čo? lebo toto pre mňa nebolo utrpením, pre mňa vlastne škola nebola utrpením vôbec, mala som až do maturity samé jednotky 😎 či ako si to predstavujete? zosunúť latku tak, aby sa priemerní žiaci cítili ako výborní a tí výborní sa budú nudiť? ja normálne z reakcií mamičiek a zo štýlu ich vyjadrovania viem približne vyvodiť, ako šikovné je ich dieťa - prepáčte, ale naozaj každý nemôže mať doma génia, no to neznamená, že aj to vaše dieťa sa v živote neuplatní 😎 len proste sa musíte najskôr vy doma zmieriť s tým, že máte doma dvojkára, trojkára... nie je to hanba, len tu ešte stále prevláda názor ako za socíku, že všetko nad 3 je zlé decko 😠 nie je, len proste mu tá látka nejde tak jednoducho ako iným...
@moni73 a ešte sa mi nedá nevyjadriť k tebe, keď si spomínala, že "jednoznačne doplniť zážitkovým učením" a písala si o prechádzkach, hrách, google earth, sledovaním dokumentov - no tak táto škola by bola NAOZAJ úpadkom, keby sa moje decko chodilo do školy prechádzať, hrať, sledovať telku... ja skôr problém vidím v tom, čo si mnohí rodičia nepriznajú - a síce vzor, ktorý deti vidia DOMA 😉
ak rodičia pozerajú kriminálky, telenovely, realityshow, tak čo si myslíš, že si dieťa pustí? u nás doma fachčia dokumenty od rastliniek cez svet, ľudské telo až po zvieratá, kvízy zábavné aj vedomostné, mythbusters a podobné.
google earth vie ovládať asi každé decko, ktoré sa kedy dostalo k počítaču, pretože to naozaj nie je žiadna veda a netreba tomu venovať čas v škole 😉 ale naozaj nepoznám ani jedno dieťa, nech by bolo akokoľvek ambiciózne, aby so doma donútilo učiť príslovkové určenie 😀 práve na to je škola.
@zuzanka.zuzu mna velmi zaujima co si vyvodila o mojom dietati. mozem ta kratko poprosit? (ono by sa to dalo u mna lahko z prispevkov do inych tem...)
pises o cislovani vetnych clenov (to si spominam aj ja, tiez ma to bavilo 🙂 ), mala teraz cislovala slovne druhy ale to je jedno... my sa v predstave skoly asi nezhodneme. pises, ze akokolvek ambiciozne dieta by sa nedonutilo naucit prislovkove urcenie.... ja by som povedala akokolvek zvedave dieta by pravdepodobne nezaujalo prislovkove urcenie. v tomto citim strasny rozdiel a prieci sa mi "donutit" dieta naucit sa to - pretoze je to pre zivot uuuuplne nepotrebna vec. a k tomu co by robili vyborni. treba sa spytat zamestnavatela, co by sa mu este u absolventa hodilo, aby ovladal. ale si mi vnukla myslienku: bolo by celkom zaujimave zistit ako sa zamestnavatel vyjadri k praci absolventa napr. gymnazistu trojkara a cisteho jednotkara po napr. 3 mesiacoch. toto by fakt stalo zato to zistit. myslim, ze by boli vysledky pre mamicky, co si zakladaju na znamkach vcelku prekvapive.
ps u nas bezi disney a rada s malou tiez pozeram realityshow dom snov, ked ju pri prepinani nahodou uputa dokument, tak si ho pozrie tiez.
@sisaka Neuveris, ale my sme na ZS mali vlastnu zahradku, kde sme kopali, rylovali, sadili, pestovali, dokonca sme aj parkrat varili - pamatam si vlassky salat 🙂 Aj fazulu sme mali v triede - kazdy mal svoj kvetinac 🙂 Aj herbar sme si robili 🙂 Takze priebeh hodiny zavisi aj od ucitela. Ale su veci, ktore sa jednoducho musia deti naucit, nie je mozne zazitkove vyucovanie. A ako som pisala, vsetky tieto uciva jednotkari zvladaju v pohode. A ze sa ucia "mama ma emu"... tak sme na Slovensku, ucia sa citat po slovensky. Anglicke slova sa citaju inak, ako sa pisu, tak mozno preto maju iny sposob vyucby (neviem si to ani len predstavit u malych deti).
@zuzanka.zuzu Presne si trafila klinec po hlavicke. Skola nie je na hranie, deti si musia uvedomit, ze na svete su aj povinnosti. A rodicia si velakrat nechcu pripustit, ze ich deti nie su az tak sikovne, tak vinu pripisuju systemu. Keby bola chyba v systeme, tak by skoly nemali ziakov, ktori vyhravaju olympiady a rozne vedomostne sutaze. Ale... mozno... ak sa zmeni system, vsetky deti budu excelovat a dosahovat vynikajuce vysledky 🙂
@kakaovyrez ja ti verim, aj my sme mali zahradu v skole, ale ani zdaleka neslo o zazitkove učenie a už vonkoncom nešlo o prepájanie jednotlivých predmetov. Dolezite je, ze tebe vyhovuje slovenský spôsob vyučovania a mne ten nas, takze všetko je v poriadku, kedze mame deti tam, kde chceme, horšie by bolo keby to bolo naopak.
Samozrejme, ze učenie čítania v aj je iné ako sj, spoločne majú to, ze sa ide od jednoduchých textov k zložitejším, pričom čítanie v aj je zložitejšie a nejde tak ľahko a rýchlo naučiť ako v sj, kde sa stačí naučiť všetky písmena, pospájať ich a je to. Ak sa to dieta učí na nudnych textoch, tak je to podľa mna demotivujúce, rovnako ako omieľať mama ma Emu, ked dieta už dávno číta celé knihy.
Je to všetko vec názoru, ja mam pri vzdelávaní môjho dieťaťa iné nároky a iné priority, mnohé veci by som aj tu zmenila, ale vo všeobecnosti mi tunajší prístup vyhovuje viac a som rada, ze mojim deťom tiež.
Toto je sice o skolstve v CR, ale doporucujem precitat 😉
http://www.novinky.cz/komentare/369143-komentar...
http://www.slobodaucenia.sk/clanok/co-je-unscho...
toto je pre mna uz asi predsa len moc, ale suhlasim s myslienkou
@zuzkaanicka ja budem asi za trapnu, ale to bolo myslene ironicky, ze? lebo ja sa s tym viac-menej stotoznujem - neironicky 😀
@kakaovyrez ahoj... trosku nadhladu treba, mozno spoznat aj ine systemy vyucovania, neurazat sa hned a nebranit len to svoje - skor vyberat to najlepsie 😉
neviem... vediete tu nejaky pomysleny boj co je lepsie... osobne musim priznat ze aj my sme mali vlastny zahradku v skole - dopestovali sme si vela svojho, vela sa tam naucili, vela nasmiali - urcite islo o zazitkove vyucovanie... ale zial co sa ineho tyka - neverila by si ale vela veci sa poprepajat da, len si asi nemala stastie na ucitela ktory ti to ukazal... ja som napr. studovala dejiny a clovek by na zaklade biflovaciek zo strednej povedal ze to sa da len nabiflovat , nic viac... na vyske som mala ale stastie na mladeho chalana vystudujuceho dejiny na cambridgi, ucil nas... uplna parada - uplne o niecom inom ako o bifloni, ucili sme sa dejiny chapat, neucili sme sa rok za rokom ale oblasti zaujmov - poprepajat krajiny kedze kazda udalost ovplyvnila a zaroven suvisela s inou - na zaciatku to bolo pre mna velmi tazke takto sa ucit, potom ale zrazu velmi jednoduche a logicke... zrazu som nebrala krajinu ako oddeleny celok kde v roku y sa stalo toto a v roku x toto ale ako sucast vaecsieho celku kde tato udalost vyvolala tato a udalost vo vedlajsej krajine dopadla na danu krajinu takto...
o citani - uz som to tu pisala - ja som klasicky slovensky jednotkar, s genialnou pamaetou a vdaka bohu laskou k matike - neriesila som nic a az po univerzitu som sa viac menej neucila, napriek to mu vyhravala olympiady, recitovala pametniky etc. - len tak zadarmo.... asi by som prezila akykolvek system, neznamena to ale ze iny system by mi nedal viac... ja som poctivo na konci prvej triedy krasne pisala a precitanu som uz mala celu domacu kniznicu ( a to maju moji rodicia naozaj velku kniznicu🙂 ) - ked ale vidim ako sa uci moja mala citat nemeckym systemom tak som nadsena ( teda naucila sa🙂 ) - ziadne mama ma emu - ale komplexne texty od prveho dna... a ona to bez znalosti pismen dokazala precitat🙂 za mesiac citala plynulo, pisala krasne za 2... mne to trvalo urcite dlhsie🙂 cize tu by som napr. vsetkymi desiatimi brala tento nemecky system namiesto naseho...
myslim ze discipline uci kazda skola, kazda ma naroky na dieta, kazda sa snazi vychovavat... teraz ide o to co je vysledok skoly - dieta nabiflovane alebo dieta chapajuce? dieta disciplinovane a posluchajuce alebo dieta sebavedome samostatne sa rozhodujuce pod vplyvom pochopenia pravidiel spravania sa a slusnosti? ano, kazdy rodic ma ine naroky na skolu... pre tu slovensku by som si priala aby sme otvorili oci , inspirovali sa svetom a vybrali pre nas to najlepsie z inych krajin... Nase deti zial nie su sebavedome... trosku sa to teraz lame ale stale su to zakriknute deticky az v dospelosti sa uciace presadit sa - ten start maju tazsi v tejto dobe ako deti ine... zial☹
@moni73 kazdy nech si z toho clanku zoberie to, co chce 😉 ... ja myslim, ze je jasne, ako to autor myslel, resp. malo by byt 😉
@dai my sme mali taku dejepisarku (co ucila suvislosti) uz na ZS 😉

@janinah ja musim odporovat. na moju dceru by zrusenie znamkovania nemalo ziadny vplyv. je mozne, ze cast deti by sa zhorsila, ale myslim, ze len docasne. ucelom neznamkovania nie je zlepsenie alebo zhorsenie ucenia, skor mensi tlak a vacsia spokojnost a neviem ako to nazvat "vizualna" rovnost deti.