Základná škola - výdavky tretiaka
Ahojte ... Poradite mi? Som totiz akasi zvedava, ci sa tak strasne zmenila hodnota penazi v skole voci tomu, ked sme boli mali my ... Okrem toho, ze do skoly treba kupit ako viete vsetky zosity, balik vreckoviek, mydlo tekute, 4xtoaletaky, lepidla, gumy, farby, noznice, farebne papiere, vykresy, balik kancelarskeho papiera + vlastne pomocky (peracnik, farbicky, ceruzky, pera, pravitka, kruzidlo), tak este aj pracovny zosit z anglictiny za 8 eur a + nam dosiel papier so sumou este 71 eur 😨 ... Mate to priblizne aj Vy? 😕 Dakujem
(za minuly rok sme napr.museli do skoly priniest 12 toaletakov na ziaka!!! Moj syn na zachode v skole ten toaletak pouziva veeelmi minimalne... 😵 Ked sme boli mali my, stacil nam na jeden cely rok jeden toaletak na ziaka ... Ci to len nasa trieda bola taka setrna? 😅 )

tak myslim , ze to je este ujde ja mam prvacku na beznej zakladnej skole a vsetky pomocky, zrps ma vysli na 120 eur to sa platilo skole a to este som kupovala aktovku, peracnik a zakladne veci plus zvlast druzina mesacne 18 eur a to neratam este obedy a mam este 2 stredoskolakov , kde u jedneho len zrps je 100 eur statna skola podotykam pomocky ma vysli dalsich 50 eur takze skola zdarma urcite nie je
@celasapremenim ratame skor so skolou v zahranici... ale ako som pisala, slovencinu sa stale doucujeme, ja ked sa s nou ucim tak sa snazim ( pokial viem🙂 ) pouzivat slovensku terminologiu - ako, ma to svoje hranice kedze zase aj moja nemcina nie je az taka dobra aby som vedela to co ona sa aktualne uci - napr. nahosemenne rastliny😀 alebo prvocisla, nazvy ludskych kosti a pod. - tiez si musim tu nemecku terminologiu najskor nastudovat, aby som vobec vedela o co ide🙂 a potom jej to hovorim po slovensky... sledujeme aj slovenske vedomostne sutaze a tak... aby aspon trosku chytala slovnik... minuly rok bola na slovenskej pytagoriade a nedopadla zle - mali ako som pisala asi 6 pripravnych hodin na slovensku terminologiu a stacilo to...
@alaguema neviem... ja vnimam ucitela ako velmi dolezitu osobu pre celkovy vyvoj mojich deti - su s nim velmi velky podiel normalneho dna - ak je ten ucitel odpad tak neverim ze to nebude mat dopad na dieta, a detto naopak ... na tie deti sa veci nenormalne lepia a rodic ma vekom stale mensi a mensi vplyv...
@dai tak to asi vnímame rôzne 🙂 Aj moje deti to asi vnímajú inak. Učitelia sú fajn, majú ich rady, ale nemám vôbec dojem, že by mali väčší vplyv, ako to, čo sa robí/hovorí doma. Nepočúvam doma, že učiteľ to, učiteľ hento...Možno neskôr to tak bude. Uvidíme. Každopádne, ja vnímam ako veľmi dôležité, aby si deti pestovali kritické myslenie a vlastný názor. Aby boli schopné eliminovať práve tie negatívne vplyvy okolia, s ktorými do kontaktu tak či tak raz prídu...ak aj nie v osobe nejakého učiteľa, tak v osobe žiaka, vychovávateľa, alebo inej osoby v okolí.
@timietinka Myslim, ze tie vydavky koresponduju s vacsinou statnych ZŠ. Zmenila sa hodnota penazi. Pred dvadsiatimi rokmi si si za 300 slovenskych korun nakupil styri knizky teraz si za 10 eur kupis v obchode jednu, rovnako sa to tyka aj ostatnych vydavkov.
@alaguema
@dai
no a prave preto, ze toto a ani "ine" klasicka skola "nepestuje", tak pre mna je tym padom viac-menej zbytocna.. Ako zdroj vedomosti a informacii ju nepotrebujem. A kedze my sme fakt "ina" skola, tak pre mna ten naj prinos je prave v zrucnostiach, ktore ste opisovali a aj inych. A vobec v zvladani tej vzajomnej interakcie medzi detmi navzajom a dospleymi. U nas na to priestor je. Ba priam sa vzdy riesi prave toto.. Ak je to potrebne..Ziaden ucitel neda prednost ucivu, pred tym "inym".. Ucivo je vlastne len namet na diskusiu, namet na objavovanie, proste, aby "bolo o com".. Ale najdolezitejsie je to, aby dieta dokazalo povedat svoj nazor, aby sa dokazalo obhajit, aby vedelo respektovat aj inych a ich nazor, aby vedelo, ze robit chyby je normalne, ze poziadat o pomoc je tiez ok. Ze respektovat autoritu treba - ale nie nekriticky.. U nas, ked ucitel nieco povie, tak to je namet na debatu, pokial to nie je nieco, o com sa nediskutuje 🙂 😀
@akvi predpokladam ze popisujes nejaku walfdorsku alebo montessori skolu... pre mna ako rodica je toto uz napr. moc divoke🙂 ja chcem aj disciplinu aj nejaku vedomostnu zakladnu pre deti a tak... ale celkovo som rada ze existuje vyber a clovek ak chce tak si vyberie co mu vyhovuje...
nasa skola tiez je rovnako ako na vyucovanie tych hard veci zamerana aj na soft skilly - je to aj v popise jej cielov, detto na telesnu vychovu - preto ju aj vnima ako rovnocennu oproti ostatnym veciam - toto bolo napr. pre mna tiez velmi dolezite - chcem aby deti mali vela pohybu a boli telesne zdatne...
@alaguema funguje to tam tak ako to mne nevyhovuje🙂 jedna z mojich kamaratiek ma montesorri skolku a chodime tam s malym... funguje to na zaklade pravidiel - pre mna je to ale v niecom nasilne - neviem ti to ani vysvetlit - ja chcem disciplinu ale taku tu vnutornu ... ale nechce sa mi o tom polemizovat, ak sa to tebe paci tak je to ok... ako som spominala tiez tam chodime kvoli niektorych praktickym zrucnostiam ale ako celok mi to nevyhovuje😉
@vulka A to mate kde taku super skolu, ze zo 45 eur si vystacite aj na ZRPS aj na knizku a este dokonca mate zaplateny aj plavecky!?! To je ine kalkulovanie veru, mate na skole niekoho velmi sikovneho, kedze ste este aj pomocky mali v skole 😵
@jankalukasova No to ste skvelo vymysleli 😉 ... ja si totiz myslim, ze ked deti vidia kvanta veci, ktore podonasali, tak ich to tak priridzene nuti nesetrit s tym, ci uz je to mydlo, vreckovky alebo toaletny ...
@stvura Coze? Bolo by zle? Ved skola moze byt len rada, ak sa ROZHODNETE dat ten poukaz skole ... ved je to Vas dobrovolny dar ... Ach, tie niektore maniere, kde sa z dobrocinnosti a dobrosrdecnosti ocakava nutnost, za ktoru uz ani vdaka nepadne ... ☹
@dada200 Uz viete, co bude stat sukromka, kde sa o vsetko postara skola? 😵 A v akom meste? Dakujem
@timietinka Je to škola Orave. Triedna učiteľka nám povedala, že z minulého roka jej ostalo tuším 2€/žiaka a tak viac netreba. Knižka stála len 3€(čosi na čitateľskú gramotnosť) a ZRPŠ máme 7€.
@timietinka to je jedna stránka veci, že deti tým potom mrhajú... ale ja si pamätám, že na konci roka to všetko zostalo v skrini a keď sme prišli v septembri, tak tam nebolo nič... to bolo do nejakej tretej triedy a potom prišla nová triedna a povedala, že to úplna blbosť, že každý prinesie niečo... mydlo nebolo tekuté ale klasicé tuhé, ktoré sa zavesilo v sieťke na kohútik, pretože tekuté by bolo vyčápané kade-tade. Aj dnes by som navrhla miesto tekutého do triedy tuhé... vreckovky si každý nosil v taške sám svoje. Tak isto všetky pomôcky, akurát si pamätám, že moja mama sa "vzbúrila" keď tretí rok po sebe mala kupovať tempery, ktoré sme použili jeden krát a pokaždé uschli, vtedy sa pridalo viac rodičov a bolo dohodnuté, že ich bude treba, tak sa kúpi niekoľko krabičiek z triedneho fondu pre všetkých a nebude sa to zbytočne vyhadzovať.
skoly mimo bratislavy su financovane aj z eur.unie zdrojov, takze tam sa to da financovat aj inak a vsetky kurzy tam stoja ovela menej, tie ucebnice velmi nechapem
no my vysolime svoje a este k tomu kazdu chvilu nieco
ale nestazujem sa, lebo je to dobra skola
@dai sukromna waldorfska skola 😉 😉
Ináč ja mám 4 deti z toho už 3 študentov a som z ba a chodili všetci na normálnu základnú školu nikdy na súkromnú nebol dôvod staršia dcérka je prvacka a chodí do školy s veľkým nadšením je tam veľmi spokojná a ja tiež starší chodili tiež na tu istú školu a nebol problém hoci boli dyslektici a disgrafici a zvládli to
@eeffka synovi v 8 ročníku hovorili, že nech skúsi dať prihlášku na Egjak , tak sme študovali stránku školy, ako vidím správne som pochopila, že ev. náboženstvo je povinné. My sme evanjelici tak to by problém nebol, aj ked na ZŠ chodil na etiku. No problém nastál, ked si syn uvedomil, že by musel byť na internáte. Tak sme nakoniec prihlášku nedali. Kamarátka tiež, chce dať teraz prihlášku, že jej dcére nevadí ak by bola na internáte. No ked som jej povedala, že ev. náboženstvo je povinné tak povedala, že v žiadno prípade ju tam nedá. že v Košiciach sú aj iné biling. gymnázia. Tak sú, ale Egjak, je najlepšia. Ja som chodila do pravoslávnej školy a naše krsňa do gréckokatolíckej 🙂
Ahojte, teraz ja asi nerozumiem tá základná škola Bajkalská je súkromná alebo štátna škola?
A to mame skolstvo platene z dani!
@milan_branik ale ozaj tomu nerozumiem, že štátna a 1600 eur ročne ty brdo

@dai môže. Samozrejme, že môže. Otázka je, či to robí a do akej miery to robí. Ale nejak extra sa tým netrápim. Vnímam to tak, že výchova mojich deti je hlavne moja, teda naša parketa.