icon

Zanedbaná žiačka

3. feb 2022

Dobrý večer,
ide o pomerne citlivú tému, ale rada by som si zatiaľ anonymne prečítala pár názorov, kým začnem podnikať ďalšie kroky v danej problematike. Pracujem ako pani učiteľka a tento rok som dostala svoju prvú triedu, sme malá vidiecka základná škola a kvôli covidu sme tento rok boli niekoľkokrát v karanténe, všimla som si však, že jedna z mojich žiačok chodí do školy mierne zanedbaná. Čo sa týka šk.pomôcok a prípravy do školy, tak je všetko v poriadku, to už by som rodičov dávno kontaktovala, ale dievčatko chodí celý týždeň v rovnakom oblečení, niekedy aj dva týždne za sebou. Skúšala som sa jej na to okľukou spýtať, či jej mama preperie večer oblečenie a dá jej ho čisté do školy a na to mi odpovedala, že mamička perie raz týždenne v sobotu a v nedeľu sa všetci okúpajú. Jej oblečenie mi príde na takúto zimu veľmi ľahké, často máva mastné vlásky, musím však povedať, že desiate máva ukážkové. Neviem, či mám v takomto prípade na rodičovskom združení mamičku osloviť, chápem že v tejto covidovej dobe na tom finančne niektoré domácnosti nie sú najlepšie. Neradila som sa zatiaľ o tom s kolegami, ale deti pôjdu do puberty a nerada by som riešila následne výsmech a šikanu, taktiež potenie bude intenzívnejšie, hygiena by sa mala dodržiavať a viesť k nej deti už od útleho detstva, v škole mávame prednášky o umývaní rúk a pod. Keďže je tu vysoká koncentrácia rodičov, nahnevali by ste sa na mňa na mieste danej mamičky, ak by som Vás na to upozornila?

Strana
z4
janickacrazy
3. feb 2022

Tak určite jej to nehovor pred ostatými rodičmi, ak budete mať rodičovské, tak jej povedz, nech ostane, že potrebuješ s nou niečo prebrať a preber to v súkromí. Ved teraz sa ani o známkach nehovorí pred ostatnými ako kedysi, ale pekne po jednom.

loginexistuje
3. feb 2022

mala som podobny situaciu (len slo o chlapca) ked som kedysi ucila urobila som na tridnickej hodine aktivity na temu "cistota pol zivota - zmeny s dospievanim umyvanie ruk po wc atd a spolenula aj problemy sprcha cistota siat vlasy ale nie konkretne
proste vseobecne

po par dnoch som sa s chlapcim porozpravala v kabinete snazila som sa tak citlivo a ked som pochopila ze je to problem chudoby (nemali teplu vodu atd) tak som ho zobrala do drogerie kupila mu sprej sprchac z domu doniesla uteraky a mohol sa sprchovat v sprchach pri satniach poznanala som aj veci na oblecenie a jeho som mu preprala

tam ale bolo viac problemov rodicia mali samy velke problemy (nizke IQ) potom sme vybavili mu intrak atd ked uz siel na strednu dovtedy fungoval takto

babovka2321
3. feb 2022

Je spinava alebo zapacha? Ak nie, tak to, ze ma tyzden rovnake oblecenie dieta, ktore sa este nepoti, nepokladam za tragediu (aj ked ja by som tak dieta neobliekala). Mastne vlasy (kym to tiez nie je uplne hrozne) tiez nie je podla mojho nazoru nieco, k comu by sa mala ozyvat ucitelka. Niekomu vlasy mastneju rychlo a castym umyvanim sa to len zhorsuje, i ked sa jedna o dieta (neviem, ake stare). Mozno ma len mamicku, co sa prilis stara o ekologiu, nakupuje minimalisticky a neperie len tak po 1 obleceni 🤷‍♀️

mogaa
3. feb 2022

Veď sa v zborovni spýtaj kolegýň na danú žiačku....možno zistíš že vzhľadom k situácii je na tom ešte dobre a na škole máte veľa detí čo sú naozaj zanedbané....naozaj rodina dieťaťa sa mohla ocitnúť vo veľmi zlej finančnej situácii a potrebovali by skôr pomoc ako výčitky alebo upozorňovanie že dieťa nechodí stále v iných veciach....

elanor
3. feb 2022

a je to oblecenie spinave? ci smrdi? Ak nie, to ze jedno tricko a gatami nosi tyzden problem nieje. Take deti sa este nepotia, a pokial si dava pozor pri jedle a inom, ze sa nezagebre, tak ozaj nevidim problem.
Ja si pamatam z detstva, ze tiez bol zvyk sa kupat 1x do tyzdna, v sobotu vecer, vlasy ako uplne malemu decku mi mama umyvala kazdu druhu sobotu. A veci do skoly som mala len do skoly. A tiez som nosila to iste cely tyzden, od pondelka do piatku, lebo ked som prisla zo skoly, vsetko na kompletku od tricka, cez nohavice, pancusky, tielko az po gatky islo dole. A prezliekla som si komplet veci na doma. Samozrejme pokial som si nieco z toho zaspinila, ci roztrhla, tak mi mama dala ine, ale pokial boli veci ciste, na druhy den rano som si obliekala zase.

Aj moje decka niekedy maju nejake to trisko 2-3 dni, skontorolujem vecer v akom su veci stave, ak ok, tak si ich ulozia na policku na dalsi den na oblecenie, ak najdem zagebrene, tak upozornim, ze maju spinave, nech daju do kupelne, a vyberu su ciste. Niekedy sa prezriekaju za den aj 3x, a inokedy vydrzia v tom istom klido aj 3 dni.

Cize nieje vsetko take cierno-biele ako si myslis.

macekovam
3. feb 2022

Možno by ste si mohli vymyslieť nejaký akože triedny projekt,, dajme oblečeniu druhu šancu,, ze by deti nosili nejaké oblečenie ktoré by ešte iné deti mohli nosiť... A by si jej to posúval?

matqa411211
3. feb 2022

@elanor tak sprchovat sa raz do tyzdna, a umyvat vlasy raz za 2 tyzdne, mi pride cez, ci sa niekto poti alebo nie, ci ide o dospeleho alebo dieta, takto "setrit" na hygiene by som nemohla

amelie2017
Autor odpoveď zmazal
skeblicka77
3. feb 2022

Má jedlo, pomôcky a do školy je vždy pripravená a to že chodí v jednom oblečenia je problém? Smrdí alebo je špinavá? Ak nič z toho, ja by som toto neriešila a ak tak len okrajovo sa matky na rodičku opýtala a samozrejme keď budeš s nou sama. Keby si videl môjho syna,veľakrát mu chýbajú pomôcky, ale nie preto, že nato nemáme,neriešime, nezaujímame sa, proste je lajdak, stratí, zlomí a nepovie 🤦‍♀️, zistím, až keď dostane poznámku. po vianočných prázdninách nemal prezuvky 3dni,tie povodne stratil a povedal až tretí deň, jasné že som mu ich hneď kúpila. Ono niekedy veci vyzerajú navonok inak ako sú.

lienka.7
3. feb 2022

A nemoze mat nakúpené viac kusov rovnakého oblečenia? Mne pokial sa niečo paci, kupim si aj 3 tricka. Tiez to potom môže vyzerať ze mam len to jedno. Aj keď ano, nenosím ich vkuse týždeň...

777januska777
3. feb 2022

@loginexistuje a nevieš co s nim je teraz? Ci mu ten internát pomohol.

basullinka
3. feb 2022

Pracovala som ako učiteľka, ale teda nikdy mi nenapadlo sa radiť na modrom koniku. 🤷‍♀️Ak si nie si istá, ako to riešiť a či je potrebné vôbec niečo riešiť, tak sa spýtaj výchovnej poradkyne, prípadne koordinátora. Vy, zamestnanci školy, ktorí poznáte konkrétneho žiaka musíte vedieť vyhodnotiť situáciu a ak je dieťa naozaj zanedbané, tak to riešiť bez ohľadu, či sa rodič nahnevá alebo nie.

smuhyta
3. feb 2022

Ja by som to najskor riesila vseobecne v triede ,akoze ukazat detom ako kedy si ruky umyvat a celkovu hygienu.Potom zvlast s dievcatami -podla toho o ktoru triedu ide,proste vysvetlit take zakladne veci.Nam ucitelka v 5triede tiez urobila taku prednasku co sa tykalo hygieny aj vymienania spodneho pradla....proste vsetkeho.A to bolo pred 30r a rodicom by som tiez vo vseobecnosti na rodicku povedala par slov o hygiene.

elanor
3. feb 2022

@matqa411211 o ale uz kazdeho osobna vec a zalezitost. Su ludia, ktorym pride normalne sa kupat 1x za mesiac, a su ludia, ktori by bez sprchy 2-3x denne neprezili.
Vseobecna pravda neexistuje, kazdy ma tu svoju, a potom to tak vyzera, ked podla tej svojej pravdy posudzuje ostatnych a ti druhi sa mu tak zdaju nenormalni a naopak.

travelllerka
3. feb 2022

Ja nevidím žiadne zanedbanie v tom, čo si popísala. Možno má len "biomatku", ktorá šetrí životné prostredie, z toho popisu mi to skôr tak pride, akoby bola zanedbaná. To môže byť ich životný štýl. Pokiaľ nesmrdi, učí sa, má dobrú stravu, ja tam nevidím nič zle, aj keď to na dnešnú dobu pôsobí netradične, že chodí v jednom oblečení a má mastnejšie vlasy. Proste niekto je proti používaniu šampónu.

savoya
3. feb 2022

Ja som mala spoluziacku na zakladnej.Velmi oblubena v triede,v znamkach medzi vsetkymi excelovala.Ale mala strasne mastne vlasyaj niekolko dni po sebe.A pritom to bola dcera bohatych pravnikov.

ziarifka
3. feb 2022

Tiež mám skúsenosť, že som cely týždeň nosila do školy to isté, pokiaľ to nebolo špinavé. Menili sa iba gaťky. Vlasy iba v sobotu a dlho mi mamka zakazovala umývať častejšie, lebo sa mi budú podľa nej viac mastiť. Nemusí byť za tým nič zlé, zanedbané. Presťahovala som teraz z mesta na dedinu a vidím, že veľa rodičov tu ešte pestuje "retro" zvyky, ktoré som zažila ako dieťa, ale ja už fungujem úplne ináč. Ďalšia vec, mnohé rodiny kúria drevom a nemajú celkom efektívne vyriešené zohrievanie teplej vody, tak šetria.

matqa411211
3. feb 2022

@elanor to nie je o pravde ale o hygiene, ak by mi dospely clovek povedal ze sa sprchuje raz tyzdenne tak asi nema vybudovane hygienicke navyky a hnusil by sa mi a to sa nemusi valat v blate, tak preco by to u dieta malo byt ok, o to viac si to neviem predstavit v lete, a je jedno ako ok by si to dotycny myslel ked by smrdel

nikaeli
3. feb 2022

tiez som mala žiaka, obaja rodičia VŠ, zamestnaní a on chodil celý týždeň v tom istom tričku aj keď už bolo špinavé.. mal 12, už sa aj potil, no ani raz som nepovedala rodičom, že je špinavý, či spotený..

iná situácia - dcéra mala na návšteve kamošku, mali vtedy 13.. bola na wc a nespláchla.. keď som ju upozornila, že asi zabudla, povedala mi, že oni doma po malej nesplachujú 🤦🏻‍♀️ že šetria vodu 🤷🏻‍♀️

elanor
3. feb 2022

@matqa411211 v kazdom pripade je to kazdeho osobna vec a druhym do toho velke one.

matqa411211
3. feb 2022

@elanor tak ak by ma tym smradom otravoval napr na pracovisku jedno by mi to asi nebolo

ejbyk
3. feb 2022

Moja dcéra má spolužiačku / kamaratku ktorá tiež chodí oblečená v tom istom, tiež aj veľmi slabo oblečená, žiadne tielko, šál, rukavice, v zime členkové ponožky, žiadne spodky alebo termo....
Keď k nám prišla spať, žiadna kefka na zuby...či mala čisté spodné prádlo neviem, ale oblečenie obliekla zas to z predošlého dňa...
A je to dievca z úplne klasickej rodiny, žiadne sociálne prípady...

Majú už dve dospelé deti a jej mamina to proste nerieši, necháva to voľne plynúť, aby bola samostatná...
Doma vždy majú čisto.
Ja svoju dcéru cepujem, nech je vždy čistá, prezlečená, učesaná, čisté ponožky....ale keby jej nepripomínam tak neviem neviem veľký nedbak je....
Čiže ťažko povedať čo je vo veci...kým do toho nevidíš...

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
20erika07
3. feb 2022

My sme boli tiez velmi chudobní, casto hladní, ale hygiena musela byt na prvom mieste. Vlasy sme si každý den museli umyvat co bolo mamine zle rozhodnutie lebo musim tak zit aj teraz kedze mi nevydržia vlasy nemastne ani 2dni , oblecenie aj ked to iste ale vzdy čisté, my sme sa nemohli zamazať a hned ako sme prisli zo skoly tak prezliect do domaceho. Samozrejme spodne pradlo denne nové. U nas v rodine, chalan prachatych rodicov ale nenauceny hygienickym navykom, ma dlhe vlasy a stale mastné, a je to tym , ze velmi sprchu neoblubuje, nie ze by sa mu extra mastili.
Moj syn ked sa vecer neosprchuje ked mam nocnu ,a ja rano pridem dom , okamzite ide do sprchy. Je v puberte a nie je moc vonavy ked sa co i len jeden den neumyje. S mastnymi vlasmi by som ho nikdy do skoly nepustila. Nohavice nosi 2 max 3 dni rovnake, tricko denne ciste a mikinu 2 dni, spodne pradlo denne ciste. Dcerka detto aj ked ma len 8rokov.
No ale neviem ci by som sa odvazila rodicom poukazat na hygienu dietata a zvlast bez toho aby som o tej rodine vedela viac faktov. Pokial dievca nezapacha ,rovnake oblecenie by som neriesila.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
syslik81
3. feb 2022

uprimne ako ucitelka si zlyhala uz teraz... vy nemate riaditelku??? to taketo citlive temy musis rozoberat najskor s cudzimy matkami na nete kt prd veddia ake su postupy skoly ... mala ma co jest chodi pripravena do skoly to je zaklad- takze zrejme ako vela ludi v tejto dobe zial asi nemaju peniaze na to aby mohli prat denne a aby mali vanu denne a tiez nema vela oblecenia .. su ludia co su aj za to jedno na tyzden stastne ... co tak urobit zbierku osatenia a rozdat na neakom blsaku akoze v mene skoly?? ty budes mat velke plus u riaditelky a mozno aj druhym pomozes ... porozpravat sa s matkou pred vsetkymi a ponizit ju? myslis ze matku netrapy ked dietatu nemoze dat tolko co druhy ?

skeblicka77
3. feb 2022

@ptmt1011 u nás je toho viacej a si predstav, že pracujem ako profi rodič =som doma, syn je šiestak, ešte aj integrovaný a nie vždy všetko viem od sledovať, teraz mu už znovu kontrolujem tašku. Tak niekedy sa aj hanbím do školy ísť, lebo ktovie, čo si učitelia myslia.

loginexistuje
3. feb 2022

@777januska777 pomohol normlane zije funguje ma rodinu svoju

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
ariesi
3. feb 2022

Môj ma obľúbených zopár kúskov oblečenia. Má to síce súvis s autispektrom, ale bud mu sadne alebo nie. Takže od jesene nosí 1 sustiakove nohavice každý deň. Periem ich pravidelne. Našťastie spodné prádlo má akurát na týždeň počet akceptovanych kúskov. Tričiek zopár a tiež je schopný jedno tričko nosiť aj týždeň. Takže tých dôvodov môže byť viac. Hlavne keď ma dievčatko pomôcky, desiatu v poriadku..

Strana
z4