icon

Žiadna desiata pre školáka

5. nov 2022

Ahojte, dcéra 8r prakticky nikdy nezje desiatu, ktorú jej nachystám do školy, lebo to "nestihne". Už ma nebaví denne vyhadzovať bio jedlo miestnym holubom a tak som jej pár dní nedala žiadnu desiatu. Na to sa sťažovala, že v škole umierala od hladu 😵‍💫. Dávam jej mini dávky tipu štvrť obloženého rožku, ovocie a zeleninu zo zásady odmieta. Junkfood ako sladkosti a slanosti jej dávať nechcem.
Raňajkuje doma teplé varené jedlo, na obed ide domov a tiež je varené. Mám pocit, že bez desiatej by v pohode mohla byť.
Prosím, ako by ste to riešili?

autor
5. nov 2022

@annm81 ranajky nie su vobec syte, prave naopak.

h2
5. nov 2022

Autorka, zrazu je to už len maličká miska zeleninovej polievky? Veď predtým si písala, že raňajkujete normálne obedové menu, mäso s omáčkou, príloha, cestoviny... Keď na to baby reagujú, tak už je to zrazu len trocha polievky?

pribinak
5. nov 2022

Ale ty až teraz píšeš o miske s polievkou…..začínaš dosť meniť diskusiu

Pozri čo si napísala na 1. strane: …….ranajkuje normalnu obedovu varu ako napr. polievka/ omacka/ maso s prilohou/ cestoviny……

Toto je na raňajky pre 8 ročne dieťa veľa a dáva ti to jasne na javo

Mne je jedno, daj jej jesť čo chceš, tvoje dieťa, ale sama vidíš že jej to nevyhovuje

pribinak
5. nov 2022

@h2 mame rovnaký postreh

autor
5. nov 2022

@h2 upresnim velkost porcii, kedze som to v povodnom poste neuviedla. Ranajky - za salatovu misku. Desiata - stvrtka rohlika. Obed za detsky tanier a iba jeden chod, kedze mi nejeme dvojchodovo v zmysle polievka + druhé.

marca12
5. nov 2022

Pozri plastove boxy,rozdelene na priehradky. Tam sa da naskladat kadeco. Pripadne skus take tie kreativne,vesele desiate.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
zuzanockamt
5. nov 2022

@h2 veď ale dieťa má predsa menšiu porciu ako dospelý, či? Moje dieťa napr. zje z polievky tak 4-5 lyžičiek a z druhého a áno tiež to nazvem jeho obedové menu.

autor
5. nov 2022

@marca12 dakujem, skusala som, nechyta sa ani na to.

jaskolka
5. nov 2022

Ok, obed na raňajky je u vás normálny. Lenže potom sa nečuduj, že ti 8 ročne dieťa nezje o 2-3hofiny v škole desiatu. Tie krajiny, o ktorých píšeš, majú fakt len nejaké ovocie alebo zeleninu potom, určite sa neladuju rožkami ci chlebom.so šunkou na desiatu.
Veď by som praskla v 8 rokoch, ráno mi dajú polievku a zemiaky s omáčkou, o 3 hodiny mam zjesť rožok s nátierkou a o ďalšie 2 hodiny mam obed -, polievka a druhe
To nie je drevorubač, to je malé dieťa, ktoré sedí v škole, kde ma vybiť tu energiu z takého jedla?
Skus jej dat nejaké cereálie s mliekom, a uvidíš ako to spraska desiatu

tykat
5. nov 2022

Daj jej na desiatu nejaky racio chlebik - ryzovy, kukuricny, zeleninove chipsy z DMka, kukuricne chrumky. Alebo zopar orechov - kesu, vlasske, mandle...alebo upec medovniky, tie vydrzia dlho, nemusis po jednom dni vyhadzovat. Toto moze nosit aj tyzden. Ked zje das jej ine. Mam skusenost so synom, obcas potreboval nieco naviac tak mal v taske taketo trvanlive potraviny. A ked nezjedol tak sa nevyhodili. Nosil aj take to susene ovocie (mrazom), alebo aj hrozienka, slivky, marhule....mozno by aj to zjedla.

marca12
5. nov 2022

Tak potom jej to staci a chyba jej len maly snack. Alebo kej najkrajaj rozok na jednohubky,to mozno skor zje. Alebo ozaj len nejaku sladku tycinku,co lubi.

autor
5. nov 2022

@pribinak to ma nenapadlo, ze by niekto z vymenovania veci cez lomitko mohol pochopit, ze to ma na ranajky vsetko dokopy 😂. V tom pripade by som to napisala s ciarkami. Lomitko znamena "alebo".

onedaynick
5. nov 2022

@pribinak fraza MK o citani s porozumenim by mala byt mottom tohto fora. Ja sem chodim za lahkou zabavou, nie za serioznym citanim. Zdar!

komplikovana
5. nov 2022

mna by zaujimalo, co tak desiatuju ostatne deti v jej triede? Pytala si sa dcerky co by si tak priala na tu desiatu?

autor
5. nov 2022

@tykat dakujem pekne za uzitocne tipy!

pribinak
5. nov 2022

Nebudem sa s tebou ťahať, evidentne sme to väčšina pochopili úplne inak ako ty odrazu prezentuješ

Pekný deň

autor
5. nov 2022

@komplikovana samy junkfood.

hilda08
5. nov 2022

Myslim si, ze ide hlavne o to, ze sa citi byt ina. Niektore deti doma neraňajkuju, v škole potom maju veľkú desiatu, väčšina deti ma keksy a kadejake sladkosti, aj ked urcite vie preco jej to davat nechces skúste sa dohodnúť na dakom kompromise, upecies jej muffiny alebo kup daku panvicku na pekne lievance hocijakého tvaru a tie sa daju spravit z hocičoho a aj to pekne, zaujimavo vyzera

pribinak
5. nov 2022

@onedaynick ale evidentne aj za malé zadrapovanie, ze 😝😝😝 mizes už písať čo chceš, je to tak

h2
5. nov 2022

@zuzanockamt Áno, dieťa má menšiu porciu, ako dospelý. A? Nejako nechápem, čo si tým chcela povedať.

mikadooo
5. nov 2022

Áno aj ja som to robila. Dcéra vyžobrikala od spolužiačok junkfood a vlastné jedlo doniesla domov, že nie je hladná. Občas však spolužiačky neboli v škole, tak potom zjedla aj desiatu 😄. Dozvedela som sa to náhodou, keď ma zastavila jedna spolužiačkina mamina, že jej teda nevadí baliť dcére dve horalky a dva muffiny aj pre moju dcérku, len teda, že či jej nechcem dávať nejaké"normálne" jedlo do školy 😁 (som sa skoro od hanby prepadla). Takže odvtedy sme si trošku uhrkali hranice a dávam dcére do školy to, čo si naozaj zje.

makakova
Autor odpoveď zmazal
zuzanockamt
5. nov 2022

@h2 Tak si pod tým netreba predstaviť, že sa naje do prasknutia. Proste niektoré tu neviete prehryznúť fakt, že niekto funguje inak ako zvyšok národa - netlačí ráno do seba vajce, šunku, müsli, pečivo a podobné hlúposti, ktoré zaťažia viac ako miska zeleninovej polievky.

autor
5. nov 2022

@pribinak asi som precenila forum. Aj tebe pekny den

makakova
Autor odpoveď zmazal
makakova
5. nov 2022

Inak pýtala si sa dcéry co JEJ vyhovuje ?

h2
5. nov 2022

@zuzanockamt Prosím, buď taká dobrá a nezaraďuj ma do skupiny ľudí, ktorí nevedia prehryznúť fakt, že niekto raňajkuje ináč. Ja tam totiž nepatrím. Mne je jedno, čo to dieťa raňajkuje. Pozastavila som sa nad tým, že desiatu nikdy nezje, ale pritom keď ju nedostane, tak "umiera od hladu". O tom aj pôvodne bola táto diskusia. Nie o tom, čo doma raňajkujú.

marianeta
5. nov 2022

Aký junkfood tie deti nosia? To sú u mňa chipsy, cukríky, sladkosti.. Toto by som na desiatu nedala, myslím aby sa z toho ,,najedli ".Ja dám k desiatej aj sladké, niečo malé, a takmer vždy majú aj ovocie alebo zeleninu.

desszi
5. nov 2022

Zdá sa, že kopec mamičiek nevie čítať s porozumením 🙈 To, že väčšina si pod teplým vareným jedlom predstaví guláš s knedľou (ergo obedové menu), neznamená, že autorka dáva dieťaťu ráno obedové menu. Nikde to tak ani nepíše. Vy ste k tomu priradili obraz a takto sa potom šíria hlúposti. Teplé raňajky vo forme kaší a polievok sú najmä v zimnom období mimoriadne zdravé a osožné pre organizmus a trávenie. Na desiatu uberte, stačí dať naozaj len malý zdravý snak, nech niečo vie zobnúť, keby bola hladná, a keď nie, tak neprídete skrátka, ale dáte jej to na olovrant, alebo na druhý deň na desiatu.

pribinak
5. nov 2022

@mikadooo takto mala neter v škole spolužiačku, trosku take guľaté dievčatko, ale žiadna tucibomba
Mama dávala len zeleninu či ovocie na desiatu a aj olovrant. Dievčatko žobralo od deti sladké či slané drobnosti, keď sa to potom v triede riešilo (niektorí rodičia sa na rodičku ozvali) tak v podstate to dievčatko zjedlo toho viac ako keby mu mama zbalila 1 keks či domáci koláčik