Zmení sa školský systém do roku 2026?
Co je na tom pravdy? Nebude sa znamkovat... Nebudu domace ulohy... A ze do 2026 maju na to prebehnut vsetci.
@akvi nerozumiem pojmu roztvorene noznice pre sikovnych, aj menej sikovnych. Na minulej strane si pisala, ze nie je dobre deti sablonovat, ze nie vsetky by museli vediet rovnake zrucnosti a vedomosti za urcite obdobie. Ja si myslim opak. Su dane hranice, co by deti v urcitom veku mali pochopit, dokazat, vediet urobit. Ak to dokaze 80-85% deti, tak latka je dobre nastavena a chyba bude vo zvysnych 15% deti. Treba akceptovat, ze nie vsetky deti su rovnako sikovne, inteigentne,vzdelavatelne. Ak sa bude tato latka posuvat, len aby boli zvysne deti ( a hlavne ich rodicia) spokojne, tak nato budu doplacat vsetky deti. Volakedy boli pre taketo deti skoly, kde sa preberalo ich tempom. Dnes, ked vidim ake brutalne ulavy maju tzv. integrovane deti, je to nespravodlive voci ostatnym a zneuziva sa to. Ak je to este na ZŠ-ok, ale na vyssich typoch skol (hlavne VŠ) to nema co robit. Skoly chrlia neschopnych,nesamostatnych absolventov s vysokym egom.
@kittykat22 boooze, ty si ides svoje. Aj deti z gympla u nas v meste vyhravaju medzinarodne sutazd. Kolegyna ma dceru vedkynu v amerike a vysla odtial. Preto pisem, ze vsade su deti nadpriemerne, priemerne a bohuzial dostznu sa aj podpriemerne, ktore na gympel nepatria a mali by byt na ucnivskych odboroch.
Ale ved touto reformou dmerujeme k tomu aby sance boli pre vsetkych rovnake, aby aj dieta s mr variant A mohlo mat maturitu a co mu brani v tom vybrat sa na vs? Aby vs nebola za zlu tak ich poberu.
@stanulienkat píšeme presne to isté. Dnes sa vsetky deti snažíme natlačiť do priemeru, nožnice sú otvorené len kúsok a všetkých, ktorí pretŕčaju, tak udupeme. Ak nožnice roztvorime, jedna aj druhá strana spektra dostane príležitosť na rozvoj. Vo výsledku dostaneme opäť priemer, akurát, že "šikovné" deti budú oveľa ďalej a tie "menej šikovné " budú môcť rozvíjať svoje silné stránky svojím tempom.
@akvi za mňa je tiež v poriadku, že nie všetci zvládnu všetko, ale v tom prípade nech ja nemám v triede všetkých. Teraz som u deviatakov opakovala (z 8.rocnika) rovnice, ktoré som v tom 8.r. fakt dôkladne preberala a precvicovala, skôr ako prejdem na nerovnice, a teda niektorí sú uplne strateni.
@zuzanockamt ja T9 neprezivam. Áno, na krúžku opakujeme, precvičujeme, keď sa ma niekto opýta, zodpoviem, ale výsledok nepovažujem za svoj.
@kittykat22 Tak to teda pravda nie je. Hod sem odkaz na to, ze ta to musi byt cesky.
@kittykat22 https://www.mff.cuni.cz/cs/studenti/bc-a-mgr-st...
A citujem:
Závěrečná práce musí být, až na výjimky povolené děkanem, v jazyce českém, slovenském nebo anglickém.
@letfenixa viem si predstaviť fungovať naprieč ročníkmi, kde bude úplne v pohode, ak sa na jednej hodine stretne siedmak s deviatakom, pretože deviatak si potrebuje zopakovať to, čo aktuálne riešim do siedmakmi. Ja viem, že v dnešnom usporiadaní hodín a predmetov to znie ako sci-fi, ale môže to fungovať a poznám dve školy, kde to takto aj dnes funguje v rámci možností.
@kittykat22 No, takto zrovna matfyz celkom dobre poznam, vratane mnohych vyucujucich, aj tych na logiku. Takze si dost vedla.
@kittykat22 Zle si si to prečítala.
@kittykat22 mas evidentne problem s porozumenim textu.
@kittykat22 Otazka je, comu Ty nerozumies, ked v tom odkaze je to uplne jasne napisane. Mam teraz napisat dekanovi?
@kittykat22 Este raz-v oficialnom dokumente je jasne napisane, ze sa moze praca pisat cesky, slovensky, alebo anglicky. Takze to plati, ostatne su take tie bajky, ktore si niektori radi vymyslaju. A neviem o akej vysade a akych Slovakoch pises, ja pisem o tom, co mam podlozene dokumentom a o tom, ako dobre prostredie matfyzu poznam.
U nás škola začne od budúceho školského roka. Vraj deti nebudú mat domáce úlohy. Aspoň tak bolo povedané v škôlke a v
skole rodičom na rodicovskom združení. Veľa o tom neviem, moje dieťa chodí do školy do mesta a staršia je už na strednej skole
V prvom rade treba zlepšiť platy a podmienky pre prácu učiteľa. V triedach sa musí znížiť počet žiakov, učiteľ musí mať moderné pomôcky na výučbu a v prvom rade musí pochopiť podstatu reformy a čo má pri učení meniť. To či budú mať deti domáce úlohy a ako budú hodnotené je len detail. Od žiakov sa chce aby boli aktívnejší, aby bádali, sami objavovali, ale to sa da ťažko, keď sú 30-ti v triede. Keď učiteľ nebude mať vhodné podmienky s stále bude mať mizerný plat, reforma nebude fungovať. Bude iba na papieri.
Nie, o tomto zmena nie je ze nebudu ulohy a znamky...vzdelavanie21, najdite si stranku, vyse 800strankvy dokument, prijemne citanie.
Boli aj budu 2 strany..niekto ulohy chce,iny nie..niekto chce mat pokoj,iny sa dietatu venovat, aby nieco vedelo..a teraz si odpovedzte na otazku,kam patrite vy... dieta priemerne dieta, ked realne nebude precvicovat, co sa uci minimalne na SJ a MAt, tak nebude mat upevnene gramat.pravidla a pod. ..casom co? ... bude vam to jedno? Za mna musi byt aj aj..aj ucenie objavovanim, ale aj pracovne zosity, ulohy minimalne 2x do tyzdna...lebo realne, sikovne to nepotrebuju,tych je v triede tak 4-5, zvysok ked nebude precvicovat, upevnovat, pojde urovnou dole.... vysledok sa ukaze po rokoch, aki dospeli z nich budu, ake budu mat vedomosti , zrucnosti a ci budu tak gramotni, ako si tvorcovia noveho curricula predstavuju. Ono nie je zle, len sa obavam, ako to v praxi ma v podmienkach SK vyzerat.
Materialno-technicke zabezpecenie nie je, rodic bude musiet bud toho vela kupovat , alebo klasika ucitel zo svojho...🙈, lebo tie projekty, pokusy a pomocky niekde treba zohnat. A za tie platy, co ucitelia maju.... realne, kazdy chce, aby jeho dieta ucil kvalitny ucitel, ale zaplatit ho a ohanat sa poslanim, to uz je ine... ucitel, hlavne na 1.st., kde sa tvori zaklad vztahu ku skole,je ako druhy rodic... a mal by byt.primerane ohodnoteny.
@kittykat22 presne, cas ukaze, ci je to zmena k lepsiemu... podla mna to vychova max.tak robotnicku triedu.
@kittykat22 vsak ja suhlasim..ono sice ma skoleniach ti hovoria,ze curricilum urcuje MINIMUM povinne a nad tym je skolsky vzdelavaci program, ktory realne moze byt vyssi standard a aj bude,lebo ved hento by nestacilo, ale chcu,aby kazde dieta akoze zazilo uspech a neprepadlo.ze to minimum zvladne vramci 3r cyklu....tiez aby sa hodnotil jeho progres a nie voci celku, len co z toho, ked prijinacky nejako spravit musi a aj zivote pride realita kde v praci musi podat vykon.
A ucitel uz teraz ma problem s tolkymi detmi so SVVP, ako viest hodinu... lebo jedni este nepochopili, dalsi si ide priemerne a dalsi ti kricia ze uz su hotovi, co maju robit dalej..
Ale to ti od stola,co 20r alebo aj nikdy neucili, nepoznaju a nepochopia. Teoretizmy spisu, ale ake to je narocne , byt neustale prerusovany, pripravit si vobec taku hodinu a aj tak sa vyvinie inak a musis improvizovat..
A pozor, to este nehovorim o tom najhlavnejsom..v deti so SVVP bude viac a viac a ucitel nie je specialny.pedagog !!! Nikto ho nikdy neucil,ako s takymi detmi pracovat a par skoleni a webibarov nenahradi 5r studia a nevravim ani o tom,ze take deti v mali speci triedy. A stale by mali mat. Minimalne na kazdej skole v rocniku jednu jednu,kde by ucila specka.

@akvi A ano, mas pravdu, my tri dost casto o skolstve debatime a myslim, ze keby sme spolu niekde sedeli pri kave, tak by sme zistili, ze mame aj mozno rovnaky ciel, taketo pismenkove debaty sa casto divne zvrtnu.